Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMessage - jak go NIE wysłać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#1 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 14 października 2011 - 17:48

W chwili kiedy wiele osób zastanawia się jak działa iMessage i jak z niego skorzystać... dotarło do mnie, ze nie wiem co zrobić, aby z niego NIE korzystać, jeżeli chce wysłać prawdziwego SMSa do odbiorcy korzystającego również z iMessage. Jeżeli to niejasne - wyjaśniam. Mam odbiorce np.: Jan Kowalski, wraz z numerem telefonu i adresem email. Mogę do niego wysyłać iMessage - wszystko pięknie... ale nie mam możliwości wysłania typowej wiadomości. Oczywiście, mogę pokombinować i utworzyć dwa kontakty - jeden, tylko z telefonem Jana Kowalskiego, drugi z jego emailem / Apple ID - i wysyłać SMSy lub iWiadomości. Jednak, to trochę partyzanckie rozwiązanie. Mogę wyłączyć iMessage w ustawieniach - wysłać SMSa i włączyć iMessage - zarzut, jak powyżej. Wziąć pod uwagę opcje "wyślij jako SMS" - wyłączyć 3G / WiFi, napisać wiadomość, wysłać jako SMS, włączyć 3G / WiFi - partyzantka jak się patrzy. A może ktoś z Was wie co zrobić, aby można było wybrać, jaki typ wiadomości wysłać do odbiorcy "zarażonego" już iMessagingiem?

#2 iBook

iBook
  • 580 postów

Napisano 14 października 2011 - 17:56

W ustawieniach masz możliwość wylączenia iMessage Sorki ale nie doczytałem do końca, nie o to Ci chodziło

#3 kaczmi

kaczmi
  • 87 postów

Napisano 14 października 2011 - 18:01

O ile rozumiem to chodzi ci oto ze Jan Kowalski ma tez iPhona/iPada/iPoda z sysetem ios 5 i chcesz do niego wyslac normalnego sms-a a nie iMessage-a tak? Rozumiem ze probowales Ustawienia/Wiadomosci/iMessage off? A jaka jest roznica czy ty wyslesz sms-a czy iMessaga? Wiadomosc wyglada tak samo, a nawet lepiej bo za nia nie placisz. Wiec po co ja wylanczac?

#4 puchateq

puchateq
  • 38 postów
  • SkądMikołów

Napisano 14 października 2011 - 18:05

O ile rozumiem to chodzi ci oto ze Jan Kowalski ma tez iPhona/iPada/iPoda z sysetem ios 5 i chcesz do niego wyslac normalnego sms-a a nie iMessage-a tak?
Rozumiem ze probowales Ustawienia/Wiadomosci/iMessage off?
A jaka jest roznica czy ty wyslesz sms-a czy iMessaga?
Wiadomosc wyglada tak samo, a nawet lepiej bo za nia nie placisz.
Wiec po co ja wylanczac?

Dokładnie, o to samo chciałem zapytać.
Jest jakaś różnica, oprócz tego, że wiadomość darmowa? :o

#5 jawna

jawna
  • 82 postów

Napisano 14 października 2011 - 18:08

A czy mógłbyś przedstawić powody dla których chcesz wysłać komuś SMS a nie wiadomość przez iMessage? Czy to fanaberia czy może są jakieś przyczyny których nie znam a które są bardzo istotne również dla innych? ps Przepraszam za powielanie pytania.

#6 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 14 października 2011 - 18:09

Jaka jest różnica? Różnica jest mozliwosc mojego wyboru - chce wysłać do kogoś SMS'a - owa wiadomość dojdzie - jest to sposób bardzo pewny i skuteczny.
iMessage - na chwile obecna jest nowym tworem, do którego nie mam zaufania.

Sytuacja hipotetyczna:
Ja, nadawca - jestem w zasięgu sieci 3G/WiFi i wysyłam - jak sami podkreślacie zaletę - DARMOWEGO iMesssage'a - super...
Odbiorca - ma wyłączone WiFi / brak 3G - co wtedy? (SMS w takiej sytuacji dojdzie)

W sytuacji odwrotnej, kiedy to ja, nadawca nie mam internetu - oczywiście wysłane zostanie to jako SMS.

Chce po prostu moc mieć wybór tego, co wysyłam - oczekuje zbyt dużo?

#7 jawna

jawna
  • 82 postów

Napisano 14 października 2011 - 18:11

O ile się zorientowałam z dotychczasowych testów jeśli odbiorca nie był w zasięgu to pojawiała się możliwość wysłania wiadomości jako SMS/MMS.

#8 Mikey124

Mikey124
  • 550 postów

Napisano 14 października 2011 - 18:13

Jeśli iMessage się uaktywni to znaczy, że osoba po drugiej stronie na 100% otrzyma go. Jeśli odbiorca będzie miał wyłączone WiFi wiadomość pójdzie jako SMS. Nie masz się o co martwić, iMessage na chwilę obecną działa bez zarzutu a nawet szybciej niż normalne SMSY. A jeśli nie dojdzie to i tak jest wysyłany jako SMS potem.

#9 konole

konole
  • 412 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 października 2011 - 18:15

Jeśli druga osoba nie będzie dostępna w sieci, to przy wiadomości dostaniesz wykrzyknik i możliwość wysłania drogą standardową, jako SMS. Happy?

#10 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 października 2011 - 18:15

Na siłę szukanie problemu.

#11 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 14 października 2011 - 18:24

Jeśli iMessage się uaktywni to znaczy, że osoba po drugiej stronie na 100% otrzyma go.

Polemizowałbym... o tym napisze na końcu...

Jeśli odbiorca będzie miał wyłączone WiFi wiadomość pójdzie jako SMS.

Nie chce się kłócić gdyż nie mam 100% pewności, ale w ustawieniach jest napisane:
"Wysyłaj SMS, gdy nie można wysłać iMessage (może podlegać opłatom operatora)."
Według mnie sugeruje to, ze jeżeli ja nie mogę wysłać (z powodu braku internetu) to wysłane zostanie jako SMS, a nie jeżeli odbiorca nie może odebrać z powodu braku internetu.

Nie masz się o co martwić, iMessage na chwilę obecną działa bez zarzutu a nawet szybciej niż normalne SMSY. A jeśli nie dojdzie to i tak jest wysyłany jako SMS potem.

Użyłeś sformułowania "na chwile obecna" - co będzie jak zacznie działać fatalnie? Dlaczego nie ufam tez dla tego rozwiązania? Wysyłałem z iPada WiFi - oczywiście podłączonego do sieci - wiadomość wychodziła, dochodziła do iPhone - jednak, w iPadzie informowało mnie, ze wiadomość nie została wysłana.
Wiadomości wysyłane z iPhone nie dochodziły do iPada - mimo informacji iż, użytkownik może odebrać iWiadomość. (Jak to zasugerowałeś - jeżeli się uaktywni).

#12 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 października 2011 - 18:28

Jeśli iMessage się uaktywni to znaczy, że osoba po drugiej stronie na 100% otrzyma go. Jeśli odbiorca będzie miał wyłączone WiFi wiadomość pójdzie jako SMS. Nie masz się o co martwić, iMessage na chwilę obecną działa bez zarzutu a nawet szybciej niż normalne SMSY. A jeśli nie dojdzie to i tak jest wysyłany jako SMS potem.

No nie wiem, wyobraź sobie sytuację: odbiorca jest w sieci, więc iMessage może mu wysłać wiadomość, więc iPhone używa tej opcji z automatu. W trakcie wysyłania, gdy wiadomość jest już w drodze odbiorca znika z sieci (wiem że to się odbywa szybko, ale sytuacja taka jak najbardziej może mieć miejsce, może mieć też słaby zasięg WiFi co powoduje jego znikanie i pojawianie się).

Co wtedy, dojdzie ta wiadomość jak się znowu pojawi (np. za 2 godziny), czy już nie dojdzie?

SMS to jednak dla mnie dużo, dużo większa pewność.

#13 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 14 października 2011 - 19:01

SMS to jednak dla mnie dużo, dużo większa pewność.

Jakkolwiek wspaniale może okazać się iMessage - nie wróżę rychlej śmierci dla SMSow. Fakt, ze jest to "darmowe" - nie jest w moim odczuciu specjalna zachętą, a raczej zachętą do tego, by być ostrożnym i nie liczyć w 100% na ta usługę.

W poprzednich postach opisałem problemy z iMessage, które napotkałem... a to dało mi do myślenia.

#14 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 października 2011 - 19:05

Wymyślasz, a nie napotkałeś. Wysłałem już kilkaset i bez problemu zmieniał, raz net, raz gsm (żona w pociągu jedzie do Szczecinie - 7 godzin- jak to w pociągu raz jest 3G, raz nie ma).

#15 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 14 października 2011 - 19:11

Wymyślasz, a nie napotkałeś.

Z nieznanego mi powodu próbujesz bronic iMessage, jednocześnie odwracając uwagę od zadanego pytania - w jaki sposób wybrać typ wiadomości, jaka chce wysłać - problem jasno zdefiniowany przeze mnie - określam go osobiście jako istotny.
Jeżeli według Ciebie to nie jest problemem i odpowiada Ci to - proszę bardzo - jednak, nie próbuj na sile udowodnić, ze kreuje problemy, których nie ma.

#16 dymekkk

dymekkk
  • 582 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 października 2011 - 19:14

Pewnie taka opcja pojawi się wraz z JB..

#17 jawna

jawna
  • 82 postów

Napisano 14 października 2011 - 19:14

Poniekąd kreujesz problem. Jeśli nie masz zaufania do iMessage - bo do tego sprowadzają się Twoje wypowiedzi - wyłącz usługę ponieważ nie ma możliwości wyboru przed wysłaniem wiadomości.

#18 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 października 2011 - 19:16

Dla mnie wymyślasz, nie pasuje Tobie wyłączasz w ustawieniach. Nie mam w tej chwili dostępu do iP, ale jak wpiszesz numer to chyba tez wyśle sms, a nie przez net.

#19 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 14 października 2011 - 19:18

@Cebeer, bardzo prosto. Wchodzisz w kontakt, wybierasz wyślij wiadomość i masz dwie opcje: komórka i mail. Jeśli wybierzesz komórkę to wyślesz smsa, jeśli adres mialowy odbiorcy to iwiadomość.

#20 jawna

jawna
  • 82 postów

Napisano 14 października 2011 - 19:29

@Mirko791 niestety nie ma tak łatwo. Gdy wybieram odbiorcę który ma iMessage to wybranie komórki powoduje wysłanie niebieskiej wiadomosci.

#21 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 14 października 2011 - 19:35

To coś macie skopane, bo umnie jest dokładnie tak jak napisałem, mogę swobodnie wybierać czy wysłać sms czy iMess.

#22 free66

free66
  • 501 postów
  • SkądAndrychów / Kraków

Napisano 14 października 2011 - 19:36

@Mirko791 niestety nie ma tak łatwo. Gdy wybieram odbiorcę który ma iMessage to wybranie komórki powoduje wysłanie niebieskiej wiadomosci.

U mnie jeśli wyślę niebieską wiadomość, a odbiorca nie jest w sieci wifi/3g/edge to otrzymuje normalnego SMSa o czym zostaję poinformowany.

#23 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 14 października 2011 - 19:41

Po drugie w iMess jest przecież taport doręczenia, więc wiadomo czy doszło, czy nie. Do tego można ustawić, że automatycznie jak jest problem wysyła smsa, można też wyłączyć na chwilę wifi lub dane komórkowe jak ktoś się uprze i wtedy 100% pójdzie sms.

#24 jawna

jawna
  • 82 postów

Napisano 14 października 2011 - 19:44

@Mirko791 - Zawsze po wybraniu komórki masz mozliwość wysłania SMS-a? Hm to chyba rzeczywiście mam coś skopane bo umnie po wybraniu komórki pojawia się okienko iMessage ( do osoby z iMessage) a po wybraniu maila tej samej osoby - nowy MMS.

#25 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 14 października 2011 - 19:57

Tak, zawsze. To po kolei, masz kontakt z wpisanym numerem tele i adresem email w rubryce 'dom'. Wchodzisz kontakty-wybierasz osobę-wyślij wiadomość-pojawiają się 2 opcje 1. Komórka i numer tele 2.dom email. I teraz klikam na numer komórki wysyłam smsa, klikam na dom email, wysyłam iMessage.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych