Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Płatności w iTunes Store — karty debetowe/kredytowe/Pre-Paid

• Please log in to reply
2172 replies to this topic

#101 DRU1

DRU1
  • 3 posts

Posted 07 February 2009 - 18:27

Z tego co wiem, to chodzi o sprawdzenie czy karta płatnicza funkcjonuje prawidłowo a pieniądze zostaną zwrócone.

Nie jest to duża kwota, jednakże nie byłem zadowolony kiedy zobaczyłem, że bezzasadnie obciążyli moje konto. Mam nadzieje, że jest jak piszesz.
Czy ktoś miał podobny przypadek z iTunes??

PZDR

#102 Mac IW

Mac IW
  • 164 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 February 2009 - 18:39

Tak jest zawsze. Jak coś kupisz odejmą ci to

#103 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 07 February 2009 - 21:17

Tak robi wiele firm, PayPal, Amazon itp. To forma weryfikacji karty kredytowej, adresu ... ogólnie mówiać użytkownika. Zawsze w jakiejś formie jest zwracana, bądź spowrotem na konto, lub rabat na zakupy.

#104 Shunkan

Shunkan
  • 85 posts

Posted 12 February 2009 - 12:56

Mam pytanie, mialem konto na iTunes Store bez karty. Dostalem karte Visa Electron do eKonta w mBanku i spokojnie sobie pobieralem aplikacje na iphone. Wyszlo cos kolo 17 Euro i tu Zonk... z kart nic nie pobralo i kaze mi zaplacic te ~17Euro... Dziwi mnie to bo skoro na karcie mam gubo ponad 3stowy to nie powinno byc takiego problemu. PayPal przyjal karte, kupilem nia tez kilka przedmiotow do ier mmo a tu taka rzecz. Wie ktos co sie dzieje? Bo jezeli nie pobierze mi tej kasy to jakie konsekwencje mnie czekaja?

#105 oriel

oriel
  • 48 posts
  • SkądKraków

Posted 12 February 2009 - 13:48

Miałem taki problem u siebie z tym, że z kartą VISA ING pomarańczową (kredytowa, Twoja jest debetowa). Dopiero kiedy wprowadziłem numer kredytowej HSBC saldo zostało uzupełnione. W ING powiedzieli mi, że środki są blokowane na karcie na ok 8 dni, i jeżeli do tego czasu iTunes nie rozliczy transakcji, blokada jest zwalniana i to jakby oznaczało TEORETYCZNY brak środków na koncie. Rada mojego banku: napisać do iTunes mejla, żeby śmiało pobierali kasę mimo braku blokady, bo ta kasa się fizycznie na koncie znajduje. JEDNAK Twoja karta to Visa Electron, czyli debetowa. W mBanku tylko e-Karta służy do bezpośrednich transakcji przez neta (PayPal to nie transakcja bezpośrednia). Załóż eKartę, zapewnij jej środki i wprowadź do iTunes.

#106 Shunkan

Shunkan
  • 85 posts

Posted 12 February 2009 - 14:03

Problem rozwiazany, okazalo sie ze abonament od mmo pobral kase i zostalo mi o kilka zl mniej niz musialem zaplacic. po dodaniu tych 7-8zl iTunes zaakceptowal platnosc a konto zostalo obciazone o te 16,11E.. snowu jestem biedny xD

#107 Gość_Adam@c_*

Gość_Adam@c_*

Posted 15 February 2009 - 12:52

Czy możecie mi pomóc i wyjaśnić skąd się wzięła następująca sytuacja, bo nie mogę się połapać. Zakupiłem programik na iPhona za 0.79€ i zapłaciłem za niego eKartą (mBank). Transakcja się udała, programik został*ściągnięty i działa. Wydaje się, że wszystko poszło OK, ale: 1. Z eKarty została pobrana kwota 8.76 zł, co daje przelicznik około 11 zł za 1€ co jest oczywistym absurdem! Może wkradła się jakaś prowizja, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. 2. Aktualnie nie mogę pobrać żadnych darmowych aplikacji, ponieważ iTunes podaje mi informację o odrzuceniu płatności. "Your payment method was declined. Please enter valid payment method information." i blokuje ściąganie czegokolwiek. Ale dane wprowadziłem poprawne, inaczej mBank nie pobrałby z mojego konta w/w kwoty. Dzwoniłem do mBanku, dowiedziałem się, że kwota 8.76 została zablokowana na mojej karcie i czeka na odebranie przez sklep. Czyli informacje, które podałem przy zakupie są prawidłowe. Termin na odebranie przez sklep tej kwoty upływa 24 lutego, jeśli nie odbierze to kasa wróci na moje konto. Mniejsza o tych kilka złotych, irytuje mnie fakt, że w tym momencie mam zablokowany AppStore. Nie wiem jak ruszyć ten problem. Czy ktoś z Was miał podobny przypadek i udało się go rozwiązać?

#108 Voithallus

Voithallus
  • 91 posts
  • SkądSkorzynice

Posted 26 February 2009 - 14:51

Witam! Ja mam taki problem: mam kartę Visa Electron (BZWBK) i zarejestrowałem ją w AppStore. Kupiłem grę za 0,79 Euro, minął już prawie tydzień a mi nadal nie pobrało nic z konta. Co robić?!

#109 Gregory

Gregory

• 2732 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 26 February 2009 - 14:56

Witam!
Ja mam taki problem: mam kartę Visa Electron (BZWBK) i zarejestrowałem ją w AppStore. Kupiłem grę za 0,79 Euro, minął już prawie tydzień a mi nadal nie pobrało nic z konta. Co robić?!

Kupować dalej. ;)

A przy samym zakładaniu konta nic Ci z karty nie zniknęło?

#110 Voithallus

Voithallus
  • 91 posts
  • SkądSkorzynice

Posted 26 February 2009 - 15:03

No właśnie nic do tej pory nie pobrało. Trochę się tym zaczynam denerwować.

#111 _krzysiek

_krzysiek
  • 1971 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 February 2009 - 16:40

się ciesz a nie się denerwujesz

#112 Voithallus

Voithallus
  • 91 posts
  • SkądSkorzynice

Posted 26 February 2009 - 17:41

Już wszystko ok, pobrało prawie 4 zł. :) Swoją drogą, kurs 4.8 zł za 1 Euro mnie przeraził (choć to ostatnio "normalne").

#113 Stachoo

Stachoo
  • 18 posts
  • SkądKraków

Posted 28 February 2009 - 18:17

Mam małe pytanie... Ponieważ chciałbym kupić oprogramowanie dla mojego iPoda Touch... i chciałbym się zapytać czy płacenie kartą jest bezpieczne, czy ktoś po numerze karty może ściągnąć z mojej karty pieniądze.

#114 bushman.editing

bushman.editing
  • 4115 posts
Posted 28 February 2009 - 18:21

Mam małe pytanie... Ponieważ chciałbym kupić oprogramowanie dla mojego iPoda Touch... i chciałbym się zapytać czy płacenie kartą jest bezpieczne, czy ktoś po numerze karty może ściągnąć z mojej karty pieniądze.

Zawsze jest jakieś ryzyko.
Niemniej jest ono znacznie mniejsze przy płatnościach w iTunes Store, niż w małych sklepikach internetowych, które oferują płatności karta bez znanych pośredników typu PayPall itp.

#115 Stachoo

Stachoo
  • 18 posts
  • SkądKraków

Posted 28 February 2009 - 20:06

Mam kartę Visa Electron i nie wchodzi... your payment was declined... Edit. I jeszcze jedno pytanie. Jakie karty wam działają...

#116 pekin7

pekin7
  • 195 posts

Posted 15 March 2009 - 11:14

Jak moge zaplacic za aplikacje? Siemka, mam taki problem ze niemam karty platniczej itp. a mojemu tacie niezabardzo sie usmiecha udostepniac jego karte :D Czy jest jakis inny sposob zebym mogl zaplacic za aplikacje z appstore? Np. wysylajac jakiegos sms czy cos :)

#117 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 15 March 2009 - 11:18

Jedyne wyjście to kupić kartę do iTunes Store :)

#118 pekin7

pekin7
  • 195 posts

Posted 15 March 2009 - 11:23

Ale Apple zacheca do kupowania ;/ Ja bym bardzo chetnie wyslal SMS. Te karty gdzie mozna dostac? Podobno chinczycy juz zhakowali caly ten system :D

#119 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 15 March 2009 - 11:37

A ich mało to interesuje. SMS-ami sobie możesz dzwonki z gazet ściągać. Karty można kupić na allegro.

#120 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 March 2009 - 12:00

Wyniki wyszukiwania - Aukcje internetowe Allegro

#121 pekin7

pekin7
  • 195 posts

Posted 15 March 2009 - 12:22

Ok dzieki :)

#122 alfagta

alfagta
  • 1635 posts
  • SkądKatowice

Posted 15 March 2009 - 12:23

Wykorzystam wątek do pewnego powiązanego problemu. A mianowicie: czy to normalne, że iTunes Store US dowala mi do aplikacji podatek?!?! To jakiś błąd, czy po prostu tak ma być? Z muzyką i klipami coś takiego nie występuje...

#123 maciekzyt

maciekzyt
  • 15 posts

Posted 16 March 2009 - 18:07

Gift Cardy są przecież w śmiesznych cenach. Z resztą zdecydowana większość aukcji oferuje sam kod, a nie kartę jako taką. Dlatego podawanie wyników aukcji allegro nie rozwiązuje tego problemu. Bo ta osoba chce zapłacić za te aplikacje. Czyli wlać pieniądze na konto Appla a z tamtąd do kieszeni programisty. A nie płacić piratowi oferującemu kody z generatora!
Jeśli 200$ Gift Card kosztuje dziś 150 zł, to chyba jest coś grubo nie tak, prawda? nawet gdy dolar wart był 2 zł. było to absolutnie niepokojące... Wydaje mi się, że to czy płacisz za swoje aplikację taką kartą, czy ściągasz je bóg wie skąd, nie czyni różnicy... Pomijając fakt, że w wypadku opcji nr 1 jesteś nikim innym, jak po prostu paserem.

#124 pekin7

pekin7
  • 195 posts

Posted 16 March 2009 - 18:52

No dobra a jak moge po zakupie takiego czegos przez allegro doladowac moje konto? Czy to ten gosc robi to za mnie? Musze wtedy w koncie miec ustawione jakies formy platnosci czy jak?

#125 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 16 March 2009 - 20:45

Te karty na allegro, a raczej kody nie są moim zdaniem generowane, a kupowane za pomocą kradzionych kart kredytowych :D Więc ktoś płaci :P

14 user(s) are reading this topic

0 members, 14 guests, 0 anonymous users