Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Fani Apple, którzy wybrali Androida

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
210 odpowiedzi w tym temacie

#176 iKrawiec

iKrawiec
  • 1 152 postów
  • Skąd/root

Napisano 11 sierpnia 2011 - 12:15

Rozdawali je za darmo.

Community Office/Community device program/Nokia - MeeGo wiki

Tak rozdawali, ale tylko developerom w dodatku musieli oni podpisac klauzule wykluczjaca sprzedaz telefonu. Wiec dla zwykłego szarego człowieka jest ona narazie niedostępna.

#177 Komel

Komel
  • 1 410 postów
  • SkądTarnów

Napisano 11 sierpnia 2011 - 12:53

Ja na Windows Phone 7 siedzę już od kilku dobrych miesięcy - wcześniej używałem na HTC HD2. Padł mi jednak dotyk, więc zmieniłem na HTC HD7, żeby nie bawić się znowu w przerabiane romy. Na tą chwilę nie wyobrażam sobie używać innego OS'a na telefonie :)

A j. Angielski ci nie przeszkadza ?

#178 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 11 sierpnia 2011 - 13:18

Jeśli wierzyć przeciekom, nowe słuchawki Nokii z WP7 będą naprawdę piękne. Wersja Mango jest już całkiem funkcjonalna, a market rozwija się bardzo dynamicznie. Wszystko wskazuje na to, że Nokia ma szansę się odbić. Osobiście trzymam za nią kciuki, bo ani oferta HTC, ani Samsunga mi nie przypada do gustu. Potrzebuję drugi fajny smartfon na mixa i czekam na coś ciekawego. Brałbym jeszcze pod uwagę coś nowego z Web Os, ale HP działa w takim tempie, jakby im kompletnie nie zależało na niczym. Na początku roku pokazali Pre 3 i nadal go nie ma. Bardzo dobre wrażenie robi również nowy system Blackberry 7. Wszystko działa płynnie, szybko i sprawnie, w końcu dotykowy interfejs od RIM, z którego da się korzystać.

#179 sthEn

sthEn
  • 318 postów
  • SkądGdynia

Napisano 11 sierpnia 2011 - 13:25

A j. Angielski ci nie przeszkadza ?

Na HTC HD2 powstał przetłumaczony ROM z Windows Phone 7, więc nie musiałem korzystać z angielskiej wersji. Na HD7 natomiast od kilku dni jest do ściągnięcia ROM z wersją Mango 7713, która już zawiera w 100% polskie UI.

Czyli MS wypuścił wreszcie coś dobrego? Ja w sumie nie miałem jeszcze styczności z WP7 i szczerze mówiąc jakoś nie widze siebie z windowsem, a już na pewno z windowsem na telefonie. Ale może pora zmienić przekonanie a następnie platformę :)

O dziwo tak, MS wydał coś naprawdę porządnego. Korzystałem ponad rok z iOS (iPhone/iPhone 3G), potem kilka miesięcy z Symbiana (Nokia 5530XM), następnie kilka miesięcy WM6.5 (HTC HD2), potem kilka miesięcy różne wersje Androida (HTC HD2), kończąc na Windows Phone 7 przez ponad pół roku (HTC HD2). Każdy lubi co innego, dla mnie WP7 na tą chwilę zjada konkurencję szybkością, stabilnością, wyglądem, integralnością i ogólnym użytkowaniem. Brak jeszcze niektórych funkcjonalności bądź aplikacji, ale to choroba każdego świeżego systemu, więc przymykam oko.

#180 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 11 sierpnia 2011 - 13:47

@Alex007, Zobacz sobie nowy Blackberry Torch 9810

Hands-on with the BlackBerry Torch 9810 - YouTube

#181 revanmj

revanmj
  • 687 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 sierpnia 2011 - 15:15

Na HTC HD2 powstał przetłumaczony ROM z Windows Phone 7, więc nie musiałem korzystać z angielskiej wersji. Na HD7 natomiast od kilku dni jest do ściągnięcia ROM z wersją Mango 7713, która już zawiera w 100% polskie UI.

Ale oficjalne aktualizacje dla obecnie sprzedawanych urządzeń nie będą miały polskiego języka (te, które wyjdą jesienią). Jedynie w wypadku części urządzeń HTC da się go dograć nieoficjalnie.

#182 sthEn

sthEn
  • 318 postów
  • SkądGdynia

Napisano 11 sierpnia 2011 - 15:20

Będą miały, toć Microsoft już to potwierdził jakiś czas temu. Skądś też grupa DFT przecież musiała wyciągnąć te kilkanaście języków w romach dla telefonów HTC - właśnie z tej aktualizacji.

#183 revanmj

revanmj
  • 687 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 sierpnia 2011 - 17:13

Właśnie Microsoft powiedział, że będą miały tylko te języki, które mają teraz. A grupa DFT wyciągnęła je pewnie z uniwersalnego obrazu z systemem, który pasuje do każdego urządzenia (podobnie, jak instalator bety czy RC). Przy czym instaluje tylko te języki, które w urządzeniu już były. Gdzieś czytałem, że po zmianie jednego klucza w rejestrze na urządzeniu przed instalacją Mango, można wymusić instalację nowych języków. Ale bez żadnych modyfikacji się nie wgrywają. Poza tym, żeby zainstalować Mango od DFT, trzeba zrobić to staromodnym sposobem z czasów WM (przez RUU, wymazując przy okazji zawartość urządzenia), a nie przez Zune. A tego można póki co dokonać tylko, na części urządzeń HTC. (system od DFT jest nieoficjalny).

#184 Komel

Komel
  • 1 410 postów
  • SkądTarnów

Napisano 11 sierpnia 2011 - 17:40

Ja się zastanawiam nad tą Omnia7 albo Optimus'a :) Bo są dość tanie. A WP7 to coś w sobie co mnie przyciąga do niego :cool:

#185 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 sierpnia 2011 - 00:41

Jeśli wierzyć przeciekom, nowe słuchawki Nokii z WP7 będą naprawdę piękne. Wersja Mango jest już całkiem funkcjonalna, a market rozwija się bardzo dynamicznie. Wszystko wskazuje na to, że Nokia ma szansę się odbić. Osobiście trzymam za nią kciuki, bo ani oferta HTC, ani Samsunga mi nie przypada do gustu. Potrzebuję drugi fajny smartfon na mixa i czekam na coś ciekawego. Brałbym jeszcze pod uwagę coś nowego z Web Os, ale HP działa w takim tempie, jakby im kompletnie nie zależało na niczym. Na początku roku pokazali Pre 3 i nadal go nie ma. Bardzo dobre wrażenie robi również nowy system Blackberry 7. Wszystko działa płynnie, szybko i sprawnie, w końcu dotykowy interfejs od RIM, z którego da się korzystać.

Popatrz też na Nokię N9.

O dziwo tak, MS wydał coś naprawdę porządnego. Korzystałem ponad rok z iOS (iPhone/iPhone 3G), potem kilka miesięcy z Symbiana (Nokia 5530XM), następnie kilka miesięcy WM6.5 (HTC HD2), potem kilka miesięcy różne wersje Androida (HTC HD2), kończąc na Windows Phone 7 przez ponad pół roku (HTC HD2). Każdy lubi co innego, dla mnie WP7 na tą chwilę zjada konkurencję szybkością, stabilnością, wyglądem, integralnością i ogólnym użytkowaniem. Brak jeszcze niektórych funkcjonalności bądź aplikacji, ale to choroba każdego świeżego systemu, więc przymykam oko.

Najwyraźniej nie miałeś do czynienia z MeeGo.

#186 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 12 sierpnia 2011 - 00:54

Nokia N9 jest zachwycająca, jednak nie wiem na ile warto pakować się w system, który jest skazany na śmierć.

#187 revanmj

revanmj
  • 687 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 sierpnia 2011 - 08:27

Nokia N9 jest zachwycająca, jednak nie wiem na ile warto pakować się w system, który jest skazany na śmierć.

Jeśli zadowolisz się systemowymi aplikacjami to może jakiś sens jest. Ale jakbyś chciał jakieś doinstalowywać to już nie. Skoro sama Nokia wydaje N9 niemal z przymusu (takie odnoszę wrażenie), to deweloperzy raczej się nie zainteresują tym systemem.

Czytałem ostatnio artykuł, gdzie pisali, że Nokia ma problem, bo ludzie bardziej wyczekują N9 niż telefonów z WP7 i firma kombinuje, jak sprawić, żeby ludzie zapomnieli o N9 :D

#188 sthEn

sthEn
  • 318 postów
  • SkądGdynia

Napisano 12 sierpnia 2011 - 08:38

Najwyraźniej nie miałeś do czynienia z MeeGo.

Przyznaję, nie miałem :) MeeGo raczej traktuję jako ciekawostkę, niż pełny OS. Zbytnio wspierany i rozwijany to on niestety nie będzie, aczkolwiek wygląda ślicznie (filmy widziałem, używać nie używałem).

#189 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 sierpnia 2011 - 12:50

Przyznaję, nie miałem :) MeeGo raczej traktuję jako ciekawostkę, niż pełny OS. Zbytnio wspierany i rozwijany to on niestety nie będzie, aczkolwiek wygląda ślicznie (filmy widziałem, używać nie używałem).

Intel na końcówkę roku zapowiada MeeGo 1.3.

#190 Komel

Komel
  • 1 410 postów
  • SkądTarnów

Napisano 12 sierpnia 2011 - 20:59

Ale już nie będzie go w Nokii. MeeGo czy WP7 i to i to ma dość ładny i przejrzysty interfejs :) ale jakoś MeeGo ;) Jedynie to nacieszymy się Angry Birds :)

#191 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 13 sierpnia 2011 - 00:38

Ale już nie będzie go w Nokii.

To już problem Nokii, bo w LG i ZTE zacierają ręce z zachwytu.

#192 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 15:33

Wielka i ważna zmiana na rynku smartfonów: Google przejmuje Motorolę
Google wyraznie idzie w kierunku modelu Apple. Koniec "wszech wolnosci" Androida, ale przynajmniej bitwa nabierze naprawde rumiencow :-D
Ciekawe czy im ceny sprzetu podskocza skoro teraz musza uzyskac zwrot inwestycji tak w soft jak i sprzet.
Ciekawe tez co zrobia Samsung i HTC skoro Google bedzie musialo faworyzowac nowa platforme sprzetowa i ostro konkurowac z innymi producentami hardware.
Bedzie ciekawie.

---------- Wpis dodano o 15:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:33 ----------

Moze HTC i Samsung przejda na MeeGo?

#193 revanmj

revanmj
  • 687 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 sierpnia 2011 - 16:15

Wszędzie piszą, że Google zrobiło to dla patentów, a nie samej produkcji sprzętu. Motorola sama w sobie ma działać sobie odrębnie od Google i dalej podlegać podobnym zasadom co pozostali producenci. Więc HTC i reszta nie przejdą na inny system. Zresztą Android swoją popularność zawdzięcza po trochu różnorodności, więc nie na rękę Google'owi byłoby likwidowanie tego.

#194 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 16:45

Latwy dostep roznej masci producentow sprzetu do taniego systemu operacyjnego pozwolil Google upowszechnic interfejs, przetestowac go wzglednie tanim kosztem (nie inwestujac w rozwoj produkcji sprzetu z ktorym nie mial wielkiego doswiadczenia) i rozwijac broniac wpadek haslem otwartosci i wolnosci. Generalnie zbudowac marke Android. Duza swoboda dla operatorow w modyfikowaniu softu tez pomogla rozsiac Androida po wszelkich niszach. Plan sie udal. Koniec harcerstwa i milej zabawy przy ognisku, nadszedl czas dojrzalosci i ostrego biznesu. Przymykaja market, zaczeli walczyc z operatorami i innymi producentami o prawo do autoryzacji modyfikacji. A teraz maja i soft, i hardware, i patenty, i potezna marke - czas mocniej udezyc. Moge nie miec racji, czas pokaze.

#195 revanmj

revanmj
  • 687 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 sierpnia 2011 - 17:53

Wątpię, że postanowią zablokować system tylko dla siebie. Użytkownicy przymykają oko na wady Androida w zamian za wybór urządzeń i wolność jaką daje. Gdyby Google postanowiło zamknąć ekosystem to sporo osób by się odwróciło. Sami nie będą w stanie dopasować każdemu. Nie mogliby robić telefonów z Sense'em, TouchWizem i w dodatku w tych wszystkich designach. Jednej firmie po prostu nie opłaca się wydawać tego samego modelu, tyle że w różnym opakowaniu. Stąd inni producenci pozostaną. A że ta różnorodność Androida to jedna z jego największych zalet, to raczej nie zrezygnują z niej (nie pasuje Ci zwykły Andek, to kupujesz HTC, nie podoba się Sense, bierzesz Samsunga, itd.). Przejęcie Motoroli co najwyżej pozwoli im spopularyzować telefony z "czystym" Androidem (dzięki ich sieci dystrybucji), gdyż o ile wiem, seria Nexus poza USA praktycznie nie istnieje.

#196 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 15 sierpnia 2011 - 18:19

Ciekawe tez co zrobia Samsung i HTC skoro Google bedzie musialo faworyzowac nowa platforme sprzetowa i ostro konkurowac z innymi producentami hardware.
Bedzie ciekawie.

---------- Wpis dodano o 15:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:33 ----------

Moze HTC i Samsung przejda na MeeGo?

Raczej zacieśnią współpracę z Microsoftem, bo zapowiadają wiele nowych modeli z Windows Phone.

Wątpię, że postanowią zablokować system tylko dla siebie. Użytkownicy przymykają oko na wady Androida w zamian za wybór urządzeń i wolność jaką daje. Gdyby Google postanowiło zamknąć ekosystem to sporo osób by się odwróciło. Sami nie będą w stanie dopasować każdemu. Nie mogliby robić telefonów z Sense'em, TouchWizem i w dodatku w tych wszystkich designach. Jednej firmie po prostu nie opłaca się wydawać tego samego modelu, tyle że w różnym opakowaniu. Stąd inni producenci pozostaną. A że ta różnorodność Androida to jedna z jego największych zalet, to raczej nie zrezygnują z niej (nie pasuje Ci zwykły Andek, to kupujesz HTC, nie podoba się Sense, bierzesz Samsunga, itd.). Przejęcie Motoroli co najwyżej pozwoli im spopularyzować telefony z "czystym" Androidem (dzięki ich sieci dystrybucji), gdyż o ile wiem, seria Nexus poza USA praktycznie nie istnieje.

Zablokować, nie zablokują ale pewnie Ice Cream Sandwich trafi do telefonów Motoroli w dniu premiery, a do tych od Samsunga, HTC czy Sony Ericssona po pół roku.

#197 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 sierpnia 2011 - 18:24

Wszędzie piszą, że Google zrobiło to dla patentów, a nie samej produkcji sprzętu.

Piszą też że tak to ma właśnie wyglądać - że niby tylko dla patentów, niby tylko w obronie.
A tak naprawdę...

#198 revanmj

revanmj
  • 687 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 sierpnia 2011 - 20:38

Zablokować, nie zablokują ale pewnie Ice Cream Sandwich trafi do telefonów Motoroli w dniu premiery, a do tych od Samsunga, HTC czy Sony Ericssona po pół roku.

Ale co to zmieni - do tej pory Nexusy dostawały i wszyscy z tym żyli. Google na którymś swoim blogu pisało, że zasady programu Nexus się nie zmieniły. Więc jeśli Motka miałaby robić jego trzecią odsłonę, to musiałaby przechodzić ten sam proces co wszyscy.

To będzie zaskoczenie, Motorola daje jakiś update w dniu jego premiery :D Ale jakoś wątpię w to, że ICSa Motki dostaną tak szybko. Z prostego powodu - Google prawnie nie przejęło jeszcze firmy, muszą się najpierw zgodzić na to urzędy regulacyjne. Ten proces potrwa pewnie kilka miesięcy, więc na realne efekty tego przedsięwzięcia musimy poczekać gdzieś do początku przyszłego roku.

#199 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 15 sierpnia 2011 - 20:53

Motorola wcześniej już zapowiedziała wojnę patentową z innymi producentami androidowych smartfonów:

Motorola CEO Hints At Plans For Patent Offensive Against Android Rivals - SlashGear

#200 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 15 sierpnia 2011 - 22:26

Ale co to zmieni - do tej pory Nexusy dostawały i wszyscy z tym żyli.

Nie wszyscy, co drugi Androidowiec ma dość robienia go w konia z aktualizacjami i chce zmienić telefon na iPhona.

Google na którymś swoim blogu pisało, że zasady programu Nexus się nie zmieniły. Więc jeśli Motka miałaby robić jego trzecią odsłonę, to musiałaby przechodzić ten sam proces co wszyscy.

Najpewniej przeszła już jakiś czas temu.

To będzie zaskoczenie, Motorola daje jakiś update w dniu jego premiery :D Ale jakoś wątpię w to, że ICSa Motki dostaną tak szybko. Z prostego powodu - Google prawnie nie przejęło jeszcze firmy, muszą się najpierw zgodzić na to urzędy regulacyjne. Ten proces potrwa pewnie kilka miesięcy, więc na realne efekty tego przedsięwzięcia musimy poczekać gdzieś do początku przyszłego roku.

Stare nie, ale te najnowsze bez Motoblur mogą szybko dostać aktualizacje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych