Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Słuchawki Bose QC3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#1 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 10 maja 2007 - 19:03

Witam! Aktualnie uzywam sluchawek Sennheiser HD 205 lecz zauwazylem ze nie maja najlepszej jakosci dzwieku i kiepsko radza sobie z basami :( Od niedawna jestem zainteresowany zakupem modelu Quiet Comfort 3 od Bose. Pare razy sluchalem na nich muzyki w salonie Bose. Maja naprawde mocne basy, swietny dzwiek i sa komfortowe. Prosilbym o opinie tego zestawu tych ktorzy mieli z nim doczynienia oraz moze jakies rady. Czy istnieja lepsze sluchawki niz QC3? Z gory dziekuje.

#2 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 10 maja 2007 - 21:49

Ciężko będzie znaleźć tutaj kogoś z takimi słuchawkami (większość wybiera Sennheisery oraz Kossy).
Poczytaj poniższe wątki:
Jakie słuchawki do Mp3 playera ?
Dokanałówki do iPoda
Słuchawki do 120zł - "pchiełki"

#3 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 12 maja 2007 - 12:38

Co do Bose to napisze jako kompletny teoretyk (bo ich nie mam): Bose to dobra firma, chyba nieco wyzej pozycjonowana w audio niz Sennheiser. Moge sie mylic, w kazdym razie raczej z Bose wtopy nie zaliczysz. Te Senki ktore masz to taki zupelnie ekonomiczny model, taniocha. Z tymi prawdziwymi drogimi Sennheiserami laczy go tylko nazwa producenta:) Jesli slyszales te Bose i dzwiek Ci sie podoba, to na co czekasz? Kupuj. Twoje wrazenia sa tutaj najwazniejsze. A co do pytania, czy sa lepsze sluchawki-zawsze sa jakies lepsze :) Pioneer, Denon, Technics, AudioTechnica, AKG, Koss, itd itd. Tylko kwestia pieniedzy jakie mozesz wydac.... czyli jak zwykle.. W niemieckim Gravisie to wlasnie sluchawki Bose TriPort sa sprzedawane do iPodow (za "jedyne" 178 euro).

#4 kolouker

kolouker
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 maja 2007 - 16:10

Bose to jest największe dziadostwo jakie można sobie wyobrazić.

Ze słuchawek tylko AKG, Sennheiser, Koss i niektóre modele Sony.

Bose możesz sobie od razu darować, lepiej będą grały słuchawki z kiosku.

Jak szukasz czegoś o konkretnych modelach słuchawek, to warto zajrzeć tutaj:
http://www.head-fi.org/

#5 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 12 maja 2007 - 21:17

Bose to jest największe dziadostwo jakie można sobie wyobrazić.

Ze słuchawek tylko AKG, Sennheiser, Koss i niektóre modele Sony.

Bose możesz sobie od razu darować, lepiej będą grały słuchawki z kiosku.

Jak szukasz czegoś o konkretnych modelach słuchawek, to warto zajrzeć tutaj:
[url]http://www.head-fi.org/[/url]

Dziwie sie niektorym ze maja taka zla opinie o Bose. Przeciez graja bardzo ladnie i maja wysoka jakosc dzwieku.
Co do sluchawek, zdecydowalem sie jednak na Triport On Ear.(Okazuje sie ze to identyczny model co QC3 tyle ze bez wyciszacza) W tym tygodniu kupie "nówki" za 450 zl. Tutaj moje pytanie brzmi " czy sa lepiej grajace sluchawki za 450zl?" (Nie zalezy mi na bezpodstawnych opiniach typu "Bose to dziadostwo")

P.S. Znam to forum i czytalem tam same zle opinie na temat Bose. Moze ich nie stac na Bose...

#6 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 13 maja 2007 - 00:27

Bosse to firma produkujaca dobry sprzet, ale zyczaca sobie o wiele za duzo za marke. Z tego co widze, kosztuja w USA 350 dolcow, w polsce 1500zl. Za taka kase mozesz miec juz naprawde slicznie grajace sluchawki i zaleznie od tego do czego ich potrzebujesz polecalbym: otwarte nauszne - Sennheiser HD 650 dokanalowe - Shure E530c nauszne zamkniete - Beyerdynamic DT 770 edit. nie zauwazylem ostatniego postu - 450 zl za QC3? Bardzo podejrzanie tanio. W tej cenie otwarte nauszne - Sennheiser HD555 dokanalowe - Shure SE 210 zamkniete nauszne - Sennheiser HD 280 Pro lub Beyerdynamic DT 250-80

#7 borzar

borzar
  • 534 postów

Napisano 13 maja 2007 - 07:31

Bosse to firma produkujaca dobry sprzet, ale zyczaca sobie o wiele za duzo za marke.

To prawie tak samo jak firma Apple :lol:

Co Bose to mam zarówno ich Soundocka oraz słuchawki naokołouszne i jestem bardzo zadowolony z dzwięku jaki dają.

#8 eujot

eujot
  • 64 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maja 2007 - 10:18

Jeżeli jesteś z Poznania, możesz posłuchać Bose Triport On Ear w iSpocie, o ile się jeszcze nie sprzedały ;] Świetnie grają, do tej pory nie słyszałem zestawu audio, który byłby w stanie jakością dźwięku zachwycić mnie bardziej niż te słuchawki. Cena to 699 zł.

#9 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 13 maja 2007 - 10:30

Co Bose to mam zarówno ich Soundocka oraz słuchawki naokołouszne i jestem bardzo zadowolony z dzwięku jaki dają.

Prawie (nawet chcialem to napisac) ale nie do konca. Apple nie jest 3x drozszy :)

No ale w skrocie - Bose to nie jest zla firma i na pewno daleki jestem od demonizowania jej jak wielu ludzi w swiatku Hi-Fi - robia dobrze grajacy sprzet, najczesciej w niesamowicie malych wymiarach (e.g. Sounddock czy seria glosnikow Companion). Ale w przypadku sluchawek juz roznicy w wymiarach nie ma - a sa o wiele lepiej grajace. Apple dodatkowo oferuje cos czego kupic normalnie nie mozesz - MacOs. W przypadku sluchawek ciezko mowic o systemie operacyjnym :)

No ale podsumowujac - kazde ze sluchawek wymienionych wyzej lepiej brzmia od Bose, jednoczesnie nie odstajac w innych kategoriach (jakosc wykonania itp.).

P.S. A to ze jestes zadowolony nie znacza ze za ta cene nie mozna miec czegos lepszego :)

#10 krzychu

krzychu
  • 26 postów

Napisano 13 maja 2007 - 11:02

Witam, Ja mam Sennheiser'y HD 280 i graja bardzo czysto. Pozdrawiam

#11 kolouker

kolouker
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 maja 2007 - 11:35

Słuchałem muzyki na wszystkich modelach słuchawek Bose, jak również słuchałem zestawów głośnikowych. Jedno co można o nich powiedzieć to, że wszystkie mają to samo żenującej jakości brzmienie (jak za te pieniądze) Przesterowane i dudniące tony niskie, zero środka pasma i podobnie przesterowane tony wysokie. Czyli nic dodać nic ująć 'Bose Sound'. Bose nawet nie raczy podać parametrów technicznych swojego sprzętu. Każde słuchawki za 450zł będą brzmiały lepiej niż Bose. A takie na przykład akg k81 za 60 euro, pozbawiają właściciela Triport OnEar złudzeń co do jakości prezentowanego pzez Bose dzwięku. W kwestii forum Head-Fi, nie sądzę, żeby kwestia cen sprzętu Bose była zbytnio zaporowa dla większości osób tam piszących.

#12 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 13 maja 2007 - 12:57

Przynajmniej znalazla sie jedna osoba na forum ktora nie krytykuje Bose :)

#13 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 13 maja 2007 - 15:01

Bo one nie brzmia zle dla laika (bez obrazy). Co nie zmienia faktu, ze w tej cenie jest wiele lepiej brzmiacych alternatyw od firm ktore nie musza sprzedawac az tak drogo, by odbic sobie marketing i wystroj salonow ;)

#14 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 maja 2007 - 15:38

Dokladnie. BOSE gra efektownie, duzo basu, duzo gory, na pierwszy rzut niewprawnego ucha mamy do czynienia z glebokim basem i krystaliczna gora pasma. Tylko jedna sprawa - to wszystko jest sztuczne i podbite, a zarazem nienaturalne. Glosniki i sluchawki graja calkiem OK, ale z pewnoscia nie za cene, ktora zyczy sobie producent. 1300 zlotych za zestaw 2.1 o bardzo mizernym brzmieniu, z beznadziejnym subwooferem i nieszczegolnym designem to naprawde przegiecie. O sluchawkach wiecej tez nie ma co pisac, bo wszystko zostalo juz powiedziane. Produkty poprostu nie warte swojej ceny.

#15 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 13 maja 2007 - 18:57

:o Wydawalo mi sie ze Bose robi najlepszy sprzet grajacy na swiecie...

#16 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 maja 2007 - 19:45

Oni wydaja kupe kasy, zeby ludzie tak mysleli ;)

#17 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 13 maja 2007 - 19:48

No, wydawalo ci sie :)

Ale nie ma sie co wstydzic - wiele osob tak sadzi. Wszystko dzieki marketingowi i pewnej juz dawno udowodnionej zasadzie - wierzymy, ze jesli cos jest drozsze to jest lepsze.

Czytalem kiedys ciekawy artykul nt. temat - w jednym badaniu w supermarkecie obok produktow (chyba byly to sery, ale nie jestem pewien) kosztujacych bardzo podobnie do siebie, postawiono produkt w podobnym opakowaniu i dano cene 50% wyzsza. Nic nie wskazywalo ze produkt jest lepszy - ani opakowanie, ani opis - ale i tak znaczna czesc osob go kupowala, swiecie wierzac w uczciwosc producenta, ktory wyzsza cene dal na pewno dlatego, ze produkt oferuje lepsza jakosc :)

#18 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 13 maja 2007 - 21:03

Teorii wiele, wszystko fajnie, ale przeciez zalozyciel watku juz sluchal tych sluchawek i stwierdzil ze mu odpowiadaja.

#19 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 13 maja 2007 - 21:25

A sluchal czegos lepszego? Jak sie przesiadziesz z cinquecento do mondeo to tez powiesz ze ci odpowiada. Ale w momencie gdy BWM i Audi masz w tej samej cenie co forda, to wypadaloby porownac. Zalozyciel prosil o opinie czy sa lepsze sluchawki wiec dostal odpowiedz.

#20 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 13 maja 2007 - 23:36

Jak dla mnie Bose jest jak BMW czy Audi... Jezeli wedlug was Bose jest taki slaby to dlaczego montuja wlasnie ten system w drozszych wersjach Mercedesa itp. ?

#21 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 14 maja 2007 - 02:53

Cenowo tak, w wykonaniu zapewne tez tak - ale w wydajnosci i osiagach zdecydowanie blizej mu forda. Czyli bedziesz mial drogie, ladnie wykonane sluchawki ktore brzmia jak sluchawki za polowe tej ceny. A czemu w mercedesach? Bo jest wypromowany i sie bawi w takie rzeczy jak robienie czesci do samochodow. Shure i Sennheiser za to koncentruja sie na produkowaniu profesjonalnego sprzetu audio dla muzykow, audiofili i studiow nagraniowych. Nie chcesz to mi, i reszcie ktora sie tu wpisala, nie wierz. Zreszta - poczytaj sobie recenzje tych sluchawek - tylko nie "opinie uzytkownikow" na stronach sklepow internetowych, bo owszem, dla kogos kto dotychczas sluchal pierdziawek Philipsa te sluchawki beda brzmialy niesamowicie, tylko ludzi co sie na sprzecie znaja i moga porownac. Jak juz Falcon napisal, Bose moga robic wrazenie na poczatku - walna ci basem, dolacza do tego czysta gore i jak ktos nie ma doswiadczenia ze sprzetem audio to mu slinka pocieknie bo "moje sluchawki co to byly z walkmanem tak dobrze nie brzmia". Problem w tym ze nie uslyszysz "prawdziwej" muzyki tylko jej przeklamana wersje, tak by brzmiala bardziej efektownie - to troche tak jakbys polal kiepskie danie ketchupem by zabic smak - owszem poprawi to jego zjadliwosc, jak ktos lubi ketchup to nawet moze mu smakowac. Co nie zmienia faktu, ze nie zastapi to dobrze zrobionej potrawy, ktora pozwoli nam wyczuc wszystkie niuanse i smaki - tak samo bedzie ze sluchawkami - te co wymienilem wczesniej pozwola ci uslyszec muzyke tak jak tworca zamierzal, Bose za to przykryje ja gruba warstwa czerwonego sosu, ktory na poczatku moze byc smaczny ale szybko moze sie znudzic. p.s. lubie wymyslac analogie ;)

#22 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 14 maja 2007 - 15:40

Polo w paski lacote kosztuje 500zl. Wiem ze jest warte 10 zl i place za krokodylka. Wydaje mi sie jednak ze sluchawki za te 450 zl beda warte o wiele wiecej niz polo. Wiec moge wymieniac sluchawki jak koszulki. Co jakis czas nowe... Jezeli po jakims czasie Bose przestaloby mi sie podobac, moge wymienic na inne :) Prosta sprawa ;)

#23 banan

banan
  • 765 postów
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Napisano 14 maja 2007 - 16:08

Ja mam Bose in ear. Dla mnie bomba. Zastanawialem sie nad tymi co ty oraz tymi wiekszymi ale stwierdzilem ze nie sa "mobilne"

#24 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 14 maja 2007 - 16:29

Ja mam Bose in ear. Dla mnie bomba. Zastanawialem sie nad tymi co ty oraz tymi wiekszymi ale stwierdzilem ze nie sa "mobilne"

Dzieki banan ;) Ja jutro kupuje moje On Ear. Nie moge sie doczekac :D Snia mi sie po nocach :lol:

P.S. Jakimi wiekszymi? :o

#25 banan

banan
  • 765 postów
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Napisano 14 maja 2007 - 17:24

a no tymi
http://www.circuitci...roductDetail.do

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych