Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iOS 5.0, 5.0.1 Jailbreak i Cydia

• Please log in to reply
1218 replies to this topic

#1026 dameon

dameon
  • 1353 posts
  • SkądLublin

Posted 14 February 2012 - 16:56

Bardziej mi chodziło to czy nie ma SimLock'a i jednocześnie ma problemy z aktywacją (mimo że nie ma SimLock'a)

Oczywiście, że unlock a hacktywacja to 2 różne sprawy

ruszok, czekam na zdjęcie SimLock'a z mojego 4S z sieci 3 UK i korzystam z niego tak samo jak ty póki co

#1027 ruszok

ruszok
  • 6 posts

Posted 14 February 2012 - 17:14

No ale chwila. Jeśli nie mogę przejść aktywacji bo telefon jest z sieci Telia ze Szwecji, ale mogę wejść do menu poprzez myk ze 112 i mogę wtedy sprawdzić stan konta to chyba znaczy, że łączy się z siecią PLAY i nie ma simlocka, a jedynie nie jest aktywowany... I uważam w tym wypadku, że właśnie logicznym jest to, że to są 2 różne sprawy. Gdyby miał simlocka to pisałoby raczej coś w stylu że zła karta sim, brak sygnału czy coś takiego. A ja i sygnał mam, i mogę sprawdzić stan konta i pokazuje mi operatora PLAY... Ustawienia -> Ogólne -> To urządzenie mam napisane: Sieć Niedostępne Linia PLAY Ustawienia -> Operator -> Wyłączam automatycznie i mogę wybrać PLAY Na pasku zasięgu są 2-3 kreski i 3G. Mogę sprawdzić stan konta, ale nie mogę dzwonić, ani smsować. Z tym, że to może być z tego iż karta jest nieaktywna (może). No nic. Kupiłem tę kartę co linkowałem wyżej. Jak przyjdzie to zdam relację. Nie wiem czy nie jest tak, że aktywacja będzie konieczna po każdym włożeniu nowej karty. Chociaż w normalnej 4 na 5.01 tak nie miałem...

#1028 dameon

dameon
  • 1353 posts
  • SkądLublin

Posted 14 February 2012 - 21:53

Ale to normalne, że pokazuje zasięg Uwierz, jeśli by to było ominięcie SimLock'a już dawno by to było wiadome

#1029 ruszok

ruszok
  • 6 posts

Posted 14 February 2012 - 21:58

Pokaż mi telefon z simlockiem, który po włożeniu karty SIM innego operatora pozwoli na sprawdzenie stanu konta. Czyli zaloguje się do tej sieci. Nie ma takiej możliwości ze względu na to czym jest simlock. Jeśli mogę wykonać kod *101# i mam na niego odpowiedź to oznacza, że telefon zalogował się w sieci PLAY. A skoro się zalogował to nie może mieć simlocka na TELIE. Jeśli by go miał karta by się nie zalogowała... Przy simlocku nie byłoby fizycznie takiej możliwości. A jak miałem iphone z simlockiem to pisało coś w stylu włóż odpowiednią kartę sim. Nie pamiętam, ale na pasku zasięgu też coś pisało. I nie pokazywało mi się menu operator w ustawieniach. Co więcej. Mogę przesłać screena gdzie mam zieloną "fajkę" przy PLAY w oknie wyboru operatora. To wg mnie jednoznacznie potwierdza zalogowanie telefonu do sieci. Z resztą samo wykonanie kodu *101# o tym świadczy... A ja nie mówię, że ta karta omija simlocka tylko pozwala na aktywację iphona po zaprogramowaniu odpowiedniego IMSI na karcie. Jeśli to się uda to będzie ok.

#1030 kajus01

kajus01
  • 897 posts
  • SkądZiemia?

Posted 14 February 2012 - 22:45

Ta, a Ty pokaż telefon bez simlocka który nie chce się aktywować i żąda karty macierzystej. A jaka jest karta macierzysta skoro nie ma simlocka. Coś wyklucza się jedno z drugim.

#1031 ruszok

ruszok
  • 6 posts

Posted 14 February 2012 - 23:46

Coś wyklucza się jedno z drugim.

Ciekawe, że nie zastanawia Cię powyższy fakt, że karta LOGUJE się w sieci PLAY. Daje możliwość interakcji za pomocą kodów ekspresowych. Co więcej sprawdziłem na innej (aktywnej) karcie PLAY i mogę dzwonić i wysyłać SMS. Więc jak to możliwe, że ten telefon ma simlocka, a jednocześnie pozwala dwóm kartom PLAY na logowanie do sieci? Chyba średnio... A nawet " Coś wyklucza się jedno z drugim"
Z resztą można mieć telefon z simlockiem bez karty macierzystej i go hacktywować dzięki czemu zyskujemy funkcjonalność ipoda do czasu zdjęcia blokady. Zdjąć blokadę można na kilka sposobów, ale wtedy to jest unlock. Więc skoro jest tak to może też być na odwrót. Może telefon miał ściąganego locka, albo jest przeznaczony na rynek w Szwecji i dlatego nie pozwala się aktywować.
Inna sprawa, że dobrze wiesz iż gro iphonów można aktywować kartą z sieci macierzystej - nie musi to być dokładnie ta karta. Więc nic nie stoi na przeszkodzie ograniczać się do pewnych rynków gdzie iphone może być aktywowany. I właśnie tutaj widzę szansę.
Bo gdyby był simlock to bym nie mógł zadzwonić, a mogę.

#1032 kajus01

kajus01
  • 897 posts
  • SkądZiemia?

Posted 15 February 2012 - 07:27

Nagraj filmik i wrzuć na YT. Niech obydwie karty mają coś na koncie i pokaż jak sie telefon nie aktywuje a na jednej się loguje i sprawdzasz stan konta a z drugiej dzwonisz. Obczimy, może coś wymyślimy.

aktywować kartą z sieci macierzystej - nie musi to być dokładnie ta karta.

Karta macierzysta to karta sim na którą jest założony simlock więc jak nie musi być to dokładnie ta karta to jaka? Mam simlocka na Orange PL, ściągam go u operatora i co dalej Twoim zdaniem? Czym muszę go aktywować np. na terenie UK kartą Orange czy może jakąś innaą kartą PL (bo jak twierdzisz nie musi być to dokladnie ta karta) czy jakąkolwiek inną kartą np. z UK?

#1033 dameon

dameon
  • 1353 posts
  • SkądLublin

Posted 15 February 2012 - 07:44

Tyle że sprawdzanie stanu konta to jest jakaś informacja sieciowa, nie mająca nic wspólnego z połączeniami i siecią komórkową, i to normalne, że mimo SimLock'a wykrywa ci, że jesteś w PLAY oraz pokazuje ci zasięg

#1034 przemoczat

przemoczat
  • 27 posts
  • SkądDębica

Posted 15 February 2012 - 10:16

Cydia na 5.0.1 po snowbreeze Coś jak w temacie. Czy moge wgrać cydie na soft przemielony snOwbrezzem z opcją baseband preservation mode przez redsnowa? Nie chciałbym za bardzo kombinować.

#1035 lukaszenko

lukaszenko
  • 199 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 February 2012 - 10:21

Ja tak zrobiłem na iPhone 4;)

#1036 raaa

raaa
  • 113 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 February 2012 - 14:42

A ja mam takie problem : Uzywam Absinthe 0.4 pod mac. Robie JB dla Iphona 4s Wszystko wygląda ok , idzie proces , backup , restore , proces sie konczy powodzeniem , jednak nic sie nie wgrywa do telefonu tzn nie mam zadnej ikonki nic co by pozwolilo mi instalacje cydii. Czy ktos wie co jest nie tak? Pozdrawiam

#1037 steeler

steeler
  • 79 posts
  • SkądKielce, PL

Posted 15 February 2012 - 23:58

Witam. Zauważyłem dziś u siebie pewien problem. Mam 5.0.1 i zrobiony Jailbreak. Gdy wyszedł untethered zainstalowałem z Cydii Coronę. Teraz mam problem, bo gdy wyłączam telefon i włączam, to wisi na jabłku i nic się nie dzieje. Zaskakuje dopiero po kilku próbach. Co jest nie tak?

#1038 czacha11

czacha11
  • 291 posts

Posted 16 February 2012 - 11:31

błędy w Coron-ie :D lepiej zrobić ponowny JB przez redsnow :)

#1039 bater74

bater74
  • 17 posts
  • SkądSlagelse, DK

Posted 16 February 2012 - 20:37

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie. Pozwoli to na łatwiejsze zrozumienie tego, co chcesz przekazać.
Przeczytaj koniecznie [URL="http://myapple.pl/iphone-150/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]TO[/URL].

---------- Wpis dodano o 20:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:26 ----------

Witam mam problem nie mogę zainstalować nic w telefonie . Czy powinienem coś zainstalować z Cydii?

#1040 czacha11

czacha11
  • 291 posts

Posted 16 February 2012 - 20:44

jak nie możesz nic zainstalować? Chodzi ci o programy z Internetu czy iTunes?

#1041 sheep.

sheep.
  • 559 posts
  • SkądŁódź

Posted 16 February 2012 - 22:35

Witam jak zaktualizuje iphona do 5.0.1 przez i tunes potem zrobie JB + unlock przez ultrasn0w to pozbęde się simlocka z mojego telefonu sieć sfr a chce używać ORANGE?

#1042 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 16 February 2012 - 23:38

Wszystkie kwestie dotyczące simlocka poruszamy tylko i wyłącznie w TYM temacie.

#1043 Szymek98

Szymek98
  • 9 posts

Posted 17 February 2012 - 10:15

Mam chyba problem iPhone 4S z Francji SFR Nie został on jeszcze aktywowany Nie będę miał możliwości go aktywować bez oryginalnej karty sim?

#1044 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 17 February 2012 - 10:33

Następny... od zadawania takich pytań mamy dział Jaki sprzęt wybrać z iOS

#1045 vizirek

vizirek
  • 118 posts
  • SkądSkarżysko Kamienna

Posted 17 February 2012 - 10:58

Witam Forumowiczów Mam iPhone'a 3GS 8 GB z simlockiem na Orange. Baseband 05.16.05 soft: iOS 5.0.1 Na usuwaniu simlocka mi nie zalezy - uzywam go w Orange, wiec moze zostac. Zalezy mi tylko na jailbreak'u - poczytalem troche na forum i nie tylko, ale jestem troche skolowany mnogoscia i zroznicowaniem odpowiedzi. Czy jesli dokonam jailbreak'u za pomoca redsn0w 0.9.10b3 cos moze pojsc nie tak i w zwiazku z tym np nie bedzie dzialal GPS w telefonie? Czy takie rzeczy moga sie stac jedynie przy zdejmowaniu simlocka?

#1046 czacha11

czacha11
  • 291 posts

Posted 17 February 2012 - 11:25

jesli masz ios 5.0.1 z BB 5.16.05 to możesz zorobić bez problemu JB nie zaznaczając opcji Install Ipad Baseband

#1047 vizirek

vizirek
  • 118 posts
  • SkądSkarżysko Kamienna

Posted 17 February 2012 - 11:29

a jak to bedzie pozniej z uruchamianiem telefonu? To jest tethered czy untethered jailbreak? Bede musial telefon odpalac podlaczony do komputera?

#1048 simon_k

simon_k
  • 14 posts

Posted 17 February 2012 - 11:29

Witam, Szukałem takiej informacji na forum ale nie znalazłem, Wiec postanowiłem zapytać: Chce zrobić jailbreak na ipad 1, lecz zależy mi na tym aby nie usunąć danych i nie wgrywać od początku oprogramowania, wiec czy istnieje jakiś spodób aby to zrobić. Spotkałem sie z strona JailbreakMe 3.0 ale znalazlem żadnych rzetelnych informacji czy to zadziała, a nie chce stracić danych - chce to zrobić na zasadzie "dogrania" cydi. Dziękuje za podpowiedz, pozdrawiam

#1049 Pascal_77

Pascal_77
  • 80 posts
  • SkądKraków

Posted 17 February 2012 - 12:18

Witam Zainstalowałem wiele polecany na forum aplikacji na Cydie i okazało się , że nie mogę odbierać i wysyłać smsów. Niestety nie wiem kiedy (po zainstalowaniu której aplikacji) przestało działać. Czy ktoś wie co może być przyczyną? Gdzie najpierw szukać problemu? Telefon Iphone 4s, IOS 5. a jeśli nic nie uda mi się zrobić, to jak zgrać aplikacje z Cydii (.deb) na kompa i jak je później szybko wgrać?

#1050 bater74

bater74
  • 17 posts
  • SkądSlagelse, DK

Posted 17 February 2012 - 14:17

Mam z internetu .ipa końcóewka i stare programy tez mi nie wgrywa(kiedyś działały na 3GS) może trzeba jakieś repo wgrać z Cydii? Nie wiem jak mogę teraz też wgrać muzykę żeby ustawić dzwonek. Proszę o podpowiedź

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users