Jeżeli to Twoje pierwsze zakupy w AppStore to na początku Apple blokuje ok 6-7-8 złotych żeby sprawdzić czy dana karta ma jakieś środki i jest ważna. Po kilku dniach zwracają.Witam,
Zrobiłem dziś zakupy na App Store aplikacja kupiona to : https://itunes.apple...d460124116?mt=8 oczywiście prze mojego iPhona 5S i pojawia się taki problem bo aplikacja kosztuje niby 0,89 € a z mojego konta w Aliory Sync zostało pobrane 1,98 € (oczywiście zakup kartą debetową Synca). Proszę o informację czy App Store pobiera jakieś dodatkowe opłaty za transakcje czy co ? Pytam o to bo jestem nowym użytkownikiem systemu iOS i iPhone i nie mam pojęcia jak to w praktyce wygląda.
Proszę o info w mojej sprawie.
Płatności w iTunes Store — karty debetowe/kredytowe/Pre-Paid
Napisano 03 marca 2014 - 14:41
Napisano 03 marca 2014 - 14:46
Napisano 03 marca 2014 - 14:54
Jeżeli to Twoje pierwsze zakupy w AppStore to na początku Apple blokuje ok 6-7-8 złotych żeby sprawdzić czy dana karta ma jakieś środki i jest ważna. Po kilku dniach zwracają.
No dobra ale podczas rejestracji karty bez żadnego zakupu zakosili mi coś ponad 8 zł z tego co pamiętam i teraz gdy kupowałem ten programik miał być po 0,89 € a w rzeczywistości był 1,98 € więc ja to już nie rozumiem o co chodzi w tym. Może ktoś mi to dokładniej wyjaśnić ?
- - - Połączono posty - - -
Jeżeli to Twoje pierwsze zakupy w AppStore to na początku Apple blokuje ok 6-7-8 złotych żeby sprawdzić czy dana karta ma jakieś środki i jest ważna. Po kilku dniach zwracają.
No dobra ale podczas rejestracji karty bez żadnego zakupu zakosili mi coś ponad 8 zł z tego co pamiętam i teraz gdy kupowałem ten programik miał być po 0,89 € a w rzeczywistości był 1,98 € więc ja to już nie rozumiem o co chodzi w tym. Może ktoś mi to dokładniej wyjaśnić ?
To był Twój pierwszy zakup w App Store? Wygląda na zablokowanie kwoty autoryzacyjnej. IMHO, kwota za samą aplikację zostanie pobrana w późniejszym terminie, a te zablokowane środki zostaną odblokowane w ciągu kilku dni.
I nie, Apple nie pobiera u nas dodatkowych opłat.
Czyli na razie w sumie mam się wstrzymać z czymkolwiek i wszystko się unormuje mam rozumieć ?
Napisano 03 marca 2014 - 14:59
Napisano 05 kwietnia 2014 - 11:36
Czołem, użytkownicy!
Utworzyłem sobie kartę internetową w bwzbk i już 1. kwietnia miałem na tej karcie 15zł. 2. kwietnia kupiłem szybko pod rząd dwie gierki za 0,89 euro każda. Z 15 zł pozostało mi 6,50zł. Rozumiem, że pobrano również "tymczasową opłatę autoryzacyjną". Wczoraj (dwa dni po zakupie) próbowałem zaktualizować inną aplikację (darmową) i pojawił się problem "There is a billing problem with a previous purchase. PLease update your payment method." Nie idzie też ściągnąć żadnej darmowej aplikacji. Powinienem czekać na to aż Apple odda mi "kwotę autoryzacyjną", czy w ciemno zasilić konto sporą sumą pieniędzy? Drugiej opcji chcę uniknąć, ponieważ na kasie nie śpię. Jak myślicie, forumowicze?
Edit: Przepraszam, nie widzę opcji edycji wiadomości.
Dotarło do mnie, że 1,8 euro to jakoś 7,50. Pobrano mi z konta 8,50. Ta dodatkowa 1zł to pewno skutek niekorzystnego przelicznika banku. Czy to oznacza, że Apple nie mogło pobrać "tymczasowej opłaty autoryzacyjnej" i dlatego pojawia się problem? Ile ta opłata zazwyczaj wynosi? Czy jak doładuję konto, opłata zostanie pobrana automatycznie, czy mam ponownie spróbować coś zaktualizować? A może to nic nie da? Jakie macie doświadczenie?
Napisano 05 kwietnia 2014 - 11:56
Napisano 05 kwietnia 2014 - 13:48
Edit: Czy "potwierdzenie danych karty" oznacza, że muszę mieć takie same dane osobowe ustawione na karcie internetowej, jak na koncie AppStore? Skoro nie mam, powinienem teraz to szybko ujednolicić?
Napisano 05 kwietnia 2014 - 13:52
Napisano 05 kwietnia 2014 - 14:03
Na to (bardzo ważne dla mnie) pytanie jeszcze nie odpowiedzieliście. Zasiliłem kartę za 25zł, lecz pieniądze dotrą dopiero w poniedziałek. Czy AppStore nie odrzuci do tego czasu mojej karty "na stałe"? Jak pieniądze dotrą i po raz kolejny kliknę "done", to wszystko wróci do normy?Czy jak doładuję konto, opłata zostanie pobrana automatycznie, czy mam ponownie spróbować coś zaktualizować? A może to nic nie da?
Napisano 05 kwietnia 2014 - 15:07
Dzięki za odpowiedzi. Cieszę się, że zwrócą mi wszystko
Na to (bardzo ważne dla mnie) pytanie jeszcze nie odpowiedzieliście. Zasiliłem kartę za 25zł, lecz pieniądze dotrą dopiero w poniedziałek. Czy AppStore nie odrzuci do tego czasu mojej karty "na stałe"? Jak pieniądze dotrą i po raz kolejny kliknę "done", to wszystko wróci do normy?
Nie prościej było podpiąć swoją kartę od konta zamiast bawić się w wirtualne karty, przelewy pierdoły, po co sobie komplikować życie specjalnie?
Napisano 05 kwietnia 2014 - 15:31
Nie prościej było podpiąć swoją kartę od konta zamiast bawić się w wirtualne karty, przelewy pierdoły, po co sobie komplikować życie specjalnie?
Dla bezpieczeństwa?
Napisano 05 kwietnia 2014 - 15:50
Napisano 05 kwietnia 2014 - 16:10
Nie jestem zwolennikiem ujednolicania swojego wizerunku w Sieci. Wolę mieć kilkanaście oddzielnych kont z pasami zapisanymi w notesie, który i tak mam zawsze przy sobie, niż logowania się wszędzie przez konto na facebooku. Płacę za to cenę niewygody, ale zapewniam poczucie bezpieczeństwa mojemu spiskowemu umysłowi NWO.
Ale jakże poczucie bezpieczeństwa spada w przypadku utraty notesu. I wtedy spiskowy umysł: Kto mi to zwinął? KGB czy CIA?
Napisano 05 kwietnia 2014 - 16:54
Napisano 05 kwietnia 2014 - 17:45
Dla bezpieczeństwa?
Jakiego bezpieczeństwa? Większe prawdopodobieństwo istnieje, że kartę Ci skimerzy w bankomacie zeskanują, czy też zapłacisz w zhackowanym terminalu czy wycieknie od nieuczciwego kelnera w knajpie czy hotelu, niż że Ci wycieknie z AppStore. Poza tym nawet jakby wyciekła z AppStore to i tak nie masz do takiego numeru CVV. Poza tym płacąc w zwykłej żabce czy gdziekolwiek, sprzedawca na slipie ma pełen numer karty więc potencjalnych miejsc do fraudu są setki miesięcznie zapewne.
Nie jestem zwolennikiem ujednolicania swojego wizerunku w Sieci. Wolę mieć kilkanaście oddzielnych kont z pasami zapisanymi w notesie, który i tak mam zawsze przy sobie, niż logowania się wszędzie przez konto na facebooku. Płacę za to cenę niewygody, ale zapewniam poczucie bezpieczeństwa mojemu spiskowemu umysłowi NWO.
Akurat korzystanie z karty a logowanie się wszędzie przez facebooka to zupełnie różne rzeczy i nie są do siebie w żaden sposób podobne. Płacąc gotówką w sklepach też masz różne porfele dla każdej płatności i idąc do tesco bierzesz jeden potfel a idąc do Lidla inny? Bo to się mniej więcej do tego sprowadza.
Napisano 15 kwietnia 2014 - 08:07
Witam!
Wczoraj pierwszy raz próbowałem coś zakupić przez iPhona w aplikacji „Clash of Clans”. Wybrałem ofertę, iPhon przekierował mnie do iTunes w celu uzupełnienia numeru karty… . Wszystko wypełniłem, jednak nie wiedziałem, że miałem źle wpisaną ulicę zamiast „Ż” napisałem „Z”. Próbowałem z 20 razy to kupić (przepisując na nowo tylko informację z karty) i myślę, że apple uznało to za próbę kradzieży przez co zablokował mi dostęp do płacenia w tej aplikacji. Po poprawieniu informacji dot. zamieszkania mogłem już normalnie płacić ale nie w tej aplikacji, w celu sprawdzenia zakupiłem utwór muzyczny. Tak wygląda próba kupna w tej aplikacji:
Krok 1… wybranie oferty:
[url]http://s6.ifotos.pl/img/IMG0171PN_exwraep.PNG[/url]
Krok 2… potwierdzenie zakupu („Buy”) i komunikat o niezgodności:
[url]http://s6.ifotos.pl/img/IMG0172PN_exwraeh.PNG[/url]
Krok 3… „Nie można połączyć się z iTunes Store”:
[url]http://s3.ifotos.pl/img/IMG0173PN_exwraer.PNG[/url]
Środki na koncie mam na pewno i to o wiele większe niż koszt tej transakcji. Znajomi kupowali to samo przez iPhona oraz iPada.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam
Napisano 15 kwietnia 2014 - 10:21
Napisano 10 maja 2014 - 16:45
Napisano 10 maja 2014 - 17:33
Napisano 10 maja 2014 - 18:46
Napisano 10 maja 2014 - 19:20
Napisano 10 maja 2014 - 19:32
Nie wiem co masz na myśli - cvv? możesz powiedzieć coś więcej?
Warto by było wiedzieć cokolwiek o kartach płatniczych zanim się zacznie ich używać.
Karta kredytowa, co to jest CVC?
Napisano 11 maja 2014 - 11:50
Warto by było wiedzieć cokolwiek o kartach płatniczych zanim się zacznie ich używać.
[url=http://okartakredytowa.pl/karta-kredytowa-co-to-jest-cvc]Karta kredytowa, co to jest CVC?[/url]
Jako moderator mógłbyś sobie darować wredne komentarze Pozostałym dziękuje za pomoc, problem rozwiązany
Napisano 12 maja 2014 - 13:29
Napisano 12 maja 2014 - 13:38
Użytkownicy przeglądający ten temat: 10
0 użytkowników, 10 gości, 0 anonimowych