Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ile placimy za sprzet Apple, a ile za marke Apple?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
495 odpowiedzi w tym temacie

#251 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 28 sierpnia 2011 - 20:10

A serwisy typu videoblog, newsy video itp? Flash to nie tylko głupie gierki na przeglądarce, to przedze wszystkim video-streaming. I tutaj niestety macie żałość pod tym względem :) Nie wszyscy stosują HTML5, to jeszcze nie jest dominujący standard w przekazywaniu internetowych treści.

Pisałem że nie wszyscy: o mnie, ja korzystam z YT w html5 i jakoś nie zżera cpu - da się? Mozilla się postarała we FX to zrobić (html5) i YT dał radę użyć tego odpowiednio, a adobe nie umie napisać flasha tak aby szło - jakoś dla Win/Lin się bardziej postarali. Pytanie czy to wina apple? Może wg adobe flash na maku ma tak działać, bo to część ich polityki, no ja nie wiem jak nie można tego poprawić przez kilka lat.
Reszta flashy to jak pisałem mam je adblokowane bo to reklamy.

---------- Wpis dodano o 21:10 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:08 ----------

Zupełnie nie zrozumiałeś przesłania reklamy. "Koleś" zobaczył BB i uznał, że skoro używają profesjonalnych rozwiązań, to warto z nimi współpracować. Jak widać, reklama nie była kierowana do Ciebie ;)

Przesyłanie emaili przez Kanadę mało mnie rajcuje i imo jest mało profesjonalne :)

#252 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 20:32

Troche z innej beczki.

Przypadkiem natknąłem się w Media Markcie na IBM LENOVO (PC All-IN-ONE jesli ktos nie wie).

Jeżeli wybierać pomiędzy iMac i PC, to powinno sie to robić pomiędzy All-In-One właśnie.

Najnowsze LENOVO:
Lenovo - Desktops - IdeaCentre B520 23" All-in-One PCs

Ładny PC, nie powiem, ma parę smaczków (chodzi o ten w środku):
- BlueRay
- TV TUNER
- HDMI
- MultiTouch (w sensie monitor)
- 3D

A teraz minusy:
- Windows

Innych minusów nie widzę, na prawdę kawał dobrego sprzętu i bardzo eleganckiego. Poprzednie modele były lipne (np. jak ten właśnie z Media Markt).

Jeżeli miałbym kupować PC, to właśnie ten - jednak MAC OS jest dla mnie przyjemniejszy niż windows. Jeśli jednak legalnie i bez problemów możnaby instalować MAC OS na ww. LENOVO, to bym się musiał poważnie zastanowić gdybym znów miał wybierać nowy komputer.

Ile płacimy za sprzęt Apple a ile za markę ?
Moja odp.: za sprzęt płacimy tyle ile zapłaciliśmy za zakupiony sprzęt - konkurencja wcale nie jest tańsza.

Edit: Już bez dalszego zastanawiania...brałbym to Lenovo ale tylko z MAC OS - multitouch i 3D, dla mnie bomba.

#253 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 28 sierpnia 2011 - 20:54

Jeżeli miałbym kupować PC, to właśnie ten - jednak MAC OS jest dla mnie przyjemniejszy niż windows. Jeśli jednak legalnie i bez problemów możnaby instalować MAC OS na ww. LENOVO, to bym się musiał poważnie zastanowić gdybym znów miał wybierać nowy komputer.

Uważam, że to bardzo istotny wyraz rozumowania Apple i jego konsumentów. To jest wręcz clue całej sprawy i dobitnie pokazuje, że sprzęt Apple bez OSX jest tak naprawdę niewiele wart. Dlatego włąśnie OSX się nigdy nie pojawi na PC, ponieważ komputery Apple bez OSX to tylko mocno przewartościowane regularne konfigi w drogich obudowach. OSX jest tym co pozwala Apple łupać na sprzęcie horrendalne marże. Cena OSX jako wartość dodana możemy się umówić, że jest podobna do Windy, gdyż podejrzewam koszty projektowania systemu są zbliżone, tak więc tutaj jest remis.

#254 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 21:04

Przepraszam bardzo, ale skoro Windows jest dla kogoś jedynym minusem to może sobie od razu w łeb strzelić.

Widzisz jakies inne minusy w tym Lenovo ?

Uważam, że to bardzo istotny wyraz rozumowania Apple i jego konsumentów. To jest wręcz clue całej sprawy i dobitnie pokazuje, że sprzęt Apple bez OSX jest tak naprawdę niewiele wart. Dlatego włąśnie OSX się nigdy nie pojawi na PC, ponieważ komputery Apple bez OSX to tylko mocno przewartościowane regularne konfigi w drogich obudowach. OSX jest tym co pozwala Apple łupać na sprzęcie horrendalne marże. Cena OSX jako wartość dodana możemy się umówić, że jest podobna do Windy, gdyż podejrzewam koszty projektowania systemu są zbliżone, tak więc tutaj jest remis.

Już nie długo.

"Za chwilę" wychodzi Windows 8 - moze i jakąś innowacją zabłyśnie, ale to dalej będzie Windows.

Jednak już Microsoft sugeruje, że godzi się z Linuxem i od teraz nie będzie Windows vs. Linux tylko Windows and Linux.
O ww. można poczytać w necie, Microsoft nawet przygotował filmik na ten temat.

Z powyższego myślę, że śmiało można wnioskować że następna wersja Windowsa (po Ósemce....a może jednak już sama Ósemka) będzie powiązana na Linuxem...może na Linuxie.

Co za tym idzie kolejny Windows może działać podobnie do MAC OS. Jeśli tak, to Apple będzie miało poważne problemy, bo konkurencja już teraz ma bardzo dobrą alternatywę sprzętową, a jeśli dodać do tego system, to będzie można mówić o katastrofie Apple.

Dopisek:
Teraz mam iMac'a. Jeśli jednak Microsoft zrobi system ,ktry będzie działał podobnie do MAC OS i jednocześnie Apple nie obniży ceny, albo nie zastosuje mocniejszego sprzętu w swoich komputerach, to moim kolejnym zakupem będzie PC.

Nie ma dla mnie znaczenia logo Apple czy flaga Windows na obudowie kompa czy przy starcie systemu.
System ma działać tak jak MAC OS, a sprzęt ma mieć dużą wydajność - jeśli to zostanie osiągnięte przez Lenovo + Windows, to = przesiadka spowrotem na PC.

#255 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 28 sierpnia 2011 - 21:11

Reaper, ten Lenovo technologicznie "jaj nie urywa"...

#256 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 28 sierpnia 2011 - 21:12

Widzisz jakies inne minusy w tym Lenovo ?

Wygląda fajnie i konfig też spoko. Jest jeden haczyk, tzn trzeba by sprawdzić jaki ma ekran. Jeśli TN to lipa. Jak IPS lub PVA to spoko wówczas dobry konkurent iMaków.

#257 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 21:20

Reaper, ten Lenovo technologicznie "jaj nie urywa"...

Za te pieniądze można postawić szybszego kompa i zamknąć w kartonowym pudle, jednak design się liczy i jako All-IN-One jest to komputer na podobnym poziomie co MAC, który też jaj nie urywa z tego samego ww. powodu.

#258 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 28 sierpnia 2011 - 21:25

Troche z innej beczki.

Przypadkiem natknąłem się w Media Markcie na IBM LENOVO (PC All-IN-ONE jesli ktos nie wie).

Jeżeli wybierać pomiędzy iMac i PC, to powinno sie to robić pomiędzy All-In-One właśnie.

Najnowsze LENOVO:
Lenovo - Desktops - IdeaCentre B520 23" All-in-One PCs

Ładny PC, nie powiem, ma parę smaczków (chodzi o ten w środku):
- BlueRay
- TV TUNER
- HDMI
- MultiTouch (w sensie monitor)
- 3D

A teraz minusy:
- Windows

Innych minusów nie widzę, na prawdę kawał dobrego sprzętu i bardzo eleganckiego. Poprzednie modele były lipne (np. jak ten właśnie z Media Markt).

A cenę tego Lenovo widziałeś?
Bo nijak nie wychodzi taniej od iMaków.

#259 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 21:32

Dlatego puenta była taka, że za logo Apple się nie dopłaca, bo konkurencja pomimo braku Jabłka wcale nie jest tańsza - jak widać na żywym przykładzie.

Nie mniej jednak niektórzy dalej się upierają, że PC jest tańszy - owszem jest, jeśli zostanie poskładany przez Pana Zdzisia do obudowy typu Tower lub desktop.

Jeśli PC ma być typu All-In-One złożony przez firmę profesjonalną, to na podobnych podzespołach co MAC wyjdzie drożej (ale wcale nie gorzej, bo całkiem do rzeczy).

#260 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 28 sierpnia 2011 - 21:46

A widziałeś blue-ray, 3D +kilka innych featuresów w iMakach? Pokaż mi tańszego lub nawet w takiej samej cenie iMaka w podobnym konfigu.

---------- Wpis dodano o 22:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:41 ----------

Nie mniej jednak niektórzy dalej się upierają, że PC jest tańszy - owszem jest, jeśli zostanie poskładany przez Pana Zdzisia do obudowy typu Tower lub desktop.

Wypraszam sobie ;) Ja kocham składać komputer dla siebie i o niego dbać, modernizować. To nie musi być tak jak przedstawiasz, bo to mi się kojarzy z komputerami z marketów. Dla wielu entuzjastów składanie własnych konfigów to pasja, a też i wcale brzydkie to być nie musi, bo mozna kupić bardzo ładne wysokiej jakości aluminiowe obudowy. Taki sprzęt custom-made w niczym nie ustępuje gotowcom, a powiem więcej jest lepszy, bo Ty sam wiesz co w nim siedzi dbasz o jakość każdego kabelka i wiatraka, zaś producenci gotowców tacy jak Apple wrzucają np. jedne z gorszych dysków twardych jakie są na rynku do konfigów za które krzyczą sobie niezłą kasę. Nie ma niestety w przypadku Apple uczciwych rynkowo proporcji ceny do jakości. Niech biorą 10k za iMaki, tylko niech dadzą do nich wyśrubowane parametrami HDD, a najlepiej w tej cenie to już SSD, stabilny ram z latency CL4 itp.

#261 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 22:06

Witam, Takie wesole porownanie.... filmik na "niedziele" Milego wieczoru, oraz poczatku tygodnia. Pozdrawiam GAMA007

#262 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 08:02

Kalkulator wlacza sie jeszcze szybciej. Nalezy porownac mozliwosci komputerow z ww. filmiku + najszybciej wlaczajacego sie kalkulatora.

#263 streetfighter69

streetfighter69
  • 239 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 08:29

"23.0" All in One HD Multi-touch with integrated camera 1920x1080" (Integrated camera 0.3Mpix!) I to juz chyba wszystko w temacie tego Lenovo... Przepraszam, ale 23" i 1920x1080 bedzie fajne dla "kinomana", siedzacego metr przed monitorem, natomiast do pracy nie ma wogole porownania z ekranem iMaca 27". Na dodatek nie wiadomo, czy w Lenovo nie siedzi jakas TN-ka, co byloby zreszta uzasadnione w kontekscie pozycjonowania tego komputera (dla kinomanow i graczy). Ja wolalbym jednak iMaca 27" z procesorem i5 2.7, z rozbudowa RAM do 16GB we wlasnym zakresie, a w opcji (bez doplaty) AWK i AMT. W przypadku Lenowo wystarczy spojrzec na klawiature i mysz, zeby sie przekonac, ze czas nadal stoi w miejscu i pokazuje rok 2007. Dodam jednak, ze sa to komputery, ktore maja jedynie wspolna cene, wszystko inne adresowane jest do zupelnie innych odbiorcow. 3D, Bluray i inne "bajery" zachwyca (z reguly na chwile) dzieciaka z podstawowki, ktory jeszcze nie dorosl do tego, ze do ogladania filmow sluzy inny sprzet. W kazdym innym przypadku (zwlaszcza wsrod zawodowcow) wieksze, czesto wrecz kluczowe znaczenie bedzie miala wielkosc i rozdzielczosc ekranu oraz zastosowana w nim technologia budowy matrycy. Dlatego, mimo pozornych podobienstw, Lenovo i iMac to bardzo rozne maszyny, do bardzo odmiennych zastosowan. Nie widze mozliwosci, aby te komputery stanowily dla siebie alternatywe, zwlaszcza gdy dodamy do tego roznice pomiedzy Win i Mac OS X.

#264 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 08:57

Ależ o to właśnie chodzi - iMac oraz PC (Lenovo) to dwa, zupełnie różne komputery służące do innych zastosować (nie zupełnie innych, bo oczywiście mają wiele wspólnych). Jednak oba znajdą odbiorców, którzy mają inne wymagania. Jeśli ktoś uzna, że zakup Lenovo to jest to czego potrzebuje, to go kupi. Podobnie z iMakiem. Jednak posiadacz iMaka nie może twierdzić, że Lenovo to pieniądze wyrzucone w błoto, wybór nieopłacalny, zły stosunek jakości do ceny - bo jest to po prostu kombajn All-In-One za spore pieniądze - podobnie jak iMac. I podobnie posiadacze PC (Lenovo) nie mogą tak mówić o iMaku - bo sami mają sprzęt podobny, z innym systemem, z innymi bajerami i za te same pieniądze. Wybór pomiędzy Makiem a Lenovo będzie podejmowany tylko w oparciu o przeznaczenie (zastosowanie) albo w oparciu o przywiązanie do danej marki - a nie stosunek $ do podzespołów. Dlatego właśnie, jak już pisałem wcześniej, klienci Apple nie przepłacają za Jabłko na obudowie, bo konkurencja ma podobne ceny i podobny sprzęt. Natomiast porównywanie "składaka" do komputera All-In-One to jakieś nieporozumienie totalne.

#265 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 09:00

Łał, odkryliśmy Amerykę, "każdy kupi co woli" - jestem pod wrażeniem.

#266 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 09:34

Nie-"Ameryka" w tym przypadku to: cena iMac=cena PC. I jest to spora Ameryka,bo tylko ten watek ma juz 27 stron,a takich watkow jest bardzo duzo. Czemu teraz bedzie sluzyc walka Mac vs. PC? Do tej pory chodzilo o cene, co teraz pozostanie. Jakie dalsze argumenty maja Ci,ktorzy stoja za PC, jakie maja Ci ktorzy stoja za Mac? Teraz to juz beda tylko dodatki,system operacyjny albo podciaganie sprzetu pod scisle okreslone zastosowania-czyli bzdurna walka,bo kazdy ma inne. Ta walka byla bzdurna od poczatku,a gdy koronny argument (cena) zostal odsuniety na dalszy tor,ciekaw jestem dalszych pomyslow na podtrzymanie tej walki.

#267 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 29 sierpnia 2011 - 09:41

Dodam jednak, ze sa to komputery, ktore maja jedynie wspolna cene, wszystko inne adresowane jest do zupelnie innych odbiorcow. 3D, Bluray i inne "bajery" zachwyca (z reguly na chwile) dzieciaka z podstawowki, ktory jeszcze nie dorosl do tego, ze do ogladania filmow sluzy inny sprzet. W kazdym innym przypadku (zwlaszcza wsrod zawodowcow) wieksze, czesto wrecz kluczowe znaczenie bedzie miala wielkosc i rozdzielczosc ekranu oraz zastosowana w nim technologia budowy matrycy. Dlatego, mimo pozornych podobienstw, Lenovo i iMac to bardzo rozne maszyny, do bardzo odmiennych zastosowan. Nie widze mozliwosci, aby te komputery stanowily dla siebie alternatywe, zwlaszcza gdy dodamy do tego roznice pomiedzy Win i Mac OS X.

To samo można powiedzieć o iMakach, które kuszą legendą Apple, marketingową otoczką, wyglądem, a mało skupiają się na wydajności. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Prawda jest taka, że nowoczesny komputer powinien mieć najnowsze technologie. Apple nie dało Ci Bluraya, USB3 i kilku innych featuresów nie dlatego, że uznało to za zbędne, tylko dlatego, że są zbyt skąpi płacić wysokie opłaty licencyjne za nowe bajery i chcą nadal łupić na Tobie ponadprzeciętną marżę, pakując do komputerów najtańsze podzespoły dostępne na rynku. Pomijam tutaj procesory, tutaj tak nie cwaniakują, bo nie mają za bardzo wyjścia, ale kto wie niedługo może zaczną wraz z polepszeniem się procesorów w stylu atoma. Będą wszystkim wciskać kit, że to jest świetne i zajebiste, a markowe intele zrobią premium dostępne wyłącznie w Makach PRO za horrendalne ceny. Tym sposobem dojdą do perfekcji w sprzedawaniu shitnych konfigów jako maszyny po nieadekwatnie wysokich cenach w stosunku do jakości. Apple to geniusz w nieustannym obnianiu kosztów produkcji, a to niestety idzie w parze ze słabnością jakością, jednocześnie zachowując wysokie ceny.

IPSami w iMakach bym się tak nie podniecał. To nie są żadne profesjonalne monitory, mają źle skalibrowane fabryczne ustawienia, niezgodne ze standardami, cukierkowe kolorki mające zachwycić masowego odbiorcę, słabe czasy reakcji matrycy, a na domiar złego kilku producentów odbiegających jeden od drugiego ustawieniami, stąd potem takie kwiatki jak różna temperatura barwy między egzemplarzami tego samego modelu iMaka. Te monitory prócz lepszych kątów widzenia i czerni nie oferują wiele lepszej jakości niż TN. IPS/PVA to świetne matryce, ale tylko wtedy gdy oferują dobre parametry i są dobrze skalibrowane, a nie tylko fajne pod względem kątów widzenia. Przykłądem jest tutaj ACD, który w testach przegrywa jakością obrazu z połowę tańszymi Dellami. Ale fanboy Apple kupi ACD dla wyglądu i wbudowanej kamerki.

#268 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 09:49

Czy nie odbiegliśmy czasem od tematu? Tu nie chodzi o to, co różni sprzętowo Mac-a od PC, bo o tym są inne tematy na forum. Tu chodzi o różnicę między tymi dwiema platformami która sprawia, że za sprzęt porównywalny technicznie zgadzamy się zapłacić więcej, żeby mieć Apple. Co nam to posiadanie jabłka na obudowie daje.

#269 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 sierpnia 2011 - 09:57

Cytat Pawła Tkaczyka: "na dojrzałych rynkach ludzie kupują produkty nie dla ich cech funkcjonalnych (no bo, umówmy się, każdy komputer sprawdzi Ci pocztę i napisze list, każdy samochód dowiezie Cię do pracy), ale dla cech emocjonalnych, dla większej idei, która stoi za marką. Wizjonerstwo Apple polegało na tym, że już w 1984… traktowali rynek komputerów, jak rynek dojrzały. I sprzedawali nie komputer, ale ideę." Idealnie pasuje do tego tematu.

#270 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 29 sierpnia 2011 - 10:01

arturcisz: dobrze było to widać w "Piratach z doliny krzemowej" gdy Woźniak przychodzi do przełożonego w HP i pokazuje mu komputer "domowy", a on się pyta po co w domu komputer :) A chłopaki już mieli wizję świata pełnego komputerów.

#271 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 sierpnia 2011 - 10:06

Fajna scena, trzeba przyznać, że Woz przestrzegał zasad i reguł, czego nie można powiedzieć o Jobsie ;) Marka to coś ulotnego, myślę, że najważniejsza jest dla Nas jako użytkowników. Osobiście lubie markowe rzeczy i nie stać mnie na bezmarkowe. Apple przez te wszystkie lata swtorzył swój klimat, z reszta we wspomnianym filmie, sam prezes pyta: "kiedy to stało się religią" scena na plaży ;)

#272 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 10:15

Czy nie odbiegliśmy czasem od tematu? Tu nie chodzi o to, co różni sprzętowo Mac-a od PC, bo o tym są inne tematy na forum. Tu chodzi o różnicę między tymi dwiema platformami która sprawia, że za sprzęt porównywalny technicznie zgadzamy się zapłacić więcej, żeby mieć Apple. Co nam to posiadanie jabłka na obudowie daje.

Temat tego wątku jest nieprawdziwy - Lenovo (chyba jedyny komputer klasy PC, który można porównać z iMac) jest droższy.

Za sprzęt typu IBM Lenovo albo Apple iMac płacimy więcej niż za składaka typu Tower albo Desktop, ponieważ iMac i Lenovo to komputery typu All-In-One.

Dlaczego decydujemy się na droższe All-In-One ? Bo są ładniejsze, nie musimy zastanawiać się jakie części mamy wybrać (te komputery są ograniczone do drobnych zmian), a sprzęt dobrany jest przez profesjonalistów co będzie gwarancją niskiej awaryjności i wysokiej kompatybilności sprzętowej.

Chyba tyle. Coś jeszcze?

I znów podkreślę, ze porównywanie Desktop do All-In-One, to jak porównywanie motoru do auta ... koła są, silnik jest...to samo? Nie - buda inna, a sama buda robi różnicę.

Gdyby buda nie robiła różnicy, to motor byłby lepszy, bo ma lepszy silnik - tzn. motor szybciej jeździ niż auto za tę samą cenę.

Moja dyskusja kończy się w tym temacie, bo uważam, że jest wyczerpany.

#273 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 29 sierpnia 2011 - 10:35

Cytat Pawła Tkaczyka:
"na dojrzałych rynkach ludzie kupują produkty nie dla ich cech funkcjonalnych (no bo, umówmy się, każdy komputer sprawdzi Ci pocztę i napisze list, każdy samochód dowiezie Cię do pracy), ale dla cech emocjonalnych, dla większej idei, która stoi za marką. Wizjonerstwo Apple polegało na tym, że już w 1984… traktowali rynek komputerów, jak rynek dojrzały. I sprzedawali nie komputer, ale ideę."

Idealnie pasuje do tego tematu.

I cieszysz się z takiego własnego podejścia do Apple? To jest puste i płytkie. Co więcej jest to nieprawdziwe, ponieważ jest to cecha marek luksusowych, do których Apple nie należy. Nie wolałbyś, żeby za ładnym wyglądem stała też dobra jakości i porządne podzespoły adekwatne ceny?

Tym niemniej przedstawione przez Ciebie podejście jest uczciwe, o ile zwolennicy Apple nie dorabiają do tego teoryjek o rzekomo lepszym sprzęcie niż komputery konkurencji. Co zaskakujące, w Polsce jest jakaś dziwna potrzeba posiadaczy komputerów Apple udowadniania wszystkim na siłę jaki to ich sprzęt jest najlepszy i cudny, podczas gdy ludzie na zachodzie kupują sprzęt, żeby go używać, nie po to, żeby się nim podniecać i opluwać konkurencyjne rozwiązania. Może to wynika z Polskiej relacji ceny Apple do naszych zarobków, a co za tym idzie udowadniania sobie "skoro zapłaciłem dużo kasy to musi być najlepsze". Polskie Apple community czuje się "elitą" niestety, podczas gdy w bardziej dojrzałych i bogatszych społeczeństwach są to dobra dostępne bez problemu dla każdego.

#274 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 29 sierpnia 2011 - 10:40

Są również osoby dla których cecha sprzętu od Apple - 'It just works' jest nie do przecenienia. Dotyczy to wszystkich produktów od iPoda do iMaca. Ja mam osobiście zawsze ubaw gdy ktoś ze znajomych siada do mojego macbooka pro. Wtedy zawsze jest 3 razy wow. Wow jak to szybko chodzi, wow jaki fajny interfejs, wow jak to ładnie wygląda. Towarzyszy na ogół temu również pytanie: 'jak często robisz reinstal?' Podobnie jest w przypadku iPhone'a i iPada.

#275 postr

postr
  • 182 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 11:03

I to juz chyba wszystko w temacie tego Lenovo... Przepraszam, ale 23" i 1920x1080 bedzie fajne dla "kinomana", siedzacego metr przed monitorem, natomiast do pracy nie ma wogole porownania z ekranem iMaca 27". Na dodatek nie wiadomo, czy w Lenovo nie siedzi jakas TN-ka, co byloby zreszta uzasadnione w kontekscie pozycjonowania tego komputera (dla kinomanow i graczy).
Ja wolalbym jednak iMaca 27" z procesorem i5 2.7, z rozbudowa RAM do 16GB we wlasnym zakresie, a w opcji (bez doplaty) AWK i AMT. W przypadku Lenowo wystarczy spojrzec na klawiature i mysz, zeby sie przekonac, ze czas nadal stoi w miejscu i pokazuje rok 2007.

Szkoda jedynie, że te iMaki mają takie problemy z matrycami :/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych