Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4S - Pierwsze wrażenia

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2920 odpowiedzi w tym temacie

#126 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 19 października 2011 - 12:37

A ja wciaz twierdze ze w jakich warunkach bys nie robil, podobna bedzie tylko i wylacznie rozdzilczosc. Lustrznke od kompaktu a co dopiero telefonu odroznia przede wszystkim fizyczny rozmiar matrycy oraz stosowane obiektywy, obraz zawsze bedzie wygladal inaczej ... to nie kwestia czyjegos widzi mi się czy spostrzegawczosci tylko fizyki ktorej oszukac sie nie da ;) Ale zgadzam sie z tym ze ignorant stwierdzi ze oba wygladaja tak samo ;)

#127 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 października 2011 - 13:19

Trzeba wciąc pod uwagę, ze kompresja YT niemal zrownala jakość obu obrazow. Trzeba by porównać pliki źródłowe i tam już porównania by nie było ;)

#128 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 października 2011 - 13:34

Wszystko jest uzależnione na jakim wyświetlaczu oglądamy nagrany film. Jeśli to jest telewizor powyżej 40'' Full HD to filmy nakręcone kamerą lub lustrzanką będą lepsze pod względem jakości. Wracając do tematu "pierwsze wrażenia", otóż jestem szczęśliwym posiadaczem iPhone 4s od wczoraj, kolor biały. Telefon prezentuje się rewelacyjnie, biały jest o wiele ładniejszy i ciekawszy od czarnego, ale to już kwestia gustu. Co do samego urządzenia i jego szybkości to widać różnicę pomiędzy czwórką, na korzyść 4s. Safari chodzi szybciej, strony szybciej się ładują, a to jest dla mnie najważniejsze, bo używam tego na co dzień. Jeśli chodzi o zdjęcia to również widać różnicę na korzyść oczywiście 4s. Zdjęcia wychodzą rewelacyjnie, żywe kolory, zero szumów. Filmy tak samo, wyglądają rewelacyjnie. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, więc jeśli ktoś myśli o kupnie nowego iPhone i się zastanawia pomiędzy iPhone 4, a 4s to polecam ten drugi. Zwłaszcza, że różnice cenowe nie są aż tak duże. Nowy iPhone 4 cena 1800-2300, a nowy iPhone 4s cena 2700-3000 Pozdrawiam.

#129 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 19 października 2011 - 13:47

Nowy iPhone 4 cena 1800-2300, a nowy iPhone 4s cena 2700-3000

Pozdrawiam.

Na polskie zarobki to różnica jest ogromna. Sam planuję zmianę 3gs na białą 4 ale nie na 4s, bo aparatu nie potrzebuję a, Siri trybi na 4 więc nie widzę sensu aby płacić 1000 zł więcej.

#130 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 października 2011 - 13:54

Mały test jakości kamery

iPhone 4S Vs. iPhone 4 Camera Test / 720p / Split Screen - YouTube

#131 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 19 października 2011 - 14:17

Na polskie zarobki to różnica jest ogromna. Sam planuję zmianę 3gs na białą 4 ale nie na 4s, bo aparatu nie potrzebuję a, Siri trybi na 4 więc nie widzę sensu aby płacić 1000 zł więcej.

Za chwilę będzie można kupić za 2500 też 4S, więc różnica wyjdzie na poziomi 300pln. Jak ktoś ma wywalić na 4 2k pln, to te kilka setek też raczej ma dołożyć do 4S.

#132 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 19 października 2011 - 14:35

A ja wciaz twierdze ze w jakich warunkach bys nie robil, podobna bedzie tylko i wylacznie rozdzilczosc. Lustrznke od kompaktu a co dopiero telefonu odroznia przede wszystkim fizyczny rozmiar matrycy oraz stosowane obiektywy, obraz zawsze bedzie wygladal inaczej ... to nie kwestia czyjegos widzi mi się czy spostrzegawczosci tylko fizyki ktorej oszukac sie nie da ;)

Ale zgadzam sie z tym ze ignorant stwierdzi ze oba wygladaja tak samo ;)

Jasne, ale to wiesz Ty i niewielki procent populacji, u którego takie porównania zawsze będą wywoływały uśmiech na twarzy.
Pozostała część nie ma bladego pojęcia o przesłonie, ogniskowej i lustrach, bo nie jest im to do niczego potrzebne - chcą po prostu dobrej jakości zdjęć i nagrań. Widząc takie porównania, większość ludzi będzie zachwycona i zamiast kupować średniej czy nawet wyższej klasy małpkę, kupi iPhone'a, którego kamera ma niezaprzeczalną przewagę nad każdą inną - jest wbudowana w mieszczacy się w kieszeni telefon, który zawsze masz przy sobie, a do tego z czystym sumieniem można stwierdzić, że efekty jej pracy są więcej niż zadowalające, szczególnie mając na względzie jej ograniczenia.

Za chwilę będzie można kupić za 2500 też 4S, więc różnica wyjdzie na poziomi 300pln. Jak ktoś ma wywalić na 4 2k pln, to te kilka setek też raczej ma dołożyć do 4S.

Nie przesadzałbym z tą chwilą. Cena 4S na Allegro będzie mocno uzależniona od oferty operatorów, u których ten telefon wciąż nie jest dostępny, a gdy już będzie, to najpewniej w wyższej cenie niż 4.
Do tego cena 4 nie spadnie zbyt szybko, bo kończące swój żywot wersje 16 i 32 GB wciąż będą się cieszyły popularnością.
IMO, cena 4S spadnie do poziomu 2,5k PLN najwcześniej w pierwszym kwartale przyszłego roku.

#133 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 19 października 2011 - 14:37

Zaleta kamerki czy aparatu w telefonie jest to, ze mamy to urzadzenie zawsze przy sobie ;)

#134 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 19 października 2011 - 14:49

Przy różnicy 300 zł faktycznie decyzja jest prosta ale przy 1000 zł ... :F

#135 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 19 października 2011 - 14:53

W UK są za 2500 pln, w USA są za 2200 PLN - za chwilę pojawi się ich pewnie coraz więcej, da się na pewno ustrzelić okazję typu 2500 z USA bez simlocka oczywiście. Moim zdaniem to całkiem ok cena za 4S. Na listopad - grudzień da się już tak wyrwać tel.

#136 Liberty

Liberty
  • 804 postów
  • Skądjesteś mała ?

Napisano 19 października 2011 - 15:04

Siri już nie trybi, albo nie zatrybi w ogóle bo Apple na serwerach blokuje wszystko inne oprócz 4S. Jeżeli już ktoś to ominie, a wszystko jest możliwe, pewnie i tak będzie to Apple blokować z prostego powodu - to jest nowość w 4S. Będzie działać z JB który będzie zwalczany jak to zwykle bywa albo będzie bez JB, ale soft i tak to wyeliminuje. Tak mi się wydaje.

#137 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 19 października 2011 - 15:21

Zamiast opisywać pierwsze wrażania to się zrobił śmietnik na ogólny temat dotyczący iPhone 4S -,-

#138 Veer

Veer
  • 15 postów

Napisano 19 października 2011 - 16:53

iPhone 4S ma od dzisiaj poważnego konkurenta. Znalazłem [URL="http://tech.pgs-soft.com/2011/10/19/samsung-nexus-prime-vs-iphone-4s/"]tutaj[/URL] ciekawe porównanie iPhone i nowego telefonu pod Androidem. Sam mam 3GS, ale jak myślicie bylibyście w stanie przekonać się do czegoś takiego? Dzisiaj czytałem, że 4S ma być strasznie drogi w Polsce dlatego pytam..

#139 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 19 października 2011 - 17:04

iPhone 4S ma od dzisiaj poważnego konkurenta. Znalazłem tutaj ciekawe porównanie iPhone i nowego telefonu pod Androidem. Sam mam 3GS, ale jak myślicie bylibyście w stanie przekonać się do czegoś takiego? Dzisiaj czytałem, że 4S ma być strasznie drogi w Polsce dlatego pytam..

A czy to jest na temat?

#140 RAK

RAK
  • 1 507 postów
  • SkądNYC

Napisano 19 października 2011 - 17:21

iPhone 4S ma od dzisiaj poważnego konkurenta. Znalazłem [URL="http://tech.pgs-soft.com/2011/10/19/samsung-nexus-prime-vs-iphone-4s/"]tutaj[/URL] ciekawe porównanie iPhone i nowego telefonu pod Androidem. Sam mam 3GS, ale jak myślicie bylibyście w stanie przekonać się do czegoś takiego? Dzisiaj czytałem, że 4S ma być strasznie drogi w Polsce dlatego pytam..

I to ma być konkurent dla iP 4S?
-OHIDA!

#141 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 października 2011 - 17:30

Owszem, jest to konkurent dla 4S. Jedyny słuszny telefon z androidem :)

#142 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 postów

Napisano 19 października 2011 - 17:53

I to ma być konkurent dla iP 4S?
-OHIDA!

Co w nim takiego ochydnego?

#143 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 października 2011 - 18:13

Po pierwsze: ANDROID po drugie SAMSUNG po trzecie wygląd mi nie odpowiada. Niech szajsung się zdecyduję, albo robi telefony za 1zł, które są z du*y i do du*y, albo chce żeby go postrzegali "normalnie" i robi dobre telefony. Jak na razie moja opinia na temat szajsungów leży w gó**ie.

#144 RAK

RAK
  • 1 507 postów
  • SkądNYC

Napisano 19 października 2011 - 18:16

...i to wszystko w w/w temacie.

#145 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 19 października 2011 - 18:21

Fanbojstwo totalne. Żenujące.

#146 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 19 października 2011 - 18:36

Faktycznie, żenujące.

#147 proGRAF

proGRAF
  • 27 postów
  • SkądSzczytno, Poland

Napisano 19 października 2011 - 18:42

No żenujące, niestety, ale co to ma wspólnego z tematem ? :(

#148 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 października 2011 - 18:43

Jeżeli czyjąś opinię określacie mianem "żenująca" to chyba trzeba najpierw dokładnie przemyśleć co chce się napisać i dopiero potem napisać. Dla niektórych wydaje się to być trudną sztuką. Nie jestem fanboye'm Apple. Na chwilę obecną nie mam nawet iPhone tylko jakiegoś gównianego samsunga. Miałem do czynienia z SGSII (czyli najlepszym z gamy samsung) i w ogóle nie przypadł mi do gustu. O gustach się nie dyskutuje. Moje zdanie jest takie jakie jest i nic tego nie zmieni. Mogę się w nim utwierdzać ponieważ miałem do czynienia z urządzeniami wielu firm ( nie HTC ), dlatego też HTC nie krytykuję, bo się nie znam. Proste

#149 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 października 2011 - 19:41

Dla mnie Samsung leży ze względu na design tych telefonów (plastikowe = zabawki), a Android ze względu na brak AppStore :).

#150 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 19 października 2011 - 20:08

Miałem do czynienia z SGSII (czyli najlepszym z gamy samsung)

Teraz nim jest nexus prime ;)

btw. nie maja oba telefony nic powalającego

---------- Wpis dodano o 21:08 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:05 ----------

Dla mnie Samsung leży ze względu na design tych telefonów (plastikowe = zabawki), a Android ze względu na brak AppStore :).

Plastikowa zabawka wygrała drop test z iphonem :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych