Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Płatności w iTunes Store — karty debetowe/kredytowe/Pre-Paid

• Please log in to reply
2172 replies to this topic

#1126 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 16 June 2012 - 17:49

To nie mBank, tylko AppStore nie pobiera od razu, tylko kumuluje zakupy, lub po jakimś czasie ściąga...

#1127 enm

enm
  • 55 posts

Posted 16 June 2012 - 18:18

Na pewno dobrze ustaliłeś limity i masz paredziesiąt zł na karcie ? Sprawdz limity oraz ilość transakcji. Nigdzie nie może być zero.

Limity ustalone, kasa jest, dlatego dziwie sie ze nie hula.

#1128 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 16 June 2012 - 18:42

Limity ustalone, kasa jest, dlatego dziwie sie ze nie hula.

Jeżeli nie idzie to zadzwoń na infolinie mBanku, bo to AppStore otrzymuje negatywną odpowiedź z systemu banku, powiedzą Ci co jest nie tak...

#1129 midalist

midalist
  • 289 posts
  • SkądKoszalin, PL

Posted 18 June 2012 - 15:56

Szukałem, ale nie mogłem znaleźć. Mam od kilku lat konto na US Store. Mam tam jeszcze parę dolarów, ale znajoma która kupowała mi karty właśnie przeniosła się z NY do Londynu i nie mam już skąd brać oryginalnych Gift Cardów. Chciałbym przenieść swoje konto do Polski abym mógł podpiąć pod nie kartę kredytową, ale dostaje informacje iż nie jest to możliwe gdyż mam na koncie jeszcze środki. Wie ktoś co mógłbym zrobić, aby przenieść konto oraz czy programy które wcześniej zakupiłem pozostaną mi na koncie. Czy też jedyną możliwością jest założenie nowego konta co wiązało by się z utratą muzyki i programów które do tego momentu kupiłem ?

#1130 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 18 June 2012 - 16:04

Możesz zmienić kraj na PL i dodać nową kartę, niestety przestaniesz mieć możliwość aktualizacji aplikacji przez iTunes na komputerze, chyba, że ponownie każdą "zakupisz" za darmo wybierając w polskim sklepie, albo będziesz je aktualizował przez iPhona.

#1131 midalist

midalist
  • 289 posts
  • SkądKoszalin, PL

Posted 18 June 2012 - 20:13

Czyli jak dobrze zrozumiałem po zmianie konta będę musiał zakupić wszystkie aplikacje po raz kolejny ? Z darmowymi nie ma problemu ale kupowałem też sporo płatnych. I tutaj mam poważniejszy problem. Jeżeli mam zakupić kolejny raz np. Aperture to robi się to dla mnie trochę bez sensu. Chyba będzie się trzeba porozglądać za jakimś znajomym znajomego który zagwarantuje mi iż karty będą oryginalne :(

#1132 Maciek219410

Maciek219410
  • 127 posts
  • SkądKTW.

Posted 19 June 2012 - 12:43

Ok. Jakimś cudem znowu mogę kupować z karty PKO :D Pytanie czemu gdy kupiłem utwór + aplikacje to nie pytało się o powiedzenie czy na pewno chce kupić ?

#1133 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 19 June 2012 - 12:55

@midalist, źle zrozumiałeś, jak klikniesz na kup przy jakiejś appce którą kupiłeś w US Store, wyskoczy Ci okienko, że już za nią płaciłeś i pobierze za darmo.

#1134 crash5

crash5
  • 405 posts
  • SkądGdynia

Posted 20 June 2012 - 14:45

Witam wszystkich serdecznie. Założyłem sobie internetową kartę BZWBK no i pieniążki mam na niej no i dołączyłem wszystko wpisałem i przeszło , czyli pierwsza aplikacja kupiona . Teraz pytanie do was. aplikacja kosztowała 0,79 euro ( oczywiście mówię o POLSKIM APS) i zjadło mi z konta 9 zł czyli mam rozumieć , tak dużo dlatego , że Apple przeprowadza autoryzację tak? Czy jeżeli teraz kupię kolejną aplikację a mam dla próby wrzucone 9zł na tą kartę to znów ściągnie z konta za aplikację wartą około 5zł - to ściągnie 9zł? W jakim czasie można się spodziewać zwrotu kwoty od Apple? Czytałem też , że niektórzy mają potem problemy z kupnem jak mają podpiętą kartę , ale to chyba dlatego , że nie mają środków na niej , ale zdarzało się też tak , że nawet darmowej nie mogą ściągnąć... wiecie może dlaczego? Z góry dzięki za odp.

#1135 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 20 June 2012 - 14:48

Prosiłam abyś poczytał ale po co lepiej pytać. Opłata za sprawdzenie kart pobierana jest tylko raz przy rejestracji karty i wynosi około 10 zł. Zwykle zwracana jest w ciągu kilku do kilkunastu dni. Opłata za aplikację którą kupiłeś pewnie jeszcze nie została pobrana, bowiem zwykle kwota ta blokowana jest od 1 do kilku dni po zakupie.

#1136 crash5

crash5
  • 405 posts
  • SkądGdynia

Posted 20 June 2012 - 16:40

Dzięki Lokria. Ale zakupy mogę robić cały czas jeśli mam trochę pieniędzy na tej karcie internetowej?

#1137 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 20 June 2012 - 16:45

Bez pieniędzy raczej trudno zrobić zakupy :>

#1138 crash5

crash5
  • 405 posts
  • SkądGdynia

Posted 20 June 2012 - 17:34

No wiadomo wiadomo , ale na tyle to zorientowany jestem lol ;) Chodzi mi o to czy zakupy i karta zachowają ''płynność'' i można robić zakupy jeśli wszystko jest ok i jest trochę środków na niej.

#1139 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 20 June 2012 - 17:39

Tak, to chyba logiczne. ;)

#1140 crash5

crash5
  • 405 posts
  • SkądGdynia

Posted 21 June 2012 - 19:20

2 dni po zakupie aplikacji nie pobrało mi z konta środków żadnych. Kupiłem 19 jedną aplikację i dziś 2 dzwonki i nic nie pobrało. Autoryzacja widać pobrana bo zeszło około 9zł. Już napisałem do supportu , ale wie ktoś może czy to normalne , że czekam już 2 dzień?

#1141 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 21 June 2012 - 20:42

Tak to jest normalne, mogą pobrać i po tygodniu albo i dwóch jak im się zachce.

#1142 tomasov

tomasov
  • 581 posts
  • SkądPolska

Posted 26 June 2012 - 21:36

Pewnie było już to gdzieś poruszane w tych 110 stron :) ale chciałbym na szybko dowiedzieć się czegoś!Nabyłem kilka app na kreskę w Itunes i nie mogę pobrać teraz nawet darmowej app bo odsyła mnie do płatności i rozumiem,że dopiero po uregulowaniu należności będę mógł pobierać nawet te darmowe tak?Czy jak moje konto bankowe zostanie zasilone to czy iTunes pobierze należność automatycznie czy będę musiał sam dokonać płatności?

#1143 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 26 June 2012 - 21:47

Generalnie pospiesz się z tą płatnością, bo inaczej Ci zupełnie zablokują konto na amen. Do czasu aż nie zapłacisz nie pobierzesz nic z AppStore. Poza tym jak nie masz pieniędzy to się nie kupuje a nie teraz wielkie zdziwienie.

#1144 eualex

eualex
  • 2097 posts

Posted 26 June 2012 - 22:25

Pewnie było już to gdzieś poruszane w tych 110 stron :) ale chciałbym na szybko dowiedzieć się czegoś!Nabyłem kilka app na kreskę w Itunes i nie mogę pobrać teraz nawet darmowej app bo odsyła mnie do płatności i rozumiem,że dopiero po uregulowaniu należności będę mógł pobierać nawet te darmowe tak?Czy jak moje konto bankowe zostanie zasilone to czy iTunes pobierze należność automatycznie czy będę musiał sam dokonać płatności?

Gdy konto zostanie zasilone - zaloguj się do iTunes Store - zakładka konto i płatności lub spróbuj pobrać darmową aplikację - pojawi się monit o aktualizację środka płatności - wtedy zablokuje pieniądze i je pobierze.

#1145 tomasov

tomasov
  • 581 posts
  • SkądPolska

Posted 28 June 2012 - 12:03

Żadne zdziwienie ! :) Zapłaciłem i mogę już korzystać z itunes!Jak długo można"zwlekać"z płatnościami?Na drugi raz będę się pilnował!

#1146 crash5

crash5
  • 405 posts
  • SkądGdynia

Posted 29 June 2012 - 15:27

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie. Pozwoli to na łatwiejsze zrozumienie tego, co chcesz przekazać.
Przeczytaj koniecznie TO.

