Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zaczęcie przygody z programowaniem - ukierunkowanie na aplikacje iOS.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#26 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 26 sierpnia 2011 - 23:15

Spróbuję robić tak i tak i zobaczę, jak mi wyjdzie. :)

#27 wczekalski

wczekalski
  • 121 postów
  • SkądPoznań, Polska

Napisano 26 sierpnia 2011 - 23:27

Niezły jesteś. Przez cały dzień odpisujesz na każdy post.

#28 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 26 sierpnia 2011 - 23:29

Ogarniam wszystko, a w dodatku teraz jestem u kolegi, siedząc na Mac'u mam włączony Mail i odświerzanie co minutę, więc daję rade, a w dodatku odpisuję 6ciu osobom na Gadu tłumacząc instalację softu na iPhone/iPod/iPad, a na Skype rozmawiam z tym znajomym z Londynu, co jest programistą. :) Btw. dzięki. ;)

#29 konole

konole
  • 412 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 sierpnia 2011 - 13:11

Wątpię, żebyś po technikum ogarniał algorytmikę. A bez niej nie napiszesz dobrej, przemyślanej aplikacji, a jedynie będziesz klepał kod. Aha i nie wiem, czy warto nazywać profesjonalnym (jakimkolwiek?!) programowaniem pisanie map GTA SA:MP w PAWN. To trochę uwłacza idei programowania.

#30 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 27 sierpnia 2011 - 13:46

Konole, a czy ja mówię, że to profesjonalne programowanie - mówię, że już coś robiłem, to wszystko - chociaż "minimalny" początek.

W Technikum nauczę się chociaż troszkę czegoś, zacznę bardziej ogarniać programowanie.

#31 rafaello87

rafaello87
  • 403 postów
  • SkądBielsko - Biała

Napisano 27 sierpnia 2011 - 14:10

Język programowania, tak jak każdy inny język jest tylko narzędziem. Celem znajomości j. angielskiego, nie jest sama umiejętność, tylko to co można z nią zrobić. Ideą pisania oprogramowania, jest rozwiązywanie problemów, szukanie optymalnych rozwiązań, używanie skutecznych algorytmów. Samo klepanie kodu to tylko wierzchołek góry lodowej. Dlatego uważam, że czytanie książek i analizowanie przykładów" na sucho, jest stratą czasu. Trzeba sobie stawiać cele i próbować je osiągać. Wspomagając się literaturą, przykladami, manualami itp. P.S. Flex to nie jest język programowania tylko technologia, korzystająca z MXML i ActionScript(w ktorym sam piszę ładnych kilka lat:)).

#32 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 27 sierpnia 2011 - 19:07

Dzięki, rafaello87 - oczywiście ja wiem, że "uczenie się" na "sucho" nic nie daje, więc najlepiej jest czytać i spróbować coś zrobić i wtedy wiem, że to się robi tak i tak "aha", czyli jak zrobię to i to, to powinno wyjść tak, kurde, nie wychodzi, no to zmienię to i to, o działa - tutaj podałem przykład takiego działania. ;)
Dzięki za radę. :)

#33 mcywinski

mcywinski
  • 16 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 11:00

Warto też zainteresować się Mono, czyli implementacją .net Framework na platformy inne niż Windows. Obecnie mono pozwala na tworzenie aplikacji na iOS.

#34 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 29 sierpnia 2011 - 15:44

Dzięki, spojrzę również na ten język. ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych