Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Air 13'' 2011 opinie właścicieli...

• Please log in to reply
223 replies to this topic

#76 link123

link123
  • 19 posts

Posted 03 September 2011 - 09:04

czytam Wasze posty - użytkowników airów i pro.Zastanawiam się nad zakupem mojego pierwszego maca. Z lektury tego forum wskazuję na wymienione wcześniej dwa modele laptopów. Martwi mnie jednak, że airy się dosyć znacząco grzeją i dodatkowo test nowej 11 pokazał słąbą baterię - 4,5 godz. użytkowania. Czy w przypadku \nowej 13 air bateria jest taka sama? Czy rzeczywiście możliwe jest - zakładając normalna eksploatację/ edytory tekstu, internet/ praca 7 godzin na airze bez ładowania?

#77 PrzemOriginal

PrzemOriginal
  • 103 posts
  • SkądKraków

Posted 03 September 2011 - 09:35

Właśnie dotarł do mnie nowy MacBook Air 13,3" i7. Przesiadłem się na niego z MacBook'a Pro 15", ponieważ potrzebowałem czegoś lżejszego i bardziej mobilnego. Jeśli chodzi o wydajność to Air jest faktycznie lepszy, może dlatego że Pro był modelem late 2008 (pierwszy unibody). Natomiast co do baterii to samo otwarcie iPhoto skraca przewidywany czas działania baterii z 6:45h do 2h. Jeśli trochę się popracuje na iPhoto to wiatraki się włączają i pracują coraz głośniej (około 20 minut trwa zanim zaczną hałasować). Coś za coś. Dla mnie najważniejsza była mobilność i możliwość dostępu do OS X gdzie tylko chce bez urywania ręki, co występowało przy przenoszeniu MacBook'a Pro 15". Podsumowując jeśli otworzysz kilka programów zjadających moc obliczeniową to wiadomo, że zacznie się grzać i hałasować. Ale z drugiej strony, na Pro też bardzo często miałem przyjemność czuć jak się komputer nagrzewa i wiatraki zaczynają wariować przy niezbyt wymagających czynnościach. Dla mnie przesiadka jest na plus. Nawet wychodzi ekonomiczniej. Zainstalowałem sobie najnowszego AutoCAD'a 2012 i wszystko pięknie śmiga, a to najważniejsze. Może nawet pomyśle o sprzedaniu LED Cinema Display. Coraz mniej z niego korzystam od momentu gdy w Lionie pojawiła się opcja pełnego ekranu w aplikacjach.. Pozdrawiam zastanawiających się co wybrać:) Znam ten ból głowy..:)

#78 link123

link123
  • 19 posts

Posted 03 September 2011 - 11:56

dziekuję za informacje - każdy wpis analizuję z uwagą. Zakup sprzętu apple jest dla mnie sporym wyzwaniem - poki co, pracuję i pracowałem na wielu laptopach z systemem win i pakietem office. Zależy mi na mobilności - dlatego rozważam wybór aira lub Macbooka pro. Wydajność i dobry dysk ssd są argumentami przemawiającymi za airem - szkoda, że nowa wersja tego lapt ma słąbszą baterię od poprzednika. Mylę się..?

#79 PrzemOriginal

PrzemOriginal
  • 103 posts
  • SkądKraków

Posted 03 September 2011 - 11:58

Nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie wiem jak sprawowała się bateria w poprzedniej wersji Air'a. Natomiast dzięki dyskowi SSD wszystko śmiga aż miło.

#80 fuzzyland

fuzzyland
  • 193 posts

Posted 03 September 2011 - 12:36

Przepraszam za mały OT ale czy wiecie kiedy w końcu nowe MBA 13" pojawią się w polskiej dystrybucji? Nikt nic nie wie, każą czekać... Tylko ile można ;-) Edit: Chyba zaczynają się pojawiać. W Cortland i iSpot jakieś dziwne zestawy z kablem VGA.

#81 PrzemOriginal

PrzemOriginal
  • 103 posts
  • SkądKraków

Posted 03 September 2011 - 12:47

Ja kupiłem MBA 13" z procesorem i7 w Cortlandzie. Przyszedł 3 dni temu.

#82 link123

link123
  • 19 posts

Posted 03 September 2011 - 17:08

widziałem, że w cortlandzie pojawiła się zniżka edukacyjna. Co sądzicie o tym airze? Ktoś go ma - ile wytrzyma bateria? [url=http://www.cortland.pl/apple-macbook-air-13-and-8243-1.7ghz-4gb-128gb-ssd-intel-hd-graphics-3000-nowy-model.html]Komputery :: MacBook Air :: Apple MacBook Air 13″ 1.7GHz/4GB/128GB SSD/Intel HD Graphics 3000/SD - nowy model - Cortland - systemy graficzne[/url]

#83 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 04 September 2011 - 08:30

Ja go mam, przy codziennym użytkowaniu bateria trzyma mi dłużej niż w MBP 15" z tego roku. No ale nie wykorzystuje go do uruchamiania skomplikowanych programów.

#84 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 04 September 2011 - 10:53

Poza tym warto zauważyć, że w MBA 13" masz rozdzielczość jak z MBP 15", co już samo w sobie jest wielkim plusem.

#85 robbix

robbix
  • 117 posts

Posted 05 September 2011 - 10:07

A ja mam takie pytanie: ile miejsca na dysku zajmuje system i partycja recovery w mba?

#86 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 05 September 2011 - 10:13

robbix: około 5GB musisz odliczyć na system i rozruchową, co do bajta Ci nie powiem, ale tak orientacyjnie. Aha no i pamiętaj że dysk 128GB ma 128 miliardów bajtów, a nie 128*1024^3 bajtów, wychodzi że z dysku 128 masz tak za 119GB efektywnie. Po za tym w przypadku ssd (i w ogóle laptopa) to i tak musisz mieć jakieś archiwum na zewnętrzmym dysku (chyba że się cały mieścisz na 500-750GB - ale to obecnie rzadkość), więc czy na robocz mam 128 czy 750 to przy moich potrzebach (kilka TB) to nie stanowi róznicy - szybkość natomiast stanowi.

#87 pawelq

pawelq
  • 32 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 05 September 2011 - 17:40

Witam,

Jako, że jestem prawie od tygodnia użytkownikiem maca air 2011, wtrącę swoje 3 grosze.
Chyba tak jak większość, jestem bardzo usatysfakcjonowany pracą z tym komputerem i myślałem, że już nic mnie nie zaskoczy. Miałem w rękach głównie starsze vaio (które uchodziły za jedne z lepszych komputerów przenośnych) i spełniały swoją rolę. Mam także porównanie z najnowszym vaio 15" i powiem szczerze, póki nie dostałem swojego aira nie myslalem ze coś może być mobilniejszego, wygodniejszego i ładniejszego zarazem. Jak widać jestem jeszcze młody i głupi. Macbook przy moim użytkowaniu: internet, tona maili, teksty użytkowe, a także do rozrywki-filmy i przeglądanie dopiero co zrobionych zdjęć nadaje się idealnie.
Przy moim użytkowaniu bateria starcza spokojnie na 5:30-6 godzin pracy na wyświetlaczu 50-60%. Nie do pomyślenia na wcześniejszych laptopach. Dysk ssd to coś wspaniałego. Jako, że przerzucam często i gęsto dane drogą internet-komputer-dysk-mac i wszelkie inne kombinacje tego typu, przy pracy z mac'iem jest to dużo zaoszczędzonego czasu.

A teraz taka ciekawostka ukręcająca lekko nosa ludzikom i maszynkom składającym macbooki.
Kiedy tylko dostałem maca, byłem zachwycony wszystkim, ale jak zwykle było coś nie tak. Pomyślałem, ja to znów mam pecha. Klawisz (mianowicie "i") chodził dziwnie. Znaczy się nie miał w ogole skoku. Przy pisaniu bardzo to przeszkadzało gdyż trzeba było go mocniej wciskać, a przy szybkim pisaniu stawało się to niewykonalne. Kiedy już załamany dzisiaj wróciłem do domu z pracy, że tyle kasy wyszarpałem się na świetny sprzęt będę musiał oddawać go do serwisu. Jednak w bólu i w trudzie przekonałem sam siebie do tego aby odpiąć klawisz. I znalazłem zapasową część do maca. (a może jakąś która nie została wkręcona? ) Mianowicie jest to mała śrubka.
MacBook Air (Original/Late 2008/Mid 2009) Screw Set - iFixit
trzeci rząd od dołu po lewo.
Dołączona grafika

#88 murdoc

murdoc
  • 24 posts
  • SkądOslo, NO

Posted 08 September 2011 - 23:01

O cholera. W poniedzialek/wtorek dojdzie moj MBA taki sam. Przestraszyles mnie, mam nadzieje ze z mojego srobki sie nie beda sypac :P

#89 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Posted 09 September 2011 - 10:12

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem :). Jest to mój pierwszy mac, ale wcześniej używałem trochę macosx 10.6.8 na praktykach. No więc wrażenia są niesamowite, jest to najlepszy komputer jakiego do tej pory w życiu używałem :). Diabelsko szybki, ssd z i7 na prawdę dają świetne połączenie. Bateria jest zadymista, 6 godzin przy normalnym używaniu na 60-70% jasności spokojnie wyciąga. No i muszę przyznać, że jest piękny :D. Sam laptop, świetnie się prezentuje, a do tego os 10.7 wprowadził na prawdę wiele dobrego w porównaniu z tym co widziałem na 10.6.8. Jeśli ktoś się zastanawia czy zrobić update, to ja polecam. Na pewno jakiś najnowszy pro z ssd i 4 rdzeniami byłby szybszy, ale powiem szczerze, że patrząc na to co daje mi air 13" wcale nie potrzebuję niczego szybszego, a za to ten jest lekki i moim zdaniem ładniejszy od pro (Chociaż w pro są ładne te czarne obwódki wokół ekranu).

#90 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 09 September 2011 - 10:28

Kwestia gustu, mi się ta czarna obwódka w ogóle nie podoba. Laptop cały srebrny, a tu nie wiadomo skąd czarny plastik przy ekranie.

#91 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 09 September 2011 - 10:36

Ja kupiłem MBA 13" z procesorem i7 w Cortlandzie. Przyszedł 3 dni temu.

Jak wrażenia?

#92 PrzemOriginal

PrzemOriginal
  • 103 posts
  • SkądKraków

Posted 09 September 2011 - 11:11

Jest dużo lepszy niż MacBook Pro 15" late 2008, którego miałem poprzednio. Wiele osób zwraca uwagę przy MBA na to, że szybko się grzeje i że wiatraki często się włączają. Porównując do mojego MBP, Air jest cichy jak mysz kościelna i nie grzeje się jak spasiony grubas w saunie. Przy normalnej pracy (tj. edytor tekstu, safari, mail, iTunes, Evernote, iCal) Air się nie nagrzewa i nie świruje. System działa szybko i perfekcyjnie. Zaczyna się nagrzewać i wiatraki się odpalają przy odpaleniu iPhoto. Ale to pewnie dlatego, że mam spore biblioteki (ok. 30 GB). Jestem bardzo zadowolony z bezgłośnego dysku SSD oraz z dużej rozdzielczości ekranu (w MPB miałem taką samą rozdzielczość). W MBP nie miałem wejścia na karty SD, więc obecność wejścia na te karty w MBA też mnie cieszy. Brakuje mi trochę FireWire 800 (kupiłem sobie wcześniej dysk z tym wyjściem) ale przeżyje..:) Najwięcej zyskałem na mobilności. Po pierwsze, odpadło parę kilo.. Po drugie, nie muszę brać ze sobą ładowarki, bo bateria mi wystarcza na cały dzień. W efekcie biorę tylko Air'a i pokrowiec na niego. Wcześniej musiałem brać torbę z kieszonkami na ładowarkę, a później w torbie znalazło sobie na stałe miejsce kilkanaście innych rzeczy i tak stworzył się ciężki bagaż do noszenia z równie ciężkim MBP 15". W MBP bardziej podobała mi się ramka wokół ekranu. Jednak przyzwyczaiłem się już do tej aluminiowej w MBA. Zauważyłem, że w MBP przy codziennej pracy często zwracałem na nią uwagę (wszystko się w niej odbijało). Przy MBA nic mnie nie rozprasza. Jeśli chodzi o procesor i7 to nie jestem go w stanie porównać do i5, ponieważ nie miałem styczności z tym drugim. Ale zawsze lepiej jak jest więcej. Prawda jest taka, że jeszcze nie udało mi się go zamulić, a mam pootwierane kilka programów w trybie pełnoekranowym. Wszystko działa błyskawicznie. Zastanawiałem się też na iPadem, ale trochę nie mam czasu na zabawę z tyloma gadżetami. Jak chce mieć coś pod ręką to mam to na iPhonie. Coś cięższego do załatwienia? Wtedy w grę wchodzi MBA. Mam nadzieję, że moje bazgroły pomogą komukolwiek w wyborze nowego sprzętu.. Pozdrawiam

#93 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 09 September 2011 - 11:17

Dziwi mnie to mulenie na iphoto. Ja mam mniejszą bibliotekę - około 10GB (w iphoto trzymam tylko gotowce w rozdziałkach ekranowych - wpisane w 2000x2000), ale za to aira z c2d i u mnie otwarcie iphoto nie muli. Trochę trwa jedynie import do iphoto i związane z tym robienie miniaturek czy wyszukiwanie twarzy, ale jak pasek postepu dojdzie do końca, to dalej juz jest płynnie.

#94 PrzemOriginal

PrzemOriginal
  • 103 posts
  • SkądKraków

Posted 09 September 2011 - 11:21

Może nie napisałem do końca jasno. Przy iPhoto działa płynnie i nic się nie zacina. Jedyny minus to to, że się nagrzewa i uruchamia wiatraki na wysokich obrotach. Natomiast nie ma żadnego dyskomfortu jeśli chodzi o płynność działania aplikacji..

#95 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 09 September 2011 - 13:58

Aaaa, no to u mnie tak samo, z tym że rozpędzenie wiatraków mam tylko przy dodawaniu zdjęć do iphoto, podczas przeglądania czy slideshow jest już cisza. Przy czym ja w iphoto tylko gromadzę gotowce. Obrabiam w LR - a ten potrafi rozpędzić wiatraki :) przy czym nie wpływa to na zacinania itd. Można normalnie pracować, a export robi się w tle, pewnie na drugim rdzeniu i jest kolejkowany więc nie ma bólu.

#96 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 09 September 2011 - 20:11

Już chciałem tutaj pytać ale właśnie znalazłem rozwiazanie - przyzwyczaiłem się już do wygaszania ekranu laptopa skrótem cmd+shift+eject - oczywiście w MacBooku Air brakuje ostatniego klawisza, więc to nie działa. Rozwiazanie jakie znalazłem - uruchomienie aktywnego narożnika i przypisanie go do zgaszenia ekranu. Teraz najeżdżam kursorem na dolny lewy róg trzymając cmd i już. To taka informacja przy okazji gdyby ktoś szukał

#97 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 10 September 2011 - 12:38

Poza tym warto zauważyć, że w MBA 13" masz rozdzielczość jak z MBP 15", co już samo w sobie jest wielkim plusem.

Ja mam taką w iMacu 17'' :!:

#98 haken

haken
  • 45 posts

Posted 13 September 2011 - 23:11

Czy to normalne ze Cortland wysyla brytyjskie macbooki Air a polskie wtyczki dorzuca do pudelka? Na stronie pisze ze wersja PL a dostalem - pisze jak byk na pudelku - GBR. Czy to robi w ogole jakas roznice?

#99 PrzemOriginal

PrzemOriginal
  • 103 posts
  • SkądKraków

Posted 13 September 2011 - 23:35

U mnie adres był zaklejony naklejką. Z tego co udało mi się odkleić wynika, że mój Air jest z Holandii:)

#100 karas2002

karas2002
  • 308 posts
  • SkądWilkasy

Posted 14 September 2011 - 16:58

U mnie wszystko super, tylko tak jak pisałem w innym temacie, komputer się nie wyłącza! Mam szare tło i kręcące się "słoneczko", na SL było niebieskie tło... Mam tak od 2-go miesiąca użytkowania.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users