Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Płatności w iTunes Store — karty debetowe/kredytowe/Pre-Paid

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2172 odpowiedzi w tym temacie

#1951 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 26 czerwca 2014 - 12:19

OleYek ja to wiem i rozumiem, napisałem tylko jako info dla innych. Przeczytałem ten temat i kilkakrotnie natknąłem się na posty w których ludzie pisali ze transakcje kartą z banku PKO BP są całkowicie odrzucane. A jak widać nie do końca tak jest. Więc posiadając kartę z tego banku można spróbować z niej skorzystać zanim się dodatkową wyrobi tylko dla płatności w AppStore. Dla mnie to też absurd że każdorazowo trzeba podawać kod CVV i że blokowana jest kwota weryfikacyjna. Jednakże mnie to nie przeszkadza na tyle aby z tego powodu dodatkową kartę wyrabiać. Wszak to tylko 8zl zablokowane. Dodatkowo można to traktować jako dodatkową formę zabezpieczenia - gdy jestem zalogowany w AppStore nikt i tak nic nie zakupi bez mojej wiedzy.

#1952 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 26 czerwca 2014 - 12:33

Spokojnie, zapętli Ci się w pewnym momencie AppStore i nic nie kupisz, bo będzie tak, że bedzie krzyczał, że masz nieopłacone zakupy, logujesz się autoryzujesz karte, pobiera 8zł, a następnie chce ściągnąć w drugiej transakcji zaległość i już nie może i znów krzyczy o autoryzację i tak w kółko....

#1953 iUżytkownik

iUżytkownik
  • 754 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 czerwca 2014 - 13:05

Witam, ostatnio kupiłem w AppStore aplikację za ok. 20zł. To był pierwszy zakup po dodaniu nowej karty. W zakładce "transakcje nierozliczone na moim koncie było 4 razy po ok. -8 zł. Następnego dnia w AppStore wyświetlił się komunikat, że wystąpił jakiś problem i żebym uaktualnił dane karty. Wpisałem więc je ponownie i z konta pobrane zostało ok. 20 zł (czyli tyle ile kosztowała aplikacja). Na moim koncie cały czas widnieje 4 razy po -8 zł jako środki nierozliczone (zablokowane?). Powinienem poczekać aż to zniknie czy co zrobić? I czemu została zablokowana akurat taka kwota?

#1954 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 26 czerwca 2014 - 13:24

OleYek: Nie będę się upierał że się tak nie stanie, jednak na dzień dzisiejszy sytuacja wygląda tak że każdorazowo transakcje po wpisaniu CVV przechodzą bez problemu. Blokuje te 8zl, następnie blokuje kwotę za zakupy, przychodzi w międzyczasie mail z rachunkiem od Apple, kwota za zakupy najpóźniej dwa dni po pojawieniu się w nierozliczonych jest odciągana z konta a później odblokowywania jest kwota blokady. W międzyczasie normalnie mogę ściągać darmowe aplikacje oraz uaktualnienie i nigdy nie było żadnego problemu. Dodam że nie były to z mojej strony jednorazowe zakupy, wariant ten się powtarza za każdym razem. Więc chyba, moim zdaniem, jest tak jak być powinno. Gdyby jednak zdążyła się sytuacja jaką opisujesz nie omieszkam jej w tym wątku opisać. Oby jednak nie ;) iUżytkownik: Ściągnięte masz 4 razy pewnie dlatego że 4 razy próbowałeś dokonać transakcji nieudanie, może zmieniałes coś w danych konta, moźe poprawiałeś numer na przykład bądź błędnie podawałeś kod. Tak czy siak nic robić nie musisz, środki zostaną odblokowane i absolutnie nie masz się o co martwić.

#1955 iUżytkownik

iUżytkownik
  • 754 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 czerwca 2014 - 13:34

OK, dzięki za pomoc

#1956 iKulka5010

iKulka5010
  • 6 postów
  • SkądKozienice, Poland

Napisano 27 czerwca 2014 - 13:54

Siema, dziś postanowiłem sobie pierwszy raz kupić piosenkę w iTunes. Wszystko ok, pobrałem ją, ale jak popatrzyłem na rachunek to zapłaciłem 2x więcej niż kosztowała ta piosenka. Czy to normalne? Moja karta to Visa z PKO BP.

#1957 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 27 czerwca 2014 - 14:00

Siema, dziś postanowiłem sobie pierwszy raz kupić piosenkę w iTunes. Wszystko ok, pobrałem ją, ale jak popatrzyłem na rachunek to zapłaciłem 2x więcej niż kosztowała ta piosenka. Czy to normalne? Moja karta to Visa z PKO BP.

Czasem nie 8 zł?

#1958 iKulka5010

iKulka5010
  • 6 postów
  • SkądKozienice, Poland

Napisano 27 czerwca 2014 - 14:02

@up Tak, a dokładnie 8,38 zł.

#1959 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 27 czerwca 2014 - 14:21

@up Tak, a dokładnie 8,38 zł.

No to temat był omawiany 1000000 razy na forum.

Jest to kwota którą Apple Ci zwróci, ponieważ musi jakoś sprawdzić kartę...

#1960 iKulka5010

iKulka5010
  • 6 postów
  • SkądKozienice, Poland

Napisano 27 czerwca 2014 - 14:26

No to temat był omawiany 1000000 razy na forum.

Jest to kwota którą Apple Ci zwróci, ponieważ musi jakoś sprawdzić kartę...

Aha, dzięki :) Czyli jak będę coś jeszcze kupował, to tego nie będzie?

#1961 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 27 czerwca 2014 - 14:42

Aha, dzięki :) Czyli jak będę coś jeszcze kupował, to tego nie będzie?

Do momentu kiedy nie zmienisz karty to nie. Pamiętaj, że jak usuniesz kartę a potem ponownie ją podepniesz to i tak pobierze 8 zł.
No i nie pobrało CI jeszcze kwoty za piosenkę.

#1962 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 27 czerwca 2014 - 22:06

Zaklino będzie, ma kartę w PKO BP. Czyli przy każdych zakupach będzie musiał wpisać kod CVV a więc za każdym razem będzie potrzebna ponowna weryfikacja karty. Pisałem o tym kilka postów wyżej.

#1963 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 27 czerwca 2014 - 22:40

Zaklino będzie, ma kartę w PKO BP. Czyli przy każdych zakupach będzie musiał wpisać kod CVV a więc za każdym razem będzie potrzebna ponowna weryfikacja karty. Pisałem o tym kilka postów wyżej.

Fakt. Moja mama ma to samo.

I nie zaklino tylko zakino... czytaj ze zrozumieniem.

#1964 kris2k

kris2k
  • 321 postów

Napisano 28 czerwca 2014 - 06:28

Przepraszam za zniekształcenie nicka, literówka.

#1965 randall86

randall86
  • 135 postów

Napisano 18 września 2014 - 22:44

Dzis sprawdzilem wyciag z karty kredytowej i jestem w szoku ! Kupiłem GTA Vice City za 8,99 karta kredytowa (nie platnicza) w BGŻ. Konto zostalo obciazone 38,99€ !!?? Gdy klikam na transakcje pokazuje mi: kwota w walucie transakcji: 8,99€, kwota w walucie rachunku: 38,99€ O co chodzi :(

#1966 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 18 września 2014 - 22:49

Pewnie zły znak waluty. 39/9=4.33 Wychodzi euro po 4,33 ;)

#1967 randall86

randall86
  • 135 postów

Napisano 19 września 2014 - 00:09

Haha problem rozwiazany ! Wersje mobilna serwisu E-BGZ stworzyl jakis niedorozwoj. Kiedy wszedlem przez normalny serwis www zobaczylem ze wszystko jest ok czyli pobralo kase w PLN. Ufffff :)

#1968 pietrzak.sp

pietrzak.sp
  • 1 postów
  • SkądSieradz

Napisano 16 października 2014 - 23:07

Witam, poczytałem sporo postów, mam pytanie w takiej kwestii: Kupując item do GRY podczas promocji, cena podana jest w Dolarach $. Natomiast na rachunku mam: Kwota w walucie orginalnej 6.99 EUR Kwota w walucie rozliczeniowej 9.48 USD Kwota w walucie rachunku 31.64 --------------------------------------------------- w czym problem ? ano :-) kupuje podczas PROMOCJI tylko i wyłącznie jest wyraźnie napisane ,że 6.99 USD !!!!! inaczej bym nie kupował, no ale czytając póżniej rachunek szczegułowo na stronie banku widnieje to co napisałem powyżej. Więc w żaden sposób nie odczuwam te promocyjnej ceny. może ktoś spotkał się z tego zjawiskami, pisałem do SUpportu oni odesłali mnie do właściciela GRY "GAMEFORGE" ci z koleji piszą że to ustawienia telefonu są kluczowe, jakieś sugestie ?.

#1969 azak43

azak43
  • 315 postów

Napisano 14 grudnia 2014 - 15:39

Jedno pytanie:

Wczoraj podpiąłem do konta kartę  a później dokonywałem jeszcze jakiś zmian i w sumie zablokowało  mi środki 2 x 8.55 zł .

Następnie byłem zmuszony podpiąć inną kartę, która już zostanie na stałe.

Czy w takim przypadku te 2 x 8.55 zł mimo, że karta jest odpięta od konta, zostanie mi zwrócone-odblokowane ??

pozdr

#1970 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 14 grudnia 2014 - 23:06

Zawsze zostają odblokowane.

NIE pomagam przez PW. Mogę co najwyżej pogawędzić.

Follow me on Instagram jacobswitek
Follow me on Twitter zakino4

#1971 Patrycja1991

Patrycja1991
  • 3 postów

Napisano 15 grudnia 2014 - 22:51

A ja jestem zagubiona, wszystko mi się miesza :(
Mam tzw. "k@rtę wirtualną" VISA w ING do konta direct 18-26 (konto online dla osób w tym przedziale wiekowym, konto to miało te karte wirtualną prepaid za darmo). Przelałam na tę kartę 10zł. Kupiłam coś za 0,89€ i na koncie zostało mi 1,39 zł.
Wiem już, bo czytałam tutaj, że blokuje 8coś zł, to ok, rozumiem. Przelałam tam ponownie 5zl i w tej chwili mam 6,39, mimo że po wplacie tych 5zł dokonałam jeszcze 3 zakupów po 0,89€. (Po prostu myślałam, że mając 1,39zl nie będę mogłam nic kupić, a to i tak niczego nie pobrało). To jedna rzecz. Drugi problem to taki, że chciałam ściągnąc jakąs DARMOWĄ aplikację z appstore a oni mnie proszą o wpisanie CVV2, wpisałam (wiem, że prawidłowo) i wciąż jest komunikat "Your payment method was declined, please enter valid payment method information"
Zupełnie nie wiem co robić, bo nie mogę ściągać Free apps, żadnych kompletnie.
Wchodzę w Purchase History i obok "Billing info" jest komunikat na czerwono "We were unable to authorize your payment card for this purchase. Please update your billing info." Wchodzę w Billing Info i jest komunikat "The billing of a previous purchase has failed because your payment card was declined". Wprowadzialm ponownie wszystko i znów "Your payment method was declined, please enter valid payment method information".
Proszę pomóźcie, jeśli odpowiedź już jest, a przeglądając te 200stron ją przegapiłam to skierujcie mnie tam proszę.

#1972 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 15 grudnia 2014 - 23:24

Było z 1000 razy w tym wątku, ale widocznie za trudne przeczytać te kilka stron do tyłu. Za 10 zł to możesz dropsy w żabce co najwyżej kupić. Doładuj kartę na 50-100 zł i Twoje problemy znikną.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#1973 Patrycja1991

Patrycja1991
  • 3 postów

Napisano 15 grudnia 2014 - 23:29

Przeglądałam, serio, ale napisałam, że wszystko mi się miesza.
Napisane jest amount you owe 3,56€
Tzn mam nie czekać na to aż zwrócą 8coś itd tylko teraz przelać 50zl. Ok zrobię to i zadam w takim razie pytanie "do przodu": kiedy problemy znikną? Zaraz po doladowaniu będę mogla pobierac darmowe aplikacje?

#1974 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 15 grudnia 2014 - 23:32

Przy pierwszej próbie zaktualizaowania danych pobioprą Ci 3,56€ + ~8 zł. Wszystkie blokady autoryzacyjne Ci do dwóch tygodni zwrócą. Jak chcesz kupować to utrzymuj na karcie większą kwotę, bo właśnie przez tak niskie kwoty pobkokowałaś sobie konto i pamiętaj, że z karty nigdy nie schodzi płatność od razu. Nieraz wezmą od razu, nieraz za kilka dni dopiero. Dlatego zamiast bawić się w wirtualne karty i doładowywania, dopnij swoją zwykłą kartę od konta i po sprawie.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#1975 Patrycja1991

Patrycja1991
  • 3 postów

Napisano 15 grudnia 2014 - 23:37

No własnie zalozylam wirtualna, bo zwykla debetowa visa ING nie chciala zadzialac jako karta, ktora mialabym placic......
Ok dziękuję za pomoc, mam nadzieję, że jak zrobię, co mówisz, to zadziała :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 9

0 użytkowników, 9 gości, 0 anonimowych