Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#1176 elko1403

elko1403
  • 8 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 11:10

Witam, piszę ponieważ potrzebuję zainwestować w nowy komputer i chciałabym się dowiedzieć jaki MacBook wg. Was jest optymalny do wykonywanych przeze mnie zadań: projekty muzyczne - Cubase, WaveLab, Logic Pro X, obróbka filmów w wysokiej jakości i codzienny użytek Z góry dzięki za odpowiedź :)

#1177 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 12:35

Może pokaż ojcu ThinkPada T440s albo mniejszego X240.

Recenzja Lenovo ThinkPad T440s - Notebookcheck.pl

Powinien być bardziej zadowolony niż z Samsunga czy Sony.

Dzieki za podpowiedz pokaze moze go przekona, bardziej patrzy na wyglad :) i nie potrzebu mu juz i7 do pisania w wordzie, ma byc lekki i napewno nie 13 calowy na 14 moze by sie dal przekonac w koncu Szajsung seri 9 ten 15 calowie to prawde mowaic taka 14.

Czas pokaze...

Witam, piszę ponieważ potrzebuję zainwestować w nowy komputer i chciałabym się dowiedzieć jaki MacBook wg. Was jest optymalny do wykonywanych przeze mnie zadań: projekty muzyczne - Cubase, WaveLab, Logic Pro X, obróbka filmów w wysokiej jakości i codzienny użytek
Z góry dzięki za odpowiedź :)

To wiesz, ze napewno potrzebujesz czegos nie w podstawowej opcji. Mozesz sobie na zblizajacego mikolaja sprezentowac jakas Retine 15 na i7 z 16gb ramu. Pamietaj, ze ramu nie wymienisz juz a jest to najwiecej w tym sprzecie na dzis dzien.

#1178 elko1403

elko1403
  • 8 postów

Napisano 04 listopada 2013 - 12:46

Wystarczy mi ten komputer z taką konfiguracją na dobrych kilka lat, czy będę musiała coś zmieniać?

#1179 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 05 listopada 2013 - 01:11

Na 3 wystarczy, może nawet 5 lat wytrzyma. Jak ci braknie miejsca na dysku to zawsze możesz dokupić zewnętrzny SSD.

#1180 elko1403

elko1403
  • 8 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 09:24

Nie ma jakiejś tańszej opcji do wyboru, która też będzie w stanie sprostać wymaganiom i wystarczy na kilka dobrych lat? ;)

#1181 jarooo

jarooo
  • 349 postów
  • SkądTarnów

Napisano 05 listopada 2013 - 11:50

Witam,
rozważam dwie opcje, proszę o konstruktywną pomoc, bo po wprowadzeniu MBP Retina cały mój plan zakupu MacBooka w grudniu runął :)

1) 13-inch MacBook Air z Apple Store USA z dyskiem 256 GB - $1299
2) 13-inch MacBook Pro Retina z Apple Store USA z dyskiem 128 GB - $1299

Cena nie może przekroczyć tej kwoty, więc proszę nie proponować czegoś wyżej :)
Zastosowanie: domowe.
Do czynności bardziej wymagających zaliczyłbym
- drobne edycje video filmików z kamerki GoPro i iPhone'a (cięcie, łączenie, zmiana ścieżki, zapis, wysłanie do Youtube)
- drobne edycje zdjęć z aparatu (kadrowanie, korekta, itp.)

Na czym mi zależy dodatkowo:
Możliwość odtwarzania filmów na ekranie telewizora fullHD.
Tutaj, w przypadku MacBooka Pro wykorzystałbym port HDMI.
Minusy: macbook musi być podłączony do TV.
W przypadku Air'a dokupiłbym ewentualnie AppleTV.
Minusy: No właśnie, tutaj nie wiem, czy MBA + AppleTV spełni swoje zadanie podczas przesyłania filmu bezprzewodowo? Plusy: bezprzewodowość :)

Istotna różnica to dysk. W tej cenie mogę mieć Air'a 256 GB lub Retinę 128 GB.
Ale cóż, jak pisałem wcześniej, w przypadku braku portu HDMI w MacBooku Air mogę dokupić AppleTV, więc analogicznie w przypadku małego dysku SSD mogę w przyszłości dokupić jakiś bezprzewodowy i postawić w pokoju.
Cholera, głupi już jestem :)
A może postawić je obok siebie i wybrać ten, który mi się bardziej spodoba?

#1182 Misiekk

Misiekk
  • 284 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 12:35

Ja bym do tych potrzeb wzial Aira ze wzgledu na wiekszy dysk i lepsza baterie. 128 gb to naprawde malo.

#1183 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 05 listopada 2013 - 12:59

A ile ram w jednym lub drugim? Bo ja bym pomyslal nad airem, ale dlozyl ramu, bo dysk zewnetrzny zawsze mozna kupic, ale ramu zewnetrznego juz niestety sie kupic nie da

#1184 jarooo

jarooo
  • 349 postów
  • SkądTarnów

Napisano 05 listopada 2013 - 14:09

RAM-u defaultowo, 4. Wiem, że do każdego elementu można dopłacić, ale nie wyrobię już więcej gotówki. Dysk 256 GB chyba ważniejszy?

#1185 szy123

szy123
  • 33 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 14:24

Myślicie, że znajdę gdzieś taką konfigurację taniej ? Apple NEW MacBook Pro i5/8GB/128GB/Mac OS X Intel Iris - Notebook / Laptop 13,3" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL

#1186 Michi18

Michi18
  • 124 postów
  • SkądRuda Śląska, PL

Napisano 05 listopada 2013 - 16:38

Właśnie ram ważniejszy, bo dzięki niemu kompa będziesz mógł dłużej używać komfortowo :)

#1187 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 05 listopada 2013 - 20:40

Jeżeli laptop ma być ciągle podłączony do TV to Air traci swoje największe zalety - niższą wagę oraz dłuższy czas pracy na baterii.
W tym wypadku zestawienie zalet wygląda następująco :

Air: dodatkowe 128 GB
MBPr: szybszy procek, ekran retina IPS, dedykowany port HDMI, dodatkowy Thubderbolt, lepsza grafika Intel Iris

Nie musisz kupować Apple TV żeby podłączyć Aira do TV. Przejściówka z Thunderbolt na HDMI kosztuje jakieś 40 PLN (można też kupić kilka metrów już gotowego kabla Thunderbolt-HDMI).
Retina dłużej będzie aktualna przez wyższe parametry, ekran robi piorunujące wrażenie, a dysk pewnie za jakiś czas będzie można dokupić. Jeżeli natomiast przez najbliższe lata nie planujesz robić nic a nic więcej niż to co opisałeś to równie dobrze możesz kupić Aira a wybór sprowadza się do

A może postawić je obok siebie i wybrać ten, który mi się bardziej spodoba?

ponieważ oba komputery poradzą sobie z Twoimi wymaganiami.

Ostatnio stałem przed podobnym wyborem - najnowszy Air i najnowsza retina. Nie wybrałem żadnego, bo 4GB ramu w startowej wersji laptopa w prawie 2014 roku to jakaś kpina.

Pozdrawiam,
L.

#1188 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 05 listopada 2013 - 21:58

Myślicie, że znajdę gdzieś taką konfigurację taniej ? Apple NEW MacBook Pro i5/8GB/128GB/Mac OS X Intel Iris - Notebook / Laptop 13,3" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL

W Apple Store Online z rabatem edukacyjnym, dla wybranych grup zawodowych, stałych klientów itp.

#1189 jarooo

jarooo
  • 349 postów
  • SkądTarnów

Napisano 06 listopada 2013 - 09:46

Jeżeli laptop ma być ciągle podłączony do TV to Air traci swoje największe zalety

Może nie cały czas, ale fakt, że komputer nie będzie mobilny. Na wyjazdy mam iPada, więc Macbook rzadko będzie "wychodził" z domu.
Uprzedzam pytanie "czemu nie kupię komputera stacjonarnego" - nie mam miejsca.

MBPr: szybszy procek, ekran retina IPS

No właśnie rozważałem retinę głównie pod kątem obszaru roboczego w rozdzielczości natywnej. Jednak wyczytałem gdzieś na forum, że przy 13-calowym ekranie nie da się pracować w tak wysokiej rozdzielczości. Więc jaki sens ma kupowanie retiny i praca w rozdzielczości air'a?

Przejściówka z Thunderbolt na HDMI

Fakt, też to znalazłem, nie wiedziałem :)

4GB ramu w startowej wersji laptopa w prawie 2014 roku to jakaś kpina.

Nie miałem nigdy komputera Apple, więc nie wiem jak tutaj wygląda zarządzanie pamięcią. W przypadku PC-ta do codziennej domowej pracy zupełnie wystarcza 4 GB RAM-u. Teraz mnie zdołowałeś jeszcze bardziej :)
No to chyba trzeba będzie wziąć pod uwagę te dwie opcje:

1) 13-inch Macbook Pro Retina SSD 128 GB, RAM 8 GB - 1399 $
2) 13-inch Macbook Air SSD 256 GB, RAM 8 GB - 1399 $

Ceny w górę, ciągle w górę... :)

#1190 Kam1los

Kam1los
  • 2 postów

Napisano 06 listopada 2013 - 09:56

Widzę, że zamawiasz w USA. Poczekaj do 29 Listopada na Black Friday i dostaniesz na apple.com te komputery jakieś 100$ taniej a w innych sklepach typu amazon, bestbuy i macmall jeszcze większe się zdarzają obniżki w tym dniu.

#1191 jarooo

jarooo
  • 349 postów
  • SkądTarnów

Napisano 06 listopada 2013 - 11:17

ok dzieki na info :)

#1192 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 06 listopada 2013 - 15:36

Może nie cały czas, ale fakt, że komputer nie będzie mobilny. Na wyjazdy mam iPada, więc Macbook rzadko będzie "wychodził" z domu.
Uprzedzam pytanie "czemu nie kupię komputera stacjonarnego" - nie mam miejsca.

Przecież Mac mini jest znacznie mniejszy i sporo tańszy.

Apple - Mac mini

#1193 jarooo

jarooo
  • 349 postów
  • SkądTarnów

Napisano 07 listopada 2013 - 09:07

Myślałem o tym, ale co z monitorem? Jak już pisałem, nie mam miejsca. W grę wchodzi tylko laptop.

#1194 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 07 listopada 2013 - 13:13

Z wcześniejszych postów zrozumiałem, że będzie podłączony do telewizora. Zaletą laptopa jest oczywiście wygoda, bo można go używać siedząc na kanapie czy fotelu.

#1195 kdʘ

kdʘ
  • 257 postów
  • SkądJarosław

Napisano 10 listopada 2013 - 16:48

Często korzystam z TweetDecka i tym samym z Twittera i jestem ciekaw ile kolumn się mieści na ekranach obydwu rządzeń, czy są jakieś różnice. Proszę Was o jakieś małe testy na swoich "Airach" i MacBookach z Retiną.

#1196 trash58

trash58
  • 96 postów
  • SkądTczew, PL

Napisano 11 listopada 2013 - 13:41

Dwa dni temu kupiłem Retina MBP 13" w podstawowej wersji - 4GB RAM, 128GB SSD, Intel Iris. Dotychczas używałem MBP 13" "grubaska". Największe wrażenie (oprócz oczywiście ekranu) sprawiło na mnie jego sprawne chłodzenie. Od 2 godzin komputer przelicza mi projekt FullHD w AfterEffects CS 5.5. Komputer jest bezgłośny - obroty wiatraka max 2200 rpm, temperatura procka 55 st. Szok. Dotychczasowy MBP podczas wykonywania tej samej pracy rozpędzał wiatraki tak, że było je słychać w sąsiednim pomieszczeniu a temperatury procesora oscylowały wokół 90 st. C. Niesamowite

#1197 jaari

jaari
  • 1 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 09:07

Dzień Dobry Proszę o pomoc. Jestem na etapie wyboru maczka. W pracy potrzebuje programów typu Cad do tego zwykle domowe użytkowanie. Komputer może sie przydać gdzieś w terenie. Dodatkowo będę zmuszony do korzystania z windowsa przez maszynę wirtualną. Nie wiem czy Air da radę czy lepiej Mac Pro 13 4 GB ram 2013

#1198 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 09:34

Do CADa to nie lepiej peceta z Windowsem ? To już chyba trzeci post z ostatnich dni nowo zarejestrowanej osoby która chce Maca do CADa. Albo jest jakaś promocja w Autodesku, albo ktoś ciągle zakłada nowe konta ;) Wszystko zależy jak duże projekty chcesz otwierać na tym Macu. Air poradzi sobie z lżejszymi i średnimi zadaniami. Jeżeli już to MacBook Pro retina 2013. Rozdzielczość dobra, moc wystarczająca. Jedyne co to mało ramu i brak jakiejkolwiek możliwości rozbudowy. Nowa retina 13" z CADem w 2D (nie wiem jak w 3D) sobie poradzi, ale maszyna wirtualna przy 4GB to tak na styk moim zdaniem. Pozdrawiam, L.

#1199 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 18 listopada 2013 - 20:20

Pecet z Windowsem, metalową obudowa i dyskiem SSD będzie o kilka tys. zł droższy

#1200 LadyEwa

LadyEwa
  • 40 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 22:27

No i już ! Po długich rozmyślaniach i dylematach dziś złożyłam zamówienie na MacBook Pro 13'' Retina 2.4GHz Dual-Core i5/ 8GB RAM/ 256GB flash/ Iris Graphics [ME865PL/A]. W środę ma być już u mnie ! Mam nadzieje, że szybko i bezboleśnie przestawię się z windowsa.
Pozdrawiam, a niezdecydowanym życzę trafnych wyborów. Czy mój wybór był dobry, okaże się za jakiś czas...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Bing (1)