Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

NTFS i Lion?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
58 odpowiedzi w tym temacie

#26 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 23 lipca 2011 - 23:01

@GreaTskY no u mnie nie działało - może jesteś "Chosen One" - żart oczywiście.

#27 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lipca 2011 - 23:13

@GreaTskY

Prosze nie pisz bzdur... Mam zainstalowanego Liona w celach testowych na innym czystym dysku i nie dziala. Owszem moge podmontowac jako Read/Write dyski... ale nie dotyczy to dolaczanych dyskow i jest z tym zabawa. Do tego jest to wsparcie nieoficjalne - za pewne ze wzgledu na brak wykupienia licencji w M$ na obsluge NTFS.

Ale powoli sie cos rusza wlasnie pojawilo sie nowe FUSE (OSX FUSE) czyli nastepca macfuse... czekamy co bedzie dalej...
https://github.com/o...master/releases

Niestety po wstepnych testach jeszcze nie dziala z tym NTFS-3G - wlasnie walcze i sprawdzam co go boli ze nie chce wspolpracowac z OSX FUSE

#28 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lipca 2011 - 02:12

W sumie wywala blad podczas montowania, ale zeczyna cos dzialac... Jak ktos chce sie pobawic to link z OSX FUSE + przerobiona paczka NTFS-3G:

Download NTFS.zip for free on Filesonic.com

Nie testowal bym na jakis istotnych danych - nie jestem pewny na ile to jest stabilne :)

#29 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 25 lipca 2011 - 06:35

I obsługuje, już pisałem że najpierw zrobiłem update ze Snow'a do Liona, wyrzuciłem Parangon NTFS którego używałem i Lion bez problemu radził sobie z zapisem plików na dyskach ntfs, zdecydowałem wgrać system na czysto i po zakończonej instalacji nie dogrywałem żadnych sterowników i Lion bez problemu zapisuje pliki na dyskach NTFS, wina jest po stronie NTFS-3G i innych z wyjątkiem Paragon NTFS.

To masz innego Liona niż wszyscy. Oczywiście mój po czystej instalacji też nie zapisuje. A tak na serio to myślę, że nie masz powodu żeby kłamać więc po prostu nie zrobiłeś czystej instalacji. Formatowałeś dysk z poziomu narzędzi dyskowych czy tylko puściłeś instalator?

#30 JPG99

JPG99
  • 92 postów
  • SkądGóra Kalwaria, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 16 sierpnia 2011 - 10:34

Mi nie zapisuje, a jak ściągnąłem jakiegoś NTFS, to niektóre foldery na dysku były zablokowane...

#31 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 listopada 2011 - 12:46

Witam Dzisiaj rano chciałem podłączyć swój dysk twardy zewnętrzny 1TB do MBA z systemem lion. Niestety możliwy był tylko odczyt tych dysków, nie mogłem nic zapisać. Poszukałem jakiś sterowników pod NTFS i znalazłem NTFS 3g po czy go zainstalowałem. Niestety po podłączeniu dysku wyskakiwał błąd, więc odinstalowałem ten program, a teraz po podłączeniu dysku nic się nie pojawia. Pendrive 8gb mac widzi, dysku nie. Jak to naprawić?

#32 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 05 listopada 2011 - 13:11

Jak naprawić "jakiś błąd"? Aha ok.

#33 Tranquility

Tranquility
  • 353 postów

Napisano 05 listopada 2011 - 13:28

NTFS 3G + Paragon NTFS/Tuxera NTFS

#34 olszmen

olszmen
  • 9 postów

Napisano 09 listopada 2011 - 15:02

Mam podobny problem. Zupdatowałem system do Liona (z appstore) i nie widzi mi dysku zewnętrznego (nie wyświetla się na pulpicie) widzi go za to w narzędziach dyskowych ale nie da się go ani zamontować ani odczytać. Ściągnąłem NTFS 3G i Tuxera NTFS ale niestety nic to nie pomogło i w dalszym ciągu nie mogę korzystać z dysku. P

#35 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 listopada 2011 - 15:28

Ja tak samo, do dzisiaj niestety nie widzi mac dysku. Dobrze chociaż, że mam laptopa też z win 7 i tam wgrywam pliki na dysk.

#36 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 09 listopada 2011 - 20:10

Może problemem jest 64bit i drivery 32bit? Spróbujcie odpalić liona z kernelem 32bit (przy włączaniu trzymać wciśnięte '3' i '2') i wtedy spróbować.

#37 Tranquility

Tranquility
  • 353 postów

Napisano 09 listopada 2011 - 20:12

Może zostały Wam jakieś śmieci z NTFS 3G / Paragona ze Snow Leoparda? Polecam Clean My Mac.

#38 olszmen

olszmen
  • 9 postów

Napisano 10 listopada 2011 - 13:48

Możliwe że to śmieci. Rzeczywiście mam jakąś pozostałość po NTFS for Mac na Snow Leoparda. Spróbuje się z tym uporać i poinstalować jeszcze raz. Co do systemu to chyba chodzi na 32 bitach (nie znam się dokładnie ale w preferencjach systemowych wyświetla się 32 bit) dam znać jak coś mi się uda wymyślić. Dzięki!

---------- Wpis dodano o 13:48 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:35 ----------

Ok! zainstalowałem Clean my Mac przeskanowałem system i usunąłem resztki z NTFS for mac. Nawet nie zrestartowałem komputera a wszystko działa tak jak powinno. Dysk jest widczny na pulpicie a dostępny jest i odczyt i zapis. Wielkie dzięki za pomoc!

#39 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 listopada 2011 - 14:06

effe - Dlaczego w końcu nie podasz jaki to błąd.

#40 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 listopada 2011 - 19:58

Również zainstalowałem Clean my mac, usunąłem wszystkie śmieci i dalej jak podłączam dysk, nie wyświetla się ikonka na pulpicie, choć tak mam ustawione w preferencjach Finder.

#41 Azazel85

Azazel85
  • 5 postów
  • Skąd3miasto

Napisano 12 listopada 2011 - 03:38

Hmm, 8GB Pendrive, działa tylko odczyt. Lion - dziewica, 2 dniowy świeżutki, preinstalowany fabrycznie (także pozostałości żadnych nie ma po starych programach), zrobione update'y do wersji 10.7.2. Czyli co, jedyne wyjście to programy o których piszecie? Dlaczego zatem kilku osobom działa poprawnie, a całej reszcie nie? I druga jeszcze sprawa (może powiązana?) - pendrive po włożeniu w usb NIE pojawia się na biurku - przez Findera muszę do niego wchodzić - to kwestia ustawień czy LION tak ma? (w SL ten sam pendrive pojawia się z automatu na biurku)

#42 Sebol

Sebol
  • 501 postów

Napisano 12 listopada 2011 - 11:19

Azazel85 - Finder>Preferencje>Ogólne>Pokazuj na biurku > Dyski zewętrzne

#43 Azazel85

Azazel85
  • 5 postów
  • Skąd3miasto

Napisano 12 listopada 2011 - 22:12

Dziękować :) To teraz tylko te $%*^#@|@^¨systemy plików :/ Bo jednak pod win NTFS jest uniwersalniejszy ze względu na obsługę dużych plików - Mac Os Ex rozumiem (mam nadzieję) nie ma z tym problemów? :>

#44 Tranquility

Tranquility
  • 353 postów

Napisano 13 listopada 2011 - 02:01

nie ma i jest lepszy, ponieważ akceptuje o wiele dłuższe ścieżki plików

#45 Habibi

Habibi
  • 9 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 listopada 2011 - 09:02

zainstalowałem Tuxera NTSF i na chwilę obecną nie ma problemu...

#46 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lutego 2012 - 08:14

Panowie podbijam. Jak to w końcu jest z tym NTFS-em ? Można włączyć zapis czy nie ? Zainstalowałem trial-ową wersję Tuxera NTFS i działa ale płacić 100zł za taką funkcję to trochę tak nie halo...

#47 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lutego 2012 - 10:07

Standardowo nie mozna ;) A innym dziala zapewne na zasadzie jak ostatnio ten program na iPhone 4s majacy oszczedzac baterie :) Trzeba poczekac jak pojawi sie cos darmowego, albo kupic. Zreszta nie sprawdzalem co sie dzieje z osxfuse i ntfs4g na chwile obecna - moze juz cos dziala. Ja olalem Liona bo to badziewie niesamowite na chwile obecna, wiec nie bawilem sie NTFS-em.

#48 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 lutego 2012 - 10:09

Ja olalem Liona bo to badziewie niesamowite na chwile obecna, wiec nie bawilem sie NTFS-em.

Jakieś argumenty? Bo wg mnie Lion dużo lepiej się spisuje u mnie niż snow.

#49 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lutego 2012 - 10:13

Ja również jestem zadowolony z Liona. Ale nie róbmy OT ;) Skoro standardowo zapis NTFS nie jest możliwy, znacie jakąś tańszą alternatywę dla Tuxera NTFS ?

#50 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lutego 2012 - 10:23

Podalem ich wiele - nie mozna chocby zrobic sobie 2 partycji dla Windows (przez smieszna partycje recovery - ktora do niczego sie nie nadaje). Nie dziala NTFS (potrzeba inwestowac w komercyjne rozwizania), Expose i Spaces jest wygodniejsze jak sie pracuje na wiekszej liczbie pulpitow... przewijanie wiekszej ilosci aplikacji jest srednio wygodne. Lunchpad to jakas kpina... Problemy z obsluga WiFi Enterprise (logowanie oparte o certyfikaty)... Tak wymieniac moge jeszcze bardzo dlugo... Natomiast to co wnosi Lion nie jest dla mnie zaleta patrzac na to co trace, ewentualnie ile musze zainwestowac aby oprogramowanie ktore uzywalem na Snow Leo dzialalo na Lion-e :) @GIZU Podoba ci sie Lion to plac i tyle :) ja go olewam i jestem szczesliwy - wiecej kasy w kieszeni i wszystko dziala :) Liona mam na osobnym dysku i sobie czasem na niego zerkam :) Jak cos sie unormuje w tej becie to moze na niego przejde, na razie to wywalone pare dolcow w bloto... Dodam jeszcze ze testowalem Pargon NTFS - i mialem z nim problemy, nagminnie rozwalal mi system plikow jak kasowalem pliki z poziomu OS X-a na partycji NTFS... (trzeba bylo recznie naprawiac z poziomu Windy) Zapis i odczyt dzialal ok :) Pozatym system dzialal chyba ok :) jakis wiekszych wywalek itp. nie zaobserwowalem, calosc stawiana na czystym dysku - celem testu... ot nie robilem upgrade obecnego bo za duzo mialem do stracenia wrazie wywalki czy problemow. A komputer to moja praca wiec nie moge sobie pozwolic na eksperymenty...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych