Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

NTFS i Lion?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
58 odpowiedzi w tym temacie

#1 teleferekuku

teleferekuku
  • 2 postów

Napisano 20 lipca 2011 - 23:01

Przed przesiadką na Liona zgrałem sobie część danych na dysk przenośny USB (NTFS). Po zainstalowaniu Liona i podłączeniu dysku nie mogę nic na nim zapisać. Czy ktoś wie jak usunąć ten problem. W Leopardzie instalowałem NTFS-3G i było git... pls help! pozdrówka

#2 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 21 lipca 2011 - 00:07

Mnie działa bez problemu.

#3 oszołom

oszołom
  • 94 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 21 lipca 2011 - 05:54

U mnie też nie działa, chcę zapisać dane na pendrive (NTFS) i odmawia zapisu.

#4 piotrek_l

piotrek_l
  • 183 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lipca 2011 - 08:28

musicie zainstalowac ntfs for mac

#5 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 21 lipca 2011 - 09:02

Lion nie potrzebuje żadnych dodatków do zapisu danych na dyskach NTFS. Mi działa bez żadnego problemu.

#6 echtsein

echtsein
  • 20 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 09:14

U mnie też nie działa, chcę zapisać dane na pendrive (NTFS) i odmawia zapisu.

Faktycznie, dyski sformatowane pod NTFS mogę tylko odczytywać.

#7 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 09:19

@ up Czy to jest pewne? Jeśli tak to usuwam Paragon.

#8 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 21 lipca 2011 - 09:23

Tak jest pewne, wcześniej zainstalowałem wersje GM na Snow'a usunąłem Paragona i działało bez problemu, wczoraj zainstalowałem system na czysto i nic nie musiałem instalować żeby można było zapisywać pliki na dyskach NTFS.

#9 echtsein

echtsein
  • 20 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 09:28

@zirk Napisałem, że dysk NTFS mogę TYLKO odczytywać (zapis jest NIEMOŻLIWY). Nie wiem co usunięciem Paragona chcesz osiągnąć...

#10 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 09:38

No to Panowie, dogadajcie się czy w Lion'ie dysk NTFS jest domyślnie do odczytu i zapisu, czy tylko do odczytu ? Ah, muszę doprecyzować - chodzi o Lion'a pobranego z App Storu, a nie z torrentów czy innych takich (bo to JEST różnica).

#11 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 21 lipca 2011 - 09:44

Lion kupiony z Mac App Store ma domyślnie włączony odczyt i zapis plików na dyskach NTFS

#12 kamilhex

kamilhex
  • 15 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 12:03

W takim razie jeśli jednak nie działa zapis to jak go włączyć?(ja też mam system pobrany z app store). Na SL używałem NTFS-3G, który zaraz po instalacji liona wywalał błąd, że nie jest kompatybilny czy coś takiego.

#13 teleferekuku

teleferekuku
  • 2 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 12:14

No to są jakieś cuda jeżeli komuś działa zapis na NTFS. Próba zapisu na 3 różnych dyskach USB (każdy 500GB) kończyła się fiaskiem. Dyski tylko do odczytu. Na SL wszystkie działały prawidłowo (NTFS-3G). Liona pobrałem wczoraj z AppStore. Dyski jak najbardziej sprawne, cały czas używane są przy Win7. Coś panowie z Apple spier...

#14 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 21 lipca 2011 - 12:21

10.6: Enable native NTFS read/write support - Mac OS X Hints

#15 oszołom

oszołom
  • 94 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 21 lipca 2011 - 16:31

Lion pobrany z Apple Store, brak możliwości zapisu na dyskach sformatowanych NTFS.:(

#16 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 17:53

Teraz się wściekłem.
Nie mogę nic zapisać na dysku zewnętrznym w NTFS. Odczytać mogę.
Włączam i wyłączam paragona - nic.

Myślałem, żeby przeformatować dysk, ale mam tam ze 200GB backupu z TM w HFS i z 800 GB filmów w NTFS.
Mogę to przeformatować tak, żeby nie ruszać tej partycji z TM?

---------- Wpis dodano o 18:53 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:28 ----------

Okazało się, że miałem starą wersję.
Już jest git.

#17 echtsein

echtsein
  • 20 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 14:15

No to Panowie, dogadajcie się czy w Lion'ie dysk NTFS jest domyślnie do odczytu i zapisu, czy tylko do odczytu ?

Ah, muszę doprecyzować - chodzi o Lion'a pobranego z App Storu, a nie z torrentów czy innych takich (bo to JEST różnica).

Pobieżna lektura postów w tym temacie jasno wskazuje, że u przeważającej większości użytkowników opcja zapisu dysków NTFS nie jest dostępna jako domyślna.
Dla jasności - Lion pobrałem z App Store.

#18 piotrmi

piotrmi
  • 227 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 14:30

@iPestek - to co napisałeś to moim zdaniem służy do automatycznego montowania konkretnego dysku a inny wolumen pewnie nie bedzie nadal dzialac. Przy okazji - stroznie z vfstabem - jak sie co schrzani w tym pliku system moze sie nie podniesc bo np. bedzie czekal na jakis wolumen

#19 womanizer

womanizer
  • 426 postów
  • SkądLublin

Napisano 22 lipca 2011 - 14:36

Może to... Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC :: Snow Leopard a zapis na partycjach NTFS :)

#20 Tranquility

Tranquility
  • 353 postów

Napisano 23 lipca 2011 - 19:15

Aby partycje NTFS były obsługiwane w Snow Leopardzie miałem zainstalowane MacFuse i NTFS-3G. Dowiedziawszy się, że Lion w pełni wspiera NTFS chciałem je wyrzucić. Wyrzuciłem z Preferences NTFS-3G, MacFuse nie udało się bo zostawił jakieś śmieci, których AppCleaner nie wyszukuje. Nie wiem czy to przez powyższe, ale obecnie w Lionie mam to co domyślnie w Snow Leopardzie - partycje NTFS są Read Only. Czy najlepszym wyjściem jest zająć się resztkami po MacFuse z Terminala?

#21 sandr

sandr
  • 161 postów

Napisano 23 lipca 2011 - 19:28

NTFS-3G oraz MacFuse bez problemu wywaliłem za pomocą:TRASHME...

Natomiast rozwiązanie problemu NTFS wygląda następująco:

1. Uninstall every NTFS Driver (Paragon, Tuxera, NTFS-3G etc.)
2. Restart computer
3. Delete /System/Library/filesystems/ufsd.fs (backup just to be safe)
4. Install any NTFS Driver, I used Paragon NTFS for Mac 9.01
5. Restart and enjoy!!!

To działa.

#22 Tranquility

Tranquility
  • 353 postów

Napisano 23 lipca 2011 - 19:31

4. Install any NTFS Driver No i znowu to powiem - przecież Lion miał obsługiwać NTFS (w pełni) bez niczego takiego... edit: Wow, super, po instalacji Tuxera NTFS wyskakuje błąd: Could not mount disk because the following problem occured: CBCIO activated with: costam Did not receive a signal within 15 seconds. Exiting... Po zamknięciu komunikatu co ciekawe dysk (partycja) dalej śmiga.

#23 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lipca 2011 - 21:34

NTFS-3G oraz MacFuse bez problemu wywaliłem za pomocą:TRASHME...

Natomiast rozwiązanie problemu NTFS wygląda następująco:

To działa.

Tylko ze Paragon NTFS to platne rozwiazanie w przeciwienstwie do FUSE + NTFS3G.

Ja na razie trzeba czekac na nowe FUSE, jeszcze zrobie testy z modyfikowana wersja pod SL 64bit czy bedzie dzialac...

#24 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 23 lipca 2011 - 22:53

Może i Lion miał wspierać NTFS - ale tylko miał. Świeża instalacja na czysto i nie obsługuje zapisu NTFS - testowane na 2 maczkach. Paragon NTFS for Mac w wersji 8 sobie radzi pod Lionem, jednak ja zaktualizowałem do 9.

#25 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 23 lipca 2011 - 22:54

4. Install any NTFS Driver

No i znowu to powiem - przecież Lion miał obsługiwać NTFS (w pełni) bez niczego takiego...

I obsługuje, już pisałem że najpierw zrobiłem update ze Snow'a do Liona, wyrzuciłem Parangon NTFS którego używałem i Lion bez problemu radził sobie z zapisem plików na dyskach ntfs, zdecydowałem wgrać system na czysto i po zakończonej instalacji nie dogrywałem żadnych sterowników i Lion bez problemu zapisuje pliki na dyskach NTFS, wina jest po stronie NTFS-3G i innych z wyjątkiem Paragon NTFS.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych