Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iOS 5.0, 5.0.1 Jailbreak i Cydia

• Please log in to reply
1218 replies to this topic

#1126 sryman

sryman
  • 76 posts

Posted 06 April 2012 - 19:59

Pojawia sie u mnie problem, że gdy w trakcie rozmowy dostanę jakieś powiadomienie np. mail, połączenie, sms Spingboard pada i muszę robić respring. Mam 4 na 5.0.1. Czy konieczne jest teraz odtwarzanie i instalacja 5.1? Czy da się to jakoś inaczej zrobić?

#1127 fellert

fellert
  • 272 posts
  • SkądWygoda /k Garwolina

Posted 09 April 2012 - 19:02

Da rade na 3gs 5.0 zrobic untethered jailbreak za pomoca redsnow 0.9.9b6 ale pod warunkiem ze ten 3gs ma stary bootrom - redsnow sprawdzi to po podlaczeniu sam jaki jest bootrom.

Ale tak samo mozesz wyjsc na 5.1 i miec nowszy soft + untethered za pomoca redsnow 0.9.10b6:
"If you’re lucky enough to have an old-bootrom 3GS, this jailbreak is actually untethered (redsn0w will figure that part out automatically)."
Jailbreak 5.1 iPhone 4, 3GS, iPad, iPod Touch 4G, 3G - Jailbreak 5.1 / 5.0.1 / 5 / 4.3.5 / 4.3.2 / 4.3.3 / 4.3.4 Untethered - iPad 3, 2 Jailbreak

Po pierwsze to redsnow nie sprawdza tego jaki ma się bootrom w Iphonie 3gs nie robi, nie robił, i nie będzie robić - nie wprowadzaj ludzi w błąd ponieważ tak można zbrickować telefon.
Program (RedSnow )zadaje jedynie pytanie z jakiego tygodnia produkcji jest Iphone i wtedy wskazuje się mu (programowi) jaki ma się bootrom, dla pewności wystarczy pobrać program iDetector i nim sprawdzić jaki ma się bootrom w Iphonie 3gs przed wykonywaniem JB.

#1128 mazi88

mazi88
  • 24 posts

Posted 27 May 2012 - 21:19

Witam, Pisze tutaj by zaduzo nie spamowac mama maly problem i nie wiem nawet jak zazwac ten problem w googlach i Youtubie dlatego pisze. Posiadam Iphona 3gs z softem5.1 dokonałem nie stałego jailbreaka i wiem ze taki jail break po wyłaczeniu telefonu nie dziala i to jest wlasnie moj problem ! wyłaczylem telefon bo mialem maly problem(wiem ze taki telefon trzeba właczac przez Redsnowa{tak tez zrobiłem}) i sie właczyl telefon ale kazde aplikacje wgrane po dokonaniu jailbreaka sie nie odpalaja na bank zrobilem cos zle. pomoze ktos albo chociaz poda jakies artykuly bym mogł sie dowiedziec co i jak ? Z Góry Dziekówa !

#1129 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 28 May 2012 - 06:25

Witam, Pisze tutaj by zaduzo nie spamowac mama maly problem i nie wiem nawet jak zazwac ten problem w googlach i Youtubie dlatego pisze. Posiadam Iphona 3gs z softem5.1 dokonałem nie stałego jailbreaka i wiem ze taki jail break po wyłaczeniu telefonu nie dziala i to jest wlasnie moj problem ! wyłaczylem telefon bo mialem maly problem(wiem ze taki telefon trzeba właczac przez Redsnowa{tak tez zrobiłem}) i sie właczyl telefon ale kazde aplikacje wgrane po dokonaniu jailbreaka sie nie odpalaja na bank zrobilem cos zle. pomoze ktos albo chociaz poda jakies artykuly bym mogł sie dowiedziec co i jak ?
Z Góry Dziekówa !

Musisz podłączyć telefon do komputera, włączyć redsn0w, klinąć w nim na Extras, a następnie Just Boot i dalej musisz postępować zgodnie z instrukcją, która Ci się wyświetli.

#1130 kozabart

kozabart
  • 354 posts

Posted 31 May 2012 - 12:54

Witam, Mam pytanie, otóż mam jailbreak'owanego iphone z iOS 5.0.1. Chciałbym go uaktualnić do 5.1.1. I tu jest moje pytanie czy jeżeli ściagne nowy software to będe miał na iPhonie wszystkie dawne dane, czyli kontakty i zdjecia, itd. ?

#1131 ippawel

ippawel
  • 1136 posts

Posted 31 May 2012 - 14:20

Jesli zrobisz backup danych w iTunesie, to bedziesz mial. Tapeta tez Ci sie zapisze, smsy tak samo.

#1132 kozabart

kozabart
  • 354 posts

Posted 31 May 2012 - 17:39

Coś mi się nie wydaje do końca, że tak będzie ...

#1133 ippawel

ippawel
  • 1136 posts

Posted 31 May 2012 - 17:46

Zle Ci sie wydaje.

#1134 tomasov

tomasov
  • 581 posts
  • SkądPolska

Posted 14 June 2012 - 15:15

Białe ikony Zrobiłem JB kilka dni temu lecz czasami ikony dotyka taki defekt jak na zdjęciu tzn.białe ikony!Zazwyczaj dzieję się tak po zainstalowaniu jakiejś app i czasami ustępuje lecz po czasie wraca do nieco mnie irytuje!Jak temu zaradzić?

#1135 ippawel

ippawel
  • 1136 posts

Posted 14 June 2012 - 15:26

Respring. Czasami pomaga takze zainstalowanie jakiejkolwiek aplikacji z cydii.

#1136 a_b_i_t

a_b_i_t
  • 55 posts

Posted 14 June 2012 - 17:39

Witam. Mam pytanie pytanie które już na pewno padło: na który os jest trwały JB i jak to zrobić krok po kroku. Obecnie jade na os 5.0.1 z JB

#1137 ippawel

ippawel
  • 1136 posts

Posted 14 June 2012 - 17:54

Na kazdy iOS 5 jest trwaly jailbreak i masz na forum poradniki, jak zrobic jailbreak na tych softach. Pytanie kompletnie bezsensu...

#1138 rauf

rauf
  • 29 posts

Posted 31 July 2012 - 13:12

iP4 (z orange) był 4.3.1 i JB (nie pamiętam czym robiony) - aktualnie 5.1.1 z JB absinthem 2.0.4.
Zrobiłem w najprostszy sposób czyli update firmware w iTunes i potem JB. Wszystko cacy.

Nie jestem jednak pewny czy to najwłaściwsza metoda update'u była...w porównaniu z iPhonami którym zrobiłem JB a które miały oryginalnie 5.0.1 działa wyraźnie wolniej i chyba szybciej bateria schodzi.

Generalnie zaleca się restore przed robieniem update'u firmware i nowym JB?

Jak zrobić to bezpiecznie? Tu mi pokazuje że mam simlocka... http://www.dev.mk/ (MC603LP) a to zdaje się warunkuje że nie można mając JB zrobić sobie ot tak restore bo zablokuje ipka??

Będę wdzięczny za pomoc.

update:

Czy to jest proces który trzeba zrobić, żeby po restore móc podnieść świeży 5.1.1 i zrobić JB?
http://redsnows.com/...t-with-redsn0w/

Czy może na na simlock24 zdjąć simlocka i po prostu zrobić restore w iTunes?

Sry za być może banalne pytania...

#1139 ippawel

ippawel
  • 1136 posts

Posted 31 July 2012 - 18:35

Jeśli nie wgrałeś CFW, to masz najnowszy baseband i musisz szukac na simlock24 albo simlock.pl możliwości zdjęcia simlocka. Jeśli zrobisz restore nie zablokujesz go. Poprzez zrobienie jailbreaka telefon Ci się haktywuje, także będzie ok. Ten poradnik, który tutaj podlinkowałeś, dotyczy zapisania plików SHSH odpowiedzialnych za downgrade. Przypuszczalnie - wychodzi iOS 6, wrzucasz go i stwierdzasz, że jednak wolisz 5.1.1, więc do downgrade'u z 6 do 5.1.1 potrzebujesz ów plików.

#1140 rauf

rauf
  • 29 posts

Posted 31 July 2012 - 19:01

Jeśli nie wgrałeś CFW, to masz najnowszy baseband i musisz szukac na simlock24 albo simlock.pl możliwości zdjęcia simlocka. Jeśli zrobisz restore nie zablokujesz go. Poprzez zrobienie jailbreaka telefon Ci się haktywuje, także będzie ok. Ten poradnik, który tutaj podlinkowałeś, dotyczy zapisania plików SHSH odpowiedzialnych za downgrade. Przypuszczalnie - wychodzi iOS 6, wrzucasz go i stwierdzasz, że jednak wolisz 5.1.1, więc do downgrade'u z 6 do 5.1.1 potrzebujesz ów plików.

Nie wgrałem ani nie zrobiłem custom FW - często info o tym jak sobie z czymś radzić jest w poradnikach dot. problemów które już wystąpiły a nie których można uniknąć. Po prostu nie wiedziałem, że powinienem.

JB już zrobiłem, tak jak pisałem wszystko działa. Baseband oczywiście mam najnowszy (to czemuś szkodzi??) 04.12.01.

Moje pytanie o restore (teraz wiedząc że mam simlocka) właśnie było o to czy mogę bezpiecznie je zrobić po prostu z poziomu iTunesa.
Wgrać od nowa 5.1.1 i znowu go JB. Po co? W ciągu 2 lat miałem 2xFW i 2xJB i sądzę, że się zmuliło od tego trochę. I tu rozumiem, że jesteś pewien, że mogę bez problemu?

A nowe iOS 6 raczej nie budzi zainteresowania, raczej iP 5 jak wyjdzie. iP4 jest zupełnie spoko, po za tym, że 16GB to dla mnie dużo za mało, więc jak tylko wyjdzie iP5 pewnie się na niego skuszę. No, ale to tego czasu chciałbym "oczyścić" sobie czwórkę i postawić świeży system potem go JB i tyle ;)

PS czy jeśli wcale nie zamierzam zmieniać sieci/karty sim to zdejmowanie simlocka jest mi do czegoś potrzebne? oczywiście głównie w kontekście restore??

#1141 ippawel

ippawel
  • 1136 posts

Posted 31 July 2012 - 19:03

Nie ma problemu z restorem. Aktywacji (tzw. haktywacji) dokonasz poprzez zrobienie jailbreaka.

#1142 rauf

rauf
  • 29 posts

Posted 31 July 2012 - 19:09

Zrobiłem JB kilka dni temu lecz czasami ikony dotyka taki defekt jak na zdjęciu tzn.białe ikony!Zazwyczaj dzieję się tak po zainstalowaniu jakiejś app i czasami ustępuje lecz po czasie wraca do nieco mnie irytuje!Jak temu zaradzić?

Jak pisał Tomasov respring powinien pomóc. Mnie przy okazji jakiś instalek w Cydii dodało Bug Fix: Duplicate Icons.
Ponieważ lubię też blokować ikony appką IconLock - nie zauważyłem żeby na zablokowanym kiedykolwiek pojawiły mi się duszki. Może to pomoże?

---------- Wpis dodano o 20:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:07 ----------

OK, dzięki duże za upewnienie Ippawel , dam znać jak pójdzie proces odświeżenia.
Jak coś, to was znajdziemy ;)

UPDATE: ok wygląda że spokojnie robi się restore, zastanawiam się tylko ile w kwestii kładzenia systemu na iP ma iTunes i to co w nim się nazbiera....

#1143 rauf

rauf
  • 29 posts

Posted 01 August 2012 - 09:45

OK wszystko poszło gładko. Restore sprawnie przywrócił mi wszystko łącznie z ustawieniami appek. O dziwo, byłem gotów na stratę kontaktów - bo nijak nie chciały mi się zbackupować z Outlookiem ani Gmailem, ale są... Przywrócenie appek z Cydii za pomocą PkgBackup trochę wtopa jak za 10$. Mimo raczej poprawnego zaznaczenia i przeniesienia wszystkiego co się dało, nie odzyskałem appek tylko ich ustawienia + repozytoria i chyba tyle...trzeba było sobie po jednej znowu klikać i wgrywać... Efekt? Było warto? TAK, zdecydowanie reebot szybszy, respring błyskawica cała ogólna responsywność również poprawiona - także o to chodziło. Nie liczyłem dokładnie, ale z 1GB też się uwolniło, głównie w kategorii Inne. Na minus to że restore + wgrywanie i ustawienia zajęło bite 4h.:???:

#1144 Vdr

Vdr
  • 159 posts

Posted 07 August 2012 - 13:48

Czym najlepiej aktualnie zrobic jailbreak na iphone 4 z najnowszym softem? (telefon bez simlocka, polski t-mobile)?

#1145 ippawel

ippawel
  • 1136 posts

Posted 07 August 2012 - 14:20

Najnowszy redsn0w...

#1146 Vdr

Vdr
  • 159 posts

Posted 07 August 2012 - 16:41

Dzieki, moze sobie poradze :)

#1147 PoSBuB

PoSBuB
  • 6 posts

Posted 09 August 2012 - 09:39

Mam pytanie otoz mam Iphone 3gs iOS 5.1.1 i usuwaja mi sie aplikacje po jkims czasie jak temu zaradzic ?

#1148 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 09 August 2012 - 10:18

Kup je w appstore.

#1149 duchian

duchian
  • 1224 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 August 2012 - 17:03

Mam pytanie otoz mam Iphone 3gs iOS 5.1.1 i usuwaja mi sie aplikacje po jkims czasie jak temu zaradzic ?

ale jak się usuwają? same? nie klikasz na x gdy się ruszają? Mi nigdy nic takiego się nie przytrafiło..

#1150 zugara

zugara
  • 115 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 August 2012 - 15:28

Witam, zrobiłem własnie jailbreak na iphone4 za pomocą absintu, wszystko ładnie chodziło sprawdziłem czy zainslowany jest Rocky Racoon i był. Wyłaczyłem telefon, włączam nie moge znowu włączyć telefon w ten stan, myślałem ze zrobi to sie automatycznie albo jakaś ikonka dojdzie a tu nic. Co mam zrobić?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users