Trzeba było pomyśleć 2 sekundy nad tytułem wątku, skoro to było takie wielce ważne pytanie.
"Głupie pytanie Mac-usera" to nie jest tytuł zgodny z zasadami forum.
Użytkownik z Twoim stażem powinien to wiedzieć.
No i nie zmieniamy wielkości ani kroju fontu w postach.
Co cię denerwuje/Czego ci brakuje na Forum ?
Napisano 09 października 2016 - 07:33
Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?
Pisz lub dzwoń: 501211594
Napisano 09 października 2016 - 15:07
A nie zauważyłeś, że na pytanie typu "Głupie pytanie....." odpowiedź jest od razu, a na uszczegółowione typu "Współpraca Superdrive z komputerem Lenovo T450 z Win 10 Professional" pewnie bym nigdy się nie doczekał odpowiedzi. Odpowiedź dostałem od jednego z Mac-userów i temat uważam za zakończony. Jako ekspert mogłeś chociaż udzielić odpowiedzi przed wywaleniem tematu na śmietnik. Po to kiedyś było to forum. Jakaś psychoza zapanowała i niedługo strach będzie cokolwiek napisać.
Użytkownik bolec71 edytował ten post 09 października 2016 - 15:11
- Dastia lubi to
MacBook 12/ iPhone X/ iPad Mini 4/ AW
Napisano 09 października 2016 - 16:05
Tytuł niezgodny z zasadami nie przestaje nim być nawet jak w wątku pojawi się 200 odpowiedzi. To nie jest "bo tak" tylko po to, żeby ktoś kiedyś mógł odnaleźć temat gdyby miał podobny problem. Potem są narzekania, że w wyszukiwarce forumowej nic nie można znaleźć. Najłatwiej zawsze jest po tytule. Dlatego taką wagę przykładamy do tego.
Tłumaczenie, że nie doczekałbyś się odpowiedzi gdyby wątek był zatytułowany poprawnie jest nic nie warte, bo nawet nie spróbowałeś i nie możesz wiedzieć co by było gdyby...
Jakoś większość użytkowników potrafi normalnie zatytułować swój temat. Strachu raczej nie widać, psychozy również nie.
Napisano 09 października 2016 - 16:37
No tak. Krytykę (konstruktywną) przyjmuję i obiecuję poprawę :-) Aczkolwiek jakbyś odpowiedział, to rozumiem, że świat by się zawalił.
Użytkownik bolec71 edytował ten post 09 października 2016 - 16:39
Napisano 09 października 2016 - 17:06
Jak ja bym chciał żebyście zrobili myapple pod Tapatalka
Napisano 09 października 2016 - 17:12
bolec71: to nie byłoby ani logiczne ani konsekwentne skoro wątek poszedł do kosza.
mikoko: zagadnienie to było już wyjaśniane kilkukrotnie przez właściciela strony oraz admina. W skrócie: nie ma szans i nie ma tego w planach (o ile jestem wciąż na bieżąco w tej kwestii).
Napisano 09 października 2016 - 17:43
Dlatego napisałem, że krytykę przyjmuję. Bczasmi gdy ftpdędę pytał na Facebook w przyszłości. Przepraszam z naruszenie regulaminu forum. Swoją drogą to tęsknię za czasami gdy ftpd, wywalał temat i odpowiadał. Pozdrawiam.
Napisano 11 października 2016 - 12:20
Brakuje mi możliwości ustawienia blokady wyświetlania niektórych działów. Chciałbym np. wyłączyć wyświetlanie działów dotyczących iOS, iPhone i iPadów.
Da się coś takiego ustawić?
Da się je 'schować', o tak:
https://i.imgur.com/ilPAfGF.png
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 04 listopada 2016 - 09:27
Ten temat już był poruszany ale napiszę jeszcze raz bo to co mnie bardzo denerwuje na tym forum to to że 80% tematów ląduje w koszu i to tylko dlatego że ktoś się nie wstrzelił z tematem w odpowiedni dział. Owszem, są posty zupełnie nie pasujące do danego działu i takie też bym usuwał żeby włączyć myślenie użytkownika. Ale są też takie które pasują w wiele miejsc i tu trzeba mieć szczęście żeby czasami moderator pomyślał tak samo.
Przykład, niedawny post kogoś w dziale Grafika dotyczący aplikacji zdjęcia. Niby grafika a niby nie, zależy jak na to patrzeć. Jeżeli moderatorowi się nie podoba to niech przeniesie taki temat a nie go usuwa, tym bardziej że już kilka osób w nim coś napisało.
Na forum jest za dużo działów i poddziałów, z taką strukturą nie jest dziwne że nie zawsze można trafić tam gdzie moderatorom by się podobało.
- klnt i ja_sam lubią to
Napisano 07 listopada 2016 - 07:55
MiL, akurat ten post dotyczył stricte problemu z konfiguracją programu, a nie z jego funkcjonalnością edycyjną itp. W takim przypadku decyzja moderatora była słuszna. Zagadnienie z tej samej kategorii jak np takie: "Nie mogę uruchomić programu Zdjęcia". Do którego działu pasuje? Czy ma coś wspólnego z grafiką, czy jednak z programami?
Co do ilości działów to może jest i dużo, ale odnoszę wrażenie, że niektórym po prostu obojętne gdzie piszą, ważne żeby ich problem został jak najszybciej rozwiązany. Umieszczanie postów gdzie popadnie ma jednak dokładnie przeciwny efekt.
Napisano 08 listopada 2016 - 15:16
Na forum denerwuje mnie chiński spam. Nie da się przez to przeglądać forum. Naprawdę cieżko to rozwiązać? Captcha, ograniczenie liczby postów nowym użytkownikom do kilku na godzinę, sprawdzenie czy post zawiera znaki z ich alfabetu, cokolwiek...
Napisano 08 listopada 2016 - 15:18
Moderatorzy, którzy kasują wiele postów (nowych i nie tylko). Rozumiem porządek, ale mimo że korzystam z forum od miesięcy, nie raz spotykają mnie restrykcje z ich strony... a co dopiero nowa osoba. Czasem jak mam coś napisać to mi przechodzi ochota, bo mam obawy czy to odpowiedni dział. Takiego nazi-moderowania nie spotkałem jeszcze nigdzie, a znam dziesiątki for, grup, etc.
- ja_sam lubi to
Napisano 09 listopada 2016 - 06:42
klnt: walka trwa, wdrażane są różne rozwiązania. Jedne bardziej skuteczne inne mniej. My jako moderatorzy możemy tylko czyścić i banować te konta (co sumiennie staramy się czynić), lecz administracja działa.
Spekulant: Po prostu zastanów się minutę przed napisaniem posta. Jeśli masz konkretny problem, to chyba nie jest trudno go zakwalifikować do któregoś z subforów.
Restrykcje Cię spotykają? Nawet warna nie miałeś nigdy.
Napisano 09 listopada 2016 - 15:11
Co do BSC (Bardzo Szybkich Chińczyków)
Captcha a nawet pytania w języku polskim (wdrożyliśmy sporo zmian w ostatnim czasie) nic nie dają, bo te konta zakładają ludzie a nie boty, a Chińczyk za swoją przysłowiową miskę ryżu poszuka tłumaczenia i przedrze się przez każde takie zabezpieczenie.
Efekty zmian liczyliśmy w godzinach, niestety.
Dodatkowo ograniczenia IP nic nie dają, bo mamy powszechne VPNy. Podeślę ADM pomysł z filtrowaniem treści postów po znaczkach spoza alfabetu łacińskiego, nie wiem tylko czy silnik to obsłuży.
Moje programy:
iOS => Project Planner | Project Planner HD | Sub Edit HD | Snooker Scoreboard Pro | Expedition Planner | Subtitles Player
OSX => Project Planner OSX | Project Planner Viewer | Sub Edit | Mapper | Site Monitor
tvOS => Subtitles Player
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie..
Napisano 09 listopada 2016 - 15:31
Spekulant: Po prostu zastanów się minutę przed napisaniem posta. Jeśli masz konkretny problem, to chyba nie jest trudno go zakwalifikować do któregoś z subforów.
Restrykcje Cię spotykają? Nawet warna nie miałeś nigdy.
Temat brzmi "Co Cię denerwuje na forum..." no to chyba precyzyjnie 'wbiłem' się w temat... Mała pociecha że 'warna' nie dostałem, jak ok. 50% moich postów zostało skasowanych. Wg. mnie moderatorzy powinni przenosić tematy jeśli są źle umieszczona, a nie kasować. Robota podobna pewnie do skasowania, a wpłynie to pozytywnie na forum: nie będzie zniechęcało nowych (ale i doświadczonych) forumowiczów co przełoży się na większy ruch. Jeśli ktoś notorycznie robi bałagan to można go upomnieć czy też zastosować inne restrykcje, ale wywalanie postów które akurat nie pasują do danego działu to wg. mnie po prostu prymitywna moderacja.
Napisano 09 listopada 2016 - 15:38
Co do BSC (Bardzo Szybkich Chińczyków)
Captcha a nawet pytania w języku polskim (wdrożyliśmy sporo zmian w ostatnim czasie) nic nie dają, bo te konta zakładają ludzie a nie boty, a Chińczyk za swoją przysłowiową miskę ryżu poszuka tłumaczenia i przedrze się przez każde takie zabezpieczenie.
Efekty zmian liczyliśmy w godzinach, niestety.
Dodatkowo ograniczenia IP nic nie dają, bo mamy powszechne VPNy. Podeślę ADM pomysł z filtrowaniem treści postów po znaczkach spoza alfabetu łacińskiego, nie wiem tylko czy silnik to obsłuży.
Najprościej chyba zrobić to po liczbie postów: nowe konta (wg czasu na forum lub ilości postów) nie mogą pisać więcej niż X postów na godzinę. Ustalmy limit dla kont, które mają mniej niż miesiąc lub mniej niż 100 postów mogą zakładać tylko 1 nowy temat na godzinę, odpisywać w istniejących tematach raz na 10 minut.
Napisano 09 listopada 2016 - 16:55
- wojtkow lubi to
Napisano 09 listopada 2016 - 17:08
Temat brzmi "Co Cię denerwuje na forum..." no to chyba precyzyjnie 'wbiłem' się w temat... Mała pociecha że 'warna' nie dostałem, jak ok. 50% moich postów zostało skasowanych. Wg. mnie moderatorzy powinni przenosić tematy jeśli są źle umieszczona, a nie kasować. Robota podobna pewnie do skasowania, a wpłynie to pozytywnie na forum: nie będzie zniechęcało nowych (ale i doświadczonych) forumowiczów co przełoży się na większy ruch. Jeśli ktoś notorycznie robi bałagan to można go upomnieć czy też zastosować inne restrykcje, ale wywalanie postów które akurat nie pasują do danego działu to wg. mnie po prostu prymitywna moderacja.
To już było w tym wątku nie raz wyjaśniane, czemu jest tak a nie inaczej. Ludzie mają gdzieś, gdzie zakładają wątek byle na ich "POMOCY!!!!!!!!!!!!!" ktoś natychmiast odpowiedział. Dział się nie liczy. Skasowanie powoduje, że jednka następnym razem się wysilą. Przenoszenie zachęca do dalszego maniagdzieś zasad, bo przecież ktoś przeniesie...
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach
Napisano 09 listopada 2016 - 17:42
Na dodatek do tego, co napisano, appendix dołączę: proszę nie zapominać, iż administratorzy i moderatorzy są nadal użytkownikami forum, czyli tworu, który opiera się na zasadzie „wszyscy staramy się pomagać sobie i innym”, natomiast podejście, jakie niektórzy reprezentują, to „ja rzucę byle gdzie, byle jak, ty posprzątaj”. Po raz kolejny poddam pod rozwagę wcale nie subtelną różnicę pomiędzy forum a biurem obsługi klienta. Szacunek spodziewany powinien się jednak przekładać na ten okazywany.
Ponadto w Regulaminie, który wszyscy zaakceptowaliśmy przy zakładaniu konta, istnieje zapis o podtytule „Zasady umieszczania wpisów na forum”, prawda? Może warto odkurzyć tę lekturę – nie zajmie to więcej niż minutę, a korzyści dla wszystkich.
Reasumując: proszę o wzajemne zrozumienie. Nieporozumienia same nas znajdą i aż nadto ich już poza tym forum, żeby jeszcze kultywować je tutaj. Dziękuję.
- wojtkow lubi to
Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.
Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…
Napisano 09 listopada 2016 - 17:52
Ja się z Wami generalnie zgadzam, intencje są słuszne, ale wiem po sobie, a nie jestem nowym użytkownikiem: przy kilkunastu działach, kilkudziesięciu poddziałach, czasami po prostu ciężko wstrzelić się w dobry temat. Spędziłem na forum wiele godzin (pewnie można sprawdzić). Zaglądam tutaj kilka/kilkanaście razy dziennie... a mimo to umieszczam tematy nie tam gdzie trzeba. Przy czym zaznaczę że nie jestem jakimś internetowym lamerem ;-)
Piszę to 'pokojowo' i mając na uwadze dobro forum, bo mi na nim zależy: korzystam i jestem zadowolony. Natomiast jak zakładam nowy temat to już mam 'stresa'... a skoro ja go mam, to pewnie wielu mniej doświadczonych użytkowników też się przez to zraża. Rozumiem że admini to nie dobrzy wujkowie, no ale komu jak nie im powinno zależeć na rozwoju i popularyzacji forum, a jak już napisałem takie brutalne 'koszowanie' źle umieszczonych tematów nikomu nie służy. Nie znam statystyk, ale założę się żę 90% użytkowników zraża się po wywaleniu tematu, a wcale nie działa to edukacyjnie jak piszecie... Przemyślcie to pls.
Użytkownik Spekulant edytował ten post 09 listopada 2016 - 17:52
Napisano 09 listopada 2016 - 20:40
Spekulant: cieszy mnie, że używanie przyrostka "nazi" oraz przymiotnika "prymitywny" miało charakter pokojowy oraz, że jednak zgadzasz się z nami
Nowym użytkownikom staramy się nie wywalać choć czasem się to zdarza, z reguły z wątkami napisanymi z rażącą niechlujnością. Staramy się utrzymać tu jakiś poziom, zarówno merytoryczny jak i kulturalny oraz językowy. Nie mamy na celu wywoływania stresu. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości czy żale po wywaleniu tematu, zachęcam do kontaktu poprzez PW z moderatorami danego działu. Zawsze odpisuję i wyjaśniam powód jeśli to ja usunąłem jakiś temat.
Napisano 12 listopada 2016 - 07:38
Co do BSC (Bardzo Szybkich Chińczyków) dać możliwość usuwania tego typu postów( i tylko tego typu) chętnym użytkownikom z odpowiednim stażem na forum, oczywiście jeżeli istnieje taka możliwość, Zawsze to będzie jakieś ułatwienie w sprzątaniu forum.
MacBook Pro 13 2017, iPhone 7
Napisano 18 listopada 2016 - 16:42
Chciałem wesprzeć forum, ale mimo dobrych chęci nie mogę. Po podaniu hasła do PayPal wyskakuje to
http://www.fotosik.p...cba179aa8ec3c2e
MacBook Pro 13 2017, iPhone 7
Napisano 27 listopada 2016 - 08:38
To nie jest możliwe technicznie.
na tym silniku nie można bezpośrednio.....
natomiast można napisać dodatek i zgłosić do IPS. Może wstawią do ichniejszego downloadu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych