Nie chciałabym wywoływać dyskusji co jest lepsze Air versus Pro, tylko który z nich będzie dla mnie more usefull, more friendly... Przejrzałam wątek i poczytałam kilkanaście stron postów, łącznie z ostatnimi i dokonałam pewnego zestawienia (pomiędzy 13-calowymi 1 i 2), które być może będzie pomocne nie tylko mi, ale innym zadającym sobie to samo pytanie: Dane techniczne z
Apple. Inne uwagi - to po prostu wyłapane opinie użytkowników wypowiadających się w tym temacie.
AIR versus PRO
procesor: i5 1,3 GHz i5 2,5 GHz
dysk: SSD 256GB HDD 500GB (5400/min)
RAM 8GB 8GB
Grafika: HD 5000 HD 4000
Ekran: 1440x900 1280x800
Waga: 1,34 kg 2,04 kg
Bateria: do 12 h do 7 h
Inne uwagi: -grzeje -mniej grzeje
-droższy serwis -tańszy serwis
-mała możliwość rozbudowy -większa możliwość rozbudowy
Nie biorę pod uwagę indywidualnych gustów odnośnie designu obu maców, bo o upodobaniach się nie dyskutuje. Zresztą oba wizualnie mi się podobają.
Czy jest coś istotnego, co pominęłam przy tym porównaniu?
Oba komputery w powyższej konfiguracji są podobne cenowo ok. 5500 zł- tutaj nie ma dużej różnicy.
I teraz moje pytanie, czy w codziennych korzystaniu jest odczuwalna różnica pomiędzy procesorami 1,3 a 2,5? Czy faktycznie ekran i grafika Aira są lepsze niż Pro? Czy do podstawowych aplikacji word, excel, powepoint (równocześnie), photoshop, czasem coś do obróbki filmu i korzystania z przeglądarek internetowych lepszy będzie Air czy Pro? Nie gram w gry, rzadko oglądam filmy na necie. Od czasu do czasu korzystam z oprogramowania ImageJ i Statistica10.
Łukasz Ignacyk dziękuję za podpowiedź. Zakup notebooka planuje na listopad. Do tego czasu chcę się przygotować i wybrać najlepsze rozwiązanie dla mnie. Techniczne opisy nie przemawiają do mnie tak obrazowo jak praktyczne uwagi użytkowników. Dlatego dziękuję za każdą wskazówkę i informację.