Co to jest AC ?
Wydłużenie gwarancji z roku do 3 lat czyli krótko mówiąc dwa dodatkowe lata
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Posted 19 June 2018 - 18:34
Co to jest AC ?
Wydłużenie gwarancji z roku do 3 lat czyli krótko mówiąc dwa dodatkowe lata
MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods
Posted 19 June 2018 - 18:40
Posted 19 June 2018 - 21:20
W praktyce UE z 2 do 3 lat. Czyli o rok.
Gwarancja Apple wynosi rok.
Jeszcze dodatkowo chroni kupujących rękojmia, która trwa 2 lata i tutaj gwarantem jest sprzedawca a nie Apple.
Przed zareklamowaniem produktu kupujący musi w pierwszym roku zdecydować z jakiego tytułu chce to zrobić gdyż zakres ochrony jest inny - tutaj odsyłam po szczegóły do wujka Google-a.
Ja z reguły reklamuję z tytułu rękojmi gdyż łatwiej jest potem uzyskać zwrot kasy za produkt.
Edited by filip71, 19 June 2018 - 21:26.
Posted 19 June 2018 - 21:36
Posted 19 June 2018 - 21:44
Daje dwa lata. Nauczmy się odróżniać gwarancję od rękojmi. Tym bardziej że rękojmia w drugim roku jest cięższa do wyegzekwowania. Polecam poczytać i zastanowić się na tym zamiast pisać bzdury. Później zdziwienie że ludzie mylą jedno z drugim.
Jedynym przypadkiem gdzie mógłbym się zgodzić jest zakup u Apple. Wtedy nawet przy rękojmi potrafią zachować się jak przy gwarancji i nie robić problemów.
Posted 19 June 2018 - 21:55
Daje dwa lata. Nauczmy się odróżniać gwarancję od rękojmi. Tym bardziej że rękojmia w drugim roku jest cięższa do wyegzekwowania. Polecam poczytać i zastanowić się na tym zamiast pisać bzdury. Później zdziwienie że ludzie mylą jedno z drugim.
Jedynym przypadkiem gdzie mógłbym się zgodzić jest zakup u Apple. Wtedy nawet przy rękojmi potrafią zachować się jak przy gwarancji i nie robić problemów.
Przeczytane to ja mam już dawno. Mam również przećwiczone w praktyce oddawanie do autoryzowanego serwisu Apple sprzętu w drugim roku od zakupu. Z powodzeniem i bez konieczności "egzekwowania" czegokolwiek. Rozmawiamy o sprzęcie Apple, i tylko do tego się odnoszę. Nie wiem, czy skorzystanie z rękojmi w przypadku innych marek jest równie bezproblemowe. Chociaż kiedyś oddawałem telefon Samsunga po blisko 2 latach i dostałem pełen zwrot kasy, bo im się nie opłacało naprawiać i nie mieli już tego modelu na wymianę. Też bez żadnych przepychanek.
Posted 20 June 2018 - 04:46
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Posted 20 June 2018 - 08:54
Gorzej jak sie kupi na firme. Wtedy wiele sklepow rekojmie wylacza.
To akurat norma o czym należy pamiętać jeśli ktoś chce odliczyć VAT.
Przeczytane to ja mam już dawno. Mam również przećwiczone w praktyce oddawanie do autoryzowanego serwisu Apple sprzętu w drugim roku od zakupu. Z powodzeniem i bez konieczności "egzekwowania" czegokolwiek. Rozmawiamy o sprzęcie Apple, i tylko do tego się odnoszę. Nie wiem, czy skorzystanie z rękojmi w przypadku innych marek jest równie bezproblemowe. Chociaż kiedyś oddawałem telefon Samsunga po blisko 2 latach i dostałem pełen zwrot kasy, bo im się nie opłacało naprawiać i nie mieli już tego modelu na wymianę. Też bez żadnych przepychanek.
Są przypadki kiedy mamy szczęście i producent idzie nam na rękę. Apple może ale nie musi niczego uznawać po rok jeśli przyjdziemy ze sprzętem do serwisu. Chyba że tak jak mówiłem kupimy go od nich więc z automatu uznają to jako rękojmię. Nawet jak klient niezorientowany i nie wie co i jak. Zdarzają się też sytuację kiedy przyjmą sprzęt i naprawią pomimo że w teorii nie muszą.
Co do Samsunga. Oni dają 24 miesiące gwarancji więc inna rozmowa. Skoro "po blisko 2 latach" to rozumiem że te 2 lata jeszcze nie minęły więc nie mieli podstaw żeby odrzucić sprzęt.
Niemniej. Jeśli chcemy to mówmy o konkretach i podawajmy przykłady. Nie rzucajmy ogólnikami z których ktoś można wynieść błędną informację. Potem żal i płacz że ktoś czegoś nie przyjął i dlaczego tak się stało skoro ktoś na forum pisał inaczej. Jedni mają więcej szczęścia inni mniej. Należy jednak pamiętać co przysługuje konsumentowi a co sprzedawcy.
Posted 20 June 2018 - 08:56
Posted 20 June 2018 - 21:07
Ile kosztuje AC, i jeszcze jedno pytanie czy jest sens kupować Macbooka Air w tym roku, wiadomo może kiedy będzie następca ?
Posted 20 June 2018 - 21:10
Posted 20 June 2018 - 21:33
A masz bana na ceneo?
Co to ceneo ?
Posted 21 June 2018 - 03:53
Sprawdź w Internecie, tylko nie pytaj co to jest.
Posted 30 June 2018 - 09:06
Witam,
Mam w planach (no na przyszły rok kupić) Macbook pro o kodzie MPXR2ZE/A, niestety martwi mnie fakt że ma tylko 128 GB wlutowanej pamięci, i tu pytanie czy opłaca się go kupić i czy jest możliwość dołożenia dodatkowej pamięci typu poprzez czytnik kart?
Macbook Pro 13 M1 8GB/256GB, iPhone XS 64GB
Posted 30 June 2018 - 20:06
Witam,
Mam w planach (no na przyszły rok kupić) Macbook pro o kodzie MPXR2ZE/A, niestety martwi mnie fakt że ma tylko 128 GB wlutowanej pamięci, i tu pytanie czy opłaca się go kupić i czy jest możliwość dołożenia dodatkowej pamięci typu poprzez czytnik kart?
Nie ma wlutowanej, ale niestety obecnie nie ma dostępnych na rynku zamienników.
MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue
Nie pomagam na PW
Posted 01 July 2018 - 04:13
Nie ma wlutowanej, ale niestety obecnie nie ma dostępnych na rynku zamienników.
A czy dla takiego wyjadacza chleba który większość rzeczy trzyma w Google Drive i jedynie w co gram i co jest dostępne dla Mac OS X ( World of Tanks blitz) te 128GB wystarczy?
Posted 01 July 2018 - 12:50
Posted 01 July 2018 - 16:56
A jak wygląda sprawa z czyszczeniem wnętrza z kurzu (który osadza się po jakimś czasie), czy da się spód odkręcić zwykłymi bitami przystosowanymi do laptopów czy trzeba zaopatrzyć się w inne narzędzie?
Posted 01 July 2018 - 19:49
A jak wygląda sprawa z czyszczeniem wnętrza z kurzu (który osadza się po jakimś czasie), czy da się spód odkręcić zwykłymi bitami przystosowanymi do laptopów czy trzeba zaopatrzyć się w inne narzędzie?
https: //www.youtube.com/watch?v=Bcdg5NrQRPc
Edited by Andaar, 01 July 2018 - 19:49.
MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue
Nie pomagam na PW
Posted 02 July 2018 - 03:07
Dość ciężko ale ja tylko chcę raz na jakiś czas kurz z wiatraków wyczyścić.
Posted 12 July 2018 - 23:12
Moje pytanie bardziej dotyczy odczuwalnej różnicy po przesiadce na Macbooka Pro jeżeli chodzi o Swift i Xcode. Aktualnie, tworząc nawet niezbyt mocno wymagające aplikacje, widzę jak Air się męczy. Samo wywoływanie emulatora to minuta-dwie. Więc czy Pro pozwoli na dużo wygodniejszą i płynniejszą pracę? Ktoś doświadczył tego osobiście?
[ MacBook Pro 13" 2018 TB | iPhone 7+ | iPad Air 2 | Apple Watch S3 ]
Posted 01 August 2018 - 21:45
Chce kupić pierwszego macbooka , nie wydając dużej kasy . W grę wchodzi nowy MacBook Air , albo MacBook Pro 13, 2012 . Którego polecacie bardziej ? Google podpowiada , że lepiej kupić MBP 2012. A wy jak sądzicie ?
Posted 02 August 2018 - 00:33
Z dwojga złego to chyba lepiej Air. SSD, gwarancja przede wszystkim. A do czego chcesz wykorzystywać komputer?Chce kupić pierwszego macbooka , nie wydając dużej kasy . W grę wchodzi nowy MacBook Air , albo MacBook Pro 13, 2012 . Którego polecacie bardziej ? Google podpowiada , że lepiej kupić MBP 2012. A wy jak sądzicie ?
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Posted 02 August 2018 - 06:34
MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro
0 members, 1 guests, 0 anonymous users