Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Co cię denerwuje/Czego ci brakuje na Forum ?

• Please log in to reply
1840 replies to this topic

#1301 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 28 June 2016 - 09:42

Jakby były jakieś wątpliwości odnośnie miejsca to jak najbardziej ale to jest czyste lenistwo - pomijając fakt że znalezienie odpowiedzi i rozwiązania zajmuje mniej niż rejestracja czy tam logowanie przez facebooka i napisanie posta na forum - to użytkownik jednego posta - wejść napisać byle gdzie dostać odpowiedź - nawet w koszu i zapomnieć o tym miejscu. 

Ile jest takich asów co rejestruje się piszę post że oni jedyni mają problem xyz z telefonem bo kupił gdzieś na olxie za pół ceny rynkowej dostaje odpowiedź od jakiegoś usera, który się zlituje zanim temat pójdzie do kosza a potem już nawet tu nie zagląda. 

#1302 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 28 June 2016 - 10:00

Pewnie większość jest takich ale też nie ma nigdzie zapisane, że to forum jest tylko dla ludzi przewidujących dłuższą z nim przygodę.

Jak już pisałem skoro "góra" uważa, że jest super i tak to ma wyglądać to nie pozostaje nic innego jak zaakceptować lub nie wchodzić. Szkoda czasu na dyskusje, w których ktoś ma jasno określony punkt widzenia i nie przewiduje jakichkolwiek zmian.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#1303 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 28 June 2016 - 10:32

Przecież nikt nie mówi, że nie przewiduje zmian, tylko trzeba konstruktywnej rozmowy tak jak teraz i więcej ludzi, bez większej ilości ludzi, zmiany nie nadejdą, bo nikt nie ma tyle czasu i o to się rozbija, znów nowi ludzie nie chcą bawić się w moderowanie i kółko się zamyka.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#1304 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 28 June 2016 - 10:37

Dlatego zaproponowałem, że zamiast bawić się w moderowanie to lepiej zatrudnić osoby na etat, które tylko tym będą się zajmować. A jeśli tak jest to zatrudnić więcej osób. Wiemy, że forum trzepie niezłą kasę od firm i z reklam to może udało by się zatrudnić jakiegoś ogarniętego człowieka żeby siedział i moderował.

Poza tym można by zmienić gburowate i aroganckie podejście na bardziej przyjazne dla użytkownika. I nie chodzi mi o Ciebie tylko o Twojego Kolegę, który przed chwilą poczuł się urażony zwróceniem mu uwagi.

Edited by macsupport, 28 June 2016 - 10:41.

• michalniusz likes this

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#1305 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 28 June 2016 - 11:17

@OleYek i @tumpio w pełni się zgadzam z tym co ma do powiedzenia macsupport. Jestem na tym forum dłużej od was i również nie podoba mi się w jaką stronę to zmierza. Tylko co ja mam do gadania, działów beta iOS i macOS nadal nie ma, są za to standardowe odzywki typu: "nie dział Ci to zgłaszaj do Apple", "nie oczekuj". 

Zawsze myślałem że forum służy do pomagania sobie a nie wymianie chamskich odpowiedzi. 

ftpd, dnia 28 Cze 2016 - 00:01, napisał:

Tak, zgłoś. Po to są bety, żeby zgłaszać, a nie oczekiwać, że wszystko zadziała ootb.

Edited by rybak-17, 28 June 2016 - 11:23.

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#1306 Hubagranda

Hubagranda
  • 10 posts
  • SkądPoland

Posted 28 June 2016 - 12:03

Raczej nie chciałem się wypowiadać na ten temat, bo jestem raczej biernym obserwatorem na tym forum przez mój krótki staż z urządzeniami od apple. Jednak jeśli administracja chce wypowiedzi większej ilości użytkowników, to postaram się dorzucić swoje trzy grosze.

Moderowaniem zajmuje się w internecie na różnych stronach od 2010 roku. Wiem, że w małych zespołach się dobrze pracuje, ponieważ wtedy jest dużo łatwiejsza komunikacja i nikt zbytnio nie wchodzi sobie w drogę. Postanowiłem poszukać listy staffu tego forum, troszkę jednak mnie zdziwiło, że aktywnych moderatorów jest tak mało. Dobrze rozumiem tłumaczenie OleYeka, że brakuje im rąk do pracy. Stąd się bierze taki stosunek, a nie inny. Nie ma czasu na „głupoty”.

Jednak jednej rzeczy nie rozumiem. Dlaczego główny administrator forum nie postanowił zorganizować naboru na moderatorów? No i dlaczego trzymani są moderatorzy, który raczej nie są zainteresowani aktywnością na forum? Rozumiem różne sytuacje losowe, gorsze dni… ale może czas na zmianę?

Dobre nastawienie jest moim zdaniem kluczem do dobrego działania. Wiem z doświadczenia, że użytkownicy potrafią mocno zirytować. Rozumiem Wasz tok myślenia moderatorzy. Zawsze się trzymałem jednej zasady. Kiedy zaczynałem się wypalać, to albo odchodziłem, albo wymieniałem swój Team, żeby dodać trochę świeżości i innego toku myślenia. Wiem też, że jeśli będzie średnia atmosfera na portalu, to on powoli będzie umierał.

Rozumiem też użytkowników, na początku tych z większą ilościom punktów karnych uważałem za cholernych narzekaczy, którzy nie mają pojęcia o tym, ile jest roboty. Dopiero po jakimś czasie zacząłem dostrzegać ułomności w pracy swojej i innych. Nie da się zadowolić wszystkich, jednak można przemyśleć kilka rzeczy i zacząć zmiany. To nie jest trudne.

Proponuję użytkownikom, żeby zaczęli wysyłać swoje propozycje zmian, tak jak bodajże kolega rybak-17 w poprzednim temacie, który został zamknięty. Administracji natomiast, żeby trochę przemyślała różne rzeczy, próbowała zrozumieć użytkowników i ich wysłuchała.

Prawdopodobnie mój post zostanie odebrany jako mało merytoryczny i raczej nic nie wnoszący do sprawy. Jednak mam nadzieję, że może ktoś go weźmie do serca.

Pozdrawiam serdecznie!

• cronopioverde and klnt like this

 Think Different 

#1307 ftpd

ftpd

Nie.

• 24176 posts

Posted 28 June 2016 - 13:36

@OleYek i @tumpio w pełni się zgadzam z tym co ma do powiedzenia macsupport. Jestem na tym forum dłużej od was i również nie podoba mi się w jaką stronę to zmierza. Tylko co ja mam do gadania, działów beta iOS i macOS nadal nie ma, są za to standardowe odzywki typu: "nie dział Ci to zgłaszaj do Apple", "nie oczekuj". 

Zawsze myślałem że forum służy do pomagania sobie a nie wymianie chamskich odpowiedzi. 

A czemu mam marnować czas i rozwiązywać problemy jakiegoś gościa, którego kolega dopisał do konta devowego i chce używać _developerskiej_ wersji systemu do codziennego klikania? Po to są dev-releasy, żeby ZGŁASZAĆ występujące w nich błędy.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#1308 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 28 June 2016 - 13:46

Przecież zmarnowałeś swój czas i tak, jak Ci szkoda było olać temat. Dwa ja by był dział z wersjami beta dowiedział byś się że dopisywanie przez kolegę do konta deweloperskiego nie jest potrzebne. Wystarczy pobrać system i zainstalować jak zwykły. 

A dev-relasy służą też do sprawdzenia kompatybilności swojego oprogramowania czy zapoznania się z nowościami. Zgłaszanie błędów nie jest obowiązkowe wiec wyluzuj z tymi uszczypliwościami bo nawet nie masz racji. Apple też nie broni szukania pomocy u innych użytkowników. 

• ja_sam likes this

#1309 Andaar

Andaar
  • 1688 posts

Posted 28 June 2016 - 13:53

Przecież nikt nie mówi, że nie przewiduje zmian, tylko trzeba konstruktywnej rozmowy tak jak teraz i więcej ludzi, bez większej ilości ludzi, zmiany nie nadejdą, bo nikt nie ma tyle czasu i o to się rozbija, znów nowi ludzie nie chcą bawić się w moderowanie i kółko się zamyka.

Jeśli na prawdę macie aż tak mały zespół moderatorów to mógłbym zająć się jednym z działów bądź kategorii.

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#1310 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 28 June 2016 - 18:23

To może przydałoby się kogoś zatrudnić na stanowisko moderatora, nie hobbystę, który traktuje to jako dodatek do porannej kawy w swojej pracy tylko normalnie osobę na etacie tylko do tego.

Ale tak za pieniądze? Na etacie? :D Toś mnie rozwalił chłopie.

• Andaar likes this

Moje programy:
iOS => Project Planner | Project Planner HD | Sub Edit HD | Snooker Scoreboard Pro | Expedition Planner | Subtitles Player
OSX => Project Planner OSX | Project Planner Viewer | Sub Edit | Mapper | Site Monitor

tvOS => Subtitles Player

Nie udzielam porad poprzez Prywatną Wiadomość. To uderza w charakter i sens istnienia forum, które daje każdemu prawo do zadania pytań i poznania odpowiedzi na nie..

#1311 maciek5s

maciek5s
  • 1108 posts
Posted 28 June 2016 - 18:24

mi brakuje ładnych kobiet  :ph34r:  w ogóle za mało jest kobiet  :P

iPhone 5s Mac mini  Watch Series 1

#1312 Dastia

Dastia
  • 906 posts

Posted 29 June 2016 - 07:11

Zgadzam się z macsupport.
Poszukać chętnych do moderowania skoro jest za dużo pracy i zmienić styl wypowiedzi, bo czasami jest naprawdę chamski.

Mi brakuje "ładnych" facetów :D

iPhone 14 PRO Max

#1313 maciek5s

maciek5s
  • 1108 posts
Posted 29 June 2016 - 10:11

Zgadzam się z macsupport.
Poszukać chętnych do moderowania skoro jest za dużo pracy i zmienić styl wypowiedzi, bo czasami jest naprawdę chamski.

Mi brakuje "ładnych" facetów :D

mi brakuje jeszcze zdjęć dziewczyn na profilu :P

iPhone 5s Mac mini  Watch Series 1

#1314 ja_sam

ja_sam
  • 117 posts
  • SkądToruń/Bobolin

Posted 29 June 2016 - 11:10

Ale tak za pieniądze? Na etacie? :D Toś mnie rozwalił chłopie.

nie rozumiem - co złego w daniu komuś płatnej pracy?

#1315 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 29 June 2016 - 11:51

nie rozumiem - co złego w daniu komuś płatnej pracy?

Nie, no oczywiście nic, tylko każdy ma błędne założenie, że forum przynosi jakieś pieniądze... przecież z tych pieniędzy nie da się utrzymać, a co dopiero jeszcze wygospodarować z 7-10K na pensje dla moderatorów...

#1316 ja_sam

ja_sam
  • 117 posts
  • SkądToruń/Bobolin

Posted 29 June 2016 - 15:07

Nie, no oczywiście nic, tylko każdy ma błędne założenie, że forum przynosi jakieś pieniądze... przecież z tych pieniędzy nie da się utrzymać, a co dopiero jeszcze wygospodarować z 7-10K na pensje dla moderatorów...

reklamy? ja wiem - sporo je blokuje, ale chyba jest część, która ich nie blokuje, i z nich macie dochód?

#1317 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 29 June 2016 - 15:59

reklamy? ja wiem - sporo je blokuje, ale chyba jest część, która ich nie blokuje, i z nich macie dochód?

90% użytkowników blokuje reklamy a te 10% nie wystarcza na opłacenie infrastruktury.

EDIT: Nic nie wnoszące trollowanie i narzekanie będzie usuwane z wątku. Płaczwątek już był.

#1318 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1089 posts

Posted 29 June 2016 - 19:30

Ale dlaczego patrzysz na forum jako coś odrębnego od myapple? Forum ma przynosić odrębne zyski? To jest cześć myapple. Tak jak kierownica jest częścią sprzedawanego samochodu. Czy sama kierownica przynosi odrębne zyski? Bo jak nie to ja usuniemy? To rozbierz może jeszcze forum na czynniki i rozpatrz to który dział przynosi większe/mniejsze zyski. Totalna jakaś głupota. A potem na litery bo sie może okazać ze posty dużo ilością "z" przynoszą większe zyski niż z "a". Co za kurna bezsens tutaj sie wyprawia to głowa mała.

Edited by czesiekwiesiek, 29 June 2016 - 19:35.

Macbook Air M1 512/16, iPhone 12 mini, ​AirPods 2, Apple Watch Series 3

#1319 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 29 June 2016 - 19:36

Jeżeli wydawca ma 3 tytuły prasowe i jeden z nich przynosi straty, to będzie dopłacał z zysków dwóch innych czy pozbędzie się kuli u nogi? Inna klientela jest głównej i inna forum. Niewielki procent jest aktywny tu i tu...

#1320 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 29 June 2016 - 19:42

EDIT: Nic nie wnoszące trollowanie i narzekanie będzie usuwane z wątku. Płaczwątek już był.

Idealny przykład waszego podejścia. Jak coś wam nie pasuje (tak jak np. wątki o macOS beta) czy narzekanie na moderatorów uciszacie dyskusję w pogardliwy sposób.  

Forum z wami nie zarobi. 

Na forum jest opcja usunięcia konta? 

Edited by rybak-17, 29 June 2016 - 19:42.

#1321 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1089 posts

Posted 29 June 2016 - 19:47

Cyli w warzywniaku jeśli ziemniaki idą gorzej niż pomidory to zlikwidujemy ziemniaki? To dlaczego forum jeszcze istnieje mi powiedz? Zlikwidować. Jeśli produkuje okna to muszę tez produkować i drzwi balkonowe, plus tez najlepiej rolety aby klient w jednym miejscu kupił wszystko ze stolarki okiennej. A nie ze rolety sie mniej sprzedają to je zlikwiduje. A jeśli te 3 tytuły które przytaczasz są ze sobą mocno powiązane to oczywiście z jednego bym dopłacał do drugiego bo są całością i sie dopełniają.

Edited by czesiekwiesiek, 29 June 2016 - 19:52.

#1322 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 29 June 2016 - 19:54

Na forum jest opcja usunięcia konta?

Powiedz tylko słowo :D

Cyli w warzywniaku jeśli ziemniaki idą gorzej niż pomidory to zlikwidujemy ziemniaki? To dlaczego forum jeszcze istnieje mi powiedz? Zlikwidować. Jeśli produkuje okna to muszę tez produkować i drzwi balkonowe, plus tez najlepiej rolety aby klient w jednym miejscu kupił wszystko ze stolarki okiennej. A nie ze rolety sie mniej sprzedają to je zlikwiduje. A jeśli te 3 tytuły które przytaczasz są ze sobą mocno powiązane to oczywiście z jednego bym dopłacał do drugiego bo są całością i sie dopełniają.

A czy ja Ci zaglądam do kieszeni, więc nie zaglądaj proszę do kieszeni MyApple, bo z całym szacunkiem to nie Wasza sprawa. Dlatego wydawanie cudzych pieniędzy na zatrudnianie moderatorów, czy cała ta dyskusja jest lekko mówiąc nie na miejscu. Generalnie prowadzenie portalu czy forum, nie jest to żaden biznes, to wszystko robi się najczęściej w celach hobbystycznych, bo wyżywić się z tego nie da. Ludzie chcą w internecie wszystko za darmo. I nie zapłącą za żadne treści, nawet reklamy blokują, żeby nie dać zarobić nikomu.
  • tomasz and van1ty like this

#1323 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1089 posts

Posted 29 June 2016 - 19:58

W dupie mam usuń założę sobie nowe. Straszysz jak dzieciak w piaskownicy. Żałosny jesteś.

Edited by czesiekwiesiek, 29 June 2016 - 19:59.

#1324 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 29 June 2016 - 20:00

W dupie mam usuń założę sobie nowe. Straszysz jak dzieciak w piaskownicy. Żałosny jesteś.

Żałosny to Ty jesteś, chyba, że masz schizofrenie, ale to się leczy, bo nie za bardzo wiadomo o co Ci chodzi, za to bez powodu wyszło z Ciebie chamstwo.
  • tomasz likes this

#1325 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 29 June 2016 - 20:06

OleYek ale proszę Cię, trochę profesjonalizmu. Jako moderator/administrator nie powinieneś się odgryzać, jak już to w postaci punktów ostrzeżeń. Nerwy nerwami, ale chociaż część z nas powinna zachowywać się jak dorośli :)

• 528eae9968 and ja_sam like this

iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users