Co cię denerwuje/Czego ci brakuje na Forum ?
Napisano 05 lipca 2016 - 16:49
Na resztę twojej wypowiedzi nie zamierzam odpowiadać, jak na jeden dzień obcowania z twoja osoba wystarczy. Co za dużo to niezdrowo, podobno :-)
Napisano 05 lipca 2016 - 19:12
Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.
Dostałeś X punktowanych ostrzeżeń za pisanie o becie bez plakietki. Pamiętam, bo sam je dawałem - ja uparcie prosiłem/ostrzegałem, Ty swoje. Suma punktów dała autobana. Nigdy nie założyłem Ci go ręcznie, bo w sumie po co, skoro wiedziałem, że Twoja idiotyczna zabawa w kotka i myszkę i tak skończy się banem, bo w przeciwieństwie do Ciebie wiem, jak działa silnik forum.
Btw. @leyt: może posiedź trochę tutaj i poznaj specyfikę forum, a nie grasz wielkiego znawcę, bo byłeś na innych forach, a tutaj siedzisz od niecałych dwóch misięiecy i już "wiesz"?
Samo dawanie punktów karnych za dzielenie się pierwszymi wrażeniami z nowo wydanego systemu po WWDC jest idiotyczne i niezgodne z ideą forum o której pisał niedawno właściciel.
tomasz, dnia 05 Lip 2016 - 11:40, napisał:
Forum powstało aby społeczność Applowa w Polsce miała swoje miejsce do kontaktu, wymiany doświadczeń, wzajemnej pomocy.
- Sebosz i czesiekwiesiek lubią to
MacBook Air 13 + ThinkPad X260
Napisano 05 lipca 2016 - 21:01
Czyli opłaty za te wszyskie plakietki włącznie z plakietką serwis nie wystarczają na pokrycie kosztów związanych z forum?
Zobacz ile osób ma "plakietki" płatnych grup. Od tego trzeba zapłacić podatek. Zostaje nic.
Nie jesteśmy jak Krzysztof Gonciarz, który zbiera z dotacji ponad 30tys miesięcznie.
Szkoda tylko że z tą jakością i skarbnicą wiedzy jest coraz gorzej. Jeszcze rozumiem że to nie forum dla hackintoshów, ale dlaczego zamiast bazy wiedzy na temat systemów w wersji beta moderatorzy robią zbiorcze śmietnikowe działy?
Albo dlaczego bazy wiedzy na temat maków PPC nie można znaleźć na takim forum jak MyApple a odpowiedniego działu trzeba szukać na innych forach?
Kiedyś tak było, obecnie zamiast pomocy można się narazić na kilka nieprzyjemnych słów od moderatora. Kiedyś dostałem bana za brak etykiety "deweloper" albo komuś pomogłem a temat i tak wylądował w koszu.
Co do utrzymania forum, chętnie kupiłbym fajną naklejkę z waszym logo na macbooka bo naklejam mu różne od jakiegoś czasu.
Bierz przykład od Tomasza i naucz się pisać w pozytywny i serdeczny sposób bo zdarza Ci się pluć jadem a nie pisać, nawet Cię cytowałem ;-)
Dopóki systemy są w wersji beta to trzymany jest dla nich jeden wątek. Kiedy system trafia do publicznej dystrybucji otrzymuje dedykowany dział. Robimy tak od bardzo dawna i generalnie się sprawdza.
Archiwum z PowerPC teoretycznie moglibyśmy zrobić ale czy jest sens skoro te posty są w odpowiednich działach systemowych?
Co do naklejek i innych gadżetów... próbowaliśmy z koszulkami i koniec końcem zostawiliśmy koszulki w sklepie w cenie BEZ prowizji dla nas - sprzedają się kiepsko.
@Tomasz jeśli przeglądam i czytam interesujące mnie "Newsy" na innych portalach oraz stronach o tematyce apple, te same "Newsy" z opóźnieniem pojawiają się na „myapple” które zawierają czasami troszkę pokręcona i bledną w logikę w tłumaczeniu, to tez konsumuje Wasza treść ??? Czyli jeśli ja Was okradam blokując reklamy, to jak nazwać Wasze przedruki i tłumaczenia z innych stron, komu Wy płacicie i ile ??? Tak możemy się spierać do końca świata i nawet jeden dzień dłużej, ale to do niczego nie doprowadzi. Tak jak już wcześniej pisałem bardzo chętnie odblokuje reklamy, dołożę się do forum, pod warunkiem wrażenia ze moje pieniądze zostały pożytecznie wydane. Wszelkie nowości Waszego autorstwa mogę policzyć na palcach jednej ręki, reszta to przedruki, niestety
nic czego bym wcześniej nie czytał na innych stronach i portalach.
Naszą misją oprócz prowadzenia forum jest także informowanie Was o tym co dzieje się w świecie Apple. Tak się składa, że 95% wydarzeń pochodzi z USA bo to tam mieści się firma Apple, to tam ma najwięcej użytkowników i to tam dzieje się najwięcej więc siłą rzeczy newsy muszą pochodzić z zagranicznych serwisów. Tłumaczymy (a raczej opracowywujemy na podstawie kilku źródeł) je tak aby polski użytkownik mógł być na bieżąco bez konieczności znajomości angielskiego. Zawsze podajemy źródło (wraz z linkiem) do oryginału płacąc w ten sposób za skorzystanie z informacji. Nie liczysz jednak naszych autorskich treści jak recenzje sprzętu i aplikacji, opinie czy chociażby magazyn udostępniany za darmo.
- Sebosz lubi to
Napisano 05 lipca 2016 - 21:07
Czyli nic nie ma sensu. Dzięki chociaż za odpowiedź.
Dopóki systemy są w wersji beta to trzymany jest dla nich jeden wątek. Kiedy system trafia do publicznej dystrybucji otrzymuje dedykowany dział. Robimy tak od bardzo dawna i generalnie się sprawdza.
Zbiorczy wątek OS Sierra rzeczywiście się sprawdza, albo raczej świeci pustkami. Może jednak o to chodzi, sam nie wiem.
Archiwum z PowerPC teoretycznie moglibyśmy zrobić ale czy jest sens skoro te posty są w odpowiednich działach systemowych?
Żeby łatwiej było coś znaleźć mając komputer PPC.
Co do naklejek i innych gadżetów... próbowaliśmy z koszulkami i koniec końcem zostawiliśmy koszulki w sklepie w cenie BEZ prowizji dla nas - sprzedają się kiepsko.
Nie dziwie się, koszulki to jeden z najgorszych pomysłów. Naklejkę chętnie bym kupił.
Użytkownik rybak-17 edytował ten post 05 lipca 2016 - 21:12
Napisano 05 lipca 2016 - 21:10
Czyli nic nie ma sensu. Dzięki chociaż za odpowiedź.
Zbiorczy wątek OS Sierra rzeczywiście się sprawdza, albo raczej świeci pustkami. Może jednak o to chodzi, sam nie wiem.
Jeśli świeci pustkami to tym bardziej dział nie jest potrzebny. Ruch i zainteresowanie się zacznie jak Apple udostępni system wszystkim użytkownikom.
Napisano 05 lipca 2016 - 21:13
Szkoda bo miałbym wiele do napisania.
Napisano 06 lipca 2016 - 09:30
Widocznie nie ma zainteresowania, bo jesteś jedyną osobą, która lobbuje za zrobieniem działu, kiedy nic się w wątku nie dzieje. Jakoś użytkownikom iOS nie przeszkadza to i ostro dyskutują w wątku o becie.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach
Napisano 06 lipca 2016 - 10:22
Sam w tym zbiorczym wątku nie zamierzam się aktywnie udzielać, skoro mam odpowiednie działy na forum macrumors ;-)
W tej chwili możecie nawet ograniczyć wątek to plakietek "deweloper".
Napisano 06 lipca 2016 - 10:53
.............Naszą misją oprócz prowadzenia forum jest także informowanie Was o tym co dzieje się w świecie Apple. Tak się składa, że 95% wydarzeń pochodzi z USA bo to tam mieści się firma Apple, to tam ma najwięcej użytkowników i to tam dzieje się najwięcej więc siłą rzeczy newsy muszą pochodzić z zagranicznych serwisów. Tłumaczymy (a raczej opracowywujemy na podstawie kilku źródeł) je tak aby polski użytkownik mógł być na bieżąco bez konieczności znajomości angielskiego. Zawsze podajemy źródło (wraz z linkiem) do oryginału płacąc w ten sposób za skorzystanie z informacji. Nie liczysz jednak naszych autorskich treści jak recenzje sprzętu i aplikacji, opinie czy chociażby magazyn udostępniany za darmo.
@Tomasz masz rację, może "Newsy" nie koniecznie do mnie trafiają, tak Wasz magazyn czytam i bardzo sobie chwale. Reklamy odblokowałem, choć tak się odwdzięczę za magazyn. Przepraszam.
- tomasz lubi to
Napisano 06 lipca 2016 - 15:08
Samo dawanie punktów karnych za dzielenie się pierwszymi wrażeniami z nowo wydanego systemu po WWDC jest idiotyczne i niezgodne z ideą forum o której pisał niedawno właściciel.
Cóż, to było kiedyś. Wtedy były inne zasady, a Ty je łamałeś. Nie ma tu co dyskutować.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 06 lipca 2016 - 15:51
"Zasady"
Jailbreak, ściąganie simlocka z iPhone, instalowanie iOS beta mimo że łamią licencję Apple są OK.
Hackintosh, instalowanie OS X beta nie są OK bo łamią licencję Apple. Ludzi bez plakietki deweloper nazywałeś złodziejami i kasowałeś posty.
W tym roku ktoś otworzył temat bo chciał podyskutować to zabroniłeś w nim pisać bo nie wyszła publiczna beta. A forum podobno powstało aby społeczność Applowa w Polsce miała swoje miejsce do kontaktu, wymiany doświadczeń, wzajemnej pomocy.
Napisano 06 lipca 2016 - 22:21
rybak-17 - skończ się ośmieszać. Dostałeś ostrzeżenia od większości aktywnych forumowych modów, udało Ci się dostać dwa od śp. Kokosa, co biorąc pod uwagę, że ten w ogóle nie dawał ostrzeżeń jest wyczynem na miarę medalu olimpijskiego. Masz w archiwum ostrzeżenie od Lokrii i kilka od equinoxe, a nasze panie nigdy nie były skłonne do karania za byle co.
Tak na szybko przeglądając, to chyba jesteś obecnie najbardziej karanym użytkownikiem, który nie ma permbana.
Może więc to nie zły ftpd czy zły OleYek są problemem?
- OleYek i cronopioverde lubią to
Moje programy:
iOS => Project Planner | Project Planner HD | Sub Edit HD | Snooker Scoreboard Pro | Expedition Planner | Subtitles Player
OSX => Project Planner OSX | Project Planner Viewer | Sub Edit | Mapper | Site Monitor
tvOS => Subtitles Player
Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie..
Napisano 07 lipca 2016 - 16:05
W tym roku ktoś otworzył temat bo chciał podyskutować to zabroniłeś w nim pisać bo nie wyszła publiczna beta. A forum podobno powstało aby społeczność Applowa w Polsce miała swoje miejsce do kontaktu, wymiany doświadczeń, wzajemnej pomocy.
Tak naprawdę, to nie ja zamknąłem pierwszy temat o becie - jak się zalogowałem, był już zamknięty, to tylko dopisałem komentarz, żebyście znali powód. Ale skąd masz to wiedzieć, poza tym to w sumie nieważne.
Dalej uważam, że bez udowodnienia wykupienia konta developerskiego nie powinno się móc pisać o becie. Ot, taki mój pogląd.
Ale rzeczywiście, skończ już płakać, idź pisać w wątku, który w końcu dostałeś albo najlepiej skasuj konto i uciekaj na swoje macrumors, będzie z głowy.
- cronopioverde lubi to
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 07 lipca 2016 - 16:20
W temacie iOS10 beta piszą wszyscy. 90% z piszących nie posiada konta developerskiego.
- 528eae9968 i Andaar lubią to
iPhone 12 mini
Napisano 07 lipca 2016 - 16:35
wojtkow
No ale przecież tych kont nikt nie wykupuje i nie ma pieniędzy na forum.
Idąc tym tokiem myślenia w dziale serwis niech udzielają się tylko osoby co płacą grubą forsę za plakietkę serwis - a co tam nie zapłacisz 1 czy 2 tys zł nie masz prawa pisać i dostajesz warna. Najlepiej teraz wystawcie rachunek za plakietkę serwis dla każdego kto tam napisał temat
- 528eae9968 lubi to
Napisano 07 lipca 2016 - 22:15
Wyjaśniam - Grupa serwis jest grupą nominowaną - nie można wykupić jej w żaden sposób. Jest ona nadawana TYLKO serwisom co są aktywne na forum i tak samo (czytaj aktywnie) pomagają użytkownikom. Wykupić można grupę biznes.
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com
Napisano 07 lipca 2016 - 22:43
Nie ważne jak się nazywa i ile kosztuje - nigdy nawet nie interesowało mnie jakie są grupy i ile są płatne - pisanie przez jednego z modów: zapłać żeby pisać o becie albo idź na inne forum jest trochę zabawne. Dlatego rozważcie wprowadzenie płatnej rejestracji - wtedy będzie mniej użytkowników i mniej roboty.
A co do grupy serwis która jest nadawana "tylko aktywnym serwisom" to proponuję ją odświeżyć - bo aktywnych to może jest 3-4 serwisy. Weźmy pierwszy lepszy przykład znajomego z twojego profilu - 3-4 posty na miesiąc to chyba aktywnym nie można tego nazwać.
- 528eae9968 lubi to
Napisano 08 lipca 2016 - 06:31
skończ już płakać, idź pisać w wątku, który w końcu dostałeś albo najlepiej skasuj konto i uciekaj na swoje macrumors, będzie z głowy.
Esencja nastawienie niektórych moderatorów do użytkowników. Był na ten temat wątek ale został zamknięty.
W temacie iOS10 beta piszą wszyscy. 90% z piszących nie posiada konta developerskiego.
Widocznie tam pilnuje porządku ktoś z większym dystansem.
Użytkownik rybak-17 edytował ten post 08 lipca 2016 - 06:32
Napisano 08 lipca 2016 - 08:55
Widocznie tam pilnuje porządku ktoś z większym dystansem.
A to ciekawe, bo podobno to ja jestem ten zły... >:->
Napisano 08 lipca 2016 - 09:00
To wytłumacz czemu o iOS beta można dyskutować a o OS X (macOS) beta zawsze ktoś zamyka tematy, daje punkty karne i robi problemy?
Napisano 08 lipca 2016 - 09:10
To wytłumacz czemu o iOS beta można dyskutować a o OS X (macOS) beta zawsze ktoś zamyka tematy, daje punkty karne i robi problemy?
Jak będzie się pisać o becie poza wątkiem to też takie posty w koszu będą lądować. Po prostu chodzi o to, że w betach często są inne problemy niż w produkcyjnych systemach i wrzucanie do wora takich wątków powoduje problem, ponieważ nie dość, że te błędy dotyczą małej grupy użytkowników, to jeszcze inni próbują rozwiązywać problemy metodami od bet i później pyskują, że nie działa rozwiązanie.
Napisano 08 lipca 2016 - 09:22
Powstał wcześniej jeden wątek http://myapple.pl/fo...erra-wrażenia/
Wystarczyło go kontynuować a nie zamykać i robić to samo od nowa. Nie wiem też czemu jest w dziale OS X (10.11) El Capitan.
Analogicznego wątku o iOS 10 http://myapple.pl/fo...-beta-dyskusja/ nikt nikt zamykał.
Trochę dziwi mnie różne podejście do systemów macOS i iOS.
Napisano 08 lipca 2016 - 09:46
- 528eae9968 lubi to
Napisano 08 lipca 2016 - 11:18
Nie ważne jak się nazywa i ile kosztuje - nigdy nawet nie interesowało mnie jakie są grupy i ile są płatne - pisanie przez jednego z modów: zapłać żeby pisać o becie albo idź na inne forum jest trochę zabawne.
Ale tutaj chodzi o wykupienie konta deweloperskiego u Apple a nie grupy na MyApple.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych