Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#1376 m.a.k.s

m.a.k.s
  • 2 postów

Napisano 08 maja 2014 - 06:55

Czyli jedyny w czym mbA może niedomagać to gry ? Jeszcze może mi ktoś powiedzieć jaka jest różnica między wersja 128 gb a 246 gb ?? Te wartości to oznaczenia pamięci komputera ( do przechowywania zdjęć, filmów, plików itp ) czy coś innego? NA 99% zdecyduje sie na mba z 8 gb ramem, a za 2 lata wymienie go na mbA z retina. Za 1300 zł mogę kupić ps4 które jest stworzone do grania :)

#1377 Maurice69

Maurice69
  • 158 postów

Napisano 08 maja 2014 - 07:08

Czyli jedyny w czym mbA może niedomagać to gry ? Jeszcze może mi ktoś powiedzieć jaka jest różnica między wersja 128 gb a 246 gb ?? Te wartości to oznaczenia pamięci komputera ( do przechowywania zdjęć, filmów, plików itp ) czy coś innego? NA 99% zdecyduje sie na mba z 8 gb ramem, a za 2 lata wymienie go na mbA z retina. Za 1300 zł mogę kupić ps4 które jest stworzone do grania :)

To różnica w wadze urządzenia. Śmiało bierz ten lżejszy z 128 gb!

#1378 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 maja 2014 - 08:22

128 GB czy 256 GB to pojemność dysku SSD. Musisz przemyśleć ile tak naprawdę potrzebujesz. Nie da się takiego dysku w pełni zastąpić przez zewnętrzny dysk HDD z uwagi na jego prędkość. Pamiętaj, że Apple stosuje dyski SSD na PCI-E przez co są bardzo szybkie - transfery dochodza do 700MB/s. Mój dysk zewnętrzny na USB 3.0 niewyciąga nawet 10% tej wartości.

#1379 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 maja 2014 - 09:53

Dopłacając 500zł mamy rMBP nie licząc zniżek, a sprzęt jest jednak lepszy.

#1380 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 08 maja 2014 - 10:45

Molimo: bateria i waga to wg Ciebie nie jest sprzęt? Dla wielu osób które nie rozstają się z laptopem >10h na 1 cyklu i 200g mniej noszenia może być "lepszym sprzętem" niż trochę flopsów w zapasie - tak w zapasie bo nie używasz ich stale, a wręcz w pikach.
Daleki jestem od generalizacji - choć sam zmieniłem air na retinę z uwagi nie na flopsy, ale na ekran.

- - - Połączono posty - - -

Co do zasadniczego pytania MAKSa to do zakładanych zastosowań każdy z tych komputerów wydajnościowo się nada i nie będą lagować albo będą wszystkie w podobnym stopniu gdy im damy w dupę.
Kompromis tak na prawdę jest między retiną a baterią.
Jak dużo piszesz to Air ma wg mnie lepszy profil klawiatury (zjazd w dół) - trochę mi tego na biurku brakuje po przesiadce. Niby to kilka mm, ale sprawia różnicę. Ekran musi mi to zrekompensować :P

#1381 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 08 maja 2014 - 11:29

Elita ma tutaj rację, nie należy generalizować, owszem retina jest wspaniałym rozwiązaniem dla DTPowców i fotografów, którzy pracują bardzo dużo mobilnie i nie mogą że sobą tachać monitora, gdyż jakość retiny to poziom biurowych monitorów Eizo czy Neca, a do tego rozdzielczość w natywnym daje pełną kontrolę nad obrazkiem. Także nadaje się dla osób, którzy nie mają zewnętrznego monitora, gdyż skalowanie świetna sprawa, oglądam strony czy działam na systemie, włączam skalowanie, jeśli zajmuje się obróbką grafiki przerzucam rozdzielczość do natywnej. Owszem retina jest kiepska do robienia layoutów zarówno webowych, jak i do programów. A jeśli mamy w domu monitor , np jakiś 27 calowy biurowy Nec, czy Eizo a mobilność jest tylko potrzebna od czasu do czasu, bo w domu monitor i w pracy też podłączamy pod monitor, a sprzęt wozimy w samochodzie to lepiej brać MBP non-retina. A jeśli potrzebujemy dużej mobilności, gdyż tak jak elita napisał, plus np dużo jeździmy z nim środkami transportu to lepiej wziąść Aira, a do domu kupić np monitor zewnętrzny.

#1382 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 08 maja 2014 - 13:00

Z tym programowaniem to raczysz żartować prawda? Dla kogoś kto ma dobry wzrok i może pozwolić sobie na >100 wierszy kodu na 13" to retina jest świetna, to samo dotyczy się np pracy w biznesie np w aplikacjach arkuszy kalkulacyjnych, czy na podobnych rozwiązaniach opartych. Po prostu dostęp do dużej ilości informacji na raz, bez przewijania, zakładkowania itd. Co do layoutu web to powinno się odchodzić od zależności od pixla - mało przyszłościowe rozwiązania, tym bardziej że html i css od dawna wspierają możliwości uwolnienia od fizycznego elementu obrazu i tu retina + monitor nieretina daje pole do popisu bo masz od razu test na ekranie niezależnym jak i zależnym od dpi.

#1383 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 08 maja 2014 - 13:25

Przepraszam retina że swoim 1680x1050 albo 1920x1200 ni jak się ma do rozdzielczości 2560x1440 w programowaniu, a co dopiero 2560x1600 albo 4k, jeszcze więcej mamy linijek i owiele większy obszar roboczy. Co do weba i layutów, owszem można wykorzystywać wektory i tak by było najlepiej, ale wiadomo że zrobienie z obrazka wektora nie jest tak szybko, spróbuj zrobić wektor z twarzy człowieka razem z włosami, ile to Ci zajmie? Albo napisz to w CSS3 ile Ci to zajmie czasu? Dlatego robi dwa pliki graficzne zwykły i x2 i tyle. Owszem wiem że retina plus zewnętrzny monitor daje coś najlepszego dla webowców, gdyż ma się pogląd, ale używanie samej retiny nie jest dobrze, gdyż liczy się aby większość miała dobrze, a nie jakiś mały procent w skali światowej, którzy mają retinę.

#1384 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 08 maja 2014 - 14:00

Ale mówisz o 2560x1600 czy 4K w 13"? Odseparujmy może monitory stacjonarne od matryc w laptopach. Ja mówię o programowaniu poza biurem, mając tylko to co możemy zabrać wygodnie ze sobą. Ja np nie mam w domu monitora, bo już nie chcę. W biurze pracuję na stacji, ale poza biurem to co oferuje laptop musi mi wystarczyć. W web nie miałem na myśli wcale wektoryzacji zdjęć, bez przesady, nigdy bym tego nie zaproponował, tu wystarczy po prostu materiał odpowiedniej (większej) rozdzielczości - a i przeglądarka na nieretinie sobie z tym poradzi - chociaż dostarczanie alternatywne jest miłe dla pasma. Mam raczej na myśli używanie em zamiast zależnego od dpi px i wektorów w elementach graficznych, typu ikonki, znaczki, kontrolki itp.

#1385 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 08 maja 2014 - 14:23

Ok, odseparujmy monitory i matryce w lapach. To w lapach mamy retinę i 3K, które są w systemach windowsowych. I na 3K niestety obszar roboczy będzie większy niż na retinię, ale w sumie te lapy to kosztują owiele więcej niż retina i nie ma 13. I zgadzam się z Tobą poza biurem, czy domem (chociaż brak w domu dużego dobrego monitora jest dla mnie dziwna, jeśli nie wykorzystujemy kompa tylko do przeglądania internetu i obioru poczty, ale OK każdy ma własne gusta) jest bardzo dobrą sprawą, właśnie to napisałem wcześniej jako mobilne sprzęt dla osób DTPców czy fotografów jest świetną sprawą gdyż będą widzieli cały obrazek/zdjęcie, ale już jakieś dodatkowe palety się nie zmieszą bo wiadomo obszar roboczy, ale żeby szybko coś szybko poprawić, jak się jest np w drukarni rewelacja. Z em to masz tutaj rację, ale to będzie dobre, kiedy już wszyscy przejdą na nowe przeglądari, a nie że jeszcze są jakieś archaiczne systemy i przeglądarki w polskich firmach, czyli za jakiś rok czy dwa.

#1386 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 maja 2014 - 16:14

Dla faceta 200g to pestka. Air to świetny sprzęt, szczególnie przy tej cenie ale moim zdaniem kiedy mamy fundusze na Pro to 2h na baterii (czas pracy Air robi ogromne wrażenie, strach pomyśleć co będzie z Intel Broadwell) i +200g można poświęcić szczególnie, że ekran jak na warunki mobilne jest naprawdę genialny. Dla kogo Air? Dla tych którzy większość dnia nie mają gniazdka i wysoka wydajność nie jest potrzebna, dla kobiet komputer bajka, sam planuję sprezentować swojej żonie Air. Lepszego ultrabooka nie spotkałem, czy to Pro czy Air. Za rok max dwa będzie Air z większą wydajnością niż Pro, ekranem Retina i może dłuższym czasem na baterii, to będzie prawdziwy ogień. ;)

#1387 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 08 maja 2014 - 17:06

uwież mi że czasami te 200g robi dużo znaczenie, tym bardziej jak masz w torbie dwie lustrzanki, parę obiektywów.

#1388 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 maja 2014 - 17:08

No to swoją drogą (dlatego sprzedałem lustro i poluję na A6000 z racji wagi :)). Dla potrzeb foto Pro ma dużo lepszy ekran niż Air.

#1389 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 08 maja 2014 - 17:24

Już wspomniałem o retinie w kwestii foto, że bardzo daleko Jej do jakości monitorów graficznych, owszem przy fotografii amatorskiej nada się, ale tam nie ma piorytetu barwy jako głównego czynnika. I tak jest to jedna z najlepszych matryc w lapach.

#1390 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 maja 2014 - 17:59

Żadna matryca z urządzenia mobilnego nie osiągnie poziomu monitora profesjonalnego, to jest oczywiste. Matryca Air trochę odstaje na każdym polu, to chyba najsłabszy element Air. Wszystko jasne. ;)

#1391 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 09 maja 2014 - 09:13

Ale się uparliście na to foto :) Foto w zastosowaniach zawodowych to jest jakaś nisza wśród użytkowników komputerów i niewielu potrzebuje nieskazitelnego odwzorowania barw i na pewno nie robi się tego na monitorze w sposób "oczny". Od tego są wykresy poziomów barwnych plus pomiar bieli światła zastanego lub wiedza o barwie bieli w studio. Oko jest bardzo kiepskim przyrządem pomiarowym :) Sam zajmuję się foto amatorsko, ale wiem że np jakość odbioru koloru wydruku zależy _najbardziej_ od oświetlenia w punkcie prezentacji :) Właściwie jeśli nie chcę uzyskać jakiegoś specjalnego efektu kolorystycznego, a oddać barwy w sposób naturalny to temperaturę, saturację i vibrancję ustawiam "na przyrządy", obserwuję wykres barw, jego rozrzut itd. a obrazek to podgląd kadru :) Na pewno więcej niż do DTP Air czy Pro użytkują konsumenci informacji z sieci i proste prace biurowe, a dla nich wybór jest prosty retina/bateria (bo flopsów starczy w każdym) - i nikt tu nie podejmie za nikogo decyzji bo nie jest jednoznaczna. Przy czym air też ma niezłe biurko 1440x900 to nie jest mało, sam na tyle skaluję retinę na co dzień, a font konsoli sam używa ładnie pełnej rozdziałki retiny - a na taką małą czcionkę na Air pozwolić sobie już nie mogłem. Jeśli chodzi o web to nie wiem które webbrowsery nie obsługują em, z żywych w sieci to będzie w okolicach błędu statystycznego? Można też sporo napisać o przygotowywaniu foto pod web - to jest gorsze niż DTP bo foto ma ładnie wyglądać na setkach monitorów nad którymi nie masz kontroli. Tu głównie poza barwą dochodzą jeszcze poziomy w detalach w skrajnej bieli i czerni które trzeba podać z bezpiecznym marginesem i tu jest na prawdę mega kompromis.

#1392 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 10 maja 2014 - 09:59

Elita ale ja się zgadzam z Tobą jak najbardziej, właśnie to napisałem w swoim pierwszym poście, wszystko zależy czego użytkownik będzie potzebował i wymagał od macbooka. Sam czekam jestem ciekawy Aira z retiną i chciałbym swojego MBP 15 matt wymienić właśnie na coś małego, lekkiego, a Retina tak jak napisałem czasami się by sprawdziła, jak coś na szybko muszę poprawić w drukarni. Gdyż część drukarni ma swoje właśnie widzimi mi się, albo nie mają profilu koloru swoich urządzeń i itd. I uważam że DTP jest trudniejsze, nie przez monitory, tylko przez pracę właśnie z drukarniami. Co do grafiki pod Web zgadzam się że musisz wiele kompromisów dać. A co do samego koloru masz rację, już dawno było powiedziane ze daltonista najlepiej przygotuje zdjęcie czy grafikę kolorystycznie, bo będzie się opierał na wartościach, a nie na tym co widzi. Czyli wybór Retina, Non-retina czy Air zależy od tego co potrzebujemy, jeśli ktoś nie ma zewnętrznego monitora to najlepszym rozwiązaniem jest retina, jeśli ktoś potrzebuje dużej mobilności, zarówno w wadze jak i czasu pracy to Air. Jeśli jesteś DTP/fotografem i dużo pracujesz mobilnie to Retina, a jeśli nie pracujesz mobilnie, a komp służy Ci tylko do tego że musisz przetachać go, gdyż w domu czy/i studiu/biurze masz monitor to lepiej wziąść non-retina, zapakować mu maksymalnie ramu, SSD i wybrać wersję z i7. Taka moja rada, czyli dla większości użytkowników wychodzi Retina.

#1393 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 13 maja 2014 - 22:49

Elita ale ja się zgadzam z Tobą jak najbardziej, właśnie to napisałem w swoim pierwszym poście, wszystko zależy czego użytkownik będzie potzebował i wymagał od macbooka. Sam czekam jestem ciekawy Aira z retiną i chciałbym swojego MBP 15 matt wymienić właśnie na coś małego, lekkiego, a Retina tak jak napisałem czasami się by sprawdziła, jak coś na szybko muszę poprawić w drukarni. Gdyż część drukarni ma swoje właśnie widzimi mi się, albo nie mają profilu koloru swoich urządzeń i itd. I uważam że DTP jest trudniejsze, nie przez monitory, tylko przez pracę właśnie z drukarniami. Co do grafiki pod Web zgadzam się że musisz wiele kompromisów dać.

A co do samego koloru masz rację, już dawno było powiedziane ze daltonista najlepiej przygotuje zdjęcie czy grafikę kolorystycznie, bo będzie się opierał na wartościach, a nie na tym co widzi.

Czyli wybór Retina, Non-retina czy Air zależy od tego co potrzebujemy, jeśli ktoś nie ma zewnętrznego monitora to najlepszym rozwiązaniem jest retina, jeśli ktoś potrzebuje dużej mobilności, zarówno w wadze jak i czasu pracy to Air. Jeśli jesteś DTP/fotografem i dużo pracujesz mobilnie to Retina, a jeśli nie pracujesz mobilnie, a komp służy Ci tylko do tego że musisz przetachać go, gdyż w domu czy/i studiu/biurze masz monitor to lepiej wziąść non-retina, zapakować mu maksymalnie ramu, SSD i wybrać wersję z i7. Taka moja rada, czyli dla większości użytkowników wychodzi Retina.

Tak samo sądzę, dodatkowo jeżeli ktoś chce bawić się w obróbkę foto na samym lapku to powinien pomyśleć o kalibracji wyświetlacza, powiem krótko znajomy moja md101 skalibrował i efekt jest widoczny , retina ma gorszą przestrzeń rgb ale fabrycznie lepsze pokrycie niż non retina,, jedyne czego mogę się czepić do wyświetlacza to nie brak przestrzeni biurkowej tylko kąty widzenia są średnie, co do powierzchni biurka to 1280 jest bardzo dobrze wywazoną rozdziałką, natomiast skalowanie w górę na retinie powoduje problemy z liniaturami np arkusz kalkulacyjny po przeskalowaniu na 1440 zaczyna tracic niektore ostre linie pionowe i poziome dla mnie jest to nie do przyjęcia zaczyna to wyglądać dla mnie gorzej niż dobrze widoczne linie w arkuszu na md101, szkoda coś za coś, osobiście w 13 nie potrzebuje wiekszego obszaru roboczego jaki jest w md101, skalowanie w retinie uważam za srednio udane,

#1394 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 15 maja 2014 - 06:58

z skalibracją zgadzam się, trzeba to zrobić na urządzeniu na którym się pracuje, czy to będzie monitor zewnętrzny czy ekran w naszym MBP czy MBA. Więć każdy kto kupi retinę do DTP czy fotografii, nawet amatorskiej powinień ją skalibrować. Mikson podałeś tutaj jeden istotny wadę retiny jak skalowanie na arkuszach kalkulacyjnych coś co się przyda użytkowniką, gdyż wszyscy piszą że można skalować i obraz jest dobry, że ma się dużą powierzchnię roboczą, większą niż w non-retina na arkuszach, a jak się okazuje to jest nie prawda, czyli lepiej kupic MBA 13 cali do arkuszy kalkulacyjnych, niż retinę i skalować.

#1395 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 15 maja 2014 - 08:26

U mnie jakoś nie znikają linie w arkuszu (Openoffice). Może masz aplikację niewspierającą retiny?

#1396 darecki86

darecki86
  • 65 postów

Napisano 15 maja 2014 - 08:53

coś co się przyda użytkowniką

komu?

#1397 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 maja 2014 - 09:03

mikson - przed chwilą sprawdziłem arkusz kalkulacyjny. Żadnej utraconej linii - ani poziomej, ani pionowej po przeskalowaniu do 1920 x 1200.

#1398 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 16 maja 2014 - 09:52

MS widać nie wspiera,
dodatkowo uważam że zwiększanie obszaru roboczego na retinie nie poprawia komfortu pracy, zwiększając powierzchnię zmiejsza się skaluje w dół wszystko fonty przyciski pola komórki arkusza wszystko zaczyna być coraz bardziej małe co nie wnosi poprawy komfortu pracy, i teraz dodatkowo dochodzi efekt nie trafiania w piksele przy skalowaniu w wyższą rozdzielczość litery też idealnie nie wyglądają już podobnie pionowe i poziome linie arkusza , dla arkusza kalkulacyjnego jak dla mnie nie ma to absolutnie zastosowania, , w każdym ispocie są retiny i ms exel zainstalowany często można spotkać, polecam każdemu to przetestować na własne oczy żeby potem mieć realne spojrzenie na istotę wad i zalet retiny lub faktycznego jej wykorzystania w pewnych zastosowaniach, reasumując retina jest świetnym wyświetlaczem lecz argumentowanie iż daje możliwość wykorzystania większego obszaru roboczego nie zawsze ma przełożenie jakościowe na co zwracam uwagę.

- - - Połączono posty - - -

linie nie są utracone tylko lekko rozmyte i to nie wszystkie tylko co któraś, taki efekt występuje w ms exelu przy skalowaniu retiny w górę.

#1399 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 maja 2014 - 10:15

Może mam za słaby wzrok, ale ja nic takiego nie widzę. Natomiast masz rację, że skalowanie ekranu w górę, aby korzystać z arkusza mija się z celem. Ten sam efekt (ilość miejsca w arkuszu) można uzyskać pozostawiając rozdzielność natywną i zmniejszając arkusz do 75%. Wtedy przyciski masz normalnych rozmiarów, a wielkość komórek roboczych, zbliżonej wielkości jak przy skalowaniu do 1920x1200.

#1400 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 16 maja 2014 - 11:10

Bo fonty są renderowane z maksymalną rozdzielczością wyświetlacza. W praktyce nie powinno być problemu ze skalowaniem "pulpitem" czy "arkuszem" - jeśli pojawiają się artefakty - to wina implementacji w sofcie, a nie wada sama w sobie. W OO nie widzę takiej przypadłości. Mikson: oczywiście że powiększenie obszaru roboczego bez zmiany wielkości fizycznej wyświetlacza zmniejsza wszystko - tak to już działać będzie - przy najmniej do póki mamy wyświetlacze taj konstrukcji jakie są teraz :) Trzeba się liczyć z pomniejszeniem, ale często konieczność ogarnięcia na raz dużej ilości informacji na raz jest większa niż dostrzeganie każdego z ich szczegółów. Mam tak np podczas programowania, gdzie muszę na raz ogarnąć sporą ilość wierszy kodu, np całe query sql czy blok pętli i przeglądanie tego "z rękoma na pgup pgdwn" ogranicza zdolność wychwycenia błędu i bardzo utrudnia pracę. To samo w arkuszu, analiza danych np finansowych z długiego okresu w wielu kolumnach itd. Tu nie chodzi o każdy grosz, ale żeby widzieć wszystko na raz bez konieczności przewijania.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych