Co cię denerwuje/Czego ci brakuje na Forum ?
Napisano 08 grudnia 2011 - 14:10
Artur, Arras nie pisze w systemach. W wątkach o muzyce, czy rozmowach ogólnych o sprzęcie można się "rozwinąć". Chociaż faktycznie, zwykle wolę czytać krótkie posty. Ale to może ze względu na pośpiech, bo mam tego do czytania sporo.
Zdecydowanie w zagadnieniach wymagających pomocy i rozwiązania problemu, długich wywodów nie lubię. Po kilku zdaniach mam dość i robię "wstecz" zamiast napisać odpowiedź i udzielić pomocy. To jest właśnie jedna z rzeczy, które mnie na forum denerwują. Zamiast konkretnego pytania i garści szczegółów, dłuuugi wywód od "kupiłem laptopa", przez "nadeszły Święta" i "babcia zachorowała", do "czy ktoś może mi pomóc".
Tylko, że miałem wrażenie, że ten wątek miał być o zagadnieniach technicznych forum, a nie o użytkownikach. To, że niektórzy userzy powielają pytania i robią bałagan, to nie wina forum i tego żadną sztuczką techniczną nie zmienimy. No chyba, że captcha zamienimy albo zintegrujemy z American Intelligence – Online IQ Tests i wyniki poniżej średniej krajowej odrzucimy
Napisano 08 grudnia 2011 - 14:34
Napisano 08 grudnia 2011 - 14:58
Zamiast konkretnego pytania i garści szczegółów, dłuuugi wywód od "kupiłem laptopa", przez "nadeszły Święta" i "babcia zachorowała", do "czy ktoś może mi pomóc".
Bo wielu użytkowników traktuje Forum jako miejsce dyskusji / wymiany informacji / nauki / itp., a nie bar szybkiej obsługi z odpowiedziami na problemy techniczne. W kulturze, w której zostaliśmy wychowani przyjęło się, że nawet jak się idzie do sąsiada pożyczyć pół kilo cukru to najpierw się mówi "Dzień dobry, jak zdrowie sąsiada? Już niedługo trzeba będzie odśnieżać...", a dopiero po chwili przechodzi się do tematu głównego.
Mordujące nas wszystkich tematy postów "Ratunku! Mam problem!!!!!!!" powstają przez to, że użytkownik jest nienauczony, a nie po to aby zrobić na złość zrobić moderatorowi.
Uwaga techniczna - może warto, aby moderatorzy czasem spróbowali swoje konieczne - nieprzyjemne działania (np. zamknięcie wątku, odesłanie kogoś po napisanie nowego tematu, itp.) okrasić swoimi tekstami przy okazji nie zaogniając sprawy. Przecież na to są gotowe wzorce tekstów - zamiast "Idź, naucz się, wróć" milej jest "Spróbuj napisać swój post zgodnie z zasadami obowiązującymi na tym forum [link do zasad] - wówczas masz szansę szybko dostać kompetentną odpowiedź na nurtujący Cię problem".
Ja używam do takich rzeczy Typinatora...
Napisano 08 grudnia 2011 - 15:25
Napisano 08 grudnia 2011 - 16:57
Ależ ja takich formułek używam. Jeśli prześledzisz moje zakończenia tematów w koszu, zobaczysz, że user zawsze dostaje wytłumaczenie, czemu, za co i co ma poprawić. Inna sprawa, że nie zawsze to do usera docieraUwaga techniczna - może warto, aby moderatorzy czasem spróbowali swoje konieczne - nieprzyjemne działania (np. zamknięcie wątku, odesłanie kogoś po napisanie nowego tematu, itp.) okrasić swoimi tekstami przy okazji nie zaogniając sprawy.
Trzeba pamiętać, że na forum są różni moderatorzy i nie każdemu leży owijanie w bawełnę. Zamiast pisać długi tekst, lub stosować gotową formułkę, woli napisać od siebie i szczerze. Przynajmniej znamy go takim, jaki jest naprawdę, a nie jego bezduszne copy/paste z programu do notatek. Jeśli nie podoba nam się to... przecież nikt nie musi się z moderatorem od razu zaprzyjaźniać. Przynajmniej wiem, że jest ostry i muszę uważać, żeby nie zrobić babola, bo dostanę po uszach.
Napisano 08 grudnia 2011 - 17:22
To forum ludzi związanych z informatyką, programowaniem, komputerami itp. Pewien poziom jest wymagany..
Szkoda, że tylko dla takich, ponieważ iPad, iPhone to sprzęt, który kupują również osoby bez fachowej wiedzy.
Napisano 08 grudnia 2011 - 17:33
Napisano 08 grudnia 2011 - 17:43
Napisano 08 grudnia 2011 - 17:48
Hmm chyba nie czytałeś postów ArrasB
Tyle tylko, że nie zalezy mi na kilkunastu postach, a jednym i konkkretnym. Sam zgadzam się, że czasem za długie leca z mojej strony teksty, ale pomimo wszystko wynika to z checi wyrażenia "jasnosci" swojego stanowiska Arturze.
Jeśli drażni Cie to personalnie, napisz mi to.
Co do reszty, jesli odpisuje na problem, staram sie robić to krótko i zwięźle.
Jesli moje przydługie posty kogoś uraziły, to sorry.
Pozdr.
---------- Wpis dodano o 17:48 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:45 ----------
Ja natomiast uwazam, ze moderatorzy sa czesto za "miętcy". Krotko i jasno powinno sie jechac z osobnikami zasmiecajacymi forum, nie czytajacymi instrukcji i nie korzystajacymi z opcji szukaj i z ewidentnymi trollami. Zaprawde na forum Apple wpisy z cyklu "tylko Apple tak laduje uzytkownikow w d..." zasluguja na natychmiastowego kilku(tygo)dniowego bana, by czlowiek nabral oglady i potrafil pojac czasoprzestrzen (do wszystkiego jest odpowiedni czas i odpowiednie miejsce, badz wrecz przeciwnie). Typy zadajace pytania pod juz praktycznie udzielonymi odpowiedziami powinny byc traktowane rownie surowo.
Reżim i totalitaryzm. Ostro i brutalnie...wszystkich za pysk.
Zgadzam sie Grzegorzu, ze nie ma miejsca na obrazanie i wulgaryzmy, ale było na tym forum nascie z tego powodu ostrzezen, więc wiekszych sankcji nie ma sensu wprowadzać.
Co do krytyki apple, jest ona potrzebna jak najbardziej, uwględniając jednak Twoje stanowisko, ze nie powinno byc przy okazji języka na poziomie kostki brukowej
Napisano 08 grudnia 2011 - 17:50
Napisano 08 grudnia 2011 - 20:15
Napisano 08 grudnia 2011 - 20:33
Niestety, tak się nie da - napiszesz (leciutko tylko!) kpiące 'doskonała nazwa wątku, milordzie' i wywalisz, to przyjdzie się skarżyć (publicznie, do tego), że nikt go nie pogłaskał po główce i zamiast zmarnować 10 minut swojego życia na poprawienie jego błędu w 30 sekund 'wywalili mu do kosza, a on ŻĄDA pomocy natychmiast !!!!1111oneoneone'.
Sam jestem na innych forach moderatorem i swoją funkcję traktuję tam raczej jako woźnego w sądzie niż sędziego...
Napisano 08 grudnia 2011 - 20:49
Napisano 08 grudnia 2011 - 22:43
Napisano 08 grudnia 2011 - 23:01
Napisano 09 grudnia 2011 - 00:57
Właśnie tym ma się różnić giełda od allegro, że tutaj nasi mają sprzedawać, a nie obcy, rejestrujący się tylko po to, żeby mieć darmową reklamę. Dlatego jedno ogłoszenie, dlatego nowicjusze i ludzie bez stażu na forum nie mogą wystawiać itp. Chcesz robić więcej ogłoszeń, wykup grupę PRO i możesz jedno po drugim, sprzedawać.
Zauważ jedną sprawę. Od czasu, kiedy giełda jest pilnowana i kiedy są nowe zasady, skończyły się praktycznie oszustwa na forum. Poczytaj sobie Gdzie (kupować / nie kupować) sprzęt i wątki o oszustwach na forum. Wchodził taki na forum, chciał sprzedać cuda na kiju za pół darmo i potem był krzyk, że oszust z naszego forum. Teraz problemu praktycznie nie ma. Jest rejestr podejrzanych handlarzy, jest dokładny przesiew nowych ofert i jest spokój. A handlować zawsze możesz na allegro. Tam płacisz i nie ma limitów, jest system ochrony kupujących itp.
Zasady są ostre, ale mocno przemyślane i wypracowane przez wiele lat. To kompromis, między wygodą użytkowników i ich bezpieczeństwem. Nie będziemy ich zmieniać, bo Ty zyskasz, a kilka innych osób straci.
Napisano 13 grudnia 2011 - 20:14
Napisano 13 grudnia 2011 - 20:57
Napisano 17 grudnia 2011 - 14:05
Napisano 17 grudnia 2011 - 14:20
Możesz wklejać http://myapple.pl/of...co-mieszne.html
Napisano 19 grudnia 2011 - 09:05
Brak wsparcia dla aplikacji Tapatalk.
Przylaczam sie do ubolewania...
Napisano 19 grudnia 2011 - 10:16
Napisano 21 grudnia 2011 - 11:32
Napisano 24 grudnia 2011 - 00:40
forumowa wyszukiwarka która moim zdaniem jest upośledzona:) nie wiem, czy nie lepszym wyjściem było by przekierowanie odrazu do googli z ograniczeniem do myapple.pl
Potwierdzam
Wszyscy naciskają nowych ludzi na Szukajkę a żeby coś z niej znaleźć trzeba cudu.
Jak to w święta. Hoł Hoł Hoł
Napisano 25 grudnia 2011 - 17:58
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych