Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 13'' 2011 opinie właścicieli...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
223 odpowiedzi w tym temacie

#151 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 15 listopada 2011 - 19:26

Przy włączonym safari, xcode czy dashcode nic nie słychać. Szczerze mówiąc podczas mojego użytkowania komputera nigdy nie słyszałem wentylatora prócz odpalenia jakiś głupich gierek poprzez parallels czy z app store... ;) Nic się nie grzeje, nie wiem co za głupoty nie którzy wygadują. Niesamowity sprzęt. Co do minusów: -"unikatowy" hmmm... dysk -brak złącz takich jak USB 3.0, eSata czy nawet FireWire, ale przynajmiej jest ThunderBolt...

#152 iTrzeci

iTrzeci
  • 451 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2011 - 18:47

Przy obejrzeniu pierwszego lepszego serialu 20-minutowego na VOD Tvn Player, miałem procka rozgrzanego do 90C i wentylatory rozkręcone do 6000 rpm ++ głośny jak suszarka - to tak odnośnie grzania się i wentylatorów - no ale jakość HD była + fullscreen, więc absolutnie nie narzekam, chociaż mogliby jakoś inaczej kwestie chłodzenia rozwiązać... ^ ^

#153 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 19:07

A gdzie jest HD w TvnPLAYER ?

#154 iTrzeci

iTrzeci
  • 451 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2011 - 20:08

Tak jak Ci odpowiedziałem w prywatnej wiadomości; z tego co zauważyłem, opcja HD jest uruchamiana jak tylko istnieje materiał w takowej. Wiem na pewno, że jakiś serial odpalany z ich strony jest bankowo tej jakości - obraz ostry jak żyleta. W każdym razie, 20 minutowy seansik i komputer wyrabia ponad 90tke :P

#155 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 21:13

Nigdzie nie znalazłem programu w HD na tejże stronie... za to nie raz zapusze jakiś filmik na youtube w 1080p i nic sie nie grzeje... Może masz jakiś wadliwy egzemplarz?

#156 iTrzeci

iTrzeci
  • 451 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2011 - 22:31

Raczej nie, bo zazwyczaj temperatury są w normie, tylko na vodzie potrafi się rozgrzać.

#157 damianl

damianl
  • 6 postów

Napisano 18 listopada 2011 - 01:19

Nie jest to po prostu kwestią podobną do Safari+Flash=bardzo złe połączenie? Porównując Chrome z kilkoma kartami youtube zjada o wiele mniej zasobów, a jeszcze bardziej oszczędny jest na win. Ot, wynik niechęci do flasha ze strony apple.

#158 Jack182

Jack182
  • 72 postów
  • SkądNadarzyn, PL

Napisano 18 listopada 2011 - 11:02

i5 czy i7 Witam wszystkich. W ciągu najbliższych 2 tygodni chcę zakupić MBA13/256 i stoję przed drobnym dylematem co do wyboru procesora i5 czy i7. Komputera głównie używam do Office (Word, Excel, PowerPoint, Outlook) oraz trochę grafiki Corel, PhotoShop, Illustrator. Proszę o podpowiedź czy różnica pomiędzy i5 1,7 i i7 1,8 będzie znacząca i wpłynie dość mocno na wydajność, czy szkoda 400PLN? Z góry dziękuję i pozdrawiam Jack182

#159 iTrzeci

iTrzeci
  • 451 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopada 2011 - 13:37

Szkoda 400 złotówek, gdzieś już to potwierdzali - dużego skoku wydajności nie uświadczysz. Ale oczywiście jak masz kasę, to kupuj - mi by było jej szkoda wydać, tym bardziej że na Twoje potrzeby spokojnie i5 starczy. SPOKOJNIE : p

#160 Jack182

Jack182
  • 72 postów
  • SkądNadarzyn, PL

Napisano 20 listopada 2011 - 15:53

No to szybka decyzja i od wczoraj walczę żeby ogarnąć sprzęt:-)

#161 drew

drew
  • 47 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 listopada 2011 - 09:02

ja zmieniłem sobie macbooka air poprzedniego na tego z tego roku, 13,3 ponieważ nowy procek i5 i 4GB ram mnie przekonały bo przy parallels to ma duże znaczenie i sprzęt chodzi ok(byłem przyzwyczajony do nagrzewania przy flash lub filmach mkv) ale wykonanie jest gorsze, sprzedawca powiedział, że to nie podlega wymianie, ewidentnie komputer stoi na 3ch nogach więc coś jest nie tak z obudową a jak się go dociska ewentualnie otwiera/zamyka to słychać klik... masakra... albo mam pecha albo rzeczywiście idą na ilość i nic z tym zrobić nie mogę... w serwisie tylko odkręcili i skręcili obudowę mówiąc, że wszystko jest ok... to już mój 5ty macbook, od lat mam apple i po raz pierwszy niesmak... mam pytanie, czy też tak macie jak macbook jest chłodny, że touchpad przeskakuje, tzn próbuje się zaznaczyć jakiś element na pulpicie a on nagle zjaduje się 4 cm niżej itd... po prostu zmienia położenie...

#162 rzeziol

rzeziol
  • 279 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 listopada 2011 - 00:18

Właśnie sobie zrobiłem prezent i przesiadłem się z Aira late 2010 11" na 13" i5. Chciałem do niego dokupić monitor ale po przejściu z 11" wydaje się on być gigantem ;) Chodzi jak złoto. Grzeje się trochę przy internetowym streamingu HD ale poza tym nie widzę żadnego ale... no może trochę poza wielkością (ale po przejściu z 11" wszystko wydaje się być wielkie). Lion również robi pozytywne wrażenie (ciężko trochę się do nowego maila przyzwyczaić) - szczególnie ilość gestów. Cieszy podświetlana klawiatura bo lubię popracować wieczorami bez światła nad głową. Mógłby być trochę lżejszy no ale to pewnie nadal wina 11", która praktycznie mieściła się w kieszeni marynarki ;) Na razie duży pozytyw ale nie mówię- hop!...

#163 drew

drew
  • 47 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 listopada 2011 - 11:34

jak macie z bateriami, czy pokazuje Wam do 100% możliwości do naładowania w stosunku do fabrycznej wielkości? bo ja mam 94% tylko mogę tylko naładować mam 6304 a powinno być 6700... czy coś takiego nadaje się na gwarancję? mam 51 cykli

#164 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 24 listopada 2011 - 13:12

jak macie z bateriami, czy pokazuje Wam do 100% możliwości do naładowania w stosunku do fabrycznej wielkości? bo ja mam 94% tylko mogę tylko naładować mam 6304 a powinno być 6700... czy coś takiego nadaje się na gwarancję? mam 51 cykli

norma

#165 rees

rees
  • 167 postów

Napisano 25 listopada 2011 - 16:11

Drew: to nie jest norma. Mam 20 cykli i jest 100%. W momencie zakupu tj otwarcia, health był 99% i spadło nawet do 98% po 5 cyklu. Dopiero po 15 cyklu pokazuje na stałe 100% - 6677 mah na 6700 mah fabrycznie...

#166 drew

drew
  • 47 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 listopada 2011 - 19:34

kurcze to nie wiem czy mogę coś z tym robić? z wcześniejszym nie miałem takich problemów, anie stuki w obudowie ani to info o baterii... w serwisie pewnie powiedzą chodzi ok itd...

#167 rees

rees
  • 167 postów

Napisano 27 listopada 2011 - 22:04

drew: tylko nie mów że używasz cocnut battery - który ma stare algorytmy…istat?

#168 iTrzeci

iTrzeci
  • 451 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2011 - 07:06

Drew: to nie jest norma. Mam 20 cykli i jest 100%. W momencie zakupu tj otwarcia, health był 99% i spadło nawet do 98% po 5 cyklu. Dopiero po 15 cyklu pokazuje na stałe 100% - 6677 mah na 6700 mah fabrycznie...

Nawet do 98% po 5 cyklach? Ja mam 4 cykle i 97%, jest to całkowicie normalne. Bateria wam się nie psuje a jedynie czasem spada prawdziwość pomiarów - dlatego robicie kalibrację (lub powinniście) raz na miesiąc. W każdym razie używajcie laptopa normalnie, różnicy w działaniu nie zauważycie, a przejmujecie się że hej ;)

#169 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 28 listopada 2011 - 07:41

te nowe baterie zupełnie inaczej mają pokazywaną żywotność. Na starej baterii pierwsze dwa lata iStat pokazywał mi 100%. Mimo, że pewna różnica w długości pracy zaczęła się pojawiać. Na nowych bateriach (od unibody) przez pierwsze dwa lata ma się wahać na 90-100% żywotności, a działanie jest takie samo. Dziwny system, no ale cóż, wychodzi na to że tak jest. Więc nie przejmujcie się :) mi dzisiaj rano pokazuje 92% przy 203 cyklach, a wczoraj pokazywało 98% przy 202 cyklach. Może po prostu nie ma jeszcze dobrego programu, który by to ustalił? :>

#170 boruwka

boruwka
  • 2 postów

Napisano 28 listopada 2011 - 15:45

Proszę o jakieś info na temat podłączania dużego monitora do air'a 11": czy spotkaliście się z jakimiś problemami z uzyskaniem konkretnej rozdzielczości? Konkretnie chodzi mi o 27" zewnętrzny, 16:10 display? Bo nie chce mi się przepłacać i kupować 13" air'a. Zwłaszcza, że będzie miał "ograniczone" zastosowanie – 4-6h pracy na iWork i MS Office for mac dziennie z podłączonym 27" Dell'em. Ale muszę "przenieść" te dane później i wyświetlać na różnych monitorach i rzutnikach, więc nie chcę zostać niemile zaskoczony. Dodam, że do tej pory nie używałem jakoś szczególnie mobilnych urządzeń Apple'a; jedynie jednostki stacjonarne... Miałem co prawda przez rok air 13", ale nie używałem go zbyt "mobilnie" – czasem podłączałem do rzutnika u klienta, ale było O.K. Będę wdzięczny za jakąś informację; chciałbym dokonać zakupu w tym tygodniu :)

#171 drew

drew
  • 47 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 listopada 2011 - 18:56

ściągnąłem istat i pokazuje też 94% przy 53 cyklach... nigdy tak nie miałem to co piszecie 98, 97 % itd to tak w innych macbookach przy 200 cyklach... a teraz mi się wydaje to złym wynikiem ale skoro i tak z tym nic nie zrobię to tak musi być... dziś skalibruje baterie... choć wątpię by to coś dało... jeszcze jedno... moze to się nada na gwarancję, jak podłączę słuchawki to po jakimś czasie co chwilę słychać w prawej szumienie, tak co 15-30 sekund mniej więcej, słuchawki sa ok, od iphone

#172 Łukasz CIN

Łukasz CIN
  • 190 postów
  • SkądKruszwica

Napisano 30 listopada 2011 - 17:52

Przy okazji tego tematu mam pytanie do Was. Kiedy można się spodziewać odświeżenia lini MBA? Luty/marzec czy może bardziej maj/czerwiec?

#173 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 listopada 2011 - 18:25

Kiedy można się spodziewać odświeżenia lini MBA? Luty/marzec czy może bardziej maj/czerwiec?

Mac Buyer's Guide: Know When to Buy Your Mac, iPod or iPhone

#174 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 30 listopada 2011 - 19:12

ściągnąłem istat i pokazuje też 94% przy 53 cyklach... nigdy tak nie miałem to co piszecie 98, 97 % itd to tak w innych macbookach przy 200 cyklach... a teraz mi się wydaje to złym wynikiem ale skoro i tak z tym nic nie zrobię to tak musi być... dziś skalibruje baterie... choć wątpię by to coś dało...

jeszcze jedno... moze to się nada na gwarancję, jak podłączę słuchawki to po jakimś czasie co chwilę słychać w prawej szumienie, tak co 15-30 sekund mniej więcej, słuchawki sa ok, od iphone

Zobacz w coconutBattery

Ja mam 398 cyki i też 94% baterii.

#175 komoornik

komoornik
  • 61 postów

Napisano 30 listopada 2011 - 22:53

Przy okazji tego tematu mam pytanie do Was. Kiedy można się spodziewać odświeżenia lini MBA? Luty/marzec czy może bardziej maj/czerwiec?

Osobiście nie wierzę w plotki o refreshu całej linii w Q1 2012. Dlaczego?

Bo z takim refreshem wypadało by wsadzić Ivy Bridge. A najnowsze info o Ivy Bridge są takie - premiera w kwietniu, do tego z jednostek mobilnych na początek tylko Core i7.

I wydaje mi się, że te i7 to tylko jednostki mobilne o standardowym napięciu, a nie ULV które powinny trafić do MBA.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych