Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 13'' 2011 opinie właścicieli...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
223 odpowiedzi w tym temacie

#51 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 26 sierpnia 2011 - 15:50

Ja miałem także kupować aira 2011, miałem przez miesiąc najmocniejszą opcje 13" 2010 i jakoś za nią nie tęsknię, wole mieć w domu 17" MBP a mobilnie iPad. Mobilności była jednak brakło mu mocy a ze jako przyzwyczailem się do 4 rdzeniowego pro nie było opcji zeby sie odzwyczaic;) @ Kazek Po co Ci Air jak masz iPad'a...?

#52 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 sierpnia 2011 - 17:01

Ju wiem Udalo mi sie trafic Air z dyskiem SSD Samsunga SM128C czyli ten szybszy :) wolniejszy to Toshiba TS128C .

@kąsek czy na pudełku jest jakieś info o producencie dysku?
Jak zorientować się przed zakupem czy Air ma dysk samsunga czy toshiby?
Sprzedawcy wiedzą jaki dysk jest w danym Airu aby wybrać ów model z szybszym dyskiem SSD?
Pozdrawiam

---------- Wpis dodano o 18:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:00 ----------

@kazek / miało być / iPad zmienia psów kość

#53 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 26 sierpnia 2011 - 20:08

Niestety ale na pudełku nie ma takiej informacji pisze tylko 128GB Flashe Storage :/

#54 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 26 sierpnia 2011 - 20:31

/kazek napisz tylko po co ci air jak masz iPad'a...

#55 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 26 sierpnia 2011 - 21:08

przy rozmowie skype i przegladaniu zdjec w iphoto temperatura procesora siegnela 95c a wiatrak krecil sie na 6500obr co bylo bardzo glosne!

Witam,

@Kazek,

postanowilem sprawdzic na swym MBA 13,3" i5 1,7 4GB RAM 128 SSD.
Temperaturka wacha sie pomieczy 59-62 przy odpalonym Skype, iPhoto.
Mam ten wolniejszy Dysk--> o ile mozna powiedziec wolny dla mnie szybki:)

Dodatkowo odpalilem DVB-T Elgato Deluxe.
Temperaturka wzrosla do 72 stopni.

Przy konwertowaniu filmu, tutaj owszem wentylatorki zapierniczaja, temperaturka wzrasta do ok 90 stopni.
Jest ale to rzecza normalna w tym przypadku.

Pozdrawiam

GAMA007

#56 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 07:50

W codziennym użytkowaniu nie zauważyłem wcale jakiegoś większego nagrzewania się Aira, ba, czuję, że w porównaniu z MBP 15" 2011 jest nawet lepiej i ciszej. Przykład oglądanie wideo we flashu z serialeonline (MBP 15 w takiej sytuacji już zaczynał przypiekać). Przy odpaleniu jakiejś gry z Mac App Store (przy okazji, właśnie ściągnąłem 1112 episode 03 - polecam) temperatura utrzymuje się w okolicach 70 stopni, choć przyznaję, że wentylatorki robią się dość głośne.

#57 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 27 sierpnia 2011 - 14:50

mój poprzedni air 13'' 2010 2.13GHz wariował na YouTube i Photo Booth, obecny MBP cisza. Dawid, po co Ci air jak masz iPada?

#58 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 15:21

Witam,

@iron.gery,

jako, iz zadna z soob powyzej nie kwapi sie do odpowiedzi na twe pytanie: "po co Ci air jak masz iPada? "

To moze ja odpowiem, bo takze mam ipada:)

-iPada zabieram do pracy gdzie glownie ogladam sobie na nim TV DVB-T lub streming z domu z Dreamboxa.
-Bateryjka dziala na nim dluzej niz na MBA
-Czaasami zabieram go do sypialni / gdzie nie ma zadnych urzadzen elektronicznych / odpale kiepskich z iPla do snu i tyle....
-Uzywam go takze do czytanie Rssow, grania w gierki, szperanie po www:)

MBA stoi glownie w domu na stoliku w 1 stalym miejscu.

To by byle na tyle...

Pozdrawiam

GAMA007

#59 postr

postr
  • 182 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 15:34

To w sumie mógłbyś kupić iMaca i miałbyś większą wydajność o wiele, bo jak widać Air ci nie potrzebny wcale i jego przeznaczenie się marnuje.

#60 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 15:58

Witam, @postr, myslalem nad tym ale.... -iMAc marnowal by sie wiecej u mnie, niz MBA / jego wydajnosc nie jest mi potrzebna do rzeczy ktore robie / -13,3" dla mnie przynajmniej optymalny ekran, wszystko co powyzej wydaje mi sie ogromne:) -Zoncia lubi czesto przestawiac meble, wobec czego tutaj MBA dla mnie jest optymalnym rozwiazaniem:) -Lubie lezec wygodnie na kanapie, wiec majac iMaca bylbym zmuszony siedziec w fotelu..... a ze siedze w pracy, wiec w domu wole sie wygodnie rozwalic:) Pozdrawiam GAMA007

#61 postr

postr
  • 182 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 16:13

Nie no mówiłeś, że stoi w jednym miejscu ciągle, dlatego wydedukowałem ,że go w ogóle nie przenosisz, tym bardziej nie leżysz z nim na kanapie. Choć i tak uważam, że iMac byłby lepszym wyborem,poza tym tańszym trochę. A jeśli chodzi o rozwalenie się na kanapie, nie uważasz, że lepiej mimo wszystko jest się rozwalić z iPadem niż takim Airem? Operowanie dotykowym ekranem jest chyba lepsze aniżeli klawiatura i gładzik (mowa oczywiście o leżeniu na kanapie).

#62 im@t

im@t
  • 147 postów

Napisano 27 sierpnia 2011 - 17:41

A ja mam pytanie innego typu ? Czy po przesiadce z MBP na MBA nie denerwuje Was ramka wokol matrycy ? Bardziej podoba mi sie ekran MBP , bo jest jednolity i ma czarna ramke , a MBA drazni mnie aluminiowa obwodka ;p i to w zasadzie powstrzymuje mnie od zakupu MBA .. jak jest z tym u Was ?

#63 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 27 sierpnia 2011 - 18:31

Mam oba komputery i powiem tylko tyle ze znacznie bardziej podoba mi sie wyglad MBP niz MBA.

#64 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 sierpnia 2011 - 20:52

Pewnie ten "emejzing" pojawi się w następnej odsłonie MBA ;)

#65 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 09:58

Tez miałem obawy! jednak teraz stwierdzam ze ramka aluminiowa jest lepszym rozwiazaniem ! i wyglada lepiej. nie odbija swiatla. jest aluminiowa jak reszta komputera co bardzo pasuje. podczas otwierania pokrywy nie zostaja odciski palcow na tej ramce . co w przypadku mbp zdarzało sie czesto.

#66 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 10:07

W laptopach akurat taka szybka się przydaje. Przynajmniej jeśli się używa laptopa w terenie, nie raz kiedy coś komuś pokazuje, ten za raz mi z paluchami w komputer. Bez stresu, zmywam i po sprawie. Z matówką trzeba było wyłączyć komputer i delikatnie ściereczką powycierać, w glossy bez szyby, sprzątanie chlewu to był koszmar ;)

#67 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 sierpnia 2011 - 11:15

ramka aluminiowa jest lepszym rozwiazaniem ! i wyglada lepiej. nie odbija swiatla.

Może przecież być równocześnie czarna i aluminiowa. Jasna ramka trochę rozprasza np. podczas oglądania filmów (patrz biały iPad).
Tragedii nie ma, ale może być lepiej (i pewnie kiedyś będzie). Tymczasem pozostaje mi jakiś vinyl. Szklany ekran łatwy w utrzymaniu czystości, ale w sprzęcie ultramobilnym, który z założenia ma pracować w wielu miejscach, byłby błędem (refleksy światła).

#68 Verex13

Verex13
  • 1 093 postów
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Napisano 28 sierpnia 2011 - 11:52

W laptopach akurat taka szybka się przydaje. Przynajmniej jeśli się używa laptopa w terenie, nie raz kiedy coś komuś pokazuje, ten za raz mi z paluchami w komputer. Bez stresu, zmywam i po sprawie. Z matówką trzeba było wyłączyć komputer i delikatnie ściereczką powycierać, w glossy bez szyby, sprzątanie chlewu to był koszmar ;)

Zaciekawiłeś mnie tą informacją, przyznam ci rację że czyszczenie glossy bez szyby to koszmar ;).

Przez ostatni tydzień rozmyślałem nad kupnem podstawowej 13" air'a zamiast podstawowego MBP 13". Po przeczytaniu że grzeje się bardziej niż PRO przy większym obciążeniu, chyba sobie odpuszczę. Air jest piękny, ale zależy mi na wydajności przy ciut cięższym użytkowaniu, czego Air jak widać po temperaturach, nie gwarantuje. Szkoda.

A jeszcze mam pytanko do posiadaczy Aira 13" z tego roku - SSD naprawdę daje jakąś znaczną różnicę, jest to odczuwalne?

#69 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 28 sierpnia 2011 - 12:02

Mam laptopy z ssd od kilku lat i to daje Naprawdę Znaczącą Różnicę - nie wyobrażam sobie powrotu do laptopa z HDD i tych niekończących seeków po dysku. Pal licho szybkość odczytu, jak dla mnie mogła by być na poziomie HDD, ale czas dostępu - rewelacja i interakcja środowiska natychmiastowa. Z resztą nie ważne czy pod osx, win czy lin - efekt ten sam. No i CPU ma w końcu co liczyć, większość czasu nawet szybkiego cpu się marnuje na czekaniu za dyskiem.

#70 postr

postr
  • 182 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 12:31

W którymś tam wątku nikt mi nie odpowiedział, więc może ty elita to zrobisz. Zachwalasz te SSD, rozumiem że w codziennej pracy jak przeglądanie internetu, muzyka, skype, komunikator, word, filmy oraz yt, wypada on zdecydowanie lepiej ze względu na swoją szybkość itd. Aczkolwiek powiedź, czy to prawda,że w SSD po pewnym czasie zmniejsza się ta ilość faktycznego miejsca (którego i tak jest mało) oraz ogólna szybkość, która jest jego największym atutem także słabnie i dysk taki robi się wolniejszy?

#71 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 28 sierpnia 2011 - 13:07

W SSD nie szybkość liniowego transferu jest atutem, chociaż oczywiście również. Tutaj seek jest atutem, sporo pofragmentowanych elementów czy użytkowanie na raz kilku plików powoduje szaleństwo głowic na klasycznym HDD. To samo teoretycznie występuje na SSD, ale seek jest na tyle niewielki że nie ma to znaczenia. To co piszesz to wady starszych SSD, brak trim, czy garbage collection. Obecnie nie zachodzą już takie zjawiska. Pojemność nie maleje, chyba że dysk się psuje i odrzuca coraz więcej bloków. Miałem złe doświadczenia z SSD, ale na bazach danych w silnie ekspoatownym środowisku, zajeździłem 3 dyski :) Na laptopie to raczej niemożliwe, szybciej mi się on znudzi niż osiągnie taki poziom zapisu.

#72 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 19:43

Czy jeśli bedę używał Aira do Photoshopa (nie wymagające aż tak bardzo rzeczy) Illustratora, iTunes, VLC i oglądanie filmów online to spełni moje wymagania?

#73 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 28 sierpnia 2011 - 19:58

Tzn zawsze będzie lepiej, szczególnie gdy system na SSD stoi. OS otwiera sporo różnych plików, czyta, pisze po nich itd. Ogólnie seek za seekiem. Jedynie umieszczenie całego systemu na ramdysku więcej da :)

#74 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 postów

Napisano 28 sierpnia 2011 - 20:51

chce 13" z i5 4gb ramu i 256gb ssd, nie bedzie plażowych piłeczek ani długiego czekania aż komputer pomyśli przy paru otwartych programach? Bo mam w zwyczaju mieć uruchomionego PS, AI, iTunes, Adium, VLC, Firefoxa i Parallelsa z Windowsem XP (w przyszłości 7) z jednym programem który jest malo wymagający i chce podjąć ostateczny wybór, czy będzie to MBP 13" czy MBA 13" który wygrywa dzieki mniejszej wadze i ładniejszym wyglądem. Co radzicie? :)

#75 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 29 sierpnia 2011 - 20:23

Ja radzę się zastanowić bo nikt za ciebie nie wybierze

---------- Wpis dodano o 21:23 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:22 ----------

Choć jak chcesz znać moja opinie to bralbym aira bo 13" pro to taki aluminiowy bialas

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych