Pro jak to Pro ma lepsze chłodzenia a nowe modele mają też lepszą klawiaturę. Oczywiście rozumiem że mówimy to o bazowym Pro który w porównaniu do Aira ma procesory 8 a nie 10 generacji. Mimo tego jeśli zależy ci na osiągach to Pro dalej wypada lepiej. Głównie dzięki chłodzeniu oraz wyższej mocy procesorów.
Poza tym w kwestii RAM vs SSD jest jedna stara prawda. RAMu nie dołożysz nie wymienisz. SSD to również trudna sprawa ale za dodatkowe miejsce może posłużyć chmura bądź dysk zewnętrzny. Choć sam lubię mieć 512GB na pokładzie to w ostateczności brałbym RAM mimo że może na dziś aż 16GB nie potrzebujesz.
Krótko mówiąc. Dla mnie ewidentnie Pro 2020. Pro w konfiguracji 16GB/256GB to wydatek 6999. Air w tej samej z procesorem oczywiście i5 to 6499. Serio warto te 500 zł dołożyć.
Tak mówimy o Pro z procesorem 8 generacji. Czy są gdzieś może porównania i5 8 gen (pro 2020) z i5 10 gen (air 2020) ? SSD 256GB w zupełni mi wystarczy, 8GB ramu pewnie też, ale zależy mi na niezawodności, jak było w przypadku MBA 2015 którego do dziś posiadam. I jakakolwiek zmiana wyjdzie mi na plus, jednak nie chcę żałować że wybrałem np nowego Pro 2020, jak mogłem wziąć z 2018 lub 2019 o lepszych parametrach.