Antywirus na Maca
Napisano 04 grudnia 2011 - 19:00
Napisano 04 grudnia 2011 - 19:55
Widoczenie wszystko zależy od wyobraźni, albo …. “głowy”. Jak pisałem w poprzednich postach głównym zadaniem programu jest skanowanie plików, które później są kopiowane na PC z Widnows. Korzystam z Onyx's i bardzo sobie ten program chwalę.W głowie się taki temat w ogóle nie mieści.
Napisano 04 grudnia 2011 - 20:10
co może spowolnić samo zainstalowanie onyxa?W głowie się taki temat w ogóle nie mieści. Najlepiej sobie z osiem antywirów zainstalujcie i z 50 onyksow i innego szajsu.
Spowolnił system? łał, eureka.
co do antywirusów to np avast for mac jest praktycznie nie odczuwalny
a najlepiej sprawuje się virubarrier plus z appstore, zainstalowany nie działa w tle, skanuje raz na jakiś czas po aktualizacjach głównie
Napisano 06 grudnia 2011 - 17:23
Napisano 09 kwietnia 2012 - 20:52
W innym wątku zacząłem temat poruszający sprawę antywirusów. Jako zielony w temacie komputerowym, uznałem za sens skorzystania z trzech programów, i bardzo proszę o upomnienie mnie jeśli coś źle rozumuję.
----- Pierwszy to program anti-flashback-trojan, który usunął popularnego wirusa flashback o którym była mowa.
Wspomniano o nim tutaj:
Nowy wirus atakuje komputery Apple | rp.pl
Program ten należy po wszystkim odinstalować. ( Ja nie miałem tego trojana, o czym system mnie poinformował )
-----Drugi w grupie to ; program Ccleaner który jak stwierdził Therioon ,,ccleaner to program który czyści komputer ze śmieci, nie ma nic wspólnego z ochronę antywirusową”.
Uważam że należy program ten nie odinstalowywać, czyli zatrzymać go na stałe i od czasu do czasu kliknąć w nim na run cleaner
----- Trzecim rodzajem w temacie jest ważny program: Avira Free Mac Security który stale zabezpiecza MacBook przed zagrożeniami wirusowymi. Program ten sam pracuje i należy go nie odinstalowywać.
CCleaner
CCleaner teraz także dla Mac OS X - dobreprogramy
CCleaner
Firma Piriform znana z popularnego programu CCleaner dla systemu Windows postanowiła wydać wersję narzędzia także dla Mac OS X. Aplikacja dostępna jest już w wersji beta.
Czym jest CCleaner użytkownikom Windows chyba nie trzeba wyjaśniać. Bezpłatne narzędzie przeznaczone do optymalizacji i usuwania zbędnych plików doczekało się ponad trzech milionów pobrań z naszego portalu, a także entuzjastycznych recenzji użytkowników. Teraz z CCleanera będą mogły skorzystać także osoby korzystające z Maków. W wydanej właśnie wersji beta udostępniono możliwość czyszczenia zbędnych plików z takich przeglądarek jak Safari czy Firefox. Pojawiło się także opróżnianie Kosza, niedawno używanych plików i folderów tymczasowych. Poza tym możemy zdobyć podstawowe informacje na temat systemu operacyjnego i obsługiwanych aplikacji (na razie tylko wspomniane przeglądarki).
Jak informuje producent, cały czas trwają prace nad udostępnieniem nowych funkcji dla CCleanera. Kolejne wydanie beta programu powinno pojawić się w ciągu najbliższych paru tygodni, natomiast stabilna wersja będzie dostępna za miesiąc, góra dwa. Obecne wydanie przeznaczone jest - ze względu na niedociągnięcia - jedynie dla zaawansowanych użytkowników. Obsługiwane są jedynie wersje systemów Mac OS X 10.5 i 10.6 (Leopard i Snow Leopard).
Avira
Avira Free Mac Security 1.0.0.61 | Bezpieczeństwo | Macexpress.info
Avira Free Mac Security 1.0.0.61
Drugim programem antywirusowym dla systemu Mac OS X, który zadebiutował w ciągu ostatnich dwóch dni jest Avire Free Mac Security 1.0.0.61. Aplikacja posiada możliwość automatycznej aktualizacji, opcję kwarantanny, zaplanowania skanowania oraz wyboru sposobu i lokalizacji skanowania.
Już teraz z całą pewnością możemy stwierdzić, że liczba programów antywirusowych na Maca (naliczyłem 16) przekroczyła liczbę aktywnych zagrożeń stworzonych z myślą o tym systemie.
Dziękuję.
Napisano 30 kwietnia 2013 - 00:27
Napisano 30 kwietnia 2013 - 01:12
Jeżeli stosujesz "podstawowe zasady higieny", to nie.Tylko czy to naprawdę jest potrzebne?
Napisano 30 kwietnia 2013 - 08:51
Napisano 30 kwietnia 2013 - 10:00
Napisano 30 kwietnia 2013 - 10:58
Napisano 30 kwietnia 2013 - 12:43

Napisano 30 kwietnia 2013 - 13:07

Śmietnik po odinstalowywaniu - raczej normalna rzecz, że zawsze jakiś tam (mniejszy lub większy) zostaje. Używam wprawdzie do tego celu jakichś darmowych programików (bardziej w charakterze pomocniczym) ale i tak najlepiej robić to "na piechotę". Nie warto też popadać z tego powodu w jakieś paranoje w sensie że robić to każdorazowo przy deinstalacji czegokolwiek - wystarczy raz na jakiś czas zrobić jedno większe sprzątanie dysku. Do tego celu polecam (płatny) WhatSizeMac lub inny tego rodzaju darmowy soft.
Napisano 30 kwietnia 2013 - 15:10

Napisano 30 kwietnia 2013 - 18:46
Napisano 30 kwietnia 2013 - 19:01
Zaiste.Z tak zwanymi „odkurzaczami” też raczyłbym uważać...
Bardzo łatwo usunąć o „ten” jeden plik za dużo.
Z tego co piszesz, to nie dla Ciebie antywiry. Nie martw się o śmieci, w OSX łatwo się jest ich pozbyć, bo nie są pochowane po rejestrach.
Napisano 01 maja 2013 - 22:46
Napisano 02 maja 2013 - 10:49
Napisano 02 maja 2013 - 12:14
Witam,
Jestem właśnie "świeżym" użytkownikiem macbook air 11 i chciałbym dołączyć do pytania ażeby nie zaśmiecać niepotrzebnie forum.
Jak widzę od ostatniego postu minęło trochę czasu i sprawa wirusów na mac chyba trochę bardziej nabiera tempa.
Oczywiście znalazłem kilka informacji na temat jak z "maka" zrobić "fortecę nie do zdobycia", więc w związku z zaleceniami mam cały czas aktualny system oraz nie używam opcji zapamiętywania hasła m.in. do logowania, jednakże dręczy mnie pytanie: a może jednak jakiś antywirus? Tylko czy to naprawdę jest potrzebne? A jeżeli tak to co wybrać? Ofertami kusi zarówno ESET, Norton jak i Kaspersky (nie muszą być koniecznie darmowe). Nie jestem biegły w temacie zabezpieczeń na mac w związku z czym proszę o pomoc, a za wszystkie odpowiedzi tudzież sugestie z góry dziękuję.
Prewencyjnie warto mieć antywirusa, ale pewnie długo będziesz czekał na to, że coś znajdzie.
Ja mam od dłuższego czasu avast free i sobie chwalę, płatne sobie daruj bo zagrożenie jest marginalne
W avascie podoba mi się opcja blokowania zainfekowanych stron, bardzo ładnie to działa i to na każde przeglądarce.
Zupełnie go nie czuć w systemie i ma macowski interfejs:)
Żeby przyspieszyć jego działanie ograniczyłem jego działalność do kilka katalogów oraz wyłączyłem skanowanie dysku TM.
Używam go dlatego, że ma sporo znajomych windowsfriendly i nie chcę im zaśmiecać kompa.
Avast znalazł od momentu zainstalowania kilka trojanów macowskich, ale trochę się ich naszukałem:)
Wszystkie ładnie zblokował.
Do czyszczenia komp polecam znany z pc programik ccleaner, i to wszystko
Program używam od momentu pojawienia się w appstore i do tej pory nic mi nie uszkodził w systemie
Daruj sobie tego typu kombajny co Clean my Mac, mogą zrobić więcej złego niż dobrego
Napisano 03 maja 2013 - 12:06

Napisano 03 maja 2013 - 14:30
Napisano 03 maja 2013 - 20:08
Napisano 03 maja 2013 - 22:15
Symantec jest prawdopodobnie najlepszym antywirusem dla systemu osx , w pracy używamy go na wszystkich macach mimo że wszyscy uważają że nie ma wirusa na maca. strzeżonego pan Bóg strzeże jak mawia przysłowie
Symantec to najgorszy syf zarówno dla maca i windowsa.
- - - Połączono posty - - -
Ależ Was strach obleciał… A potrafi ktoś podać przykład konkretnej osoby, która złapała wirusa na Mac OS X, który jej zaszkodził? A jeśli tak, to ile takich osób jest?
Bądźmy racjonalni – jeśli problem zacznie nabierać skali to będzie można się zastanowić nad takim rozwiązaniem – póki co firmy piszące antywirusy zwęszyły czysty rynek antywirusów na Mac OS X i chcą skorzystać z okazji – ludzie migrujący z PC na Maki przyzwyczajeni do wirusów i (zwłaszcza) antywirusów to świetne kąski.
Nie zdziwiłbym się, gdyby takie programy wykrywały sobie pliki dla picu, żeby pokazać, że mają jakąś skuteczność. Wrzucimy sobie takiego "trojanka" do folderów systemowych przy okazji jakiejś aktualizacji, aby po kilku minutach i "Baza wirusów została zaktualizowana" krzyknąć "WIRUS! TROJAN! Nie wiem, co jeszcze, ale dobrze, że mnie masz, Użytkowniku, bo beze mnie Twój komputer by zginął marnie!".
Ostatnio ponad 600000 zainfekowanych komputerów, było nawet głośno
Dlatego darmowe rozwiązania spokojnie wystarczają.
Dla tych co mają pietra podaję link do wieśbooka
Pod nim można ściągnąć oferowane tam systemy zabezpieczeń i cieszyć się pełną wersją
https://www.facebook...360406100715618
Kto posiada konto na facebook.com może za darmo zdobyć jedną z licencji na oprogramowanie antywirusowe. Dostępne są programy w wersji trial na 6 miesięcy, a także pełne wersje na rok. Aby skorzystać z tej promocji należy zalogować się do swojego profilu
Napisano 17 czerwca 2013 - 14:47
Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie. Pozwoli to na łatwiejsze zrozumienie tego, co chcesz przekazać.
Przeczytaj koniecznie [URL="http://myapple.pl/iphone-150/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]TO[/URL].
Dziękuję za usunięcie mojego pierwszego posta na tym forum [zdegustowana].
:/
Ponawiam więc pytanie , który program antywirusowy polecacie?
Jestem szczęśliwą posiadaczką od kilku dni iMaca i zastanawiam się czy warto instalować na nim program antywirusowy. Do tej pory na PC używałam Kaspersky albo Eseta .
Czy warto instalować program antywirusowy na Maca i jeśli tak to który?? Zastanawiam się między Kaspersky albo Eset ?
Napisano 03 października 2013 - 09:34
Napisano 03 października 2013 - 10:35
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych