Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMessage - jak go NIE wysłać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#26 jawna

jawna
  • 82 postów

Napisano 14 października 2011 - 19:59

No ja tak nie mam

#27 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 października 2011 - 20:10

A to:

Co wtedy, dojdzie ta wiadomość jak się znowu pojawi (np. za 2 godziny), czy już nie dojdzie?

Ciekaw jestem czy dochodzi od razu gdy ten ktoś się pojawi, czy nie dochodzi (jeśli nie to czy dostaję jakiś komunikat, jeśli dostaję to czy od razu), jeśli dochodzi to czy nie czasem tak jak na skype, że obydu (wysyłając i odbierający) musi być online.

Ktoś wie? Sam nie mam jak sprawdzić tego.

#28 jawna

jawna
  • 82 postów

Napisano 14 października 2011 - 20:14

Spróbowałam to zrobić na iPhonie i na iPadzie ale nie byłam tak szybka by wyłaczyć WiFi zanim dojdzie wiadomość:)

#29 BadMotherFucker

BadMotherFucker
  • 35 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 października 2011 - 21:30

Jeśli iMessage nie dojdzie zostaniesz o tym powiadomiony (wykrzyknik obok wiadomości i na ikonce aplikacji messages). iPhone nie będzie proponował (wysyłał) iMessage jeśli odbiorca nie jest w zasięgu internetu. Tak przy okazji zielony przycisk "Send" (lub OK w polskiej wersji) oznacza wysłanie normalnego SMSa, niebieski oznacza iMessage. Używam iMessage już od paru miesięcy z dwoma innymi osobami (w tym jedna na iPadzie tylko) i muszę przyznać, że system jest genialny. Jestem ciekaw czy zza granicy też będzie tak fajnie :D

#30 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 października 2011 - 21:45

Spróbowałam to zrobić na iPhonie i na iPadzie ale nie byłam tak szybka by wyłaczyć WiFi zanim dojdzie wiadomość:)

Hehe, nie zrobisz tego w testach takich jak robisz (syntetycznych), to oczywiste że jest trudno, albo nawet niewykonalne. Ale sytuacja w normalnym użytkowaniu może się wydarzyć i to wcale nie jest trudne. Dla mnie to jest oczywista oczywistość że tak się może zdarzyć i to nawet często ;)

#31 Goorsky

Goorsky
  • 200 postów
  • SkądSzczecin, Poland, Poland

Napisano 14 października 2011 - 22:28

Odpowiedź na pytanie, nie wiem czemu nie możecie jej udzielić: TAK, można wysłać SMS jeśli ktoś jest w "zasięgu" iMessage i pali się przycisk na niebiesko, ma się włączony iMessage i ma się taki kaprys, a robi się to tak: - wysyła jako iMessage - przytrzymuje wysłaną chmurkę palcem - klika się "Wyślij jako SMS/MMS" argument typu, ze i tak najpierw trzeba wyslac iMessage odrzucam, skoro to w zasadzie nic nie zmienia bo z zalozenia jesli sie wlaczylo to w ustawieniach to nie po to zeby nie wysylac, wlacza sie cos co dziala dokladnie tak ze podmienia mozliwosc wysylania SMS na iMessage automatycznie i oczekuje sie od tego zeby to inaczej dzialalo... naprawde to kobiety maja mniejsze problemy podczas okresu.

#32 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 14 października 2011 - 23:11

Odpowiedź na pytanie, nie wiem czemu nie możecie jej udzielić:

TAK, można wysłać SMS jeśli ktoś jest w "zasięgu" iMessage i pali się przycisk na niebiesko, ma się włączony iMessage i ma się taki kaprys, a robi się to tak:

- wysyła jako iMessage
- przytrzymuje wysłaną chmurkę palcem
- klika się "Wyślij jako SMS/MMS"

Dokładnie o to chodziło - poznałem odpowiedź - wiem, że można - dziękuję.

#33 jawna

jawna
  • 82 postów

Napisano 14 października 2011 - 23:17

A u mnie wskazany wyżej sposób nie działa.....

