Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Płatności w iTunes Store — karty debetowe/kredytowe/Pre-Paid

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2172 odpowiedzi w tym temacie

#1851 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 12:36

EDIT:

Niestety, saldo bieżące wynosi od rana 60 zł a app store wciąż odrzuca tę kartę. Co robić? Limity, dane, pieniądze, wszystko się zgadza. Dzwonić do banku? Pisać do apple'a?

Do banku, bank odrzuca autoryzację a nie Apple, Apple wysyła do banku konkretne żądanie a bank mówi Apple, że nie. Zadzwoń pomęcz ich na infolinii i sprawdzą w systemie czemu odrzucają.

#1852 klopersss

klopersss
  • 733 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 11 stycznia 2014 - 15:42

Cześć wiecie może jak jest z PayPal w przypadku iTunes Store i App Store? Przeczytałem parę tematów na myapple z tym związanych. Z tego co zrozumiałem to do polskiego konta iTunes nie da się podpiąć PayPal ale już na amerykańskim koncie można podpiąć PayPal. Tylko czy na PayPal muszę mieć pieniądze w dolarach czy mogę mieć zł a on to przeliczy i ściągnie odpowiednią ilość?

#1853 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 11 stycznia 2014 - 17:11

Cześć wiecie może jak jest z PayPal w przypadku iTunes Store i App Store? Przeczytałem parę tematów na myapple z tym związanych. Z tego co zrozumiałem to do polskiego konta iTunes nie da się podpiąć PayPal ale już na amerykańskim koncie można podpiąć PayPal. Tylko czy na PayPal muszę mieć pieniądze w dolarach czy mogę mieć zł a on to przeliczy i ściągnie odpowiednią ilość?

W polskim nie możesz mieć PayPala, ale polskie konto w PayPalu nie zadziała Ci z amerykańskim AppStore. Znów, żeby założyć amerykański PayPal potrzebujesz amerykańskiej karty bądź konta bankowego do weryfikacji.

#1854 klopersss

klopersss
  • 733 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 11 stycznia 2014 - 17:48

Czyli krótko mówiąc, nie ma szans płacić PayPalem w App Store w Polsce?

#1855 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 11 stycznia 2014 - 18:21

Czyli krótko mówiąc, nie ma szans płacić PayPalem w App Store w Polsce?

Nie.

#1856 ruski

ruski
  • 2 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 17:09

Witam, dodałem dziś do appstore swoją kartę kredytową i zostały na niej zablokowane środki w wysokości 10x 1,98e (10x 8,67pln) czy to normalne? Z tego co wiem apple blokuje środki na sprawdzenie czy kk działa, jest ważna itp, ale żeby aż tyle? Rozumiem, że środki zostaną zwrócone w ciągu max 14dni, tak? Proszę o informację czy u Was też zdarzały się podobne akcje. Pozdrawiam

#1857 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 18 stycznia 2014 - 18:40

A ile razy dodawałeś tę kartę, bądź grzebałeś przy jej ustawieniach? Na wszystkich urządzeniach łącznie?

#1858 ruski

ruski
  • 2 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 15:57

Dodawałem ją kilkukrotnie ze względu na to, że przy zakładaniu konta system nie chciał mnie przepuścić dalej, ponieważ adres mailowy im się nie podobał. Chodziło o to, że apple nie honoruje wp.pl jako domeny. Musiałem utworzyć konto na gmail.com i dopiero przeszło. Czy to może być powód 10 pobrań z mojej k/k?

#1859 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 19 stycznia 2014 - 18:07

Każde grzebanie z kartą, wymusza autoryzację.

#1860 Jacoos

Jacoos
  • 10 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 18:52

Dodawałem ją kilkukrotnie ze względu na to, że przy zakładaniu konta system nie chciał mnie przepuścić dalej, ponieważ adres mailowy im się nie podobał. Chodziło o to, że apple nie honoruje wp.pl jako domeny. Musiałem utworzyć konto na gmail.com i dopiero przeszło. Czy to może być powód 10 pobrań z mojej k/k?

Co dokładnie rozumiesz pod pojęciem "nie honoruje"? Ja mam konto właśnie w tej domenie podpięte do kilku usług (łącznie z App Store) i działa bez zarzutu. Coś się zmieniło w tej kwestii ostatnimi czasy?

Mam przy okazji pytanko dotyczące płatności kk: czy istnieje jakiś sposób legalnego zakupu aplikacji w polskim App Store płacąc niemiecką kk? Chcę w najbliższym czasie kupić kilka droższych appów i czuję jakiś wewnętrzny opór przed nabijaniem mojemu polskiemu bankowi kabzy prowizjami od przewalutowania, o różnicach kursowych już nie wspominając.

#1861 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 22:20

Nie ma żadnych opcji aby użyć niemieckiej karty w polskim AppStore. Zawsze możesz założyć konto walutowe i kartą do niego płącić, żeby zaoszczędzić te pięć groszy.

#1862 Jacoos

Jacoos
  • 10 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 22:48

Owszem, mogę tylko, że w moim banku taka karta też kosztuje. Poza tym mam już karty do niemieckiego konta więc to tylko tworzenie niepotrzebnych bytów. A oszczędności są znacznie większe niż 5 gr, przy zakupach za prawie 200 EUR robi się już zauważalna kwota.

#1863 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 25 stycznia 2014 - 10:59

Tylko, że karty są rozliczane w EUR więc nie zapłącisz za przewalutowanie tylko albo policzą Ci po kursie organizacji płatniczej, albo po swoim tzw. spread. Prowizja za przewalutowanie by było, gdybyś płacił np. w GPB wtedy muszą przewalutować z GBP->EUR i rozliczyć w PLN. Wracając do meritum, w polskim AppStore możesz płacić wyłącznie kartami wydanymi w Polsce.

#1864 Jacoos

Jacoos
  • 10 postów

Napisano 25 stycznia 2014 - 13:10

Otóż nie zawsze. Np. wszystkie karty Visa w mBanku są rozliczane w złotówkach i od płatności w walutach obcych pobierana jest prowizja (5% dla EUR). Przeliczenie następuje po kursie organizacji, który także jest mimo wszystko nieco wyższy od średniego kursu NBP. Dzięki za info, najważniejsza jest dla mnie informacja, że przypisana karta musi być zgodna z krajem App Stora. Jeszcze jedno pytanko; poczytałem trochę w necie ale generalnie w dalszym ciągu nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie jak bardzo problematyczna byłaby zmiana kraju w App Store. Powiedzmy, że chciałbym sobie ustawić jako swój kraj właśnie Niemcy. Mam sporo aplikacji (zainstalowanych na dwóch ipadach i dwóch iphonach podpiętych pod to samo konto), które nie są dostępne w Niemieckim App Store. Rozumiem, że one po prostu nie będą mi się automatycznie aktualizować. Czy są jeszcze jakieś inne, bardziej dotkliwe konsekwencje takiej zmiany?

#1865 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 25 stycznia 2014 - 13:36

Jeżeli aplikacji nie ma to je stracisz. Tu masz wątek o tym: http://myapple.pl/ip...pp-store-3.html

#1866 Me_69

Me_69
  • 246 postów

Napisano 27 stycznia 2014 - 19:56

dziś zarejestrowałem kartę Aliora w EUR (wcześniej miałem w PLN w AppStore). po rejestracji chciałem zrobić zakup za 16 EUR ale wyskoczyła mi odmowa realizacji i próbowałem jeszcze kilka razy. Po wejściu na blokady na karcie zauważyłem 7 (!) zakupów 'ITUNES...' po 1,98 EUR każdy. Następnie w prowadziłem do Apple jeszcze raz dane karty i znowu próba zakupu za 16EUR zakończyła się odmową a na blokadach wskoczyło już 8 -1,98EUR :/ Kiedy środki zostaną odblokowane i kiedy będę mógł robić zakupy nowa kartą?

#1867 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 27 stycznia 2014 - 21:14

W ciągu 2 tygodni wrócą Ci środki, poza tym z łaski swojej przeczytaj wątek w którym piszesz, to się dowiesz.

#1868 djcris

djcris
  • 105 postów
  • SkądWałcz, Poland

Napisano 29 stycznia 2014 - 17:50

Witam serdecznie Założyłem kartę internetową w BZWBK,doładowałem ją kwotą 10 zł, kiedy dodałem ją do app store, saldo miałem 1,45,podobno apple bierze koło 8 zł, ale za co? i czy je zwróci? po tym zdarzeniu kupiłem normalnie aplikacje za 0,89 euro

#1869 Me_69

Me_69
  • 246 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 17:55

a mi zablokowało 8 razy po 1,98Eur i nic kupić nie mogłem :/

#1870 djcris

djcris
  • 105 postów
  • SkądWałcz, Poland

Napisano 29 stycznia 2014 - 18:01

ale co teraz? czy oni oddają te 8 zł abym dalej mógł za nie kupować?

#1871 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 18:05

Witam serdecznie
Założyłem kartę internetową w BZWBK,doładowałem ją kwotą 10 zł, kiedy dodałem ją do app store, saldo miałem 1,45,podobno apple bierze koło 8 zł, ale za co? i czy je zwróci? po tym zdarzeniu kupiłem normalnie aplikacje za 0,89 euro

a mi zablokowało 8 razy po 1,98Eur i nic kupić nie mogłem :/

ale co teraz? czy oni oddają te 8 zł abym dalej mógł za nie kupować?

Jak nie przeczytacie kilku stron wstecz to wpierw wyrwiemy wam serce :) ! Oni zwrócą, a my na te powtarzające się pytania już zwracamy !

#1872 djcris

djcris
  • 105 postów
  • SkądWałcz, Poland

Napisano 29 stycznia 2014 - 18:13

ale kupiłem aplikacje czy jest możliwość że zablokują mi konto apple id?

#1873 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 29 stycznia 2014 - 18:53

ale kupiłem aplikacje czy jest możliwość że zablokują mi konto apple id?

Jeśli na koncie nie masz nic, a zalegasz coś Apple i nie doczytasz paru stron wstecz to wpierw zablokują ci konto, potem dopiero wyrwą serce...zaraz po nas :cool:

#1874 SuchyTp103

SuchyTp103
  • 35 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 lutego 2014 - 20:40

Appstore pobiera opłaty bez mojej wiedzy Jak w temacie, na początku każdego miesiąca appstore pobiera opłatę około 20 zł i równo po 30 dniach zwraca. Dodam że nie jest to opłata weryfikacyjna w wysokości 1 USD bo karta jest sparowana już dłuższy czas z kontem. ( kiedyś na innej karcie było identycznie ale po jakimś czasie to się zmieniło ) Miał ktoś taki problem ? Można coś z tym zrobić, gdyż jest to irytujące. Dodam że karta z pekao.

#1875 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 11 lutego 2014 - 11:35

Na przykład napisać do appstore support. To nie tutaj.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 11

0 użytkowników, 11 gości, 0 anonimowych