Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Antywirus na Maca

• This topic is locked This topic is locked
103 replies to this topic

#76 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 02 January 2014 - 19:46

masz prawo potestować :) zabierze Ci trochę pamięci i miejsca na dysku

#77 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 02 January 2014 - 20:01

Tylko nie szukaj jeszcze przypadkiem softu do czyszczenia rejestru :P.

#78 hudy87

hudy87
  • 9 posts

Posted 02 January 2014 - 20:04

zainstaluje avasta bede mial spokoj ducha Panowie !!!Czy avast spowalnia osx sa jakies problemy z nim czy wporzo

- - - Połączono posty - - -

spoko madmax:D rejestru nie ma hehe :))

#79 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 02 January 2014 - 20:08

Serio ? :D Podobnie jest z wirusami na Maca, a największy problem leży jak zwykle - między monitorem a fotelem.

#80 hudy87

hudy87
  • 9 posts

Posted 02 January 2014 - 20:37

Si !

- - - Połączono posty - - -

avast free mac jest w jezyku pl?

#81 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 02 January 2014 - 21:04

Kolego, miałem ten sam dylemat rok temu kupując maca, nawet miałem przez tydzień avasta. Powiem Ci to co piszą koledzy wyżej - strata czasu na to. Od roku nie mam żadnego antywirusa i jakoś daję radę. większość wirusów aby zadziałać wymaga uruchomienia, a skoro będzie prosił o hasło do otwarcia np. dokument worda to chyba domyślisz się że coś nie jest w porządku.

Magiczne słowo "większość"... gorzej jak Ci się przytrafi ta "mniejszość".

zainstaluje avasta bede mial spokoj ducha Panowie !!!Czy avast spowalnia osx sa jakies problemy z nim czy wporzo

Używam Avasta od dwóch lat, nie zauważam jakichś problemów z komputerem.

#82 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 02 January 2014 - 21:16

OK - a jakieś efekty jego pracy w postaci wirusów na Maca też ?

#83 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 02 January 2014 - 21:45

OK - a jakieś efekty jego pracy w postaci wirusów na Maca też ?

Nigdy nic nie wykrył :) Przecież nie ma wirusów na Mac-a :)

Inna sprawa, że nie buszuję po sajtach potencjalnie naszpikowanych śmieciami, nie ciągam torentów, nie przeglądam z erotyki nic poza rozbieraniem Mac-a Pro :), nie piratuję, nie chomikuję, nie szukam prawie legalnych mp3 :) Istny ideał :)

#84 Michał Paluch

Michał Paluch
  • 81 posts
  • SkądKraków, Poland, Poland

Posted 02 January 2014 - 21:59

Ja robię niektóre rzeczy, o jakich kolega powyżej wspomniał [specjalnie nie powiem które :P], ale Avast oprócz jakichś małych ostrzeżeń nie wykrywa nic nigdy. Nie miałem jeszcze wirusa ani na moim MBP ani na iMac-u. Mam też rozszerzenie WOT dla Safari, które informuje mnie o reputacji stron internetowych. :)

#85 ftpd

ftpd

Nie.

• 24308 posts

Posted 03 January 2014 - 10:17

@hudy87: następny post napisany tak bardzo bez poszanowania zasad pisowni będzie miał dla Ciebie przykre konsekwencje.

#86 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 06 February 2014 - 10:00

odkopie trochę temat mianowicie mam na macu dwa systemy osx i wiindows pod windowsem mam kasperskiego triala na macu trial juz się skończył::D i teraz pytanie czy instalować coś typu avast ? i czy nie będzie się to gryzło z kasperskim pod windą? czy lepiej zainwestować w kasperczaka? co prawda ja bardzo uważam na to co pobieram lewe mp3 nie maja dobrej jakości jeśli jakaś nutka jest na tyle fajna że chce ją mieć wchodzę i wydaje te 3zł w itunes nielegalnych programów na maca też nie mam bo jestem nowy na osx-ie i nawet nie wiedziałbym skąd je pobrać:D ale przecież wystarczy że będę potrzebował od kogoś czegoś z usb :D co prawda tu jak zgaduje z pomocą przychodzą rozszerzenia bo wirus typu exe przecież nawet jeżeli się ściągnie to i tak nie zadziała jedyne co mi się czasem zdarza to pobranie jakiegoś shitu z przeglądarki szczególnie jak opis strony nie zgadza się z jej zawartością:D i tak przy okazji obecnie na macu mam 3 partycje 2 pod osx a jedna pod winde normalnie sie tego ni da zrobić bo bootcamp wywala błąd wiec zainstalowałem najpierw windowsa a potem podzieliłem przestrzeń dla osx na 2 partycje ale wiem że większość użytkowników na macu nie ma partycji, stąd moje pytanie co się dzieje z plikami na partycji systemowej kiedy będę chciał zrobić reinstalacje systemu czy jest taka opcja żeby przy reinstalacji osx-a pozostawić pliki typu dokumenty itp?

#87 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 06 February 2014 - 19:33

Jeżeli chodzi o reinstall to ja go nie robiłem już od prawie 7 lat - to tak na marginesie Antywirus na maca , zainstaluj sophosa home , który jest lekki i wystarczająco skuteczny Pod windę instaluj co chcesz ja mam eseta np

#88 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 08 February 2014 - 22:11

niebyłbym sobą gdybym nie przetestował sam na sobie a że jako byłemu pctowcowi z darmowym antywirusem zawsze kojarzył mi się Avast niestety albo stety na maca prezentuje on ten sam żenujący poziom "ochrony" co na pc a oto dowód [ATTACH=CONFIG]20248[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20248[/ATTACH] jedyne co mnie zaniepokoiło to ten pierwszy wpis ale podejrzewam że ma on tyle samo wspólnego z wirusem co pozostałe nie polecam:D

http://imageshack.co...35/244/k20h.png

#89 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 08 February 2014 - 22:16

niebyłbym sobą gdybym nie przetestował sam na sobie a że jako byłemu pctowcowi z darmowym antywirusem zawsze kojarzył mi się Avast niestety albo stety na maca prezentuje on ten sam żenujący poziom "ochrony" co na pc a oto dowód [ATTACH=CONFIG]20248[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20248[/ATTACH] jedyne co mnie zaniepokoiło to ten pierwszy wpis ale podejrzewam że ma on tyle samo wspólnego z wirusem co pozostałe nie polecam:D

Najpierw wstaw normalne zdjęcia.

#90 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 08 February 2014 - 22:37

Dołączona grafika

#91 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 08 February 2014 - 22:40

niie mam konta na imageshacku a na forum chyba nie mozna inaczej wstawić chyba ze się myle?

Wstaw na inny serwer albo załóż na imag...

#92 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 09 February 2014 - 14:04

Co w tym dziwnego że avast wykrywa coś w plikach kasperskiego

#93 _Artek_

_Artek_
  • 1048 posts

Posted 09 February 2014 - 20:45

nie chodzi o samego Kasperskiego bo to raczej zrozumiałe ale pozostałe pliki z biblioteki iTunes (ipa pobrane z AppStore na iPhona) pliki z bootcampa pliki Microsoftu czy nawet jeden z docx-ów to już przegięcie:D (wiem że to nie wirus tylko jakiś błąd no ale mimo wszystko:D)

#94 dellos

dellos
  • 34 posts

Posted 23 January 2015 - 16:48

A jak tam ma się do tej rozmowy Kaspersky ??

#95 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 360 posts

Posted 23 January 2015 - 17:39

Od wczoraj testowałem VirusBarrier X8.

18 godzin skanował twardy dysk w iMac. Oczywiście nie znalazł absolutnie nic. w każdym razie to było 18 godzin w czasie których komputer miał maksymalne obciążenie procka, RAM i dysku (a także wiatraków). Nie rozumiem jak można zrobić antyvirusa, który nie wyświetla choćby szacunkowego czasu skanowania dysku (np. na podstawie przeskanowanych 10% zawartości)!?

Wywaliłem go z dysku. Prawdopodobnie to placebo. :-(

Eset znalazł mi dziś na tym samym iMac jakieś trojany w mailach w folderach ze spamem. Thunderbird odział je sam dawno temu (jakieś 2 miesiące temu).

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.

#96 dellos

dellos
  • 34 posts

Posted 23 January 2015 - 18:08

Dzięki za info dobrze wiedzieć :)

#97 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 23 January 2015 - 20:48

virusbarrier i wszystko jasne, poco wam takie kombajny na maca 

ja używam sophosa i jest on sto razy lepszy niż eset i kaspersky , jest lekki, do skanowania plików mac zupełnie starczy

Pamiętajcie że w systemie już jest antywirus który także skanując pliki na bieżąco spowolnia kompa,

Kasperskie , esety i inne shity obciążają dodatkowo kompa i spowalniają maszynę

sophos jest lekki i nie ma z nim problemów , nawet przy beckupie TM 

Mac&Pc w jednym stali domu.

#98 hans1104

hans1104
  • 1 posts

Posted 03 April 2015 - 11:58

Cześć i czołem ! Przymierzam się do zakupu MBP z 2015r (odświeżona wersja) :-)

zastanawiam się czy zakupić do niego antywirusa o nazwie 

Intego Mac Premium Bundle X8   

co myślicie o tym programie, warto go instalować? spowolni on system? czy lepiej zainstalować jakieś darmowe antywirusy chodzi mi generalnie o to, że z windowsa będę chciał przerzucić na maca muzykę i filmy czy to mi wyjdzie na dobre? czy nie załapie jakiegoś świństwa?

#99 MacEryk

MacEryk
  • 116 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 April 2015 - 14:59

Co prawda nie wiem, jak Kolega Therioon wyliczył, że Sophos jest 100 razy lepszy od Eseta i Kasperskiego, mnie nie wychodzi powyżej 27 razy...

A tak na serio, to miałem do czynienia i z Esetem i z KIS-em i nie przesadzajmy z tym obciążeniem kompa. W końcu nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ściągnąć triale i przetestować na własnej maszynie.

#100 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 03 April 2015 - 18:29

Po co bawić się w antywirusy nie szkoda zamulać komputer. Chyba że boicie się że będziecie pobierać dużo z warezów czy innych wynalazkowych miejsc. 

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users