Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Update macbooka dzis o 14:00?

• Please log in to reply
152 replies to this topic

#101 Simborek

Simborek
  • 1272 posts
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Posted 15 May 2007 - 18:44

Choć zmiana jest kosmetyczna - jest się z czego cieszyć :D 1) W Stanach pojawią się stare MacBooki refubrished; 2) W Polsce pojawi się więcej MacBooków refubrished sprowadzonych ze Stanów na Allegro; 3) Używane MacBooki stanieją, bo zwiększy się podaż tych refubrished ze Stanów; 4) PowerBooki G4 zaczną wreszcie tanieć; 5) Kupie sobię tanio PowerBooka G4 12" :D

#102 PowerbookFiend

PowerbookFiend
  • 619 posts
  • SkądLandsberg/Stettin

Posted 15 May 2007 - 18:56

Apple "suabo". Karta nadal drewniana co pownie nie zrobiło VJ, napęd Combo to już kpina i plucie w twarz klientom. Ludzie na Boga jest XXI wiek. A wszystkie mądrale, które mówią jak im DVD wisi mogą odesłać mi swoje wypalarki, odeśle zewnętrzne na usb i na te "2 razy w roku" będą mieli. Ale fajnie że podkręcili i tak wydajny procek ceny polecą w dół a my będziemy mieli szybsze i tańsze komputery.

#103 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 15 May 2007 - 19:25

LCD na ledach [url]http://www.macworld.pl/news/110171.html[/url]

#104 TomekB

TomekB
  • 310 posts

Posted 15 May 2007 - 19:30

4) PowerBooki G4 zaczną wreszcie tanieć;
5) Kupie sobię tanio PowerBooka G4 12" :D

Przecież tanieją od roku conajmniej (nie żebym się mocno cieszył;)). Ba, magiczną barierę 1000 USD (za ostatnie 15.4") przekroczyły w zeszłe wakacje. 12" wtedy były po 800.

#105 PGC

PGC
  • 1023 posts

Posted 15 May 2007 - 19:45

Nie lepiej sobie konsolkę kupić i "giercować"?
...
Nie najeżdzam na Ciebie, po prostu zastanawiam się nad powodami tego, dlaczego interesują Cię maki?

Bo chce miec:
1) komputer bardzo mobilny (nie do grania)
2) OSX 1.5 jak wyjdzie na jesien (czyli tuz tuz)

MBP za duzy i za drogi, a MB wsam raz.

Pierwszy MB bez DVDRW = LOL, chyba za duzo tych napedow zamowili.
Trzeci MB Black = Kolor nie odpowiada a i nie jestem snobem bym placil tyle za farbe.
Pozostaje drugi MB - srodkowy = wszystko w nim bylo by cacy gdyby nie ta karta.

Wyjdzie Leopard, wprowadza jakies przezroczystosci, rozmazywania i tym podobne efekty by OSX byl lepszy od Visty i GMA tego za Chiny nie obsluzy.

Mysle ze to posuniecie to po prostu jest w wyniku nieustannego spadania cen, czyli dostosowanie sie Apple to reszty rynku a nie zadne "zmiany". Ja jestem bardzo rozczarowany bo czekam juz tyle na ta karte i ciagle nic. Teraz wiem ze 11-15 czerwca zapewne updatu MB-ow nie bedzie, a karta zmieni sie wraz z Santa Rosa, czyli za... kto to wie, kolejne pol roku?

#106 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 May 2007 - 20:19

Wyjdzie Leopard, wprowadza jakies przezroczystosci, rozmazywania i tym podobne efekty by OSX byl lepszy od Visty i GMA tego za Chiny nie obsluzy.

Hmmm... przezroczystosci... juz sa... rozmazywania? To juz chyba tez jest (efekt przy dodawaniu widgetu w dashboardzie). i GMA radzi sobie z tym swietnie... Sam "cover flow" jest tez rozwiazany po czesci HW... z tym tez GMA sobie radzi bez problemu...

#107 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 15 May 2007 - 20:20

PGC,zebys sie nie zdziwil jak ibooki beda z leopardem smigac..tylko 1gb ram i pewnie wszystko bedzie gladko chodzilo, core animation czarny kon leoparda moim zdaniem. dozbieraj do macbooka pro bo pewnie 11.06 beda nowe a te 'stare' beda tansze albo w promo w SAD. macbook nie jest i pewnie dlugo nie bedzie do grafiki a juz na pewno nie do rozwiazan pro, chodz u mnie w niektorych zastosowaniach pro daje rade :) trzeba miec tylko aplikacje UB :)...jak ktos juz powiedzial czas na imac ..oby nie zrobili czarnego:D..sam design jest wypasny nie wiem co mogli by zmienic.

PS > PGC ty moze zmien sobie system z 1.5 na 10.4.9 to zobaczysz te efekty :D ;)
Pozdro

#108 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 May 2007 - 20:22

LCD na ledach http://www.macworld....ews/110171.html

Powazny wyciek, zeby nie bylo tak, jak wczesniej z ATI... Pewnie ktoras z firm zostanie odprawiona w przyszlosci, przy zaopatrywaniu w panele z podswietleniem LED ;)

#109 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 15 May 2007 - 20:28

Tak czy siak, w czerwcu czeka nas moc wrazen. iPhone, Leo Final Beta, Macbooki Pro. Bedzie sie dzialo..

#110 ozz

ozz
  • 1129 posts
  • SkądBiałystok

Posted 15 May 2007 - 20:46

tak poczytalem i cofam tego iMaca - imac pozniej sie zaktualizuje moze z mbp teraz pora na mac mini bo on tez jest lekko "do tylu z procesorami" w porownaniu z iMacami :D zobaczymy czy rozkminilem sposob aktualizacji appla :D

#111 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 May 2007 - 20:58

Apropos... ktos chce kupic MBP za 6500zl ?! :D

#112 ozz

ozz
  • 1129 posts
  • SkądBiałystok

Posted 15 May 2007 - 21:04

Apropos... ktos chce kupic MBP za 6500zl ?! :D

za drogo .. ;D

a wracajac do aktualizacji . tak mi przypomniala sie neidawna aktualizacja ACD . tam to dopiero niewiele zmienili .. wiec powinnismy sie cieszyc ze w mb jest troszke nowosci

#113 PGC

PGC
  • 1023 posts

Posted 15 May 2007 - 21:30

dozbieraj do macbooka pro

Nie ma Pro 13". Mam laptopa 14.1" i chę coś trochę mniejszego. 12-13" było by idealne (nie za wielki laptop, jeszcze czytelna matryca). Oczywiście można kupić coś w Sony/Hp, taniej i lepszą kartą, ale to zaś pakowanie się w Windowsa. Druga sprawa to cena Pro, dać ~$600-700 za to by cieszyć się kartą ATI to już przesada. Za tą cenę można kupić całego laptopa!

Najwidoczniej Apple nie trafia w moje minimalne wymagania i chyba nie tylko moje, bo nie jestem odosobniony.

Zastanawialiście się może kiedyś dlaczego Apple dzieli MB na trzy grupy zamiast sprzedawać tak jak inne firmy? Każdy by sobie wybrał to co chce, dopasował do swojej kieszeni. Chcę mieć kartę a nie atrapę, proszę bardzo, klik i już mam to co chę. A taka opcja jak "Kolor czarny = $150" raczej nie miała by prawa bytu.

#114 uwak

uwak
  • 778 posts

Posted 15 May 2007 - 21:33

marketing + snobizm = ja sprzedaje starego hp-ka za jakis czas ibooka = zanim nie spadnie ponizej 1500 dokladam kase i wchodze w hp najprawdopodobniej + suse skoro apple nie ma swoim segmencie maszyny dla mnie - walic appple = a os x i tak se postawie na c2d :) przeciez nikt mnie nie zmusza zeby miec jabko - mimo tego ze chce ...naprawde chce lae oni sie staraja mnie zniechecic caly czas = brak malej ..ale pozadnej maszyny i niekoniecznie w duraluminium = wole poliweglany .... nic nie stoji naprawe na przeszkodzie zeby sypneli jakies 12 /13 ale z grafika a nie jej namiastka i wsadzali z zalozenia superdrive = nawet niech nagrywa te dvd 2x ale niech nagrywa ..... skoro inni moga to apple tez moze ...czemu niechce ? o to nalezy zapytac stefanka ..moze za ciency sa poprostu zeby oferowac az taki przekroj w modelach :)

#115 Wicko

Wicko
  • 1405 posts
  • SkądBiałystok

Posted 15 May 2007 - 21:39

I będziesz znosił ten okropny system i jego przywileje?!

btw.

Na forum niedozwolone jest:
[..]
e. rozpowszechnianie informacji stanowiących pomoc w dokonywaniu czynności niezgodnych z obowiązującym prawem, w tym szczególnie informacji o metodach zdobycia i uruchomienia nielegalnych kopii programów oraz innych plików chronionych prawem autorskim

clr -> Wiem, że są osoby, które wciąż używają płytek, dlatego nie mówię bezpośrednio o MacBooku, a jakiejś osobnej wersji, którą nazwałem sobie MacBook Mini, żeby być taki dżezi ;)

#116 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 15 May 2007 - 21:39

dokladam kase i wchodze w hp najprawdopodobniej

OK, powodzenia, kazdy ma prawo wyboru i nikt do niczego nie zmusza. Szczescia na nowej drodze..

#117 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 15 May 2007 - 21:48

tony, chyba na starej ;) nikt do niczego nie zmusza nikt nie naciska lecz: -macbook jest dla studentow i uczennic :D -macbook pro jest dla PRO -mac pro - jest dla PRO PRO :D uwag superdirve jest w srednim macbooku..ja bym celowal teraz wlasnie w niego, albo macbooka pro z odzysku :) ..kumpel wyjezdza do US wiec moglby cos mi kupic..poszukaj na forum ludzi ktorzy zajmuja sie handelm macami...wiem ze jest przynajmniej 1 osoba ktora ma w swojej ofercie duzo macow.Apple nie pasuje cenowo dla Polakow dlatego niektorzy zastanawiaja sie z przesiadka taka smutna rzeczywistosc...

#118 uwak

uwak
  • 778 posts

Posted 15 May 2007 - 21:56

sredni macbook kosztuje w polsce prawie 4400 netto ....... ibooka g4 kupilem bo chcialem mala maszyne = powerbook'a bym juz nie kupil bo za drogi po prostu ...za drogi i juz dodatkowo gdyby to wciaz byly ppc ....ale skoro to teraz ZWYKLY PECET ? phi .....

#119 teodozjusz

teodozjusz
  • 190 posts

Posted 16 May 2007 - 06:26

gdyby to wciaz byly ppc ....ale skoro to teraz ZWYKLY PECET ?
phi .....

Mam bardzo podobne odczucia co uwak. Kupiłem maka dla ppc , osxa i tego by być "innym".
A teraz mam kupować ładnie opakowanego "zwykłego peceta" za kupę kasy ... po co ?
Jako urodzony kombinator uwielbiający instalację , reinstalację , grzebanie w systemach , linuxy , bsd , windowsy , wybiorę "normalnego" pecetowego notebooka i będę na nim kombinował co chcę za mniejsze pieniądze a jak padnie to znowu kupię coś podobnego znowu za mniejsze pieniądze i znowu będę kombinował ... itd. Zaś mojego cudownego mini g4 będę miał do oglądania filmów , słuchania muzyki i internetu i tam nic nie będę grzebał. I będę szczęśliwy bo robię to dla siebie. Lubię i pecety i maki i c64 i atari 65xe - lubię komputery. Takie mam upodobania.

Apple naprawdę mnie rozczarował tym "update" ... jaki "update" ? ... marketing i mus , bo nie można zostawać w tyle ...

#120 lukas

lukas
  • 565 posts
  • SkądKTW

Posted 16 May 2007 - 14:56

Chyba nie ma jakiejś specjalnej różnicy w szybkości między 2.0 a 2.16 GHz? - kupiłem ostatnio tą wersję za 5349 - 2GHz, 80GB HD, SD... :( - czy jest się czym przejmować, bo ja zawsze jeśli nie mam czegoś najbardziej aktualnego krótko po zakupie to popadam w histerię;)?

#121 uwak

uwak
  • 778 posts

Posted 16 May 2007 - 17:32

hmmm niecale 10 % ..... - wiec licząc w ten sposob to niewiele zmienia i własnie dlatego rozgladam sie za paskudnymi dla was hp-kami i thinkpadami ..ktore za mniejsza cene ...beda mialy 1.83 ghz ....ale za to w miare normalna grafike ....a to duzo zmienia :P oraz - teodozjusz - nareszcie myslacy makowiec a nie lama fanatyk .......

#122 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 16 May 2007 - 18:34

@teodozjusz fakt niektorzy komputery kupuja po to by uzywac w pracy ,a inni zeby grzebac w nich , Ci ostatni to typowi fanatycy. zatem ..milego grzebania;) @uwak u ciebie lama fanatyk = user co nie wie po co sa logi?

#123 uwak

uwak
  • 778 posts

Posted 16 May 2007 - 18:38

? a na jakiej podstawie takie stwierdzenie ? ( logi swoje obce i inne ogladam / przegladam codziennie - az do wyrzygania czasem :P )

#124 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 16 May 2007 - 18:45

no to wlasnie nie jestes lama fanatyk, ja jestem lama ale nie fanatyk. na jakiej podstawie tak stwierdzam? wydaje sie ze ludzie ogladajacy logi, grzebiacy w systemie wlasnie tak nazywaja zwyklych uzytkownikow.

#125 uwak

uwak
  • 778 posts

Posted 16 May 2007 - 18:52

a ok - tak lama fanatyk = user co nie wie po co sa logi i konsola - dokladnie

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users