Posted 14 December 2013 - 16:27
Przeczytałem prawie cały ten temat od początku do końca. Jestem przed wyborem między MBA, a MBPr.
Komputer byłby przeznaczony do czytania artykułów, tworzenia artykułów, robienia prezentacji multimedialnej, obrabiania zdjęć oraz edycja filmów. Pierwszą moją myślą był MBPr, ponieważ można zamówić z 16gb pamięci RAM oraz dużo mocniejszym procesorem, który posiada 4 rdzenie i nie wątpliwie starczy na dłuższy okres czasu oraz na większą ilość zadań, które może wykonać w jednym czasie. 256GB SSD wystarczy, ponieważ mam Synology, a w nim 2x4TB na RAID1. Dodatkowym akcesorium będzie najprawdopodobniej Thunderbolt Display wraz z klawiaturą, aby uczynić go również komputerem stacjonarnym. Druga kwestia w przypadku kupna drugiego Thunderbolta to możliwość obsłużenia dwóch monitorów przez MBA. Wychodzę z założenia, że lepiej kupić od razu dobry sprzęt i mieć pewność, że starczy na dłuższy czas.
Mini bądź iMac nie wchodzi w grę, ponieważ będę przebywać za granicą dłuższy okres czasu.
Mam pytanie odnośnie grafiki zainstalowanej w Macbook Pro - czy jest różnica między Intel Iris i a Nvidia GeForce 750M GT 2gb? Ile wytrzymuje bateria przy umiarkowanym użytkowaniu w MBPr, MBA?
Odnośnie zakupu, jeśli byłby realizowany w Cortlandzie bądź iSpot to bym był za systemem ratalnym z wpłatą własną. Jeśli natomiast była by okazja do kupienia nowego MBPr bądź MBA po okazyjnej cenie to byłbym skłonny zapłacić całość gotówką bądź przelewem. Posługuje się również zniżką edukacyjną.
Kolejny pytanie dotyczy kupowania Macbooka w USA. Jeśli zamówiłbym przez Apple Store, gdzie najlepsza wersja kosztuje 2400$ po przeliczeniu na PLN, cena kształtuje się na poziomie 7300zł. Jak jest z cłem, podatkiem VAT?