Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iTunes Store - faktura VAT

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#51 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 sierpnia 2012 - 16:12

Co Ty za bzdury pierniczysz, a od kiedy faktura wystawiana przez sprzedawcę w INNYM kraju EU musi być zgodna z polskim prawem? Dobrze się czujesz? Faktura ma być zgodna z przepisami unijnymi regulującymi VAT EU.

Zanieś prawnikowi:) Dodatkowo, faktura zagraniczna nie nadaje się do PUPu.

#52 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 16:28

virgin71, co do PUPa się nie wypowiadam, ale od kiedy zagraniczna FV ma być zgodna z naszą? Do takiej FV wystawiasz sobie Fakturę WNT i tą rejestrujesz w systemie. Ja do tej pory nie miałem problemów z zakupami w UE (nie kupowałem co prawda od Apple).

#53 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 17:11

Zanieś prawnikowi:) Dodatkowo, faktura zagraniczna nie nadaje się do PUPu.

PUP to inna bajka, natomiast albo masz kiepskich prawników albo nie wiesz co to WNT. Moja firma kupuje różne rzeczy po całej europie i jakoś U.S. nawet nie kwestionował tego jak któryś kontrahent nie wpisał VAT EU bo zapomniał. Albo masz pecha i w Twoim U.S. pracują debile albo wymyślasz. Poza tym co ma prawnik do faktur. Faktura wystawiona poza Polską NIGDY nie będzie zgodna z polskim prawem. Po to właśnie są różne inne dokumenty, które powodują jej zgodność.

Wszyscy dystrybutorzy Apple w Polsce powinni być w takim razie zamknięci w pierdlu przez UKS, bo księgują faktury od Apple kupując sprzęt i oprogramowanie do magazynów...

#54 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 sierpnia 2012 - 07:43

PUP to inna bajka, natomiast albo masz kiepskich prawników albo nie wiesz co to WNT. Moja firma kupuje różne rzeczy po całej europie i jakoś U.S. nawet nie kwestionował tego jak któryś kontrahent nie wpisał VAT EU bo zapomniał. Albo masz pecha i w Twoim U.S. pracują debile albo wymyślasz. Poza tym co ma prawnik do faktur. Faktura wystawiona poza Polską NIGDY nie będzie zgodna z polskim prawem. Po to właśnie są różne inne dokumenty, które powodują jej zgodność.

Wszyscy dystrybutorzy Apple w Polsce powinni być w takim razie zamknięci w pierdlu przez UKS, bo księgują faktury od Apple kupując sprzęt i oprogramowanie do magazynów...

Fakt, zagraniczna jest inaczej liczona. Błędy były na początku, fakt. Zakałapućkałem się, fakt. Brak jest NIP przy adresie, też fakt;)

PUP nie lubi się z zagranicznymi fakturami i to będzie problem. PUP żąda potwierdzenia zapłaty często. Potwierdzenia wydania towaru równie często. Nawet jeśli zakup byłby za 0% VAT, to im się nie podoba. A jak już się płaci VAT zagraniczny, to świrują pawiana.
Na pewno łatwiej taką fakturę przepchnąć w PUP niż w dofinansowaniu unijnym, ale to inna bajka.

Przecież oni zupełnie inaczej dopełniają transakcji niż my. Na dodatek nie akceptują w iTunes regulaminu na zakup wyłącznie "personal".

#55 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 sierpnia 2012 - 08:54

PUP nie lubi się z zagranicznymi fakturami i to będzie problem. PUP żąda potwierdzenia zapłaty często. Potwierdzenia wydania towaru równie często. Nawet jeśli zakup byłby za 0% VAT, to im się nie podoba. A jak już się płaci VAT zagraniczny, to świrują pawiana.
Na pewno łatwiej taką fakturę przepchnąć w PUP niż w dofinansowaniu unijnym, ale to inna bajka.

Jak się kiedyś znajdzie ktoś, kto będzie miał więcej czasu przejść batalię z PUPą to się pewnie okaże, że też się da, ale pewnie się o sąd musi oprzeć, żeby zaczęli też akceptować zakupy poza Polską.

Przecież oni zupełnie inaczej dopełniają transakcji niż my. Na dodatek nie akceptują w iTunes regulaminu na zakup wyłącznie "personal".

Ja wiem, że inaczej ale chodziło mi o to, że zapewne dostają tak samo wystawioną fakturę.

#56 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 sierpnia 2012 - 09:49

Szkoda czasu przecież na taką batalię. Dystrybutorzy dostają zupełnie inną fakturę:)

#57 Michalko

Michalko
  • 8 postów

Napisano 08 października 2012 - 18:38

Chciałbym kupić licencje na Mac OS X Mountain Lion na 2 MB i chciałbym jak wszyscy w tym wątku wrzucić ten zakup(y) w koszty. Pytanie brzmi jak mam dokonać zakupu(ów). Muszę zapłacić firmową kartą. Mam po prostu dodać tą kartę do 2 różnych Apple ID, opłacić, ściągać i instalować, a następnie napisać do Apple o wystawienie faktury na konkretne dane, czy jest możliwość zbiorczego zakupu? [edit] BTW, sprzęty są różnych pracowników (różne konta Apple ID).

#58 Bartosz Fórman

Bartosz Fórman
  • 2 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 09 listopada 2012 - 11:16

Witam wszystkich Stoję przed tym samym problem i wyborem, chciałbym zakupić FCX przez apple w regulaminie rozliczeń faktur w przypadku gdy są to zakupy zagraniczne znajdziemy następujący wpis : 12. W przypadku zakupów zagranicznych beneficjent jest zobowiązany przedłożyć dokumenty potwierdzające ich dokonanie przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego, przy czym koszty związane z tłumaczeniem beneficjent ponosi ze środków własnych. Dokumenty winny zawierać niezbędne elementy dowodu księgowego zgodnie z ustawą o rachunkowości (t.j. Dz.U. z 2009r. Nr 152, poz. 1223, z późn. zm.), tj. co najmniej: 1) określenie rodzaju dowodu (faktura, rachunek) i jego numeru identyfikacyjnego; 2) określenie stron (sprzedawca, nabywca – nazwy i adresy) dokonujących operacji gospodarczej; 3) opis operacji oraz jej wartość (jeśli to możliwe określoną także w jednostkach naturalnych); 4) datę dokonania operacji, a gdy dowód został sporządzony pod inną datą – także datę sporządzenia dowodu; 5) podpis wystawcy dowodu. Równie dobrze mogli by dopisać jeszcze nr buta sprzedawcy... nie wchodząc już w te durne regulaminy, czy ktoś rozwiązał podobny problem? wie jak sensownie "obejść" tak aby PUP nie miał zastrzeżeń ?

#59 mehmed efendi

mehmed efendi
  • 120 postów
  • Skądinąd

Napisano 24 stycznia 2013 - 18:02

W temacie albo i nie. Mam konto na imię i nazwisko. Kupiłem oprogramowanie, na które chciałbym dostać fakturę. Korespondencja ze sklepem jest kuriozalna. Czy w ramach swojego konta można zmienić nazwę użytkownika tak, aby wszystkie zakupy były juz na Firmę a nie osobę fizyczną.

#60 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 24 stycznia 2013 - 18:30

Oto moja korespondencja z Apple, w koncu po ostatnim liście dostałem FVAT w PDF:

Hi Piotr,

Thank you for writing back. I sincerely appreciate your response.

I apologize for the confusion. I understand that you want an Invoice for order no.: xxxxxxxx.

Piotr, I have emailed your VAT invoice to xxxx@xxxxxxx.com.pl listed on Order No.: xxxxxxxx, which is the email address that was listed on your account at the time that purchase was made.

Piotr, I hope that I was able to be of help. Should you have any other concerns please don't hesitate to get back into me. Thank you for giving me the opportunity to assist you. Have a nice day!

Sincerely,

Rowena
iTunes Store/Mac App Store Customer Support
Apple - Support - Country Selector

Please note: I work Mon-Fri, 6:30 A.M-3:30 P.M CT

Thank you for allowing me the opportunity to assist you.

Dear Rowena,

EU law says that because Apple is a VAT registered EU company selling a
product to another registered EU VAT company Post Meridian Productions,
Apple must issue a bona fide EU VAT Invoice for Post Meridian Productions.

And you can issue this invoice because you sent THIS to a friend of mine:

"My name is Naomi from iTunes Store Support. I understand that you're
requesting for the invoice to be sent. I know how important it is to
retrieve that information. I'll be happy to assist you.

I have emailed your VAT invoice to xxx@xxx.xxx, which is the email address
that was listed on your account at the time that purchase was made.

It has been my pleasure assisting you today, xxxx. Thank you again for being
part of the iTunes family.

Sincerely,

Naomi
iTunes Store/Mac App Store Customer Support

Please note: I work Sunday-Thursday 8-4:30 EST"

AND

here is a bona fide VAT invoice from Apple:

Wstawka #133043 – Wstaw.org

So please provide a VAT invoice for me too.

Regards,
xxxxxx

#61 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 09 lutego 2013 - 02:11

Jak sprawdzić jak jesteśmy wpisani w iTunes (czy firma czy prywatnie) i ew. to zmienić?

#62 mehmed efendi

mehmed efendi
  • 120 postów
  • Skądinąd

Napisano 09 lutego 2013 - 08:48

W App masz z prawej strony wejście. Quick Links.

#63 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 09 lutego 2013 - 13:45

Nigdy nie korzystałem z AppStore pod OSX. Mam podpięte konto w iTunes, ale amerykańskie aby mi okładki ściągało. Mam podpięte konto w iPhonie, ale to chyba nie jest to samo konto. Możliwe, że po prostu nie mam konta i muszę założyć? Z drugiej strony kupowałem telefony (z fakturą VAT) telefonicznie w Apple Store - i wtedy AppleID było tworzone na potrzeby takiej operacji - mogą go użyć w AppStorze na OSX?

#64 lenczuk

lenczuk
  • 2 postów

Napisano 10 lutego 2013 - 09:20

Prawie wszystkie aplikacje Apple (i nie tylko od Apple) można bez problemu kupić w Apple Store i otrzymać fakturę z polski NIP'em Apple i polskim VAT'em. Z taką fakturą nie ma problemu w zaliczeniu w koszty i odliczeniem VAT'u.

#65 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 czerwca 2013 - 17:22

Odkopuję bo lipa.

W App masz z prawej strony wejście. Quick Links.

Dobra.. a jak zmienić lub założyć nowe konto na firmę?

Support Apple nie chce mi wystawić faktury VAT na dane firmowe ;(
To czym się różnią to tylko dopisanie do nazwiska - nazwy firmy oraz dodanie numeru PL-NIP.

W koncie mam wpisane dane teleadresowe oraz imię + nazwisko. Nigdzie nie mogę znaleźć info o VAT / firma. HELP :) Mam tam zakupy za ponad 200 € i dopiero dowiedziałem się, że można fVAT dostać.

#66 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 17 sierpnia 2013 - 19:57

Podbijam. Czy wystarczy w First Name ustawić nazwę firmy, a NIP wlepić jako linia adresu? Chcę kupić FCPX, a to już za duży wydatek, żeby go nie wciągać w koszta. PS. W historię virgin71 nie wierzę, myślę że ma kiepską księgową, bez problemu można robić import takich usług jak licencje na oprogramowanie, nawet te z App Store - przynajmniej na podstawie tej faktury z pierwszego posta.

#67 StaryMakowiec

StaryMakowiec
  • 6 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 września 2013 - 20:39

Jak kupujecie i rozliczacie zakupy firmowe w AppStore w Polsce?

Cześć

Od pewnego czasu poszukuję rozwiązania następującego problemu:
firma państwowa, konkretnie uniwerek czyli budżetówka pełną gębą ;), kupuje urządzenia z iOS dla pracowników przy czym dostają oni je na pewien ściśle określony czas (chodzi o władze wybieralne co kilka lat). Osoby te zapewne będą musiały w jakimś momencie zakupić określone aplikacje ze sklepu Apple i tu pojawia się w Polsce problem którego nie udało się rozwiązać mimo zadawania pytań w wielu miejscach: na jakiej zasadzie zakupić aplikacje aby pozostać w zgodzie z krajowym prawem, licencjami Apple i zdrowym rozsądkiem? Otóż program "zakupów edukacyjno-biznesowych" w Polsce nie działa.

Posiadacz iUrządzeń, czyli budżetówka, nie ma karty płatniczej do takiego celu, a co więcej Apple najprawdopodobniej potraktuje rejestrację użytkownika "uniwerek" jako osobę prywatną co będzie kłóciło się z licencjonowaniem ale nie tylko. Użytkownicy końcowi, czyli pracownicy uniwersytetu, teoretycznie mogą podpiąć swoje karty ale po pierwsze z jakiej racji mają wykładać kasę (pomijam temat "stać czy nie stać ich"), tym bardziej że potem pracodawca musiałby w jakiś sposób owe wydatki pokryć, a księgowe twierdzą że byłoby z tym wiele kombinowania.

Chcieliśmy założyć jedną kartę prepaid, dopisać ją do wszystkich kont ale nikt nie wie czy Apple nie wykryje faktu wpisania tej samej karty do wielu osób.

Chciałem założyć jedno konto i dopisać do niego wszystkie iPady (na razie nie ma tego wiele) ale jest opór materii czyli pracowników.

Nie wiem jak do końca ten problem jest potraktowany w przypadku naszych posłów, przecieki mam z tamtej strony różne ale żaden nie jest ani optymistyczny ani potwierdzony.

Jestem ciekaw jak rozwiązujecie problem w swoich miejscach pracy? Szczególnie jeśli jest to budżetówka? W firmach prywatnych jest nieco inne podejście do pewnych kwestii więc jest trochę łatwiej.

Dzięki z góry za wypowiedzi!

Wątek "Jak kupujecie i rozliczacie zakupy firmowe w AppStore w Polsce?" został przeniesiony do właściwego tematu. eualex.

#68 suvee

suvee
  • 6 postów

Napisano 20 września 2013 - 22:20

Niestety również stoję przed takim problemem. Istnieją rozwiązania, które pozwalają obejść w/w ograniczenia. Niestety należy mieć tyle kont bankowych ile ipadów. Również tyle kont appleid ile ipadów. Tutaj z pomocą przychodzą systemy typu mdm. Niemniej vpp apple w Polszy nie funkcjonuje, pozostaje jeszcze kwestia voucherów na itunes lub kodów. Zakupy apple w polsce są rozliczane w irlandii, co również powoduje problemy księgowe. Również chętnie dowiem się, jak sobie radIć z zarządzaniem aplikacjami i zakupami.

#69 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 20 września 2013 - 23:23

Faktura jest problemem, ktoś z dużym samozaparciem wyciągnie, ale receipty z AppStore można księgować bez problemu, tyle, że się VATu nie odliczy. Co do zakupów ma się jedno konto AppleID do zakupywania aplikacji i te aplikacje instaluje się ludziom na urządzeniach i tyle.

#70 OhNo

OhNo
  • 33 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 16:20

Czy PUP przyjmie fakturę za sprzęt z polskiego AOS? Jest tam trochę po polsku, trochę po angielsku więc nie nie wiem czy jest to typowo zagraniczna faktura...

#71 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 16:28

Czy PUP przyjmie fakturę za sprzęt z polskiego AOS?
Jest tam trochę po polsku, trochę po angielsku więc nie nie wiem czy jest to typowo zagraniczna faktura...

AOS posługuje się polskim NIPem, więc jest to polska faktura.

#72 OhNo

OhNo
  • 33 postów

Napisano 17 grudnia 2013 - 16:49

Aha, dzięki. A czy w AppStore coś się zmieniło pod tym względem, tzn można dostac polską fakturę?

#73 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 17 grudnia 2013 - 16:52

W AppStore nie dostaniesz żadnej faktury :)

#74 barox

barox
  • 14 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 marca 2014 - 11:22

Nic juz nie rozumiem. Szkoda bo przez takie zakończenia wątków nie chce mi się czytać tego forum. Konkurs kto ma najdłuższego minął.

#75 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 29 marca 2014 - 11:25

Jeśli jesteś aktywnym płatnikiem VAT i masz VAT EU to bez problemu dostaniesz fakturę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych