Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

NTFS i Lion?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
58 odpowiedzi w tym temacie

#51 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 14 lutego 2012 - 16:12

Podalem ich wiele - nie mozna chocby zrobic sobie 2 partycji dla Windows

To ja mam chyba jakąś wersję pro: http://d.pr/698F

#52 Bociek93

Bociek93
  • 230 postów
  • SkądMalinowice

Napisano 01 marca 2012 - 17:01

Też miałem ten problem, ale wpadłem na to żeby wejść w narzędzie dyskowe, i wymazać wszystko z dysku zewnętrznego. I w sumie działa zapis i odczyt :)

#53 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 marca 2012 - 09:58

To ja mam chyba jakąś wersję pro: http://d.pr/698F

Hmmm nie wiem czego to dotyczy ;) Problem w tym ze przy boot camp i tak jest troche zabawy aby zrobic dwie partycje NTFS dla windows... a w przypadku Liona partycja recovery nie daje juz na to szansy. Po prostu Windows musi miescic sie w obrebie pierwszych 3 partycji... Wiem ze temat Windows mozna krytykowac, ale niestety potrzebuje troche softu dostepnego tylko pod ten system, a na virtualce ten soft po prostu to tragedia ze wzgledu na spore wymagania odnosnie wydajnosci. Natomiast partycja recovery wymagajaca polaczenia z internetem to jakas kpina :) i trudno to nazwac partycja revovery ;) - jedynie badziewie zajmuje miejsce na dysku...

Też miałem ten problem, ale wpadłem na to żeby wejść w narzędzie dyskowe, i wymazać wszystko z dysku zewnętrznego. I w sumie działa zapis i odczyt :)

I jak wymazales NTFS i ;) przeformatowales na HFS ? bo ja jakos opcji formatu na NTFS nie widzialem ;) Chyba ze Apple w Appstore umieszczalo rozne wersje Liona ;)

#54 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 06 marca 2012 - 00:24

I jak wymazales NTFS i ;) przeformatowales na HFS ? bo ja jakos opcji formatu na NTFS nie widzialem ;) Chyba ze Apple w Appstore umieszczalo rozne wersje Liona ;)

W Narzędziach Dyskowych w zakładce WYMAŻ wybierasz opcje Windows NT File System to CI sformatuje dysk na NTFS

#55 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 07 marca 2012 - 14:16

Po co aż dwie partycje na tego Windowsa? Skoro 'używasz tylko do pracy', to ta śmieszna pecetowa zasada partycja na system + osobna na dane chyba jest tutaj do pominięcia ;-)

#56 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marca 2012 - 12:39

@GreaTskY Wiesz co az sprawdze ;) ale cos mi sie zdaje ze w czystym Lionie nie ma mozliwosci formatu na NTFS... choc prawde mowiac raczej bym zapamietal. Choc zajety bylem zabawami z fuse i ntfs3g wiec moze :) ale to i tak nie zmienia tego ze standardowo jakos nie bylo opcji zapisu. @ftpd Moze i glupia moze i nie. Nie chce o to juz toczyc dyskusji bo zdania sa podzielone. Dla mnie takie cos jest wygodne... w razie wywalki systemu robie format jednej partycji i mam swiadomosc ze dane sa na osobnej partycji (a niestety boot camp to nie jest szczyt stabilnosci - u mnie wystarczy uspic komputer by robil juz zwieche jego proces). Zreszta jak pisalem nie widze obecnie sensu przechodzenie na Liona bo nic on mi nie daje w stosunku do Snow Leo... dla mnie to niedopracowany produkt idacy w zla strone. Szkoda mi tylko OS X-a bo z fajnego systemu chca zrobic chyba system dla debili.... Ot po prostu wiem i nie chce wychodzic z zalozenia ze na sile i w najwiekszych wadach mozna znalezc zalety ;) mowiac sobie ze to co robilem przez X lat jest durne i pora to zmienic bo Apple czy ktos inny tak twierdzi ;)

#57 saki

saki
  • 7 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 07:20

Witam, Po przesiadce na Mountain Lion ze Snow Leopard, nie chodzą mi dyski zewnętrzne z NTFS. Zainstalowałem Triala Tuxera i mam następujące objawy - dysk jest montowany, mam odczyt i zapis. Ale sęk w tym, że po kilku minutach znika z zasobów kompa, nie ma go wśród listy dysków, a wszelkie operacje kopiwania i zapisu zostają ucięte. MAcie pomysł co z tym zrobić?

#58 Tranquility

Tranquility
  • 353 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 07:23

Wywal wszystko po obecnej Tuxerze i zainstaluj najnowszą wersję 2012. Sprawdź czy ogólnie dysk jest ok.

#59 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 07:26

@saki I piszesz o tym w wątku/dziale o Lionie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych