Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 2 votes

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Please log in to reply
3061 replies to this topic

#1326 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 08 April 2014 - 14:14

Nie będzie Retiny w MBA ponieważ zabije on wtedy rMBP 13''.

Będzie, skoro już są plotki o MBA z ekranem 11,8" 2304 x 1440 lub 2732 x 1536 i jakoś nie widzę powodu by obebrał klientów rMBP 13".

Apple to Launch Retina MacBook Air Later This Year, According to Supply Chain Sources - Mac Rumors

- - - Połączono posty - - -

http://www.macrumors...na-macbook-air/

#1327 dominicus

dominicus
  • 16 posts

Posted 08 April 2014 - 20:39

Zdecydowałem się na MBA. Retina fajna ale niestety sporo droższa :( MBA to i tak mega skok jakościowy w stosunku do tego co miałem do tej pory. Jak już pisałem to moje pierwsze jabłko, więc trochę czasu zajmie mi opanowanie OSX. Co do dysku, to 128 GB wymusi na mnie pewną dyscyplinę i konieczność utrzymania porządku. Dziękuje wszystkim za rady i spostrzeżenia. Ps. Nie mogę się przyzwyczaić do układu klawiatury ;-)

#1328 witekgk

witekgk
  • 40 posts

Posted 08 April 2014 - 22:55

To znaczy?

O uklad klawiatury pytam

#1329 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 09 April 2014 - 00:15

Patrząc na cenę to wyjdzie drożej, więc nie warto kupować tego starego modelu z HDD i bez Retiny.

No niezupełnie drożej:
Macbook pro 13"HDD= 4600 zł + 300 zł dysk128GB SSD+ 300 zł8GB RAM + optibay ok 60 zł= 5260zł
Porównywalny rMBP to ok 6700 zł. Jeśli liczymy się z każdą złotówką to 1500 zł tym bardziej ma znaczenie.

#1330 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 17 April 2014 - 07:19

No niezupełnie drożej:
Macbook pro 13"HDD= 4600 zł + 300 zł dysk128GB SSD+ 300 zł8GB RAM + optibay ok 60 zł= 5260zł
Porównywalny rMBP to ok 6700 zł. Jeśli liczymy się z każdą złotówką to 1500 zł tym bardziej ma znaczenie.

można taniej
nabyłem mbp 13 8GB plus apple care 3 letnia zafoliowany 4tys plus dołożyłem samsunga evo 120GB 300pln :)

#1331 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 17 April 2014 - 07:53

No niezupełnie drożej:

Ale za 6700 to masz rmbp z 8GB/256ssd i to na pcie i na irisie, matryca na plus, bateria na plus, ilość złącz na plus - teraz czy za to wszystko więcej 1500 to mało czy dużo?

#1332 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 17 April 2014 - 08:26

Ale za 6700 to masz rmbp z 8GB/256ssd i to na pcie i na irisie, matryca na plus, bateria na plus, ilość złącz na plus - teraz czy za to wszystko więcej 1500 to mało czy dużo?

13 8/256 irisa można kupić zafoliowanego powyżej 5tys.

#1333 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 17 April 2014 - 08:55

Cena 6700 JEST powyżej 5tyś ;) BTW jeśli się pomyliłeś i chciałeś napisać poniżej, to ja chętnie kupię dwa dziś na FV.

#1334 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 17 April 2014 - 12:14

Cena 6700 JEST powyżej 5tyś ;)
BTW jeśli się pomyliłeś i chciałeś napisać poniżej, to ja chętnie kupię dwa dziś na FV.

5,4tys (często nowe zafoliowane okolice 5tys)
1.3tys w kieszeni lub można dokupić gwarancję.

z fv można kupić za 5.6tys w isklepie.

#1335 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 17 April 2014 - 12:38

Ale wiesz, śmieszą mnie porównania typu zakup modelu bez retiny "gdzieś tam za 4" + dołożenie części "skąś tam" i porównanie do ceny z oficjalnego sklepu i że wyjdzie taniej :) A porównując do zakupu "gdzieś tam" modelu z retiną okazuje się że nie jest już tak że oszczędzamy 1.5, tylko np 650zł tracąc matrycę, acu, dysk na pcie - i czy wtedy zakup jest opłacalny? Ceny w Apple Store czy oficjalnego reselera to cąłkiem inna sprawa. Wiadomo wyższe niż u nieoficjalnego dystrybutora czy wręcz prywatnego importera zza oceanu, ale masz sprzęt który trafił do pl z myślą o pl, a nie np dziwną klawiaturę czy problemy ze serwisem itd. Kupując komputer do zabawy inaczej to traktuję niż kupując narzędzie do pracy. Tym bardziej np kupując na FV czy importer oclił sprzęt? Czy zapłacił VAT itd. Czy sprzęt przyjechał pod fotelem lotniczym i został ponownie zafoliowany w pl :)

#1336 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 17 April 2014 - 15:49

kupiłem zafoliowany i zaplombowany oryginalnie md101 wersja z 8GB ramu i 3letnią gwarancja apple care za 4tys który kosztuje w tej konfiguracji u nas 6,7tys, tu nie ma nic śmiesznego , wręcz przeciwnie kupienie tego samego i przepłacenie prawie 3tys daje do myślenia , to że dołożyłem dysk ssd nic nie zmienia w ogólnym obrazie różnicy cen jaka jest w w usa i u nas. Traktujesz imrpotowany sprzęt z usa jak jakiś wybrakowany, Twoja sprawa ja osobiście nie będę wspierał mafijnych cen w polskich salonach. Przy tej różnicy ceny FV nie wprowadza żadnego sensu bo amortuzując sprzęt na firmę mniej zyskasz niż kupując go w takiej opcji bez FV prosto z usa. Akurat co do klawiatury to uważam że dziwna jest z połamanym enterem , dla mnie najwygodniejszą zawsze była US.

Gwarancja jest globalna, jeżeli masz wykupioną w stanach w polskim serwisie bez słowa honorują, więc nie rozumiem o co Tobie chodzi.

#1337 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 17 April 2014 - 21:20

U nas wg oficjalnego cennika za 6.7 kupisz retinę/8/256, a nie mid 2012.
Kupuję na FV za 6,7k z czego 23% VAT, 19% dochód - jednorazowa amortyzacja środka trwałego z deminimis: 4577zł - w praktyce ponad 30% możesz wliczyć w koszty. Oczywiście cała operacja ma szansę powodzenia gdy masz obrót i zysk, no ale chyba po to się prowadzi firmę :)

BTW pokaż mi gdzie model md101 kosztuje 6,7??

#1338 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 18 April 2014 - 08:14

U nas wg oficjalnego cennika za 6.7 kupisz retinę/8/256, a nie mid 2012.
Kupuję na FV za 6,7k z czego 23% VAT, 19% dochód - jednorazowa amortyzacja środka trwałego z deminimis: 4577zł - w praktyce ponad 30% możesz wliczyć w koszty. Oczywiście cała operacja ma szansę powodzenia gdy masz obrót i zysk, no ale chyba po to się prowadzi firmę :)

BTW pokaż mi gdzie model md101 kosztuje 6,7??

to jest cena polskiej dystrybucji 6,7tys

13-calowy MacBook Pro Item Price: 4 600,81 zł Ilość (13-calowy MacBook Pro) Łączna cena:4 600,81 zł
Usuń (13-calowy MacBook Pro) Przenieś do zachowanych pozycji (13-calowy MacBook Pro)
Numer artykułu: Z0MT
Gotowe do wysyłki 1–3 dni robocze
Sprzęt
Dwurdzeniowy procesor Intel Core i5 2,5 GHz, Turbo Boost nawet do 3,1 GHz
8 GB pamięci DDR3 SDRAM 1600 MHz — 2 x 4 GB
Dysk Serial ATA 500 GB, 5400 obr./min
SuperDrive 8x (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
Podświetlana klawiatura polska (angielska międzynarodowy) i podręcznik użytkownika (polski)
Akcesoria
Oprogramowanie
iPhoto, iMovie, GarageBand
Pages, Numbers, Keynote
OS X
Upominek (13-calowy MacBook Pro)

MacBook Air/13-calowy MacBook Pro — AppleCare Protection Plan Item Price: 893,50 zł Ilość (MacBook Air/13-calowy MacBook Pro — AppleCare Protection Plan) Łączna cena:893,50 zł
Usuń (MacBook Air/13-calowy MacBook Pro — AppleCare Protection Plan) Przenieś do zachowanych pozycji (MacBook Air/13-calowy MacBook Pro — AppleCare Protection Plan)
Numer artykułu: S5016ZM/A
Zarejestrowano automatycznie
Podział całkowitych kosztów zamówienia
Suma częściowa zamówienia 5 494,31 zł
Bezpłatna dostawa 0,00 zł
Podatek VAT 1 263,69 zł
Razem 6 758,00 zł
Kontynuuj zakupy Zapisz koszyk Do kasy

kupiłem taką konfigurację za 4tys

oczywiście że można wrzucać na firmę komputery ale też prowadząc jednoosobową działalność to ile ich wrzucisz w roku 1? nie można mieć środków trwałych więcej niż faktyczna jest potrzeba ich wykorzystania bo inaczej w przypadku kontroli wiadomo jest problem.

#1339 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 18 April 2014 - 09:39

Twoja wycena porównywana do laptopa z polskiej oficjalnej dystrybucji ma się nijak do ceny Twojego zakupu. Akurat kupić taniej niż w sklepie Apple to nie jest jakiś wielki problem - nawet u oficjalnego dystrybutora dostaniesz na dzień dobry kilka (5-6) % mniej, a jak zagadasz to i lepiej. U nieoficjalnego ale legalnego dystrybutora cena 8-10% mniej to typówka (z FV) - ale nie zawsze są to laptopy produkowane na rynek PL. W przypadku GB czy US nie jest to problemem, ale inne kraje tak. Ceną z oficjalnej strony to możesz sobie tylko wygórować "oszczędności" ;) Co do amortyzacji i wrzucania w koszty to oczywiście że tak, ale w przypadku jednoosobowej działalności z reguły nie potrzebujesz 5 laptopów na 1 osobę, ale dwa? Czemu nie. Sam mam jednego, jak zmieniam to zdejmuję stary z EŚT i sprzedaję, obecnie mam 3.5 letniego Aira i dopiero myślę o wymianie - laptop dawno zamortyzowany. Inaczej też sprawa wygląda w spółkach i przy pracownikach/zleceniach itd - gdzie potrzeby są większe. Dużo też zależy od specyfiki firmy czy prowadzonej działalności. Co nie znaczy że jako programista nie mam potrzeb posiadania większej ilości komputerów - które bez problemu wybroniłbym przed US i przed ich biegłym - z resztą w ogóle komputerów to mam z 15 (no głównie serwery, ale na EŚT). Co więcej nikt np nie zakwestionuje posiadania np 2 laptopów na 1 osobę, czy trzech na dwie - potrzeba backupu na wypadek awarii to standard w IT aby zachować ciągłość pracy gdy procedura naprawy to np 2-3 tyg - nie mogę w tym czasie porzucić umów czy nie przyjmować nowych itd. Nie widzę też problemu w jednoosobowych działalnościach w konfiguracji mb+mini czy mb+imac itp. Tak zdaję sobie sprawę że nie każdy ma jakąś DG czy spółkę i każdy chce kupić jak najtaniej, wtedy zakup z prywatnego importu jest atrakcyjny cenowo - nie neguję tego, sam pewnie bym tak kupował jakbym nie mógł wliczyć laptopa w koszty. Ja jednak naprawdę używam tego komputera do pracy prawie w 100%, bo maki to wspaniałe konsole programistyczne, więc nie mam problemu z pełnym odliczeniem. I raczej wolę wynegocjować trochę niższą cenę i kupić u oficjalnego dystrybutora niż kupować w najtańszym sklepie - jak kupuję narzędzie do pracy. Pewnie, jak ktoś lubi zmieniać sprzęt często np co model mbp to praktycznie szybciej niż co rok, to zabawa z kosztami nie przejdzie :) No chyba że ma tyle stanowisk pracy :) Ale w typowym użytkowaniu dwuletnim, to spoko.

#1340 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 18 April 2014 - 16:35

i właśnie do tego zmierzam, osób które prowadzą działalność kupując komputer na firmę jest zdecydowanie mniej niż osób pracujących na etacie, dlatego dla nich absolutnie fv czy amortyzacja nie ma znaczenia, ważna jest cena i gwarancja, mogąc zaoszcządzić jak ja prawie 3tys jest to zrozumiałe co wybiorą. Pozdrawiam świątecznie

#1341 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 19 April 2014 - 09:59

Jak to mówią jest prawda, półprawda i statystyka :) To że jest mniej osób które w PL prowadzą DG niż zatrudnionych _w ogóle_ - zgoda. Ale wybacz wśród kupujących macbooki - a o to się rozchodzi - ww proporcje nie mają _żadnego_ zastosowania. Może nie jestem miarodajny, ale wśród osób które znam i używają kupionych _nowych_ macbooków to albo są to właśnie osoby posiadające spółki, własne jednoosobowe DG w szczególności artystyczne/foto/muzyka/poligraficzne/programistyczne lub zatrudnieni na tych stanowiskach ze służbowym makiem. Tych maków nie jestem w stanie zliczyć. Po drugiej stronie znam 1 (jedną) osobę która kupiła maca na potrzeby montażu wideo - zakup prywatny - to chyba jedyny mac jaki znam którego nie zaliczono w koszty :)

#1342 Kaczmar2010

Kaczmar2010
  • 1 posts

Posted 21 April 2014 - 08:30

Siemka jestem tutaj nowy. Mam zamiar kupic swojego pierwszego macbooka i nie moge sie zdecydowac. Otoz zastanawiam sie nad MBA13 i MBP13 z retina. Bedzie to komp przedewszystkim na zewnatrz, tzn codziennie bede go nosil ze soba. W domu mam stacjonarke. Z tego wzgledu bardzo podoba mi sie w MBA13 czas pracy na baterii i waga/wymiary plus cena ktora jest atrakcyjniejsza na moja kieszen. Jednakze jestem programista i nie wiem czy procesor w MBA wystarczy no i kusi rozdzielczosc w MBP. Dlatego mam kilka pytan: 1. Czy na MBA dobrze chodzi Xcode wlacznie z emulatorem IOS? Nie chce zadnych zwiech, lubie komfort pracy. 2. Czy oprocz rozdzielczosci jest jakas realna roznica w pracy programisty na MBP od MBA? 3. Przeczytalem na forum ze niedlugo jakos wprowadza nowy model MBA z retina, czy wiecie moze kiedy mozna sie go spodziewac oraz czy cena bedzie identyczna/podobna do tej aktualnej? Z gory dzieki za odpowiedz.

#1343 Pokalian

Pokalian
  • 99 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 April 2014 - 11:40

Mam parę pytań, podobnych przy dość podobnej sytuacji co kolega wyżej. 1. Gdzie realnie przyda mi się Retina? Jestem developerem, głównie to Coda, Pixelmator/Photoshop (Nie zaawansowanie, jedynie grafika webowa), iMovie/iPhoto(znowu tylko do zabawy :) ), xcode. 2. Co mi się lepiej opłaci Air 8Gb ram czy Pro Retina 4Gb ram? Mówiąc o w/w zastosowaniu + kilku grach - Guild Wars 2, League of Legends, Counter Strike.

#1344 mikson

mikson
  • 290 posts

Posted 21 April 2014 - 22:35

Mam parę pytań, podobnych przy dość podobnej sytuacji co kolega wyżej.

1. Gdzie realnie przyda mi się Retina? Jestem developerem, głównie to Coda, Pixelmator/Photoshop (Nie zaawansowanie, jedynie grafika webowa), iMovie/iPhoto(znowu tylko do zabawy :) ), xcode.
2. Co mi się lepiej opłaci Air 8Gb ram czy Pro Retina 4Gb ram? Mówiąc o w/w zastosowaniu + kilku grach - Guild Wars 2, League of Legends, Counter Strike.

4giga to mało, idz do ispota odpal na air 4giga safarii mejla etc odpal monitor systemu i zobaczysz ze cały ram już zajęty. 8 giga wg mnie to minimum.

W sumie jestem ciekaw ile procent ludzi u nas kupuje maki prywatnie a ile na fv.

#1345 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 22 April 2014 - 13:16

To logiczne, pamięć w nowoczesnych systemach jest nonstop zajęta w możliwie 100% - na bufory dyskowe itd. To co prezentuje monitor systemu nie jest miarodajne. Sam pracowałem długo na 2GB (kilka dni temu przeszedłem na 8GB) i co? No jest szybciej w niektórych tylko operacjach które wiem że wymagają sporo ram (renderowanie ciężkich stron z bogatym javascriptem, jakieś wywoływania raw w LR), a reszta w praktyce tak jak było.

#1346 Pokalian

Pokalian
  • 99 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 April 2014 - 14:13

To logiczne, pamięć w nowoczesnych systemach jest nonstop zajęta w możliwie 100% - na bufory dyskowe itd. To co prezentuje monitor systemu nie jest miarodajne. Sam pracowałem długo na 2GB (kilka dni temu przeszedłem na 8GB) i co? No jest szybciej w niektórych tylko operacjach które wiem że wymagają sporo ram (renderowanie ciężkich stron z bogatym javascriptem, jakieś wywoływania raw w LR), a reszta w praktyce tak jak było.

Ale ta szybkość bardziej objawia się względem prędkości wykonania procesu (Np. otworzenie dużej biblioteki zdjęć) w sensie czasowo czy są to jakieś różnice, których ja nie odczuje- Gdzie niczego nie renderuje zawodowo, zdjęcia to się czasami bawię w robienie albumów na urodziny.
Komputer gdzieś by mi się przydaj na 2, góra 3 lata. Z czego użytkownik wersji podstawowej pisał, że gry na których mi zależy chodzą dobrze.

#1347 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 22 April 2014 - 16:18

Sądzę że akurat otworzenie dużej biblioteki zdjęć więcej wymaga iopsów dysku niż pamięci. Pewnie że lepiej mieć 8 niż 4, sam ostatnio stałem przed tym wyborem - i raczej z komfortu odpalenia kilkunastu aplikacji na raz brałem 8. Ale przesiadka z 2 na 8 nie sprawia u mnie wrażenia "urwania d..y". SSD swoje robi i na starym Air też nie czułem jakiś wyraźnych lagów.

#1348 Pokalian

Pokalian
  • 99 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 April 2014 - 18:16

Kurde, bo tak cały czas dręczy mnie myśl czy te 4gb wystarczy. Najchętniej chcę wziąć z Apple Online Store (Ze względu na obsługę, wymianę etc.), wtedy ze zniżką edukacyjną wychodzi mi 5400 za wersje podstawową, czyli idealnie mój budżet, jednak w końcu nie wiem. W gry zbyt zaawansowane nie gram, a mówił jeden z forumowiczów, że da rade. Głównie to korzystam z Safari/Jakiś edytor kodu(Brackets/Atom), FileZilla, SSH w terminalu, Pixelmator no i iTunes do muzyki i komunikator na raz, czy przy takim równoczesnym korzystaniu nie będzie problemu? I chciałbym się podpytać jeszcze jak chodzi na macu QT?

#1349 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 22 April 2014 - 20:11

Do Twoich zastosowań to komputer 4GB spokojnie wystarczy. Ja do niedawna jechałem na 5-letnim Core2Duo i też mi wystarczał do takich zastosowań idealnie. Nie popadajmy w śmieszność - takie rzeczy, o których piszesz to żadne wymagania :)

#1350 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 posts

Posted 22 April 2014 - 20:45

Mak bez retiny? Za TAKĄ kasę? Sorry, to się mija z rozsądkiem. Kup za połowę ceny dowolny porządny laptop, zainstaluj Linuksa, będziesz miał tak samo stabilny dobry system do deweloperki. Retina, rtetina i tylko za retinę warto płacić. Do tego 8 GB RAM. Maki są naprawdę świetnymi komputerami pod warunkiem, że nie wykastrujesz ich z retiny i nie udusisz 4 GB RAM. Nie robię dev. graficznej, a i tak nie wyobrażam sobie 4 GB RAM. Owszem, można, można nawet Windows XP z 1 GB RAM. Będzie działać. Ale naprawdę w takiej sytuacji braku pieniędzy lepiej dać sobie spokój z makiem. Sam OS X to żadne cudo w porównaniu z Linuksem, przewagę ma dopiero hardware (retina!!!) z software połączone razem, bez wymuszonych ograniczeń jak 4 GB RAM.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users