Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMessage - jak go NIE wysłać?

• Please log in to reply
86 replies to this topic

#51 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 18 October 2011 - 09:31

Wiadomości -> Odbieraj pod -> ID dzwoniącego -> wybierz numer, nie email. Zauważyłem też, że pojawiły się problemy ze zrozumieniem pewnej funkcji iMessage - a mianowicie potwierdzenie przeczytania, mylonego z potwierdzeniem dostarczenia SMSa. Domyślnie w iMessage (niebieska wiadomość) dowiadujemy się, że wiadomość została doręczona, jednak, możemy też włączyć informację o tym, że wiadomość została przeczytana. Jako ciekawostkę dodam, że będąc w rozmowie / czacie z daną osobą, kiedy owa osoba nam odpisuje - pojawia się stosowna ikona informująca nas o tym.

#52 madhunt3r

madhunt3r
  • 2530 posts

Posted 18 October 2011 - 10:02

Czyli rozumiem że ta opcja Wiadomości -> Odbieraj pod -> ID dzwoniącego - oznacza, czy druga osoba do której piszemy będzie widziała nasz nr czy mail? Tak? Standardowo mam na nr i wczoraj działało jak gadałem z bratem z Kanady.

Domyślnie w iMessage (niebieska wiadomość) dowiadujemy się, że wiadomość została doręczona, jednak, możemy też włączyć informację o tym, że wiadomość została przeczytana.

Mam to włączone, ale tylko i wyłącznie widziałem "dostarczona" nie było potwierdzenia przeczytania nigdzie.

#53 tapeta999

tapeta999
  • 6 posts

Posted 18 October 2011 - 10:14

No to ja wszedłem w Wiadomości tak jak kolega napisał wiadomości -> Odbieraj pod -> ID dzwoniącego i mam u góry Apple ID czli mój mail a pod spodem Twój adres dla wiadomości to nr telefonu który jest szary i pod spodem adres email. Nie mogę zmienić na nr telefonu:/ Jakieś pomysly?

#54 CeBeeR

CeBeeR
  • 1362 posts
  • SkądUK

Posted 18 October 2011 - 12:24

Być może iMessage jest nieaktywne?

#55 tapeta999

tapeta999
  • 6 posts

Posted 18 October 2011 - 12:33

Ok dzięki to cos innego bylo ale juz zrobilem:)

#56 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 18 October 2011 - 13:57

No to teraz należało by napisać co zrobiłeś.

#57 tapeta999

tapeta999
  • 6 posts

Posted 18 October 2011 - 14:31

iMessage użyłem Apple ID więc odbierało i wysyłało używając mojego Gmaila który przy okazji jest moim Aplle ID. Po prostu wylogowałem się w iMessige z tego konta i został tylko nr tel o który mi chodziło:)

#58 piotrekpepe

piotrekpepe
  • 71 posts

Posted 18 October 2011 - 14:56

Czytając ten temat i wypowiedzi typu, "chce wysłać zwykłego smsa, bo chce i koniec" nasuwa mi się tylko jedna opinia, usłyszana niedawno o S. Jobs'ie: "Projektował rzeczy które ludzie POWINNI chcieć i potrzebować, a nie rzeczy które myśleli, że chcą". I tak proponuję się odnieść do iMessage ;)

#59 zibis

zibis
  • 1 posts

Posted 19 October 2011 - 13:05

iMessage użyłem Apple ID więc odbierało i wysyłało używając mojego Gmaila który przy okazji jest moim Aplle ID. Po prostu wylogowałem się w iMessige z tego konta i został tylko nr tel o który mi chodziło:)

mam taki sam problem, tylko nie bardzo wiem w jaki sposób można się wylogować.. :sad:

OK już wiem.. :)
ale teraz pytanie: jeśli wywalę ten email i zostawię sam nr tel, to czy będę mógł otrzymywać imessage?

#60 krzysiek_k

krzysiek_k
  • 140 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 October 2011 - 16:06

Wiadomości -> Odbieraj pod -> ID dzwoniącego -> wybierz numer, nie email.

Problem w tym, ze caly czas mam tak ustawione i caly czas mialem tak ustawione. Nagle moje wiadomosci z imessage zaczely dochodzic pod adresem email... Inna sprawa, ze jesli ktos pozniej napisze do mnie z konwersacji, w ktorej wiadomosci wyswietlaja sie jako nr telefonu to odpowiadam w tej samej konwersacji - tak samo z emailem.

Mimo wszystko nie moge tego do konca kontrolowac, zwlaszcza dziwny jest fakt, ze w ogole wiadomosci zaczely same dochodzic ode mnie jako emaila...

ale teraz pytanie: jeśli wywalę ten email i zostawię sam nr tel, to czy będę mógł otrzymywać imessage?

Nie da sie wywalic emaila. Zawsze musi zostac chociaz jeden aktywny.

#61 maslomargaryn

maslomargaryn
  • 25 posts
  • SkądPoznań

Posted 20 October 2011 - 19:30

Witam. Mam problem z Wiadomosciami/iMessage w iPodzie Touch. Probowalem juz wszystkiego wraz z dwoma restorami. Obojetnie pod jakim wifi probuje sie zalogowac i to aktywowac to wyskakuje blad. Probowalem na 2 roznych Apple ID. Dodam, ze nie probowalem laczyc ID i mam wpisany ten sam Apple ID zarowno w AppStorze jak i podczas proby aktywacj iMessage. Resetowalem jeszcze ustawienia sieci etc i nic Z gory dzieki za pomoc

#62 krzysiek_k

krzysiek_k
  • 140 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 October 2011 - 19:49

Czyli wchodzisz w ustawienia --> wiadomosci i tam wlaczasz imessage? Jaki konkretnie blad wyskakuje? Masz problem z zalogowaniem np do iCloud, do FaceTime?

#63 maslomargaryn

maslomargaryn
  • 25 posts
  • SkądPoznań

Posted 20 October 2011 - 20:51

loguje sie do wszystkiego, icloud, appstore, itunes etc. tylko problem z imessage. generalnie to bylo tak, ze po restorze zalapal raz ale za drugim wejsciem juz blad. zrobilem znow restor i analogicznie tak samo. wyskakuje blad, iz nie moze polaczyc, "blad aktywacji, sprawdz ustawienia wifi - nie mozna wyslac pliku" mimo, ze wifi caly czas jest online i reszta aplikacji pod wifi dziala. probowalem na 2 roznych apple id i to samo zawsze. no i probowalem poprzez ustawienia to wlaczac jak i z poziomu glownego menu tudziez "pulpitu"

#64 bercik92

bercik92
  • 21 posts

Posted 24 October 2011 - 19:23

Witam ;)

jak zwykle problem z iMessage, w menu wiadomości wygląda to tak :
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

dodam że nie moge przeprowadzić aktywacji zarówno pod Wi-Fi , gdzie wszytko inne działa , jak i pod transmisją danych , gdzie też wszystko inne działa , ma ktoś jakiś pomysł co to może być ?

iPhone 3GS , bb 06.15.00 , simlock zdjęty przy pomocy utlrasnow.

z tego co sie dowiedziałem od znajomego to w tym oknie powinien mi sie automatycznie pokazywać mój numer telefonu: Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#65 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 24 October 2011 - 19:25

Jak długo to "Czekam na aktywację..." tam masz? Od tego zacznijmy.

#66 bercik92

bercik92
  • 21 posts

Posted 24 October 2011 - 19:58

hmm od jakieś godziny 12 , coś koło tego

#67 iraswroc

iraswroc
  • 2 posts

Posted 25 October 2011 - 12:58

imessage Jestem nowy wiec Witam :) Wiec tez mialem problem z imessage/facetime Dzialalo na Iphone 4, natomiast mackbook i ipad2 wifi nie. Rozwiazanie jest ustawienie DNS wifi na 8.8.8.8 (takie rozwiazanie znalazlem na sieci) na domowym wifi zaczelo dzialac, niewiem jak z innymi :/ Usyawienia-->wifi-->niebieska strzalka-->zmiana DNS na 8.8.8.8 Iphone 4 hotspot wlaczony, polacziny z Ipadem wifi takze dziala FC i iM, wiec niepowinno byc problemow z innym wifi

#68 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 25 October 2011 - 16:46

Zobaczyłem tylko autora i od razu wiedziałem, że będzie ciekawy temat :D Zmień wreszcie telefon.

#69 iraswroc

iraswroc
  • 2 posts

Posted 25 October 2011 - 21:29

Wiec przetestowalem na innym IP (wifi) i dziala. Nawet udalo mi sie z Ipada zadzwonic przez FT na moj teleofn (ktory zostawilem w domu). Wiec mam nadzieje ze to ostateczne rozwiazanie

#70 Animatter

Animatter
  • 421 posts

Posted 10 November 2011 - 23:37

Właśnie kumpel też ma problem z aktywacją wiadomości w swoim 3gs. Także nie wyświetla się numer tel w ustawienia/telefon, w itunes także brak...No i zjadło już ponad 20zł w trakcie "czekam na aktywację"...Numer w Play, ciekawe czy wymiana karty SIM coś da...

#71 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 November 2011 - 22:26

Mam mały problem z iMessage. Jeśli mam internet, ale jest już po przekroczeniu i nie chcę aby dalej cokolwiek łączyło się z internetem to jak mam zrobić aby iMessage nie wysłało widomości przez internet, tylko przez SMS ? Wystarczy, że wyłącze cały internet w iPhone ?

#72 krzysiek_k

krzysiek_k
  • 140 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 November 2011 - 22:29

Jesli nie chcesz wylaczac internetu, a tylko imessage to wejdz w ustawienia --> wiadomosci i wylacz imessage. Jesli wylaczysz dostep do internetu to oczywiscie nie bedziesz mogl tez wysylac imessage - wszystko pojdzie jako sms

#73 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 November 2011 - 22:29

dziękuję BAArdzo ;)

#74 RysiekH7

RysiekH7
  • 2 posts

Posted 17 November 2011 - 23:19

Chłop chce mieć wybór ... no niby jego prawo. Wybierając IPhone'a już dokonałeś wyboru, i musi zaakceptować istniejący system. Zawsze możesz skorzystać z oferty konkurencji a trzeciej alternatywy niema. Z tym Twoim pytaniem to tak trochę jak z zakończeniem Romea i Juli. Wielu ludzi by chciało mieć wybór innego zakończenia a książka zawsze kończy się tak samo :)

#75 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 18 November 2011 - 08:39

i wlaśnie dlatego firm RIM w swoich BB dopracowala wszystko perfecto bo mamy mozliwosc co chcemy wyslac, SMS,MMS,Email, czy wiadomosc na BBM. W szczegolnosci ze nie kazdy posiada wlasnie terminal BB. Nie krytukuje tutaj iP bo kiedys urzywalem go ale wolalem przesiasc sie na system BB OS bo jakos lepiej przypadl mi do gustu chociazby mozliwosciami ustawien praktycznie wszystkiego gdzie otrzymujemy niemal urzdzenie idealne

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users