#34 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 15 października 2011 - 00:15

Dziwny problem - na poziomie problemu: jak przesyłać dane przez Edge bo nie mam zaufania do 3G. W okresie świątecznym SMSy potrafią dochodzić do ludzi po kilku dniach a w dodatku bez JB nie ma potiwerdzeń dojścia SMS. iMessage zapewnia potwierdzenia więc z natury jest usługą bardziej wiarygodną. Po co szukać dziury w całym?

#35 sebalvp

sebalvp
  • 11 postów

Napisano 15 października 2011 - 09:30

jeżeli "problem" został pomyślnie rozwiązany to teraz (jeżeli ktoś wie) to proszę napisać w jaki sposób ukryć treść wiadomości na lock-screen - nie chce żeby tekst był widoczny jak zostawiam iP na stole bądź w miejscu publicznym. jezeli nie ten temat to proszę o przesuniecie / sugerowałem się iMessage

#36 puchateq

puchateq
  • 38 postów
  • SkądMikołów

Napisano 15 października 2011 - 10:11

jeżeli "problem" został pomyślnie rozwiązany to teraz (jeżeli ktoś wie) to proszę napisać w jaki sposób ukryć treść wiadomości na lock-screen - nie chce żeby tekst był widoczny jak zostawiam iP na stole bądź w miejscu publicznym.
jezeli nie ten temat to proszę o przesuniecie / sugerowałem się iMessage

Ustawienia -> Powiadomienia -> Wiadomości -> Pokazuj podgląd -> Wyłącz tę opcję. :)

#37 sebalvp

sebalvp
  • 11 postów

Napisano 15 października 2011 - 10:44

Ustawienia -> Powiadomienia -> Wiadomości -> Pokazuj podgląd -> Wyłącz tę opcję. :)

he no tak ..... cale życie się człowiek uczy / bylem przekonany ze jest tylko możliwość wyboru stylu komunikatu - szafa gra ;)

#38 grzech987

grzech987
  • 387 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 15 października 2011 - 10:53

ja przytrzymuje text i jest menu wyslij jako sms/mms (nie doczytałem już ktoś to napisał) ale sposób działa w 97%

#39 tomi676

tomi676
  • 229 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 października 2011 - 11:16

hmmm a ja mam taki dziwny problem po zainstalowaniu iOS 5 mam zablokowanego iPhone 4 siec at&t i uzywam go w sieci PLAY za pomoca karty GEVEY wszystko fajnie pieknie wlaczylem iMessage tam w ustawieniach i jak czytalem to za aktywacje sie tam placi 0,50zł (wysyla jakis sms miedzynarodowy czy cos) ja sobie mysle ok spoko to nie jakies wielkie pieniadze wszystko dziala juz wysylalem obrazki filmiki poprzez te wlasnie i Message (i od razu zaznaczam ze wylaczylem opcje "wyslij jako SMS" ) i po dniu patrze na saldo konta i kwota poza abonamentem jest juz 7,50 !! czyli wyslalo jeszcze potem takich 14 SMSów miedzynarodowych myslalem ze to wysle raz aktywuje i spokoj a tu takie cos na razie wylaczylem bo tak to bym sie nie wyplacicl :/ Ktos mial/ma podobny problem lub wie jak go rozwiazac? Bardzo prosze o pomoc i odpowiedz bo bardzo mi zalezy na tej funkcji !!!

---------- Wpis dodano o 12:16 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:53 ----------

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Tak to wyglada na saldzie te SMSy miedzynarodowe :/

#40 loop_digga

loop_digga
  • 83 postów

Napisano 15 października 2011 - 13:41

Mi się to całe iMessage bardzo podoba ale faktycznie czasem coś jest nie tak. Pierwsza rzecz, miałem w ustawieniach napisane, że jest aktywna usługa iMessage, ale póki nie dostałem wiadomości z iMessage od dziewczyny, nie miałem "niebieskiego OK", czyli słało mi normalnie. Ok, dostałem działa. Druga rzecz wczoraj wysyłałem smsa zwykłego do osoby nie na iP, godzinę później jakoś sprawdzam a tam wykrzyknik, że wysyłanie nieudane. 2 próby kolejne dopiero poszedł, zadzwoniłem sprawdzić czy ok, podobno już ten pierwszy dotarł. Dziwne, w żadnym z poprzednich softów mi to się nie zdarzyło, może to te nowe innowacje coś namieszały? Trzecia sprawa. Ja mam internet cały czas włączony, dziewczyna tymczasowo nie. Wcześniej korzystała z Wifi do iMessage. Teraz na uczelni była pozbawiona zupełnie internetu, wysłałem 3 smsy z iMessage, niby poszły wszystkie, ale ja nie dostałem na żaden odpowiedzi także i potwierdzenia. 5 min później około, w odstępach mniej więcej co minutę, automatycznie wiadomości wysłały się jako sms zwykły. Wszystko fajnie, wykrył, że nie ma jak dostarczyć przez iM, ale co jeśli nie ma jak zadzwonić a sms trzeba wysłać szybko? Niezbyt można wtedy liczyć na iMessage. Czytałem całą dyskusję wiem, że wymuszenie smsa jest możliwe, ale czasem spieszymy się wysyłamy wkładamy telefon do kieszeni i tyle, nie wiedząc, że iMessage opóźnił o parę minut jej dotarcie. Nie że to jakiś duży problem, ale w sumie jednak jakiś jest. Komuś kto nie siedzi na forum i nie wie wszystkich rzeczy, może nie wydać się tak wspaniałe, że smsy dochodzą z parominutowym opóźnieniem. Od takich usług oczekiwałbym jednak większej niezawodności.

#41 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 15 października 2011 - 18:45

(...)Ktos mial/ma podobny problem lub wie jak go rozwiazac? Bardzo prosze o pomoc i odpowiedz bo bardzo mi zalezy na tej funkcji !!!

Poczytaj proszę na ten temat:
iPhone auto texting? - Forums @ The Digital Fix
O2 - FaceTime SMS Charges - O2 Help & Support

@loop_digga - można powiedzieć krótko - owej usłudze daleko do perfekcji. Jednak, są tacy, który prędzej przyjmą na wiarę działania z Archiwum X, niż przyznają, że usługi Apple mogą działać niepoprawnie:

Wymyślasz, a nie napotkałeś(...)

Dla mnie wymyślasz(...)

#42 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 października 2011 - 19:01

Kolego CeBeer nie przeginaj Pan. " prędzej przyjmą na wiarę działania z Archiwum X, niż przyznają, że usługi Apple mogą działać niepoprawnie:" Żenujący tekst. Dorośnij.

#43 meg

meg
  • 316 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 października 2011 - 19:12

a nikomu sie jeszcze nie zdarzyło że SMS nie doszedl? Bo mnie tak i moim znajomym rowniez (moze to ma zwiazek z Playem bo akurat ci z niego korzystaja :D). albo ze SMS doszedl 5 min pozniej, pol godziny pozniej. chcesz byc pewny ze wiadomosc dotrze do odbiorcy? ZADZWOŃ :]

#44 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 15 października 2011 - 19:31

@meg, pewnie że smsy nie zawsze dochodzą na czas, szczególnie też z Play mam mieszane doświadczenia. @tomi676, zdarzało Ci się wyłączać kilka razy wiadmości w ustawieniach?

#45 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 15 października 2011 - 22:17

Kolego CeBeer nie przeginaj Pan.
" prędzej przyjmą na wiarę działania z Archiwum X, niż przyznają, że usługi Apple mogą działać niepoprawnie:" Żenujący tekst. Dorośnij.

Nie masz innych argumentów? Może Tobie przydałoby się dorosnąć? Zgłaszam Twój post.

#46 Makro1993

Makro1993
  • 35 postów

Napisano 15 października 2011 - 23:21

Tak, zawsze. To po kolei, masz kontakt z wpisanym numerem tele i adresem email w rubryce 'dom'. Wchodzisz kontakty-wybierasz osobę-wyślij wiadomość-pojawiają się 2 opcje 1. Komórka i numer tele 2.dom email. I teraz klikam na numer komórki wysyłam smsa, klikam na dom email, wysyłam iMessage.

Nie do końca. Weźmy na przykład kontakt - numer służbowej komórki (Nokia), komórki prywatnej (iPhone), telefonu domowego i do tego numer faksu, e-mail z etykietą praca, e-mail z etykietą "dom" w domenie @gmail.com i email z etykietą "dom" tyle że w domenie @me.com.
W opcjach mamy takie coś: Ustawienia -> Wiadomości -> Odbieraj pod -> Twój adres dla wiadomości: .
Zawsze jest tam podany nasz numer telefonu (Wyszarzony, nie można zmieniać), mail na którym pierwszy raz zalogowaliśmy się do iCloud i ewentualnie e-maile które dopisaliśmy później.
Wydaje mi się że te właśnie informacje są trzymane na serwerach Apple i na ich podstawie sprawdzane jest co można wysłać.
Wysyłamy teraz naszą iMessage (Odbiorca, czyli nasz kontakt, w "Twój adres dla wiadomości:" ma podany numer prywatnego tel. komórkowego (Czyli iPhone) i e-mail który jest u nas (nadawcy) pod etykietą "dom" w domenie @gmail.com):
1. Gdy wybierzemy numer prywatnej komórki - iMessage,
2. Gdt wybierzemy numer służbowej komórki - SMS,
3. Gdy wybierzemy numer telefonu domowego - SMS,
4. Gdy wybierzemy numer faksu - MMS,
5. Gdy wybierzemy e-mail z etykietą "praca" - MMS,
6. Gdy wybierzemy e-mail z etykietą "dom" w domenie @gmail.com - iMessage,
7. Gdy wybierzemy e-mail z etykietą "dom" w domenie @me.com - MMS.
Opcja wysłania iMessage jako SMS/MMS pojawia się po naciśnięciu na chmurkę z wiadomością iMessage, aczkolwiek tylko do momentu do którego nie dostaniemy potwierdzenia odebrania iMessage.

#47 tomi676

tomi676
  • 229 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 października 2011 - 17:11

@meg, pewnie że smsy nie zawsze dochodzą na czas, szczególnie też z Play mam mieszane doświadczenia.
@tomi676, zdarzało Ci się wyłączać kilka razy wiadmości w ustawieniach?

Nie ustawiełem raz i caly czas było włączone, wiem ze jakbym poprzesuwal pare razy to za kazdym razem mi bedzie liczyc za aktywacje ale ja mam caly czas wlaczony iMessage wiec wlasnie nie wiem o co z tym chodzi :(

Moze dlatego ze mam simlocka i uzywam tej karty GEVEY do ominiecia simlocka bo laczy sie poprzez 112 i moze jakos niezapamietuje ze wyslalem ten sms aktywujacy io jakos resetuje no nie wiem niech moze ktos napisze kto uzywa GEVEY i dziala mu poprawnie iMessage bez tych p[owtornych wysylan smsów aktywacyjnych i najlepiej w sieci PLAY ;P

#48 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 października 2011 - 17:20

Jeśli to kwesta braku zaufania do iMessage to go wyłącz i czekaj aż inni przetestują. Gdybym ja miał tak przy każdej wysyłanej wiadomości wybierać miedzy SMS/iMessage to bym się zmęczył.

#49 jdus

jdus
  • 475 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 października 2011 - 17:49

Jeśli iMessage nie dojdzie zostaniesz o tym powiadomiony (wykrzyknik obok wiadomości i na ikonce aplikacji messages). iPhone nie będzie proponował (wysyłał) iMessage jeśli odbiorca nie jest w zasięgu internetu.

Tak przy okazji zielony przycisk "Send" (lub OK w polskiej wersji) oznacza wysłanie normalnego SMSa, niebieski oznacza iMessage. Używam iMessage już od paru miesięcy z dwoma innymi osobami (w tym jedna na iPadzie tylko) i muszę przyznać, że system jest genialny. Jestem ciekaw czy zza granicy też będzie tak fajnie :D

Korzystam bardzo intensywnie z iMessage pomiędzy mną a dziewczyną (jest w NY). Nie ma żadnych problemów, wiadomości dochodzą natychmiast ;)

#50 krzysiek_k

krzysiek_k
  • 140 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 października 2011 - 22:28

Mam nastepujacy problem: nagle moje wiadomosci wysylane jako imessage dochodza nie ode mnie jako numeru telefonu komorkowego ale ode mnie jako emaila podanego w icloud. Jest jakas opcja zeby to zmienic?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych