Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 2 votes

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Please log in to reply
3061 replies to this topic

#1201 jasi0

jasi0
  • 625 posts

Posted 19 November 2013 - 00:04

No i już ! Po długich rozmyślaniach i dylematach dziś złożyłam zamówienie na MacBook Pro 13'' Retina 2.4GHz Dual-Core i5/ 8GB RAM/ 256GB flash/ Iris Graphics [ME865PL/A]. W środę ma być już u mnie ! Mam nadzieje, że szybko i bezboleśnie przestawię się z windowsa.
Pozdrawiam, a niezdecydowanym życzę trafnych wyborów. Czy mój wybór był dobry, okaże się za jakiś czas...

Ja swojego w tej samej konfiguracji mam już od kilku dni. Jestem bardzo zadowolony póki co i cieszę się, że jednak nie wybrałem Aira. Wyświetlacz jest świetny, a bateria trzyma 8-10h. :)

#1202 michael-s

michael-s
  • 26 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 20 November 2013 - 08:54

No i już ! Po długich rozmyślaniach i dylematach dziś złożyłam zamówienie na MacBook Pro 13'' Retina 2.4GHz Dual-Core i5/ 8GB RAM/ 256GB flash/ Iris Graphics [ME865PL/A]. W środę ma być już u mnie ! Mam nadzieje, że szybko i bezboleśnie przestawię się z windowsa.
Pozdrawiam, a niezdecydowanym życzę trafnych wyborów. Czy mój wybór był dobry, okaże się za jakiś czas...

Będziesz, będziesz. Jestem ciekaw jakie będą Twoje pierwsze wrażania. Moje po 3 tygodniach użytkowania są genialne.

#1203 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 posts

Posted 22 November 2013 - 12:03

Oswajam się z moim nowym jabłuszkiem i dzięki temu, że jest kobieco intuicyjny to uczę się szybko. Niestety na razie mam kłopot z podłączeniem dysku zewnętrznego My passport WD, bo go mój MBP nie wykrywa wcale:( Szukam pomocy, ale nie mogę trafić na odpowiedni wątek. Próbowałam również zainstalować ze strony WD http://http://www.wd...ssential&os=MAC ale nie działa:(
Poza tym jestem APPLEADDICTED:)

#1204 911T

911T
  • 153 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 November 2013 - 14:04

Panowie, a ja mam taki dylemat :
Apple NEW MacBook Air i5-4250U/4GB/128GB/HD 5000/Mac OS - Notebook / Laptop 13,3" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL
albo
Samsung 730U3E i7-3537U/10GB/128SSD/Win8 HD8570M - Ultrabook 13,3" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL
Co do tego myslalem ze jak ma dosyc niezle podzespoly cos bedzie mozna pograc na nim ale
jednak do zamej pracy w word powerpoint ebdzie mi sluzyl czasem do filmow obrobki

#1205 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 23 November 2013 - 01:16

Przeczytaj ich testy:
Recenzja Apple MacBook Air 13 2013 - Notebookcheck.pl
Recenzja Samsung 730U3E - Notebookcheck.pl
Grafika Samsunga jest bardzo słaba jak na dedykowaną, a jakość wykonania taka sobie.

#1206 911T

911T
  • 153 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 November 2013 - 13:08

Dzieki ci bardzo! Ostatnie moje pytanie, gdzie najlepiej go kupic? w Wawie jestem studentem :)

#1207 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 23 November 2013 - 19:36

W Apple Online Store.

Kupuj online w sklepie Apple Store

#1208 911T

911T
  • 153 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 November 2013 - 15:46

Kupilem! niestety juz problemy ... nie wiem czy to touchpad jest zepsuty u gory chce pobrac iwork i naciskam na pobierz nic sie nie dzieje rowniez na dole jezdze po aplikacjach nie podnosza sie do gory co wiecej nawet nie moge w zadna z nich wjesc. Pomocy

#1209 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 24 November 2013 - 16:19

Ja właśnie nabyłem MBPro w tej konfiguracji w iSpocie. Tylko wziąłem 128 SSD. Mam APE z dyskami 2T.
Cóż, jest ze mną godzinę i jak na razie jest ok.
Właśnie zainwestowałem w RAM.
Mój poprzednik MBA jest sprzedany. Szybko poszedł.

#1210 Jojox

Jojox
  • 585 posts
  • SkądPoznań

Posted 24 November 2013 - 19:51

Witam serdecznie, moja dziewczyna planuje kupić w zbliżający się czarny piątek macbooka! 13 cali ma służyć do typowo standardowych rzeczy (internet, robienie notatek, arkusze, muzyka, filmy) + jedno zadanie SPECJALNE. Chce grać w sims 3. Tylko ta jedna gra. Czy podstawowy AIR 13 sobie z tym poradzi bez problemów? Teraz ma macbooka pro z 2010 z 4GB DDR2, Intel core 2 duo i kartą geforce i strasznie przycinają te simsy. Czy dokładać więcej ramu do tego celu? Czy zbierać dalej na maca pro z retiną. Liczę na Waszą fachową pomoc!

#1211 jarek176

jarek176
  • 3 posts

Posted 25 November 2013 - 12:07

A orientujecie sie czy w black friday w polskim Apple store zniżki z tego tytułu sumują sie ze znizkami dla studentow? Czy raczej opcja dla studentow i tak wychodzi taniej?

#1212 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 25 November 2013 - 23:29

Kupilem! niestety juz problemy ... nie wiem czy to touchpad jest zepsuty u gory chce pobrac iwork i naciskam na pobierz nic sie nie dzieje rowniez na dole jezdze po aplikacjach nie podnosza sie do gory co wiecej nawet nie moge w zadna z nich wjesc.
Pomocy

A włączyłaś w ustawieniach klikanie gładzika?

#1213 911T

911T
  • 153 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 November 2013 - 18:14

tak, juz wszystko ok ! dziękuje panu wszystko spowodowany moja niewiedza... Natomiast mam ostatnie pytanie, po wyciganieciu z pudelka mial ponad 80%, i teraz zjechalem do 3%. I stad moje pytanie jak maja wyglodac peirwsze ladowania? Standardowo wyzerowywac, i ladowac do oporu tzn po 12h, i do 0 i tak 3 razy?

#1214 Biedronkaa

Biedronkaa
  • 14 posts

Posted 26 November 2013 - 18:36

[url=http://www.makoweabc.pl/2009/12/kalibracja-baterii-w-macbookach/]Kalibracja baterii w MacBookach | Makowe ABC[/url]

#1215 Michi18

Michi18
  • 124 posts
  • SkądRuda Śląska, PL

Posted 26 November 2013 - 19:25

przecież teraz już nie kalibruje się baterii... nie rozładowuj baterii do 0%, tylko max do 15%, bo to zabija baterię, no i staraj się jak najczęściej na niej pracować, bo te baterie lubią przepływ prądu, no to by było na tyle

#1216 911T

911T
  • 153 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 November 2013 - 19:34

Dzieki serdeczne !

#1217 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 26 November 2013 - 21:01

przecież teraz już nie kalibruje się baterii... nie rozładowuj baterii do 0%, tylko max do 15%, bo to zabija baterię, no i staraj się jak najczęściej na niej pracować, bo te baterie lubią przepływ prądu, no to by było na tyle

Mógłbyś rozwinąć temat tego zabijania baterii przez rozładowanie ? i czemu 15% a nie np 20% albo 5% ?

Pozdrawiam,
L.

#1218 Michi18

Michi18
  • 124 posts
  • SkądRuda Śląska, PL

Posted 26 November 2013 - 21:07

baterie litowe nie lubią braku prądu, a 15 to tak orientacyjnie :) widzialem jak ludziom w karabinkach asg wlaśnie baterie li-po wybuchały, czyli bardzo podobne do tych w naszych macbookach :) bo w mb są li-on z tego co wiem, a te baterie wszystkie nie lubią rozladowywania do zera, bo po prostu one się przez to kurczą :) bo jakoś nie widze, żeby mb wybuchł, no ale z tym wybuchaniem to chodzilo mi tylko o to, żeby Ci zobrazować, co te baterie "potrafią" :)

#1219 Bloodz

Bloodz
  • 15 posts

Posted 28 November 2013 - 08:37

Zastanawiam się nad zakupem MacBooka, tylko nie wiem, którego wybrać. Będzie mi on służył głównie do internetu, programu magazynowego, słuchania muzyki, korzystania z iWork(ogólnie standardowe czynności) używany będzie ok. 13-15h dziennie. Dodatkowo będę go potrzebował do obróbki zdjęć w Photoshopie (albo innym programie graficznym, ale raczej Photoshop). Myślicie, że MacBook Air, czy Pro będzie bardziej odpowiedni dla mnie?

#1220 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 28 November 2013 - 09:41

baterie litowe nie lubią braku prądu, a 15 to tak orientacyjnie :) widzialem jak ludziom w karabinkach asg wlaśnie baterie li-po wybuchały, czyli bardzo podobne do tych w naszych macbookach :) bo w mb są li-on z tego co wiem, a te baterie wszystkie nie lubią rozladowywania do zera, bo po prostu one się przez to kurczą :) bo jakoś nie widze, żeby mb wybuchł, no ale z tym wybuchaniem to chodzilo mi tylko o to, żeby Ci zobrazować, co te baterie "potrafią" :)

Bardziej miałem na myśli jakieś odniesienia do testów czy artykułów na ten temat.
Baterie w MacBookach były różne od 300 do 1000 cykli żywotności, teraz są polimerowe.

- - - Połączono posty - - -

Zastanawiam się nad zakupem MacBooka, tylko nie wiem, którego wybrać. Będzie mi on służył głównie do internetu, programu magazynowego, słuchania muzyki, korzystania z iWork(ogólnie standardowe czynności) używany będzie ok. 13-15h dziennie. Dodatkowo będę go potrzebował do obróbki zdjęć w Photoshopie (albo innym programie graficznym, ale raczej Photoshop).

Myślicie, że MacBook Air, czy Pro będzie bardziej odpowiedni dla mnie?

Zależy jak bardzo zaawansowana ma być ta obróbka. MBA poradzi sobie z PS pod średnim obciążeniem, ale jeżeli planujesz poważniejsze prace to myślę że lepiej sprawdzi się MBP.

Pozdrawiam,
L.

#1221 Negatyf

Negatyf
  • 317 posts

Posted 14 December 2013 - 16:27

Przeczytałem prawie cały ten temat od początku do końca. Jestem przed wyborem między MBA, a MBPr. Komputer byłby przeznaczony do czytania artykułów, tworzenia artykułów, robienia prezentacji multimedialnej, obrabiania zdjęć oraz edycja filmów. Pierwszą moją myślą był MBPr, ponieważ można zamówić z 16gb pamięci RAM oraz dużo mocniejszym procesorem, który posiada 4 rdzenie i nie wątpliwie starczy na dłuższy okres czasu oraz na większą ilość zadań, które może wykonać w jednym czasie. 256GB SSD wystarczy, ponieważ mam Synology, a w nim 2x4TB na RAID1. Dodatkowym akcesorium będzie najprawdopodobniej Thunderbolt Display wraz z klawiaturą, aby uczynić go również komputerem stacjonarnym. Druga kwestia w przypadku kupna drugiego Thunderbolta to możliwość obsłużenia dwóch monitorów przez MBA. Wychodzę z założenia, że lepiej kupić od razu dobry sprzęt i mieć pewność, że starczy na dłuższy czas. Mini bądź iMac nie wchodzi w grę, ponieważ będę przebywać za granicą dłuższy okres czasu. Mam pytanie odnośnie grafiki zainstalowanej w Macbook Pro - czy jest różnica między Intel Iris i a Nvidia GeForce 750M GT 2gb? Ile wytrzymuje bateria przy umiarkowanym użytkowaniu w MBPr, MBA? Odnośnie zakupu, jeśli byłby realizowany w Cortlandzie bądź iSpot to bym był za systemem ratalnym z wpłatą własną. Jeśli natomiast była by okazja do kupienia nowego MBPr bądź MBA po okazyjnej cenie to byłbym skłonny zapłacić całość gotówką bądź przelewem. Posługuje się również zniżką edukacyjną. Kolejny pytanie dotyczy kupowania Macbooka w USA. Jeśli zamówiłbym przez Apple Store, gdzie najlepsza wersja kosztuje 2400$ po przeliczeniu na PLN, cena kształtuje się na poziomie 7300zł. Jak jest z cłem, podatkiem VAT?

#1222 daniello23

daniello23
  • 195 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 09 January 2014 - 05:39

Cześć W lutym będę kupował pierwszego Macbooka z salonu Cortland, do wyboru mam: - Macbook Air 13" 1.7GHz/i7/8GB/128SSD/HD 5000 - 5592zł - Macbook Pro 13" 2.9GHz/i7/8GB/750HDD/HD 4000 (nie Retina, ale to ostatni model Macbooka Pro 2012r z możliwością rozszerzenia pamięci RAM DO 16GB i wymiany dysku HDD na SSD + Super Drive - cena 5639zł (choć nie wiem czy warto inwestować w niego skoro nie dostał funkcji Power Nap z Mavericsa - a to już coś znaczy, że Apple powoli spisuje go na straty? - Macbook Pro 13" (Retina) 2.6GHz/i5/8GB/256SSD/HD 4000 - 5545zł - Macbook Pro 13" (Retina) 2.4GHz/8GB/128SSD/IRIS - 5845zł A teraz tak, -Wielkość dysku twardego nie robi różnicy, bo mam ewentualny zewnętrzny i nie jest to dla mnie problem 128GB spokojnie wystarczy -Notebook do codziennych zastosowań typu: oglądanie filmów, office (arkusz kalkulacyjny i dokument Tekstowy, przede wszystkim do internetu, YouTube, - w Gry nie gram (brak czasu) ale od czasu do czasu jakieś Simsy czy Cyvilization to byłoby miło pograć. Może z czasem chciałbym spróbować swoich sił w prostym montowaniu filmów Wszystkie komputery są w podobnych cenach, a nie wiem co warto inwestować, by komputer płynnie działał (tyle się już naczytałem opinii, że sam już nie wiem :/ a ma by na najbliższe 3 lata

#1223 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 posts

Posted 09 January 2014 - 13:41

Cześć
W lutym będę kupował pierwszego Macbooka z salonu Cortland, do wyboru mam:
- Macbook Air 13" 1.7GHz/i7/8GB/128SSD/HD 5000 - 5592zł
- Macbook Pro 13" 2.9GHz/i7/8GB/750HDD/HD 4000 (nie Retina, ale to ostatni model Macbooka Pro 2012r z możliwością rozszerzenia pamięci RAM DO 16GB i wymiany dysku HDD na SSD + Super Drive - cena 5639zł (choć nie wiem czy warto inwestować w niego skoro nie dostał funkcji Power Nap z Mavericsa - a to już coś znaczy, że Apple powoli spisuje go na straty?
- Macbook Pro 13" (Retina) 2.6GHz/i5/8GB/256SSD/HD 4000 - 5545zł
- Macbook Pro 13" (Retina) 2.4GHz/8GB/128SSD/IRIS - 5845zł

A teraz tak,
-Wielkość dysku twardego nie robi różnicy, bo mam ewentualny zewnętrzny i nie jest to dla mnie problem 128GB spokojnie wystarczy
-Notebook do codziennych zastosowań typu: oglądanie filmów, office (arkusz kalkulacyjny i dokument Tekstowy, przede wszystkim do internetu, YouTube,
- w Gry nie gram (brak czasu) ale od czasu do czasu jakieś Simsy czy Cyvilization to byłoby miło pograć.
Może z czasem chciałbym spróbować swoich sił w prostym montowaniu filmów
Wszystkie komputery są w podobnych cenach, a nie wiem co warto inwestować, by komputer płynnie działał (tyle się już naczytałem opinii, że sam już nie wiem :/ a ma by na najbliższe 3 lata

Bierz najnowsza Retine, zdecydowanie najlepszy wybór;)

#1224 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 09 January 2014 - 14:11

Retina, szczególnie dla arkusza kalkulacyjnego - więcej informacji na raz na ekranie.

#1225 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 09 January 2014 - 15:25

Retina, szczególnie dla arkusza kalkulacyjnego - więcej informacji na raz na ekranie.

W moim przypadku byłoby odwrotnie. Retina przy natywnej rozdzielczości (200%) mieści mniej niż Air, a mnie skalowanie na retinie tak męczy że po 15 minutach mam dosyć.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users