Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 2 votes

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Please log in to reply
3061 replies to this topic

#1276 gogoartur

gogoartur
  • 128 posts

Posted 16 March 2014 - 19:26

Ja użytkuję macbooka pro 15 late 2013 w podstawowej wersji. Spokojnie wystarcza do wszystkiego, w tym do zabawy w iphoto i imovie. Dla mnie 15 cali jest o wiele wygodniejsze od 13, gdyż komfort pracy jest o wiele lepszy.

#1277 Kamol

Kamol
  • 194 posts

Posted 16 March 2014 - 20:00

Jest jakaś strona gdzie są pokazane jakieś benchmarki lub inne testy rMBP 13 i 15 cali w różnych konfiguracjach?

#1278 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 16 March 2014 - 20:07

retina - Geekbench Search - Geekbench Browser

#1279 Kamol

Kamol
  • 194 posts

Posted 16 March 2014 - 20:40

Ja użytkuję macbooka pro 15 late 2013 w podstawowej wersji. Spokojnie wystarcza do wszystkiego, w tym do zabawy w iphoto i imovie. Dla mnie 15 cali jest o wiele wygodniejsze od 13, gdyż komfort pracy jest o wiele lepszy.

Chodzi o tą wygodę pracy. Co prawda 13" teraz mi wystarcza, ale to dlatego, że nigdy nie pracowałem dłużej na 15" i teraz jest mi ciężko stwierdzić czy większy ekran nie byłby lepszy. Komputer będzie służył jako stacjonarny sprzęt. Jedynie będę go przenosił po mieszkaniu tak więc waga tutaj nie ma większego znaczenia. Też z tego powodu wyeliminowałem MBA. Jedynie łapię się z tym, że aktualnie często pracuję z komputerem na kolanach na kanapie tak więc boję się tutaj czy 15" nie będzie w tedy zbyt duże. Jednak gdy pewnego czasu posiadałem również iPada to MBP był używany w większości przypadków przy biurku.

#1280 ajed76

ajed76
  • 249 posts
  • SkądSzczecin

Posted 17 March 2014 - 09:15

Mam MBP 15" - często używam go zarówno na kanapie, jak i na kolanach. Nie jest tak wygodny jak iPad, ale nie ma najmniejszych problemów z wygodną pracą.

#1281 Lukasz85

Lukasz85
  • 21 posts

Posted 17 March 2014 - 10:14

Wg mnie 15 jest nieporęczna. To dobry sprzęt na biurko, mobilna stacja robocza. Kanapowe serfowanie nie jest super. Rozmiary w porównaniu do wagi powodują, że mbpr 15 się ciężko "chwyta" (przenosi). Mam porównanie z mbp® 13, vaio 13 i thinkpadami 14 i 15 i kilkoma innymi 15 (samsung, dell). Z macbooków najlepsze do noszenia w ręce, serfowania na kanapie itd są air'y, potem 13tki. 15tka jest nieporęczna i ciężko się z nią zmienia pozycje :). Klawiatura jest dość daleko od krawędzi laptopa i trzeba mieć odpowiedni kąt żeby komfortowo pisać. Jeżeli nie jest potrzebna moc obliczeniowa: Macbook Air (raczej 13") Jeżeli potrzeba mocy, mobilność i nie potrzeba dużego ekranu: MBPr 13" WPP 15tki

#1282 ajed76

ajed76
  • 249 posts
  • SkądSzczecin

Posted 17 March 2014 - 11:30

Faktycznie waga jest sporo większa - bo, aż 0,5 kg - to dużo. Natomiast wymiarami 15 i 13 są już zbliżone. Grubość identyczna, szerokość 4 cm, głębokość niecałe 3 cm, co nie robi dużej różnicy. Za to przestrzeń robocza w 15 calach jest dużo większą.

#1283 dominicus

dominicus
  • 16 posts

Posted 17 March 2014 - 22:11

Pracowałem na 15 i 13 calach. Zawsze lepiej pracuje się na większym ekranie, ale myśle ze te 13 cali spokojnie wystarczy. Ja tam wolałbym zainwestować w RAM. Co do wyboru Air czy MBP to jednak MBP. Retina mimo ze nie widać tego na pierwszy rzut oka, jest przyjemniejsza. Kolory jakieś głębsze, ale może mi się tylko zdaje

#1284 ctarx

ctarx
  • 40 posts

Posted 18 March 2014 - 19:25

Retina mimo ze nie widać tego na pierwszy rzut oka, jest przyjemniejsza. Kolory jakieś głębsze, ale może mi się tylko zdaje

Różnicę widać na pierwszy rzut oka, jeżeli ustawimy obok siebie MBA i MBP ;)

#1285 dominicus

dominicus
  • 16 posts

Posted 20 March 2014 - 21:12

To by tłumaczyło czemu w większości sklepów te maszyny nigdy nie są obok siebie.

#1286 kruku93

kruku93
  • 245 posts

Posted 20 March 2014 - 22:48

Witam, Nie bagatelizowałbym różnicy 0,5kg, jeśli przyjdzie ci nosić cały dzień ze sobą laptopa + papiery itp to "tylko" 0,5kg będzie na wagę złota. Poza tym MBA jest wytrzymalszy od PRO. Chociażby nie ma pokrytej szkłem matrycy...:) Pozdrawiam

#1287 Arkhan

Arkhan
  • 1214 posts

Posted 21 March 2014 - 01:05

Wg mnie 15 jest nieporęczna. To dobry sprzęt na biurko, mobilna stacja robocza. Kanapowe serfowanie nie jest super. Rozmiary w porównaniu do wagi powodują, że mbpr 15 się ciężko "chwyta" (przenosi). Mam porównanie z mbp® 13, vaio 13 i thinkpadami 14 i 15 i kilkoma innymi 15 (samsung, dell). Z macbooków najlepsze do noszenia w ręce, serfowania na kanapie itd są air'y, potem 13tki. 15tka jest nieporęczna i ciężko się z nią zmienia pozycje :). Klawiatura jest dość daleko od krawędzi laptopa i trzeba mieć odpowiedni kąt żeby komfortowo pisać.

Chyba trochę (bardzo) przesadzasz. ja mam laptopa Xnote 17.4" ważącego prawie 5 kg, do tego zasilacz 1.5 kg, wyobraź sobie że nie ma żadnego problemy z kanapowym surfowaniem, targam go gdzie chcę i nie jest to żadnym problemem, więc nie wiem jak dwu kilogramowa piętnastka ma być jakimś problemem :)

#1288 mecei

mecei
  • 99 posts

Posted 21 March 2014 - 06:41

w dobie obcisłych rurek.. uwierz, że może.

#1289 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 22 March 2014 - 12:59

Chodzi o tą wygodę pracy. Co prawda 13" teraz mi wystarcza, ale to dlatego, że nigdy nie pracowałem dłużej na 15" i teraz jest mi ciężko stwierdzić czy większy ekran nie byłby lepszy. Komputer będzie służył jako stacjonarny sprzęt. Jedynie będę go przenosił po mieszkaniu tak więc waga tutaj nie ma większego znaczenia. Też z tego powodu wyeliminowałem MBA. Jedynie łapię się z tym, że aktualnie często pracuję z komputerem na kolanach na kanapie tak więc boję się tutaj czy 15" nie będzie w tedy zbyt duże. Jednak gdy pewnego czasu posiadałem również iPada to MBP był używany w większości przypadków przy biurku.

Kup sobie monitor ze 27 cali, bo 15 calowy ekran laptopa i tak będzie zbyt mały.

- - - Połączono posty - - -

Hej,

W kwietniu będę kupował nowy komputer i jak narazie mam budżet na 13 calowego Air'a i tu sie pojawia mi kilka pytań:

1. Czy warto go brać czy poczekać na nowy model i czy nowy model będzie kosztował tyle samo?
2. Na Air'rze dobrze pracuje się z Pixelmatorem?
3. Czy może lepiej uzbierać więcej kasy i kupić MacBooka Pro Retina?
4. Czy różnie w jakości ekranów miedzy Air a Pro są na prawdę wielkie?
5. Czy jest znana prawdopodobna specyfikacją Air'a 2014?

Plotki mówio o Intel "Broadwell" i ekranie 12" Retina 2304 x 1440.

Cena jak to u Apple pozostanie taka sama.

Z tym że ten nowy model zadebiutuje na jesieni, w kwietniu jest spodziewane tylko lekkie odświeżenie obecnych modeli o mocniejsze konfiguracje.

#1290 Berike

Berike
  • 256 posts

Posted 23 March 2014 - 10:18

moim zadaniem nie ma co czekać na nową wersję. Jeśli jesteś zdecydowany to trzeba brać bo tak to i ze 100 lat można czekać.

#1291 pmgc92

pmgc92
  • 65 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 23 March 2014 - 15:04

Ja właśnie wczoraj kupiłem macbook pro 15 retina w Poznaniu w starym browarze i mam nadzieję , że nie ma w planach wypuszczenia nowego modelu... Ale w każdym razie jestem tym laptopem zachwycony ^^

#1292 Axnnna

Axnnna
  • 2 posts

Posted 23 March 2014 - 15:58

Ja ciągle się waham, cały czas używałam komputerów z windowsem i boję się że z "makowego" systemu nie ogarnę ;)

#1293 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 23 March 2014 - 16:09

Jak Windowsa ogarnęłaś to Maca tym bardziej.

#1294 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 23 March 2014 - 16:14

Ja ciągle się waham, cały czas używałam komputerów z windowsem i boję się że z "makowego" systemu nie ogarnę ;)

Też tak myślałem.
Ja fan Noki i windowsa.
Jak 2010 roku została spolszczona wersja mac os-a to wszystko się zmieniło.
Aczkolwiek było wstępne przerażenie ale w zasobach pomocy miałem syna. Piszę miałem gdyż chłopak ze swoim macbook-iem wyleciał z gniazda rodzinnego.
Teraz cieszę się rMBP13 oraz iP5s z systemem apple które idealnie się zgadzają. Prawie.
Ze stajni Microsoft-u pozostała mi licencja Offica z którego często korzystam.

#1295 Kamol

Kamol
  • 194 posts

Posted 23 March 2014 - 22:29

pmgc92 i iAndrzej Można wiedzieć w jakich konfiguracjach kupiliście swoje komputery? i do czego głównie wam służą.

#1296 pmgc92

pmgc92
  • 65 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 24 March 2014 - 01:01

Ja potrzebowałem zmiany. Prowadzenie firmy na WINDOWS 8 to coś strasznego. Potrzebowałem laptopa który nie tyko będzie działał płynnie , ale żywotność baterii w urządzeniu będzie lepsza. Mój SONY VAIO po 1,5 roku używania po prostu umarł . To już nie wiem który laptop z WINDOWS'EM który przestaje funkcjonować po przepracowaniu takiego odcina czasu (o pracy baterii nie wspominając - tragedia ). Dlatego chciałem przerzucić się na coś innego. Powiem , że jestem zachwycony, wszystko działa płynnie . I jeszcze sprzedawca gwarantował , że praktycznie nie na na tego laptopa wirusów , oraz prędkość w działaniu laptopa pozostanie niezmienna. Mój model kosztował 8799zł , i ma tylko jedną wadę , mianowicie pojemność dysku...

#1297 homie

homie
  • 9 posts

Posted 24 March 2014 - 16:01

Dorzucam pytanie od siebie. Zamierzam kupić nowego macbooka, oto do czego doszedłem póki co. Na pewno będzie miał 13 cali - albo MBA albo MBP Retina. Na pewno z 8GB RAM-u - wyczytałem w opiniach, że warto pójść w coś więcej niż standardowe 4. Nad czym się waham: Czy warto brać 128GB? Po odliczeniu miejsca zajmowanego przez system itp., ile zostaje? Na pewno będę korzystał z zewnętrznego WD. O przewadze Retiny w kontekście obszaru roboczego już wiem i na pewno jest to fajna opcja, wiem też że MBP ma np. wyjście HDMI. Jednak moje pytanie to, w czym jeszcze góruje MBP nad MBA? Czytałem już tutaj dużo porównań w stylu "czas pracy baterii" czy też "MBA służy do lżejszych zastosowań". Chciałbym się natomiast dowiedzieć, co trzeba by robić aby MBA okazał się za słaby w stosunku do MBP? Od siebie dodam, że planuję lapka używać do normalnych codziennych spraw + iOS development (xCode) + może jakiś program graficzny + może wirtualny Windows. Dzięki z góry za odpowiedź.

#1298 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 24 March 2014 - 17:43

@homie. Jedno ustaliłeś. Laptop ma mieć 13" i 8GB pamięci RAM i ok Pytanie: Czy warto brać 128GB? Po odliczeniu miejsca zajmowanego przez system itp., ile zostaje? Na pewno będę korzystał z zewnętrznego WD. Odp. Warto gdyż różnica między tymi dwoma to cena 300-400 zł. Ja zrobiłem błąd. Kupiłem rMBP w wersji 8GB RAM z 128SSD za 6200 zł. Teraz zastanawiam się czy jednak przy aż takiej wydanej kwocie jednak dodać owe 300-400 zł do większego dysku SSD. Pytanie: O przewadze Retiny w kontekście obszaru roboczego już wiem i na pewno jest to fajna opcja, wiem też że MBP ma np. wyjście HDMI. ODP rMBP jest to fajna sprawa. Tutaj też się wahałem między MBA czy rMBP i to był jeden za atutów mojego wyboru. Ale możliwe jest że być może w roku 2014 HDMI zagości w MBA. Ale to wróżenie z fusów. Pytania: Jednak moje pytanie to, w czym jeszcze góruje MBP nad MBA?. Czytałem już tutaj dużo porównań w stylu "czas pracy baterii" czy też "MBA służy do lżejszych zastosowań". Chciałbym się natomiast dowiedzieć, co trzeba by robić aby MBA okazał się za słaby w stosunku do MBP? Odp. Polecam testy na YT. Tam masz wiele filmów dotyczących porównania tych dwóch modeli i zdanie wyrób sobie sam. Ogólnie rzecz biorąc. Ja jednak wybrałem rMBP (tutaj tylko żałuje wersji z 256SSD gdyż owa 128SSD ma słabe parametry). Rożnica w wadze jest banalna tylko 0,3kg. Jak położysz dwie 13-stki na sobie to się okaże że rMBR jest mniejszy a tym samym zgrabniejszy i bardziej mobilny od MBA. Ale to jest moje odczucie. Mam porównanie gdyż żona pracuje na MBA w wersji 13"

#1299 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 25 March 2014 - 20:25

Ja właśnie wczoraj kupiłem macbook pro 15 retina w Poznaniu w starym browarze i mam nadzieję , że nie ma w planach wypuszczenia nowego modelu... Ale w każdym razie jestem tym laptopem zachwycony ^^

Oczywiście że jest w planach nowy z Intel "Broadwell", NVidią GeForce GT 850M, OS X 10.10, pewnie Siri itd.

O przewadze Retiny w kontekście obszaru roboczego już wiem i na pewno jest to fajna opcja, wiem też że MBP ma np. wyjście HDMI.
Jednak moje pytanie to, w czym jeszcze góruje MBP nad MBA?

Czytałem już tutaj dużo porównań w stylu "czas pracy baterii" czy też "MBA służy do lżejszych zastosowań".
Chciałbym się natomiast dowiedzieć, co trzeba by robić aby MBA okazał się za słaby w stosunku do MBP?

Montować filmy Full HD, robić grafikę 3D, wirtualizować inne systemy, chcieć podłączyć dwa monitory od peceta.

#1300 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 25 March 2014 - 21:55

Oczywiście że jest w planach nowy z Intel "Broadwell", NVidią GeForce GT 850M, OS X 10.10, pewnie Siri itd

Tylko pytanie kiedy on się pojawi, myślę że nieprędko. A wątpię aby w tym roku Apple zrobiło jak ostatnio, czyli update rMBP polegający na +100MHz.

Obecny model to świetny sprzęt, można śmiało kupować.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users