Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Co cię denerwuje/Czego ci brakuje na Forum ?

• Please log in to reply
1840 replies to this topic

#1576 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 11 December 2019 - 12:23

*
POPULAR

Kolejny nonsens. Nie wiem który admin tym zarządza https://myapple.pl/f...iem-rękojmi/ 

Temat dotyczący rękojmi. Problem dość ciekawy. Co prawda nie dla poszkodowanego ale na przyszłość mógłby się przydać. Ktoś kto się na tym zna zaczyna mówić o konkretach ale następuje "ciach" bo to nie forum prawne. Po pierwsze skoro już ktoś zaakceptował byt tego tematu to dlaczego nie można mówić o konkretach. Skoro to nie jest forum prawne (fakt nie jest) to wyrzucajcie każdy taki temat oraz każdą wypowiedź dotyczącą gwarancji i rękojmi bo to kwestie prawne. Po drugie nikt z tymi uwagami nie wychodzi poza ten jeden temat. Dajmy się rozpisać osobie która ma na ten temat wiedzę. Być może ktoś będzie mógł z niej skorzystać w przyszłości.  

Edited by kristof461, 11 December 2019 - 13:03.

• pedros, 5b46927ee6, Sebosz and 3 others like this

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#1577 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 posts

Posted 11 December 2019 - 13:57

Tym bardziej, że ludzie nie są świadomi swoich praw jako klienci i często są dymani przez sklepy czy serwisy.

Edited by dobrakawa, 11 December 2019 - 13:58.

• Sebosz and kristof461 like this

Pro 2012, 14 Pro

#1578 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 posts
Posted 11 December 2019 - 14:11

I tym bardziej, że ja jeszcze koleżankę pamiętam z forum WP gdzie wiele razy i wielu użytkownikom pomogła.

#1579 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 11 December 2019 - 14:54

Tym bardziej, że ludzie nie są świadomi swoich praw jako klienci i często są dymani przez sklepy czy serwisy.

To raz. Dwa są niekonsekwentni. Nie mówiąc już o tym ile to razy sam kogoś poprawiałem odnośnie gwarancji/rękojmi bo ktoś głupoty pisał. Potem się admin wtrąca że to nie jest rozmowa na temat ale dla mnie jak ktoś gada głupoty które mogą wprowadzić kogoś w błąd to należy to wyjaśnić albo niech usną owe głupoty. 

I tym bardziej, że ja jeszcze koleżankę pamiętam z forum WP gdzie wiele razy i wielu użytkownikom pomogła.

"Góra" wie lepiej co jest dla nas dobre. 

• Sebosz likes this

#1580 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 posts
Posted 11 December 2019 - 17:08

"Góra" wie lepiej co jest dla nas dobre. 

zgodnie z polityką Apple ;)

• kristof461 likes this

#1581 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 11 December 2019 - 17:08

Przeniosłem do Offtopic - zbędną dysputę usunąłem. Takie tematy proszę prowadzić w tym dziale, nie w dziale serwis.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#1582 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 11 December 2019 - 18:41

Przeniosłem do Offtopic - zbędną dysputę usunąłem. Takie tematy proszę prowadzić w tym dziale, nie w dziale serwis.

Zbędna dyskusja? Chyba dla ciebie. Jak duży pierwiastek strażnika teksasu trzeba mieć w sobie żeby robić takie rzeczy. Szkoda ze to się dzieje z tym forum. Sam uważam ze śmietnik jest zły ale to zupełnie co innego. Chyba czas opuścić to forum. Niestety ja i wielu innych stałych użytkowników poradzi a nawet już radzi sobie na zagranicznych forach. Szkoda nowych użytkowników którzy liczą na pomoc.
  • Sebosz likes this

#1583 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 11 December 2019 - 19:16

Ale to nie jest offtopic... Przecież ten temat tyczy się tylko i wyłącznie firmy Apple i jej praktyk związanych z reklamacją... Moim zdaniem ten temat powinien trafić co najwyżej do działu "Serwis". Przecież nikt nie zagląda do działu Offtopic w poszukiwaniu porad związanych z reklamacją urządzeń Apple...

iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6

#1584 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 11 December 2019 - 20:47

Nie są to porady serwisowe - za regulaminem działu serwis:

Ten dział ma na celu pomóc użytkownikowi znaleźć fachową pomoc, wstępną diagnozę i ewentualną, szacunkową wycenę naprawy telefonu/tabletu, Tutaj użytkownik otrzyma pierwsze wskazówki, co zrobić, aby rozpoznać problem, jakie czynności może przeprowadzić we własnym zakresie, a co kwalifikuje się już do interwencji serwisu.

Jest to dział typowo techniczny. Co prawda zastanawiałem się czy nie przypisać tematu do "Gdzie kupować/nie kupować sprzęt" ale jak jeden z moderatorów przydzielił podobny temat (nie merytorycznie oczywiście, ale tak samo trudny do umieszczenia) w offie - postąpiłem podobnie.

Za regulaminem forum:

Moderatorzy ( oraz SM) i Administratorzy mają przywilej ostatniego słowa dotyczącego moderacji dyskusji, w przywilej ten wchodzą: prawo do zamykania, wymazywania a także edycji treści i tytułów wątków oraz prawo do edycji i kasowania postów z jakiegokolwiek powodu związanego z moderacją forum. Jakkolwiek przyczyny podjęcia takich działań powinny być wyjaśnione, złożenie wyjaśnień jest dobrowolne i nie musi nastąpić, nawet na żądanie. Należy zaznaczyć, że przeoczenie przez moderatora naruszenia regulaminu nie oznacza przedawnienia takiego naruszenia a także dopuszczalności takich naruszeń w przyszłości.

Wyjaśniłem - dobrowolnie.

#1585 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 16 December 2019 - 13:32

Zgłupiałem. Kolejny temat gdzie omawiany byłby temat gwarancji i odpowiedzialności. https://myapple.pl/f...oria-serwisowa/

Tymczasem admin pyta dlaczego w dziale offtopic i zamyka. Ludzie co tu się dzieje? Przecież ostatnio taką rozmowę sami przenieśli do off

Edited by kristof461, 16 December 2019 - 13:33.

#1586 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 16 December 2019 - 13:34

Zdecydowałem, że płacze o odrzucenie gwarancji po zalaniu urządzenia to żaden offtopic. Zwłaszcza z wstawkami 'napiszę do ameryki i nagłośnię problem'. W ogóle płacze są bez sensu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#1587 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 16 December 2019 - 13:40

Zdecydowałem, że płacze o odrzucenie gwarancji po zalaniu urządzenia to żaden offtopic. Zwłaszcza z wstawkami 'napiszę do ameryki i nagłośnię problem'. W ogóle płacze są bez sensu.

Ok czyli twoje widzimisię jak zwykle ponad wszystko. Kolega z Ameryką przesadził ale chciał dopytać. Tak jak dziesiątki innych zakładających po raz n-ty ten sam temat. 

#1588 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 16 December 2019 - 14:20

Tam wynikło zamieszanie. Wątek wszedł do 'Serwis', inny moderator przeniósł do 'Offtopic', ale zapomniał dorzucić o tym adnotację. Jakbym wiedział, że już została podjęta akcja, nie dotykałbym ;-). Zostało to wszystko cofnięte, niech wisi - chociaż 'moje widzimisię' podtrzymuje opinie, że płacze 'zalałem telefon i każą płacić, podlece i szubrawcy' powinny mieszkać w koszu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#1589 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 16 December 2019 - 15:55

Ok. zamieszanie wyjaśnione. Teraz pytanie do Was - użytkowników. Czy pozostawiamy tego typu pytania w offi-e jak jest teraz, czy przenosimy wszystkie do "Gdzie kupować/nie kupować sprzęt" Chyba, że macie inne propozycje. Serwis i dyskusje ogólne odpadają. Też uważam jak ftpd, ale to Wy chcecie aby takie tematy gościły na forum - więc proszę - zadecydujcie sami.

#1590 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4898 posts
Posted 16 December 2019 - 16:39

Zmienić dział "gdzie kupować" na "zakupy, gwarancje i reklamacje"

#1591 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 16 December 2019 - 17:22

Zmienić dział "gdzie kupować" na "zakupy, gwarancje i reklamacje"

O to to. Albo po prostu zrobić nowy dział/poddział na takie kwestie, bo offtop to to nie jest.

iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6

#1592 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4898 posts
Posted 16 December 2019 - 17:43

Żadnych nowych działów. I tak jest ich zdecydowanie za dużo.
  • 5b46927ee6 likes this

#1593 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 26 December 2019 - 11:51

Wasza propozycja przekazana do administracji - ale kiedy nastąpi zmiana, nie wiem.

#1594 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4898 posts
Posted 04 February 2020 - 21:13

Wasza propozycja przekazana do administracji - ale kiedy nastąpi zmiana, nie wiem.

Nie żebym poganiał, w końcu minął niewiele ponad miesiąc, a zmiana jest dość skomplikowana, ale może przy okazji zmodyfikujecie ten zabawny fragment regulaminu działu?

"Dział "Gdzie (kupować / nie kupować) sprzęt" służy do umieszczania opinii o sklepach i sprzedawcach sprzętu Apple. W tym dziale nie pytamy, gdzie kupić, co kupić i za ile kupić."

#1595 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 07 February 2020 - 15:51

Jest już obsługa w tapataku ?

#1596 ftpd

ftpd

Nie.

• 24178 posts

Posted 07 February 2020 - 16:54

Nie. I nigdy nie będzie.

#1597 jargo

jargo
  • 104 posts
  • SkądZabrze

Posted 23 February 2020 - 17:06

Mi brak odpowiedzi na zadawane pytanie , księciunie zadufani w sobie którzy zwą się moderatorami zamiast np. udzielić odpowiedzi lub przenieść temat do odpowiedniego działu ( bo wg mnie umieściłem w odpowiednim ) zamykają temat. Może jednak kolesie moderatorzy po prostu nie znają odpowiedzi i tak najprościej ? Dla jednych zaawansowane funkcje systemu po chleb powszedni, ja otwieram kompa i użytkuję nie wgłębiam się co jak dlaczego, wybrałem maca bo jest prosty w użyciu ale zdarzają nie problemy i wówczas próbuję zadać pytanie - tutaj to TRAGEDIA. w 80% temat zamknięty , bufonada jak rządzący PiS wg którego wszystko jest ok i tyko oni mają rację tak samo tutaj . Brak starych macuserów , kiedyś to było nie do pomyślenia takie potraktowanie pytającego. Zaczynałem zabawę z mac bardzo, bardzo dawno temu Waszych serwisów nie było ale zadając pytanie otrzymywało nie odpowiedź. To smutne jak zarozumiałe pyszałki tutaj są, napiszcie forum dla programistów i ok , anie dla użytkowników których to nie interesuje i sprawa jasna, bo tak to traci sens. Forum ma pomagać użytkownikom korzystających ze stajni Maca - nie tutaj , tutaj na pomoc nie ma co liczyć. Konkretnie ostatnio mam na myśli kolegę powyżej, ekspert

Edited by jargo, 23 February 2020 - 17:09.

#1598 Aastelix

Aastelix
  • 1528 posts
  • SkądPodbeskidzie

Posted 23 February 2020 - 19:00

My tu sobie gadu gadu z uwagami a moderacja się wzajemnie po pupciach klepie.
  • jargo likes this

iPhone 11

#1599 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 25 February 2020 - 16:07

Kolego jargo

Masz pretensję a usunięty temat nie miał:
1. Modelu komputera (wymagane w dziale hardware)
2. Opisanego systemu - jak miał moderator przenieść do odpowiedniego działu software, gdy nie wiedział gdzie ma go przenieść.

W takich przypadkach pozostaje nam jedno - przenieść do kosza i mieć nadzieję, że przy ponownie napisanym temacie użytkownik da szansę umiejscowienia tematu w odpowiednim dziale.

PS

Ogłoszenia podwieszone u góry każdego działu i wyróżnione na czerwono - wystarczy przeczytać:

wymagania niezbędne dla wątków w tym dziale

Wątki nazwane 'mam problem z...' (lub wszelkie ich modyfikacje, zwłaszcza samo 'mam problem') nie mówią absolutnie nic, kiedy się je przegląda. Tak samo te, które w tytule zawierają szczątkowe informacje ('nie działa komputer' i tak dalej). Dlatego wymagane jest:

• Podanie modelu sprzętu wraz z rokiem produkcji (nie datą zakupu!). Podanie tego w tytule wątku dodatkowo ułatwi wyszukiwarce i innym użytkownikom odszukanie tematu w przyszłości
  • Zainstalowanego systemu

i zastosować się do tego - to nie takie trudne ;)

#1600 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 posts

Posted 18 March 2020 - 13:20

Mnie przeszkadza poziom moderacji... nie wiem o co chodzi z tym wrzucaniem do kosza tematów, bo temat wątku nie podobał się moderatorowi. Moim zdaniem jest to bardziej fanaberia mająca na celu pokazać ja tu rządzę. Poza tym nie każdy umie się tak samo wyrażać a zwracanie komuś uwagi, albo usuwanie go z dyskusji bo zdaniem moderatora sposób wyrażania się nie pasuje do innych członków grupy jest przejawem braku kultury osobistej. Mam propozycję, by dać ludziom normalnie z tego forum korzystać... nawet tym którzy być może nie sa tak "elokwentni" jak moderatorzy... ewentualnie może zróbcie rozwijaną listę dostępnych, przykładowych tytułów wątku skoro moderatorzy maja alergię na inny niz ich sposób myślenia... Forum moim zdaniem jest przede wszystkim miejscem, gdzie ktoś powinien znaleźć pomoc w kwestiach sprzętowych, a jest to znacznie utrudnione przez taki rodzaj moderacji i zniechęca do korzystania z tego forum...

Edited by a.s, 18 March 2020 - 13:49.

MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K 

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users