---------- Wpis dodano o 16:27 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:11 ----------

Witam Serdecznie. Mam pytanie. Mianowicie mam tą kartę internetową BZWBK z niej schodziły środki kiedy kupowałem aplikacje (ALE NIE BYŁO ICH W HISTORII TRANSAKCJI) Ale schodziły bo widziałem i sobie kwoty odejmowałem. A Dziś teraz wchodzę na BZWBK i patrzę znów te kwoty tym razem widoczne w historii transakcji i o nie potrącony znów rachunek. Dlaczego tak się stało i w dostępnych środkach mam -7zł a saldo 15zł ,że tak powiem. Ale pilnowałem tego i patrzałem ze po dniu czy dwóch schodziło z tej karty po tych zakupach w Appstore. Jak sądzicie dlaczego tak jest co jest nie tak?

#1147 Tzebool

Tzebool
  • 36 posts
  • SkądDębica

Posted 03 July 2012 - 16:52

Witam! Mam problem ze zmianą danych w Apple ID. Miałem podpięta kartę Alior Banku i spokojnie mi ściągało wszelkie należności. Chcę teraz zmienić kartę na tą z Alior Sync i wyskakuje mi informacja, że mój sposób płatności został odrzucony, prosze podać prawidłowy. Obsługa Banku mówi, że wina leży po stronie Apple. Posiada ktoś kartę podpięta kartę z Synca i mógłby mi pomóc?:)

#1148 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 04 July 2012 - 14:51

A podpinając kartę masz na niej srodki oraz ustawione poprwanie limity platności w internecie ?

#1149 Sephider-883dfe429b

Sephider-883dfe429b
  • 17 posts

Posted 04 July 2012 - 22:07

Witam. Mam taki problem ze zakupilem dzisiaj dwie gry z serii harrego pottera, sa w promocji wiec sie skusiłem. Jedna gra kosztuje 0,79€ czyli razem za dwie jest to 1,58€. Wszedlem w historie karty i tam pokazuje ze zaplacilem 4€ czyli to jakies 17zl z groszami... I tyle wlasnie pobralo mi z karty, bylem tym zdziwiony... Pytanie brzmi, dlaczego tak sie dzieje? Dodam ze nie jest to moj pierwszy zakup bo wczesniej zakupilem przegladarke z flashem... Ktora kosztuje 4€ ale na poczatku nic mi za nia nie pobralo... Ale pobralo jakies tam 9zl to myslalem ze to jest to co apple bierze zeby sprawdzic konto. Na nastepny dzien sprawdzam i pobralo mi pieniadze normalnie juz za to przegladarke, pytanie tylko czemu nie od razu, tak jak w przypadku hp tylko z dodatkowa kwota. Apple pieniedzy nie zwrocilo, a zakup zrobilem jakis tydzien temu. Czuje sie lekko oszukany ta cala sytuacja. Konto w banku mam od nie dawna jest to bzwk <30. Pozdrawiam i oczekuje na odpowiedz. :)

#1150 eualex

eualex
  • 2097 posts

Posted 04 July 2012 - 22:42

Witam. Mam taki problem ze zakupilem dzisiaj dwie gry z serii harrego pottera, sa w promocji wiec sie skusiłem. Jedna gra kosztuje 0,79€ czyli razem za dwie jest to 1,58€. Wszedlem w historie karty i tam pokazuje ze zaplacilem 4€ czyli to jakies 17zl z groszami... I tyle wlasnie pobralo mi z karty, bylem tym zdziwiony... Pytanie brzmi, dlaczego tak sie dzieje? Dodam ze nie jest to moj pierwszy zakup bo wczesniej zakupilem przegladarke z flashem... Ktora kosztuje 4€ ale na poczatku nic mi za nia nie pobralo... Ale pobralo jakies tam 9zl to myslalem ze to jest to co apple bierze zeby sprawdzic konto. Na nastepny dzien sprawdzam i pobralo mi pieniadze normalnie juz za to przegladarke, pytanie tylko czemu nie od razu, tak jak w przypadku hp tylko z dodatkowa kwota. Apple pieniedzy nie zwrocilo, a zakup zrobilem jakis tydzien temu. Czuje sie lekko oszukany ta cala sytuacja. Konto w banku mam od nie dawna jest to bzwk <30. Pozdrawiam i oczekuje na odpowiedz. :)

Pierwszy post w tym temacie: http://myapple.pl/ip...html#post794849
Jeśli nadal masz wątpliwości zalecam sprawdzenie historii zakupów w iTunes, oraz historii rachunku w banku (wtedy można pisać reklamacje etc). Przy blokadzie środków pamiętaj, że dokonując zakupu z nowego urządzenia - środki na koncie są ponownie blokowane (blokady sprawdzamy w zakładce kart). I cały proces dokonania transakcji może trwać nawet 2 tygodnie.

8 user(s) are reading this topic

0 members, 8 guests, 0 anonymous users