Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 13'' 2011 opinie właścicieli...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
223 odpowiedzi w tym temacie

#101 PrzemOriginal

PrzemOriginal
  • 103 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 września 2011 - 17:12

Jak to nie możesz wyłączyć? A jak przytrzymasz przycisk wyłączania na klawiaturze to się nie wyłącza?

#102 karas2002

karas2002
  • 308 postów
  • SkądWilkasy

Napisano 14 września 2011 - 20:41

Jak przytrzymam to oczywiście, może trochę źle to napisałem, ale po prostu problem był już poruszany na forum, nie tylko ja tak mam i rozwiązania konkretnego nie otrzymałem. Nie wyłącza się system, aha no i na lionie przy podłączonym zasilaczu, system się nie usypia... też już o tym pisałem...

#103 PrzemOriginal

PrzemOriginal
  • 103 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 września 2011 - 21:31

Spróbuj zresetować pamięć PRAM i NVRAM.
Instrukcja poniżej:
Resetowanie pamięci PRAM i NVRAM komputera Mac

#104 latrav

latrav
  • 9 postów

Napisano 15 września 2011 - 13:01

Może udaj się do serwisu? Wiem, że na Dobrej w Warszawie jest świetny serwis i outlet, ale Szczecina nie znam... :(

#105 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 15 września 2011 - 13:18

Komputery Mac z procesorami firmy Intel: zerowanie kontrolera SMC

Wentylatory
Wentylatory komputera utrzymują wysokie obroty mimo tego, że komputer nie jest mocno obciążony i obieg powietrza jest prawidłowy.

Podświetlenie i wskaźniki
Podświetlenie klawiatury działa nieprawidłowo (w przypadku komputerów Mac, które są wyposażone w tę funkcję).
Wskaźnik stanu działa nieprawidłowo (w przypadku komputerów Mac, które są wyposażone w ten wskaźnik).
Wskaźniki baterii, jeśli są, działają nieprawidłowo (w przypadku komputerów przenośnych z niewymiennymi bateriami).
Podświetlenie wyświetlacza nie reaguje na zmiany oświetlenia otoczenia (w przypadku komputerów Mac, które są wyposażone w tę funkcję).

Zasilanie
:arrow: Komputer nie reaguje na naciśnięcie przycisku zasilania.
Komputer przenośny Mac nie reaguje prawidłowo na zamknięcie lub otwarcie pokrywy.
Komputer nieoczekiwanie przechodzi w tryb uśpienia lub wyłącza się.
Bateria nie jest prawidłowo ładowana.
Dioda LED zasilacza MagSafe nie sygnalizuje poprawnie aktywności zasilacza.

Wydajność systemu
Komputer reaguje niezwykle wolno, chociaż procesor nie jest szczególnie obciążony.

Karta graficzna
Komputer obsługujący tryb wyświetlacza nie przechodzi w ten tryb lub nie wychodzi z niego zgodnie z oczekiwaniami.
Komputer obsługujący tryb wyświetlacza przechodzi w ten tryb lub wychodzi z niego w nieoczekiwanych momentach.

#106 karas2002

karas2002
  • 308 postów
  • SkądWilkasy

Napisano 15 września 2011 - 21:26

Ani PRAM i NVRAM, ani SMC nie pomaga, wiem, że jeżeli chodzi o klapę to wina liona i nie tylko ja mam taki problem. Przy pracy na baterii jest ok.. Z wyłączaniem jest problem po dłuższej pracy, również było już o tym mówione, najczęściej jest to problem z Javą.

#107 karas2002

karas2002
  • 308 postów
  • SkądWilkasy

Napisano 16 września 2011 - 08:16

JEZU! Ja nie wiem jak to zrobiłem, ale przeczytałem MacBook Pro w temacie... I cały czas pisałem o MBP 13" 2011... Padam na kolana i błagam o przebaczenie!

#108 PrzemOriginal

PrzemOriginal
  • 103 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 września 2011 - 20:38

Może nie napisałem do końca jasno. Przy iPhoto działa płynnie i nic się nie zacina. Jedyny minus to to, że się nagrzewa i uruchamia wiatraki na wysokich obrotach. Natomiast nie ma żadnego dyskomfortu jeśli chodzi o płynność działania aplikacji..

Okazało się, że iPhoto przeszukiwało twarze i przez to się tak nagrzewał. Obecnie nie ma takiego zjawiska. Także jest dużo lepiej niż przypuszczałem. Polecam każdemu, kto się zastanawia czy brać nowego Air'a.

#109 m.bielski

m.bielski
  • 5 postów

Napisano 08 października 2011 - 14:55

kupilem macbooka air 13" i7 i szczerze mowiac jestem absolutnie zachwycony ! ale to moze dlatego ze to moj pierwszy mac :) jakby ktos mial jakies pytania, chetnie pomoge ! pzdr

#110 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 08 października 2011 - 22:24

zastanawia mnie ile taka bateria podziała jak miałby to być dla mnie główny komputer (czyli używany średnio 4h dziennie). W MacBooku, którego sporadycznie używam bateria wytrwała jakieś 2 lata z tym, że wymiana była banalnie łatwa, a Airze?

#111 PrzemOriginal

PrzemOriginal
  • 103 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 października 2011 - 23:36

Co rozumiesz przez wytrwała? W sensie, że padła po 2 latach? Mam też MBP 15" late 2008 i bateria działa do dziś. Ma ponad 400 cykli i trzyma ok 2h. Co do Air'a to można to zrobić przy pomocy iFixit: Installing MacBook Air 13" Mid 2011 Battery - iFixit lub oddać oczywiście do serwisu, gdzie zrobią to za nas;)

#112 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 09 października 2011 - 11:18

Tak, padła po 2 latach (ok. 300 cykli). Wymiana wymianą, ale skąd dostać taką baterię. Z tego co widzę, to nie ma nawet do tych starszych Airów.

#113 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 09 października 2011 - 11:23

Witam,

Do przedwczoraj mialem MBA 13,3" i5 1,7Ghz 4GB RAM 128SSD-Toshiba i bateryjke, ktora niestety nigdy nie uzyskala mocy 100%
Problem ten / jest poruszany na wielu forach internetowych /

Sprzedalem i kupilem MBA 11,6 i5 1,6 Ghz 4GB RAM 128SSD-Samsung

Nie patrzac na wielkosc przekatnej ekranu i slabszej mocy baterii jestem bardzo zadowolony.

Z tego co zauwazylem majac obydwa modele na + dla 11,6"

-wentylatory wlaczaja sie dopiero przy temperaturze od 88 stopni
-przy uzytkowaniu tych samych aplikacji temperaturka samego urzadzenia jest nizsza

Pozdrawiam

GAMA007

#114 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 09 października 2011 - 11:31

Tak, padła po 2 latach (ok. 300 cykli). Wymiana wymianą, ale skąd dostać taką baterię. Z tego co widzę, to nie ma nawet do tych starszych Airów.

Z wymianą może być problem bo tam nie ma takiej prostej jednej baterii jak w MacBooku Pro 15 unibody. Może taniej wyjdzie kupno 4 nowych ogniw, wyglądają jak te z iPada ;-)
http://guide-images....FbWJNcDnF.large
Dale pocieszenia jednak Apple montuje dobre baterie. Moja w MBP ma ponad 2 lata, ponad 348 cykli i 94% pojemności ;)

#115 Laz

Laz
  • 799 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 października 2011 - 12:43

Sam używam iMaca i właśnie MBA 13" 128SSD po 4h dziennie, ale póki co to się tym nie przejmuję.

#116 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 09 października 2011 - 16:29

@GAMA007 ponoć, po paru dniach bateria się "wyrabia" i uzyskuje 100 %. Czytałem na jakiś forach, że nie ma się czym martwić... ;)

#117 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 10 października 2011 - 16:03

Witam,

@michx,

miałem go ponad miesiąc.
Na koniec bateria spadła do 94% / to dla mnie nie jest normalne /

Pozdrawiam

GAMA007

#118 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 10 października 2011 - 16:28

@GAMA007 a nie mogłeś po prostu oddać do serwisu ? Powinni by zrobić to za darmo ;)

#119 markoviak

markoviak
  • 119 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 października 2011 - 22:42

właśnie dzisiaj przyleciał do mnie Macbook Air 13" aż po półtoramiesięcznych oczekiwaniach... no i... coś nieopisanego! tak pięknego sprzętu jeszcze nie widziałem. naprawdę, cieszy oczy aż miło. Po rozpakowaniu nie mogłem uwierzyć że jest aż tak lekki! oczywiście że bawiłem się nim w ispocie ale dopiero dzisiaj doceniłem jakość wykonania. choć może się zdawać że pod taką "cienką maską" nie ma ryczącego lwa, to jest to ogromny błąd. otworzyłem chyba wszystko co się dało, a ten skurczybyk nawet się nie spocił. :) akurat trafiłem wersję samsungowską. Co do ekranu, mi 13 całkowicie starcza więc to chyba jedne z najlepiej wydanych 5500 zł. Wszystkim polecam!!!

#120 PrzemOriginal

PrzemOriginal
  • 103 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 października 2011 - 22:53

@markoviak: Gratuluję wyboru. Sprzęt jest naprawdę ekstra. @bar-trek: Baterie można dostać pewnie na e-bay'u.

#121 PitBull

PitBull
  • 21 postów

Napisano 12 października 2011 - 16:14

Ja rozważam kupno Air , czytam wszystko co o nim piszą ludzie na forach, i chyba jednak się skusze na Ari,myślę jeszcze o Pro. Ale w sumie mam mocnego laptopa Dell studio Xps o przekątnej 15,4 i myślę że lekki i nie duży MacBook będzie lepszym wyborem niż Pro.

#122 komoornik

komoornik
  • 61 postów

Napisano 14 października 2011 - 20:53

Do mnie parę dni temu dojechał w końcu MBA 11" kupiony na początku września. Załapałem się w ostatniej chwili na sensowny kurs dolara - zapłaciłem 3300 zł za model z i5 / 4 GB / 128 GB :) SSD jak i ekran są firmy Samsung.

#123 link123

link123
  • 19 postów

Napisano 14 października 2011 - 21:26

zastanawiam się nad zakupem Air 13, chociaż znajomi podpowiadają mi, żeby nie sugerować się mobilnością a wielkością matrycy i koniecznie brać 15 - czyli pro. Możecie podać jakąś sensowną konfigurację dla aira i pro. Powiedzcie, gdzie można kupić sprzęt - cortland jest stosunkowo drogi jak widze...

#124 Gość_Matej_*

Gość_Matej_*

Napisano 15 października 2011 - 15:23

zastanawiam się nad zakupem Air 13, chociaż znajomi podpowiadają mi, żeby nie sugerować się mobilnością a wielkością matrycy i koniecznie brać 15 - czyli pro. Możecie podać jakąś sensowną konfigurację dla aira i pro. Powiedzcie, gdzie można kupić sprzęt - cortland jest stosunkowo drogi jak widze...

kolego z twojego postu wynika ze nie masz pojecia o sprzecie i sam nie wiesz czego dokladnie chcesz. Musisz sam sobie odpowiedziec do czego maszynka moze ci sluzyc, a wszelkie informacje sa zawarte w internecie (Apple (Polska)). Co do ceny Apple to stosunkowo droga marka, z oceny twojego postu sugeruje: poszukaj sobie innej firmy.

#125 pawelq

pawelq
  • 32 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 15 października 2011 - 20:49

Powiem Ci tak, z tego co ja używam aira, to jest mi on bardzo pomocny na studiach. Jest lekki i zajmuje mi bardzo mało miejsca w plecaku. Wyciągam sprawdzam, chowam, trzymając go tylko w ręku i takiego właśnie komputera potrzebowałem. Tak samo jak Ty zastanawiałem się nad pro/air tylko wyłącznie 13. Jestem mega zadowolony, że postąpiłem tak a nie inaczej, gdyż mam bezpośrednie porównanie. Inny student ma maca pro 15 i za nim się rozpakuje z tym i cokolwiek zrobi to zajmuje mu dużo czasu i w porównaniu do mojego jest trochę ciężkawy. Ten dodatkowy kilogram w używaniu "w terenie" na prawdę robi różnicę. Jeżeli ma to być Twój jedyny komputer, to wybieraj między pro 13 a 15. Da Ci to w domu dobrą, mocną i przenośną stację (w przyszłości także do rozbudowy) jeżeli masz imaca/pcta/cokolwiek stacjonarnego to bierz aira. Spytaj się znajomych czy pracowali na macbook air 13 cali 2011. Nie ? hmm.. to znaczy nie wiedzą, że połączenie mobilności, szybkości i na prawdę świetnej grafiki daje przyjemność i satysfakcję z pracy. Biorąc pod uwagę poprzednie modele, da się na nim nie tylko poserfować w internecie czy pisać teksty. Pociągnie spokojnie programy do obróbki grafiki itp.

kolego z twojego postu wynika ze nie masz pojecia o sprzecie i sam nie wiesz czego dokladnie chcesz. Musisz sam sobie odpowiedziec do czego maszynka moze ci sluzyc, a wszelkie informacje sa zawarte w internecie (Apple (Polska))

Like it!
godna uwaga.

jeżeli chcesz obniżyć koszt swojego zakupu, zakręć się czy ktoś nie ma możliwości kupna maców z US/UK.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych