Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 13'' 2011 opinie właścicieli...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
223 odpowiedzi w tym temacie

#26 Anonymoous

Anonymoous
  • 47 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 sierpnia 2011 - 19:03

zależy chyba z jakim dyskiem ja chce 256 ssd 13 4 gb ram i i5

#27 vokus

vokus
  • 46 postów

Napisano 07 sierpnia 2011 - 23:13

w poprzednich mba nie ma i5 jest c2d. Dla mnie brak podświetlanej klawiatury całkowicie deklasuje wersje z października ubiegłego roku. Chociaż można się nad tą wersją zastanowić. Refurbished na stronie apple (chyba najwyższa wersja z tamtego roku ) jest w takiej samej cenie co najtańszy, najnowszy mba 13' (Refurbished MacBook Air 2.13 GHz Intel Core 2 Duo - Apple Store (U.S.)). Natomiast Ty pytałeś czy warto brać mba czy mbp. Trzeba mieć świadomość tego, że kupują mbp kupujesz na starcie stary sprzęt za cenę nowego. Te mbp z tego co pamiętam mają już pół roku, niedługo będą odświeżone. Jeśli potrzebujesz sprzętu mniej mobilnego za to mocniejszego sprzętowo to polecam poczekać kilka miesięcy na nową linie mbp. Wtedy będzie można kupić również tańsze obecne modele. Podsumowując - jeśli chcesz brać teraz to tylko mba.

#28 michalspd

michalspd
  • 132 postów

Napisano 08 sierpnia 2011 - 08:31

Kupiłem właśnie nowego Air 2011 i zastanawiam się czy teraz nie dają już nawet pendrivie z systemem czy po prostu u mnie go nie ma w zestawie przypadkiem. W temacie: wydajność najwyższej wersji Air 2011 jest wystarczająca do normalnego użytkowania domowego i nie warto rozważać pro 13" jeśli ma być mobilny, ale nie warto rozważać starszej wersji jak ma posłużyć dłużej.

#29 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 08 sierpnia 2011 - 09:08

Kupiłem właśnie nowego Air 2011 i zastanawiam się czy teraz nie dają już nawet pendrivie z systemem czy po prostu u mnie go nie ma w zestawie przypadkiem.

W temacie: wydajność najwyższej wersji Air 2011 jest wystarczająca do normalnego użytkowania domowego i nie warto rozważać pro 13" jeśli ma być mobilny, ale nie warto rozważać starszej wersji jak ma posłużyć dłużej.

Nie dają, teraz, jak chcesz przeinstalować system to wciskasz przy starcie komputera jakiś tam klawisz (w google znajdziesz) i odpala się instalacja systemu z partycji recovery - wtedy zostaje ściągnięty aktulany Lion bezpośrednio od Apple. Pendrive nie potrzebny. Chcoiaż jak ktoś nie ma netu normalnego, to współczuję bardzo.

Co do wydajności to zależy, co się robi. Dopiero co sprzedałem Aira 2010 i dla mnie zupełnie był wystarczający wydajnościowo.

#30 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 08 sierpnia 2011 - 09:16

Przy bootowaniu nalezy przytrzymac klawisz opcji (alt) ;) Chociaz chyba lepiej stworzyc sobie wlasnego pen'a bo w przypadku braku dostepu do netu mamy problem ..

#31 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 08 sierpnia 2011 - 09:46

Hahahaha, nie dają już tego pendrive'a w nowych Airach, a do tego jak system padnie to ściąga go za każdym razem?! Brawo Apple, jesteście idiotami.

#32 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 08 sierpnia 2011 - 10:18

Hahahaha, nie dają już tego pendrive'a w nowych Airach, a do tego jak system padnie to ściąga go za każdym razem?! Brawo Apple, jesteście idiotami.

1. Możesz pena sobie zrobić sam
2. Póki dysk jest sprawny to nie ma problemu z przywróceniem, jak padnie to i tak serwis - więc po co Ci pen?
3. Mam pena do wersji 2010 i nigdy nie użyłem
4. Dell i HP też dają partycje recovery i aplikację do samodzielnego zrobienia recovery DVD
5. Jak w Dellu i HP nie zrobisz tych DVD to ich nie zciągniesz, tylko możesz je sobie kupić dodatkowo

Kto na tym tle wygląda na większego idiotę?

#33 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 10 sierpnia 2011 - 23:47

W nowym zmienili chyba touchpad, wydaje mi się jakiś niższy, sam nie wiem, przedtem był jakiś klockowaty, ma ktoś może wymiar tego obiektu z modelu 2010? Jestem ciekaw ile zmienili, bo teraz zdecydowanie lepiej wygląda. (ewentualnie zwariowałem i jest taki sam, jak był)

#34 Ter

Ter
  • 33 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 11 sierpnia 2011 - 08:11

Touchpad z tego co wiem został powiększony - dostosowany do Liona, obsługi gestów. Nie wiem o ile, nie miałem 2010'. Dla tych którzy wciąż się zastanawiają to szczerze polecam nowego aira.

#35 pietrzkiewicz

pietrzkiewicz
  • 67 postów
  • SkądWarszawa / Kraków

Napisano 11 sierpnia 2011 - 08:21

MBA ma 2 zdecydowane zalety w porównaniu do MBP: dysk SSD, który naprawdę robi różnicę oraz co dla mnie było najważniejsze większa rozdzielczość matrycy. 1280x800 na MBP 13" to porażka jak poużywasz nowego Aira. Co do poprzedniej wersji MBA to przed zakupem wstrzymywał mnie tylko brak podświetlanej klawiatury. Miałem MBA rev. A i z przyjemnością zmieniłem na nowego.

#36 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 11 sierpnia 2011 - 09:59

Touchpad z tego co wiem został powiększony - dostosowany do Liona, obsługi gestów. Nie wiem o ile, nie miałem 2010'. Dla tych którzy wciąż się zastanawiają to szczerze polecam nowego aira.

A moim zdaniem jest właśnie mniejszy...

#37 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 12 sierpnia 2011 - 11:31

Trzeba poszukać co w internecie piszą, mi po przesiadce z MBP na pewno wydaje się niżej osadzony.

#38 link123

link123
  • 19 postów

Napisano 22 sierpnia 2011 - 23:43

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem laptopa. Szczerze powiem, że mam juz dosyć najpotęzniejszego systemu w Polsce. Mam z nim sporo kłopotów - jestem jednak mocno przywiązany do pakietu office. To na tym pakiecie, word, exel, oraz acrobat reader najwięcej pracuje. Czytam Wasze opinie dotyczące Mac. Powiem tak: mocno sie zastanawiam. Mac to jednak spory wydatek, ale ma jednak sporo zalet. Czas pracy, komfort pracy. Największe moje wątpliwości budzi oprogramowanie. Mój typ to MacBook air 13''. Proszę o Wasze praktyczne odczucia dotyczące komfortu pracy: pisanie, przeglądanie dokumentów pdf. Jak sprawdza sie podświetlana klawiatura? Czy jest rzeczywiście praktyczna do pracy w łóżku, czy to tylko gadżet.

#39 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 sierpnia 2011 - 00:15

praktyczna do pracy w łóżku

Znam praktyczniejsze rzeczy do "pracy w łóżku" ;)
Podświetlana klawiatura sprawdza się świetnie przy pisaniu w warunkach kiepskiego oświetlenia. Jeśli pracujesz zawsze przy dobrym oświetleniu, albo umiesz pisać całkowicie bezwzrokowo, to jest to tylko fajny gadżet (który i tak lepiej mieć niż go nie mieć).

#40 link123

link123
  • 19 postów

Napisano 24 sierpnia 2011 - 14:55

dzieki za odpowiedź. A jakie są wrażenia z pracy klawiatury - sporo pisze więc aspekt praktyczny aira bardzo mnie interesuje. Rozdzielczośc o tyle ważna, żeby nie męczył sie wzrok. Jak z oprogramowaniem office?

#41 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 25 sierpnia 2011 - 12:57

Wlasnie przyszedl do mnie z USA nowy MacBook Air 13 i5 1.7 128SSD porownam go moze do macbooka pro 13 C2D 2.4 gf3200 ktorego mam tez w domu. po pierwsze ekran duzo lepszy a to za sprawa wiekszej rozdzielczosci , myslalem ze tekst bedzie maly i bedzie trudniej korzystac z komputera jednak nic z tych rzeczy! ekran po prostu miażdży !! wszystko zapirdziela ! otwiera sie blyskawicznie! a to za sprawa napewno SSD i procesor i5 :) jedyne co to nowy air grzeje sie duzo bardziej od pro 13 2.4 przy rozmowie skype i przegladaniu zdjec w iphoto temperatura procesora siegnela 95c a wiatrak krecil sie na 6500obr co bylo bardzo glosne! podczas takiej samej sytuacji stary pro 13 2.4 nagrzal sie raptem do 75C a waitraki krecily sie z szybkoscia 5000obr co oczywiscie przelozylo sie na to ze nowy air byl bardzo goracy !! teraz potestuje wydajnosc baterii w pro 13 przy przegladaniu www przez wifi , ekran na 50% udalo mi sie uzyskac 7.30 minut zobaczymy jak wypadnie air . napisze jeszcze ze kalwisze sa bardziej plaskie i maja krótszy skok sa jakby tak bardziej twardze niz tez w pro 13 . jednak bardzo wygodne to pewnie kwestia kilku dni na przestawienie sie . mam pytanko jak sprawdzic jakiej marki mam dysk ssd? czy ten szybszy czy ten wolniejszy szybszy to ten samsunga tak ?

#42 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 25 sierpnia 2011 - 16:00

To nieciekawie bo Intel jako maksymalną temperaturę dla tego procka podaje 100 stopni, a tu Skype i iPhoto daje 95...

#43 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 25 sierpnia 2011 - 20:25

To nieciekawie bo Intel jako maksymalną temperaturę dla tego procka podaje 100 stopni, a tu Skype i iPhoto daje 95...

Chyba to niezbyt ciekawie swiadczy o optymalizacji nowego systemu do starych aplikacji, skoro zwykłe bzdety systemowe zapychają komputer....

#44 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 25 sierpnia 2011 - 20:52

Już wiem Udalo mi sie trafic Air z dyskiem SSD Samsunga SM128C czyli ten szybszy :) wolniejszy to Toshiba TS128C . w przypadku modeli 128GB SSD. zapewne modele z dyskiem 256GB beda mialy inne oznaczenia.

#45 link123

link123
  • 19 postów

Napisano 26 sierpnia 2011 - 08:21

ale to bardzo dziwne, że kupujący nie może zdecydować jakiej marki dysk -samsung czy toshiba ma znajdować się w airze. Tym bardziej, że z tego co się dowiedziałem w ispocie - 128 jest "zlutowany na stałe" i nie ma możliwości jego rozbudowy, wymiany....

#46 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 26 sierpnia 2011 - 08:48

...jedyne co to nowy air grzeje sie duzo bardziej od pro 13 2.4 przy rozmowie skype i przegladaniu zdjec w iphoto temperatura procesora siegnela 95c a wiatrak krecil sie na 6500obr co bylo bardzo glosne! podczas takiej samej sytuacji stary pro 13 2.4 nagrzal sie raptem do 75C a waitraki krecily sie z szybkoscia 5000obr co oczywiscie przelozylo sie na to ze nowy air byl bardzo goracy!!...

Widzę, że nic z tym nie zrobili.
Ja miałem to samo w MB AIR 13" z SSD, dlatego się go pozbyłem. Miałem nadzieję, że w najnowszych rozwiążą ten problem, ale widzę, że tak samo się grzeje i wyjące wiatraki by mnie wkurzały. Ciekawe, że jak miałem Della z i5, to nawet przy renderingu w Final Cut temperatura nie przekraczała 53 stopni.

mam pytanko jak sprawdzic jakiej marki mam dysk ssd? czy ten szybszy czy ten wolniejszy szybszy to ten samsunga tak ?

w profilerze pod SATA będziesz miał nazwę dysku.

#47 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 26 sierpnia 2011 - 11:21

Ogolnie to jestem rozczarowanynowym Air chlodznie jest beznadziejne . nawet stronka jakas mocniejsza we flashu powoduje ze temperatura procka skacze to 80C i wiatraki zaczynaja wyc. podam kolejny przyklad siedzialem na stronie saturn macbook pro 13 C2D 2.4 nagrzal sie do 70C a le mimo to wiatraki pozostaly na obrotach 2000rpm za to air i jego procek nagrzal sie tez do 70C ale wiatraki krecily sie juz z predkoscia 4000rmp co bylo juz slychac. i pewnie gdyby nie to ze sie kreca tak szybko to temperatura byla by wieksza :/ filmik na YT MBP 13 cisza 2000rmp i 70c air 3500rmp i 80C :/ szkoda bo przyzwyczailem sie do absolutnej ciszy przy korzystaniu z macbooka . a teraz czuje sie jak bym mial pc HP :/ gdyby MBP 13 mial wiekszo rozdzielczos ekranu to bym nawet sie nie zastanawial a tak to nie ma innej trzynastki niz air :/

#48 postr

postr
  • 182 postów

Napisano 26 sierpnia 2011 - 12:55

Czyli jak widać, MBA nie jest tak super w porównaniu z MBP jak się wydaje.

#49 link123

link123
  • 19 postów

Napisano 26 sierpnia 2011 - 15:14

rzeczywiście, skoro się tak bardzo grzeje i do tego wiatrak zaczyna warczeć... a jak z mocniejszą wersją aira? to samo?

#50 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 sierpnia 2011 - 15:48

"zlutowany na stałe" i nie ma możliwości jego rozbudowy, wymiany....

Nie jest "zlutowany". Można go wymienić, ale to nie jest opłacalne. Dysk jest dość nietypowy, a co za tym idzie drogi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych