Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co cię denerwuje/Czego ci brakuje na Forum ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1840 odpowiedzi w tym temacie

#1051 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 10 stycznia 2015 - 15:37

Przykład, który zacytowałem, nie dotyczył częstego problemu akurat - wyszukiwanie po haśle „Genieo“ na forum wyrzuca 4 rezultaty, i żaden z nich nie byłby łatwy do znalezienia dla kogoś kto nie wie, co to Genieo. A wyszukiwanie po haśle „Installer“ naturalnie nie ma sensu. Mimo to temat został potraktowany z automatu. Pomogłem autorce na PW - i następna osoba z tym problemem założy nowy wątek, bo nie znajdzie odpowiedzi na forum. A wątek pewnie i tak zostanie zamknięty, bo coś będzie nie tak.

Nie mówię, że my zawsze mamy rację bo mi się też nieraz uda paść ofiarą rutyny i przywalić za szybko komuś ostrzeżenie czy usunąć wątek, staram się wtedy to odkręcić, ale pewnie wszystkim modom się to przydarza, bo na niektóre słowa kluczowe reagujemy już niemal automatycznie. Ale obojętnie jak będziemy postępować to i tak nam się będzie zawsze obrywać, bo nikt nie lubi być karany czy pouczany.

Jest to jakiś argument. Nie mam pomysłu, jak to lepiej rozwiązać, przyznaję. Mogę powiedzieć tylko tyle, że moje, sprawdzone empirycznie, zachowanie, jest takie, że rzadko tu ze względu na atmosferę zaglądam.

Nie ma dobrych rozwiązań, jak przy migracji forum daliśmy miesiąc swobody (bo technicznie nie można było moderować za bardzo) to się gromy sypały, że "gdzie są moderatorzy", "czemu tu taki syf", "czemu nikt tego nie ogarnie", więc obojętnie jak będziemy działać i tak będzie źle.

BTW. Czy istnieją w Polsce jakieś mniejsze, przyjaźniejsze fora Makowe? Czy MyApple jest jedynym sensownym punktem komunikacji? Maków używam od dawna, ale jakoś nigdy się nie integrowałem ze społecznością.

Szczerze mówiąc nie wiem, może i są tylko na forum każdy wchodzi wtedy jak ma problem, jak chce się integrować to uczestniczy w małych hobbystycznych forach, a MA jest traktowane jak wsparcie techniczne Apple i przez takie podejście użytkowników nie ma szans na zbudowanie atmosfery. Nawet co jakiś czas zdarzają się indywidua, które są święcie przekonane, że to oficjalne forum Apple i wieszają na nas psy, po czym się odgrażają, że zgłoszą nas na infolinii i zostaniemy zwolnieni... :D

Zadowolić wszystkich się nie da. Natomiast nieco milszym można zawsze być. Zostawiam to pod rozwagę.

Tu zacytuję Ciebie, bo nieraz dobrego humoru starcza na pół dnia, ale często po 10 minutach ma się mord w oczach jak się przeczyta jedno czy drugie "miłe" PW od kogoś komu się wątek kolejny o simlocku wywaliło... :)

Tutaj zgoda - wielu ludzi zachowuje się w sposób, który pozostawia wiele do życzenia. Rozumiem też, jak łatwo może być potem ekstrapolować swoje uczucia wobec tych roszczeniowych użytkowników na innych, którzy niekoniecznie mają taką postawę.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#1052 asiej

asiej
  • 340 postów
  • SkądPolska

Napisano 10 stycznia 2015 - 18:05

Postaram się jak najszybciej wyjaśnić tę sprawę.

Minęło już kilka dni a ja nadal czekam na odpowiedź w sprawie skandalicznego zachowania p. Zięby.

Żeby było ciekawiej, dzisiaj kolejny autor pisze o wycieku zdjęć :)

Użytkownik asiej edytował ten post 10 stycznia 2015 - 18:09

• Sebosz i folharth lubią to

#1053 Gość_stefanstr_*

Gość_stefanstr_*

Napisano 10 stycznia 2015 - 21:33

Odpowiedz pojawia się z automatu, a to że zobaczyłeś słowo Apple a nie zobaczyłeś "hardware" ... darujesz, Ty masz do ponownego napisania jeden post, My musimy obsłużyć kilkadziesiąt. Zasady są jasno podane - wystarczy zapoznać się z nimi i trochę pomyśleć, a ułatwisz sobie, nam i innym użytkownikom życie. To takie trudne?

To nie był akurat mój topic. Ja odpowiadałem autorce wątku. Nie wiem nawet, na jakim forum ten wątek się oryginalnie pojawił. Znałem problem więc pomogłem. Nie rozumiem zupełnie, do czego pijesz z tym „hardware“, a że wątek jest teraz w koszu, to nie mam możliwości weryfikacji, gdzie został oryginalnie umieszczony.

Nie mówię, że my zawsze mamy rację bo mi się też nieraz uda paść ofiarą rutyny i przywalić za szybko komuś ostrzeżenie czy usunąć wątek, staram się wtedy to odkręcić, ale pewnie wszystkim modom się to przydarza, bo na niektóre słowa kluczowe reagujemy już niemal automatycznie. Ale obojętnie jak będziemy postępować to i tak nam się będzie zawsze obrywać, bo nikt nie lubi być karany czy pouczany.

Nie ma dobrych rozwiązań, jak przy migracji forum daliśmy miesiąc swobody (bo technicznie nie można było moderować za bardzo) to się gromy sypały, że "gdzie są moderatorzy", "czemu tu taki syf", "czemu nikt tego nie ogarnie", więc obojętnie jak będziemy działać i tak będzie źle.

Z tym się zgodzę. Na jednym forum, na którym jestem moderatorem, dostałem opieprz od użytkownika za to, że w PW wyjaśniłem mu, za co jego post został usunięty, jako że „zmarnowałem jego cenny czas“. Bycie moderatorem to niewątpliwie niewdzięczna robota. 

Szczerze mówiąc nie wiem, może i są tylko na forum każdy wchodzi wtedy jak ma problem, jak chce się integrować to uczestniczy w małych hobbystycznych forach, a MA jest traktowane jak wsparcie techniczne Apple i przez takie podejście użytkowników nie ma szans na zbudowanie atmosfery. Nawet co jakiś czas zdarzają się indywidua, które są święcie przekonane, że to oficjalne forum Apple i wieszają na nas psy, po czym się odgrażają, że zgłoszą nas na infolinii i zostaniemy zwolnieni... :D

Warto było się udzielić w tym wątku choćby po to, by poczytać o takich kwiatkach. Szczerze się uśmiałem. :) W kwestii trudności budowania atmosfery: marzy mi się jakaś fajna społeczność polskich „makówkarzy“ - póki co z Macami widuję niestety głównie hipsterów na krakowskim Kazimierzu... 

#1054 Jacek Zięba

Jacek Zięba

• 625 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 stycznia 2015 - 21:00

Minęło już kilka dni a ja nadal czekam na odpowiedź w sprawie skandalicznego zachowania p. Zięby.

Żeby było ciekawiej, dzisiaj kolejny autor pisze o wycieku zdjęć :)

Mocno roszczeniowa postawa.

@jacek_zieba

#1055 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 11 stycznia 2015 - 21:38

Ma do tego prawo i do tego służy ten wątek...

NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.

Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4

#1056 asiej

asiej
  • 340 postów
  • SkądPolska

Napisano 12 stycznia 2015 - 15:04

To nie kwestia roszczeniowej postawy ale kultury, czegoś o czym masz takie pojęcie jak o rzetelnym przekazywaniu informacji i pisaniu z wykorzystaniem zasad języka polskiego…

• Sebosz i kiwiszon lubią to

#1057 tomasz

tomasz

• 10 981 postów

Napisano 14 stycznia 2015 - 18:11

Nie będzie TT przynajmniej przez następne kilka miesięcy. Taka jest decyzja.

Myślę, że Tapatalk uda się ogarnąć szybciej.

Niestety nie jest to 5 min (bo nie mamy standardowego IPS, np. system logowania mamy zewnętrzny).

• Amex lubi to

#1058 Jacek Zięba

Jacek Zięba

• 625 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 stycznia 2015 - 20:02

To nie kwestia roszczeniowej postawy ale kultury, czegoś o czym masz takie pojęcie jak o rzetelnym przekazywaniu informacji i pisaniu z wykorzystaniem zasad języka polskiego…

Myślę, że warto wyjaśnić całą sytuację. W napisanym przeze mnie newsie popełniłem błąd, sugerując czytelnikom, że źródłem grafik jest pracownik Apple, a nie członek redakcji 9to5mac. Kilku użytkowników w bardzo mało kulturalny sposób zwróciło mi na to uwagę, dodatkowo część z nich sugerowała, że również informacje na temat MBA 12" są wyssane z palca przez Gurmana, a nie tylko załączone do mojego tekstu wizualizacje. 

Popełniłem błąd nie nanosząc korekty do mojego artykułu, za co czytelników przepraszam, gdyż wprowadziłem ich w błąd. Moje reakcja na pozbawione jakiejkolwiek kultury komentarze nie powinna jednak dziwić. Dodawanie po kilka razy komentarza zarówno na temat mojej osoby, jak i całej redakcji, nie przebierając przy tym w słowach, nie powinno mieć miejsca. 

Podsumowując. Przepraszam czytelników za wprowadzenie w błąd i jednocześnie proszę, aby komentujący starali się wyrażać swoje zdanie kulturalnie. Zarówno zwrócenie uwagi na błąd redaktora, jak i wyrażenie swoich opinii oraz poglądów może zostać wyrażone w różnej formie. Dyskusja z czytelnikami, a także między nimi samymi może być przyjemna dla obu stron, gdy towarzyszy im wzajemny szacunek. Gdy pojawiają się obraźliwe słowa, nie pozostaje nic innego, jak taki komentarz usunąć. Mam nadzieję, że wspominana wyżej sytuacja pozwoli czytelnikom wyciągnąć wnioski, ja zaś postaram się więcej nie dopuścić do błędu, za które jak już wyżej wspominałem przepraszam.

• MaciejNowak, Hemos. i Amex lubią to
@jacek_zieba

#1059 asiej

asiej
  • 340 postów
  • SkądPolska

Napisano 15 stycznia 2015 - 14:48

Myślę, że warto wyjaśnić całą sytuację. 

Panie Zięba i znowu wprowadza pan w błąd.

Tekst mojego komentarza:

"Grafiki zostały stworzone na potrzeby artykułu przez osobę pracującą dla 9to5mac. Zatem o jakim wycieku mowa w tytule?".

Proszę mi wyjaśnić co konkretnie jest w tym "mało kulturalnego"? Ale tak konkretnie, które słowo lub zwrot w tych dwóch zdaniach uznał pan za "mało kulturalne".

Reakcja p. Zięby:

– kasowanie komentarzy (napisałem go dwukrotnie), 

– kilkukrotne stwierdzenie, że mój komentarz to kłamstwo (stwierdził wprost, że nikt z 9to5mac nie jest autorem tych ilustracji a potem, że tego nie napisał),

– zarzucenie mi tchórzostwa ponieważ nie pisałem pod imieniem i nazwiskiem,

– kiedy zdradziłem swoją tożsamość zostałem zaatakowany na FB (to już było wyjątkowo dziwne, łagodnie ujmując).

Faktycznie kilka osób było mniej subtelnych ode mnie ale… Po pierwsze była to reakcja na działania p. Zięby, który z uporem maniaka wmawiał wszystkim, że ma rację i kasował komentarze, po drugie co to ma wspólnego ze mną?

Żeby było ciekawiej, kasując komentarze p. Zięba powołał się na regulamin (wspomniał coś tam o chamstwie i wprowadzaniu w błąd) jednocześnie żądając ode mnie abyśmy przeszli z tą sprawą na PW (co jest sprzeczne z tym samym regulaminem :) )

W zaistniałej sytuacji zrozumiałe jest, że nadal czekam na przeprosiny.

Użytkownik asiej edytował ten post 15 stycznia 2015 - 14:50

• folharth lubi to

#1060 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 175 postów

Napisano 15 stycznia 2015 - 16:56

Idźcie prowadzić tę prywatną wojnę na priv, co? Nikogo już nie interesują te przepychanki. Uwagi do pracy moderacji i/lub redakcji zgłasza się do Administratorów, a nie płacze w wątku.

• MaciejNowak i tumpio lubią to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#1061 asiej

asiej
  • 340 postów
  • SkądPolska

Napisano 15 stycznia 2015 - 17:49

Idźcie prowadzić tę prywatną wojnę na priv, co? Nikogo już nie interesują te przepychanki. Uwagi do pracy moderacji i/lub redakcji zgłasza się do Administratorów, a nie płacze w wątku.

Niestety brak kontaktu z właścicielem (nie da się wysłać wiadomości o czym wie ale go to nie obchodzi) i naczelnym (nie odbiera wiadomości).

Temat jest o tym co mnie denerwuje a denerwuje mnie chamstwo i brak kompetencji redaktora Zięby.

A z tekstami o płaczu to do kolegów na dzielni…

Użytkownik asiej edytował ten post 15 stycznia 2015 - 17:50

#1062 Gość_stefanstr_*

Gość_stefanstr_*

Napisano 16 stycznia 2015 - 11:34

Wow, po prostu wow. Taki komentarz zaraz po dyskusji na temat nieprzyjemnej postawy moderatorów. Gratuluję!

Mnie osobiście temat redaktora Zięby nie dotyczy, ale jeżeli „płakanie w wątku“ szanownej moderacji nie pasuje, to może zamknijcie ten wątek. Zamiast tego można zawsze otworzyć nowy: „Pochwały i peany pod adresem forum, MyApple.pl i moderacji“.

Amexowi dziękuję za sugestię alternatywnego forum (skasowaną już, jak widzę...) Chyba czas się tam rozejrzeć.

• asiej, Amex i folharth lubią to

#1063 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 stycznia 2015 - 12:36

Wow, po prostu wow. Taki komentarz zaraz po dyskusji na temat nieprzyjemnej postawy moderatorów. Gratuluję!

Po pierwsze p. Zięba nie jest moderatorem.

Mnie osobiście temat redaktora Zięby nie dotyczy, ale jeżeli „płakanie w wątku“ szanownej moderacji nie pasuje, to może zamknijcie ten wątek. Zamiast tego można zawsze otworzyć nowy: „Pochwały i peany pod adresem forum, MyApple.pl i moderacji“.

Proszę przeczytać ze zrozumieniem temat wątku. Dotyczy on FORUM nie strony głównej i jej redakcji, dlatego płakanie w tym wątku odnośnie redaktorów jest robienie po prostu OT i nie dziwię się, że moderatorzy forum nie chcą tego czytać bo ani nie mają wpływu na główną ani na redaktorów.

#1064 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 16 stycznia 2015 - 12:44

Proszę przeczytać ze zrozumieniem temat wątku. Dotyczy on FORUM nie strony głównej i jej redakcji, dlatego płakanie w tym wątku odnośnie redaktorów jest robienie po prostu OT i nie dziwię się, że moderatorzy forum nie chcą tego czytać bo ani nie mają wpływu na główną ani na redaktorów.

Dobrze więc, w takim razie trzeba otworzyć wątek "Co cię denerwuje/Czego ci brakuje na stronie MyApple?". Gdzieś użytkownicy powinni mieć prawo do wyrażania swojego zdania na ten temat. 

• asiej lubi to

iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6

#1065 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 stycznia 2015 - 12:45

Ależ nikt nikomu nie broni otworzenia wątku dotyczącego strony głównej.
  • Amex lubi to

#1066 Gość_stefanstr_*

Gość_stefanstr_*

Napisano 16 stycznia 2015 - 12:53

Po pierwsze p. Zięba nie jest moderatorem.

Ależ ja nie „piłem“ do p. Zięby, tylko do bardzo niskich lotów posta użytkownika ftpd, który moderatorem jest.

• asiej lubi to

#1067 asiej

asiej
  • 340 postów
  • SkądPolska

Napisano 16 stycznia 2015 - 14:57

Forum jest częścią MA, popraw mnie jeśli się mylę… Wyjaśniłem też, że jest to jedyna możliwa forma kontaktu (proszę skorzystać w własnej rady i przeczytać ze zrozumieniem). Dwóch moderatorów wcześniej nie miało problemu z moimi komentarzami nagle stały się takim strasznym ciężarem? Jeśli Tobie się nie podobają to skasuj, daj mi bana i pozamiatane…

Jesteś drugą osobą łamiącym regulamin odnośnie personalnych uwag ale rozumiem, że administracja jest ponad prawem.

• Amex lubi to

#1068 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2015 - 15:07

Był ten watek potrzebny. Bo rzeczywiście trochę rzeczy się posypało.

Teraz od jakiegoś czasu to jakaś przepychanka o słowa i komentarze w jakimś niewiele znaczącym wątku na głównej. Ten obraził tego, tamten skasował, ten nierzetelny, tamten bezczelny.... spotkajcie się za trzepakiem, dajcie sobie po razie, a mi nie będzie się to pojawiało w nieprzeczytanych... w końcu.

:P

• jasiecki lubi to

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#1069 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 stycznia 2015 - 16:31

Forum jest częścią MA, popraw mnie jeśli się mylę…

Tak, mylisz się. Tak, forum jest częścią jako osobny byt, wątek dotyczy forum, czyli znaczy się części nie całości. Tyle w kwestii formalnej.

Wyjaśniłem też, że jest to jedyna możliwa forma kontaktu (proszę skorzystać w własnej rady i przeczytać ze zrozumieniem).

Znów nie rozumiesz słowa pisanego. Nikt nie ma zastrzeżeń do formy, tylko do miejsca. Dalej robisz OT.

Dwóch moderatorów wcześniej nie miało problemu z moimi komentarzami nagle stały się takim strasznym ciężarem? Jeśli Tobie się nie podobają to skasuj, daj mi bana i pozamiatane…

Ten temat został zamknięty, Zięba przeprosił to po jaką cholerę dalej jątrzysz?

Jesteś drugą osobą łamiącym regulamin odnośnie personalnych uwag ale rozumiem, że administracja jest ponad prawem.

Ciekawe, ani razu Ci nie odpowiedziałem w tym wątku ani się nie odnosiłem do Twoich wypowiedzi, więc nie będę komentował nawet tych insynuacji.

• tumpio lubi to

#1070 asiej

asiej
  • 340 postów
  • SkądPolska

Napisano 16 stycznia 2015 - 18:13

Tak, mylisz się. Tak, forum jest częścią jako osobny byt, wątek dotyczy forum, czyli znaczy się części nie całości. Tyle w kwestii formalnej.

Znów nie rozumiesz słowa pisanego. Nikt nie ma zastrzeżeń do formy, tylko do miejsca. Dalej robisz OT.

Ten temat został zamknięty, Zięba przeprosił to po jaką cholerę dalej jątrzysz?

Ciekawe, ani razu Ci nie odpowiedziałem w tym wątku ani się nie odnosiłem do Twoich wypowiedzi, więc nie będę komentował nawet tych insynuacji.

Czyli jednak jest częścią. Wyjaśniłem dosyć jasno i wyraźnie dlaczego wybrałem ten temat (a propos rozumienia słowa pisanego), mam powtórzyć?

Nie przypominam sobie aby Zięba przeprosił za obrażanie czytelników i atakowanie na FB a od tego zaczęła się dyskusja. Zamiast tego zrobił z siebie ofiarę napaści wstrętnych hejterów a ja nadal nie wiem co było mało kulturalnego w komentarzu "Grafiki zostały stworzone na potrzeby artykułu przez osobę pracującą dla 9to5mac. Zatem o jakim wycieku mowa w tytule?"

Hm, a pisząc "dlatego płakanie w tym wątku odnośnie redaktorów jest robienie po prostu OT" myślałeś o krasnoludkach? I jak napisałem, jesteś drugą osobą…

Jeśli uważasz, że to nie jest miejsce na taką dyskusję to powinieneś ją wydzielić do innego tematu w miejscu jakie uznasz za stosowne, zgodnie zresztą z zapisem w regulaminie (i nie mam na myśli tak lubianego przez niektórych moderatorów kosza), który powinieneś znać lepiej ode mnie a potem z czystej uprzejmości i dla własnego spokoju poinformował o jego istnieniu osoby z redakcji, które to powinno zainteresować. Powyższe czynności nie zajęłyby Ci więcej czasu niż komentarze które tu napisałeś. 

#1071 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 stycznia 2015 - 19:09

Ja uważam temat za zakończony. Zięba przeprosił, Ty też nie byłeś bez winy bo się awanturowałeś i dalej awanturujesz zamiast zakończyć jałową dyskusję. Nie wiem, delegacji z kwiatami oczekujesz jeszcze, przyznał się do winy, przeprosił i koniec. Sam pyskowałeś w komentarzach i podsycałeś tylko całą atmosferę, dlatego zrzucanie całej odpowiedzialności na drugą stronę jest nie fair. Temat zamknięty, i dalszych komentarzy nie będzie.

• tumpio lubi to

#1072 asiej

asiej
  • 340 postów
  • SkądPolska

Napisano 16 stycznia 2015 - 21:08

Ja uważam temat za zakończony. Zięba przeprosił, Ty też nie byłeś bez winy bo się awanturowałeś i dalej awanturujesz zamiast zakończyć jałową dyskusję. Nie wiem, delegacji z kwiatami oczekujesz jeszcze, przyznał się do winy, przeprosił i koniec. Sam pyskowałeś w komentarzach i podsycałeś tylko całą atmosferę, dlatego zrzucanie całej odpowiedzialności na drugą stronę jest nie fair. Temat zamknięty, i dalszych komentarzy nie będzie.

Koleś mnie obraża i atakuje na FB a potem robi z siebie ofiarę ale to ja jestem winny. Gratuluję logiki. Kolega z PiSu?

Użytkownik asiej edytował ten post 16 stycznia 2015 - 21:13

• Sebosz lubi to

#1073 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 21 stycznia 2015 - 20:27

Mnie trochę drażni jak moderatorzy po zamknięciu tematu w dziale giełda piszą posta w stylu "zamykam/zamknąłem" - przez to taki post pojawia mi się dwukrotnie w nowych wątkach - pierwszy raz jak autor go napisze, a drugi jak moderator zamknie. Nie można by po prostu zamykać tych wątków i nie wspominać o tym?

• kubeonek lubi to

#1074 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 21 stycznia 2015 - 21:29

Dobra. Poprawię to ;)

NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.

Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4

#1075 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 21 stycznia 2015 - 21:36

Dobra. Poprawię to ;)

Oczywiście nie było to skierowane tylko do Ciebie :) Po prostu dziś mi się rzuciło sporo Twoich postów w oczy ;) No i posty od OleYek, ale one chyba muszą zostać żeby autor wątku wiedział za co wylądował w koszu ;) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych