Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iOS 5 na iPad - wrazenia i opinie :-)

• Please log in to reply
304 replies to this topic

#101 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 15 June 2011 - 14:28

Czyli rozumiem, że po aktualizacji z poziomu iOS mogę założyć konto w MobileMe (iCloud)?

#102 elmaestri

elmaestri
  • 42 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 June 2011 - 14:34

Tak. Z tego co pamiętam - po zaktualizowaniu systemu wejdź w ustawienia/icloud i zaznacz, żeby synchronizowało Ci pocztę (bo będzie pierwotnie odznaczona). Wtedy powinien pojawić się monit systemowy z zakładaniem konta .me. Ja tylko liczę na to, że konto które założyłem przy okazji przygody z betą (z całkiem fajnym adresem) będzie na mnie czekało w finalnej wersji systemu :)

#103 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 15 June 2011 - 15:11

Instaluje się... ;)

#104 Mikey124

Mikey124
  • 550 posts

Posted 15 June 2011 - 15:16

Ja mam taki problem, że na iPadzie nie mogę ustawić konta mailowego @me.com założonego w iCloud na iPhone :/ po prostu nie ma tej opcji. Ktoś się z tym spotkał, wie jak rozwiązać problem?

#105 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 15 June 2011 - 15:35

Faktycznie, bez problemu utworzyłem adres ale niestety z konta można korzystać tylko na iOS5.

#106 musicArmani

musicArmani
  • 149 posts

Posted 15 June 2011 - 23:05

A to dziwne bo na Dev pisze jak byk:

Read Me Before Downloading Hide details

Devices updated to iOS 5 beta can not be restored to earlier versions of iOS. Devices will be able to upgrade to future beta releases and the final iOS 5 software.

Hmm by się zgadzało bo mam problemy z powrotem na ipadzie 2

edit : po wprowadzeniu w tryb restore jest problem, ale jak zrobiłem to bez wprowadzania, tzn bez wciskania 15 s home plus wył się udało powrócić

#107 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 15 June 2011 - 23:06

Ja wróciłem ale łatwo nie było. Samo przywrócenie iOS to pół biedy ale iTunes sprawiał problemy.

#108 musicArmani

musicArmani
  • 149 posts

Posted 15 June 2011 - 23:37

Użyłem później iBackupBot for iTunes, ustawienia wróciły

#109 wolski

wolski
  • 21 posts
  • SkądNowy York

Posted 18 June 2011 - 02:02

Witam mam mały problem z icloud. Po zalogowaniu nie mogę pobierać poczty, pojawia mi się informacja o ze haslo icloud jest nieprawidłowe. Czy ma ktoś podobny problem ? Dzięki za pomoc

#110 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 18 June 2011 - 07:50

Pocztę z iCloud można pobierać tylko na iOS 5. W pozostałych systemach działa tylko Find my mac.

#111 Lita

Lita
  • 651 posts

Posted 18 June 2011 - 08:04

u mnie przywracanie 4.3.3 na iPad nie sprawiało żadnych problemów. Dwukrotnie juz instalowałam iOS 5 a potem wracałam na 4.3.3 łatwo prosto i przyjemnie... teraz z powrotem na iOS 5 z uruchomionymi gestami i piątka zostaje póki co :)

#112 wolski

wolski
  • 21 posts
  • SkądNowy York

Posted 18 June 2011 - 13:55

Dzięki Lestek. Mam zainstalowanego IOS5 na iPhone 4 i iPad1. Jakimś dziwnym trafem od wczoraj icloude mail dział bez problemu.

#113 elmaestri

elmaestri
  • 42 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 June 2011 - 13:58

u mnie przywracanie 4.3.3 na iPad nie sprawiało żadnych problemów. Dwukrotnie juz instalowałam iOS 5 a potem wracałam na 4.3.3 łatwo prosto i przyjemnie... teraz z powrotem na iOS 5 z uruchomionymi gestami i piątka zostaje póki co :)

A podzielisz się metodą uruchomienia gestów? Bo jak wnioskuję z podpisu - pracujesz na Ipadzie pierwszej generacji?

#114 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3177 posts

Posted 18 June 2011 - 14:16

A podzielisz się metodą uruchomienia gestów? Bo jak wnioskuję z podpisu - pracujesz na Ipadzie pierwszej generacji?

Gesty uruchamiasz za pomocą Xcode. Musisz zaznaczyć iPada jako urządzenie do testowania aplikacji. Nie jest potrzebny JB, a Xcode pobierasz z Mac App Store lub ze strony Apple, o ile jesteś deweloperem.

#115 elmaestri

elmaestri
  • 42 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 June 2011 - 14:18

Paweł: dzięki. To znaczy - tyle naturalnie wiedziałem, ale po przeczytaniu kilku wypowiedzi na zagranicznych forach nt. tego, że uruchomienie przez Xcode nie działa w ipadzie 1 gen. na ios5... W ogóle nie próbowałem :)

#116 japawlak

japawlak
  • 68 posts
  • Skądten pomysł

Posted 19 June 2011 - 17:53

Witam, po pomyślnych testach nowego systemu na iPhone 4 zainstalowałe iOS 5.0 na iPadzie 2 WiFi. O ile w przypadku iPhone wszystko jest bardzo poprawnie i wręcz bezproblemowo o tyle w iPadzie dzieje się coś dziwnego. Do sedna... Po odłożeniu iPada np. na 20 minut - wyłącza się i nie chce się włączyć. Dopiero przytrzymanie Power+Home przez kilkanaście sekund powoduje uruchomienie urządzenia. Kiedy już się włączy działa poprawnie. Jeśli będziemy go budzić co 10 minut - działa poprawnie. Problem pojawia się przy dłuższym spoczynku ... Czy miał ktoś taki problem? Zastanawiam się czy jest to wina iPada czy oprogramowania. Z góry dziękuję za info.

#117 Teq

Teq
  • 667 posts

Posted 19 June 2011 - 17:57

Czy miał ktoś taki problem? Zastanawiam się czy jest to wina iPada czy oprogramowania.

Miales ten problem na iOS4?

#118 japawlak

japawlak
  • 68 posts
  • Skądten pomysł

Posted 19 June 2011 - 18:00

Powiem szczerze - nie wiem. Miałem go w szafie i odpaliłem w piątek kiedy zobaczyłem kilka ciekawostek w iOS 5.0 (klawiatura - która w moim przekonaniu znacznie ułatwiła korzystanie z iPada). Wgrałem od razu 5 i tu taka niespodzianka... iPad nowy z iSpot. Wiem, że mogę wrócić do 4.3 i sprawdzić czy będzie ok - ale powiem szczerze, że na iOS 4.3 iPAd jest dla mnie bezużyteczny ;/

#119 Teq

Teq
  • 667 posts

Posted 19 June 2011 - 18:03

lol a nawet ech... to bylo retoryczne pytanie na ktore automatyczna odpowiedz brzmi - NIE ;)
Bug Reporting - Apple Developer

#120 PrzemekM72

PrzemekM72
  • 89 posts

Posted 19 June 2011 - 18:08

Czy miał ktoś taki problem? Zastanawiam się czy jest to wina iPada czy oprogramowania.
.

Ja tak miałem. Między innymi dlatego wróciłem do 4.3.3

Gdzieś coś czytałem, że pomaga wyłączenie powiadomień jakichś. Nie pamiętam których i nie testowałem.

#121 kal8

kal8
  • 195 posts

Posted 19 June 2011 - 22:46

powiem szczerze, że na iOS 4.3 iPAd jest dla mnie bezużyteczny ;/

i tylko dzięki wygodniejszej klawiaturze w trybie pionowym iPad staje sie w końcu użyteczny dla ciebie?

#122 japawlak

japawlak
  • 68 posts
  • Skądten pomysł

Posted 20 June 2011 - 09:00

i tylko dzięki wygodniejszej klawiaturze w trybie pionowym iPad staje sie w końcu użyteczny dla ciebie?

Między innymi! Analogicznie - fakt posiadania Ferrari 430 w garażu bez kierownicy może być powodem do dumy (można się pochwalić przed kolegami) można słuchać radia, nawet kochać się z dziewczyną - ale nie można wykonywać czynności dla których to auto zostało stworzone (jeździć?)!

Dlatego też jeśli mam męczyć się z pisaniem e-maila w kroku przy pomocy wielkiej, niewygodnej klawiatury w iPadzie wolę to zrobić na iPhone.

Abstrahując... Kiedy w dniu premiery kupiłem iPhone (1) w USA - stwierdziłem, że jest on bezużyteczny (nie mogłem wysłać nawet MMS'a) wszyscy się oburzali... Że taki ładny, aluminiowy, dotykowy - jak on może być bezużyteczny?!

#123 blazejj

blazejj
  • 159 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 20 June 2011 - 09:26

Czy usługa Find my mac stanie się od wersji iOS5 usługą darmową dla wszystkich urządzeń czy nadal 3GS będzie wykluczony?

#124 Mikey124

Mikey124
  • 550 posts

Posted 20 June 2011 - 13:27

japawlak naprawdę aż tak Ci przeszkadzała defaultowa klawiatura w iOS 4? A co z innymi zadaniami, jak przeglądanie internetu czy oglądanie filmu? Tutaj iOS 5 nie wnosi rewolucji. Podobnie większość aplikacji jest "po staremu" , więc Cię nie rozumiem ;) blazejj jeśli chodzi o Find My iPhone to wątpię, żeby nagle zrobili to darmowe dla 3GSa skoro dotychczas nie było. Trzeba jakoś namawiać klientów do upgrade'u sprzętu.

#125 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3177 posts

Posted 20 June 2011 - 13:44

Czy usługa Find my mac stanie się od wersji iOS5 usługą darmową dla wszystkich urządzeń czy nadal 3GS będzie wykluczony?

Po pierwsze - Find my iPhone. Po drugie - 3GS nie jest wykluczony, wystarczy na innym urządzeniu z iOS (iPhone 4, iPod touch 4G, iPad) założyć darmowe konto MobileMe, a następnie pobrać Find my iPhone na 3GS i zalogować się na uprzednio stworzone konto.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users