Jak kupujecie i rozliczacie zakupy firmowe w AppStore w Polsce?
Cześć
Od pewnego czasu poszukuję rozwiązania następującego problemu:
firma państwowa, konkretnie uniwerek czyli budżetówka pełną gębą

, kupuje urządzenia z iOS dla pracowników przy czym dostają oni je na pewien ściśle określony czas (chodzi o władze wybieralne co kilka lat). Osoby te zapewne będą musiały w jakimś momencie zakupić określone aplikacje ze sklepu Apple i tu pojawia się w Polsce problem którego nie udało się rozwiązać mimo zadawania pytań w wielu miejscach: na jakiej zasadzie zakupić aplikacje aby pozostać w zgodzie z krajowym prawem, licencjami Apple i zdrowym rozsądkiem? Otóż program "zakupów edukacyjno-biznesowych" w Polsce nie działa.
Posiadacz iUrządzeń, czyli budżetówka, nie ma karty płatniczej do takiego celu, a co więcej Apple najprawdopodobniej potraktuje rejestrację użytkownika "uniwerek" jako osobę prywatną co będzie kłóciło się z licencjonowaniem ale nie tylko. Użytkownicy końcowi, czyli pracownicy uniwersytetu, teoretycznie mogą podpiąć swoje karty ale po pierwsze z jakiej racji mają wykładać kasę (pomijam temat "stać czy nie stać ich"), tym bardziej że potem pracodawca musiałby w jakiś sposób owe wydatki pokryć, a księgowe twierdzą że byłoby z tym wiele kombinowania.
Chcieliśmy założyć jedną kartę prepaid, dopisać ją do wszystkich kont ale nikt nie wie czy Apple nie wykryje faktu wpisania tej samej karty do wielu osób.
Chciałem założyć jedno konto i dopisać do niego wszystkie iPady (na razie nie ma tego wiele) ale jest opór materii czyli pracowników.
Nie wiem jak do końca ten problem jest potraktowany w przypadku naszych posłów, przecieki mam z tamtej strony różne ale żaden nie jest ani optymistyczny ani potwierdzony.
Jestem ciekaw jak rozwiązujecie problem w swoich miejscach pracy? Szczególnie jeśli jest to budżetówka? W firmach prywatnych jest nieco inne podejście do pewnych kwestii więc jest trochę łatwiej.
Dzięki z góry za wypowiedzi!
Wątek "Jak kupujecie i rozliczacie zakupy firmowe w AppStore w Polsce?" został przeniesiony do właściwego tematu. eualex.