Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 5 na iPad - wrazenia i opinie :-)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
304 odpowiedzi w tym temacie

#76 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 12 czerwca 2011 - 17:52

To zrób normalny update do 4.3.3 i potem wrzuć 5.0.

#77 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 12 czerwca 2011 - 18:21

Ale jak już napisałem, chciałbym mieć możliwość powrotu do starszych oprogramowań.

#78 barcik100

barcik100
  • 131 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 18:23

no to tinyumbrella

#79 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 czerwca 2011 - 19:33

Ale jak już napisałem, chciałbym mieć możliwość powrotu do starszych oprogramowań.

Nie wiem po co ale dobra ;)
Jeżeli będziesz miał iPada 1 z pudełkiem na którym widnieje iPad z tapetą z kroplami wody to będzie miał soft minimum 4.2 ;)

#80 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 12 czerwca 2011 - 19:36

Aha. 4.2 it is! :P

#81 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3 177 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 19:40

U mnie problemy z powiadomieniami również występują, zarówno na iPhonie jak i na iPadzie powiadomienia z aplikacji facebook'owych nie pojawiają się w centrum powiadomień (mimo skonfigurowania wszystkiego w ustawieniach). Jak zauważyłem, nie da się też włączyć gestów za pomocą Xcode (przynajmniej w pierwszej generacji iPada), konieczny jest JB. Ogólnie jednak soft działa bardzo stabilnie, Safari przy uruchamianiu potrafi się zaciąć, animacje również nie są płynne, jednak jak na pierwszą betę sprawuje się bardzo dobrze.

#82 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 12 czerwca 2011 - 19:42

A jak z animacjami w poprzednich softach? 100% płynności?

#83 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3 177 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 22:37

Są dużo płynniejsze w 4.3.3. Zazwyczaj "100% płynne" :)

#84 elmaestri

elmaestri
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 czerwca 2011 - 22:39

Pytanie - czy Wam też tak często Safari wywala do springboarda? Naturalnie z racji tego, że to beta, takie crashe mają prawo występować, ale zastanawia mnie czy na iPadzie 2 też są tak częste. U mnie przy próbie otwarcia 5-6 kart na raz zdarza się to praktycznie zawsze (a najczęściej przy wczytywaniu obrazków). Może to iPad 1 łapie czkawkę przy nowym systemie kart w Safari? Ogólnie trochę zaczynam rewidować swoje wcześniejsze deklaracje nt. pozostania przy ios5 w obecnym stanie rozwoju. To wywalanie Safari dość skutecznie psuje przyjemność codziennego surfowania.

#85 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 12 czerwca 2011 - 22:45

Są dużo płynniejsze w 4.3.3. Zazwyczaj "100% płynne" :)

Oby tak też było w 5.0. Jak tak nie będzie, to jest to po prostu zabijanie iPada. Nie wierzę, że parę nowych usprawnień w systemie powoduje ścinki...

A jak porównasz 4.3.3 do starszych softów pod tym względem?

#86 Michal.Rz

Michal.Rz

• 1 741 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 12 czerwca 2011 - 23:10

kolejna funkcja która działa bardzo dobrze ponieważ właśnie jestem po testach jest "klonowanie" hmm co prawda jest to funkcja dostępna w AppleTV ale z tego co mi wiadomo działa tylko z iOS 5

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#87 Paweł Hać

Paweł Hać

iMagazine.pl Team

• 3 177 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 23:20

A jak porównasz 4.3.3 do starszych softów pod tym względem?

Trudno powiedzieć, korzystam z iPada od softu 4.0 wzwyż, płynność animacji była wg mnie podobna, w każdym razie nie zmieniła się na tyle, bym to odnotował.

#88 elmaestri

elmaestri
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 czerwca 2011 - 12:43

Jeszcze informacja dla korzystających na co dzień z Evernote - aplikacja na obecnej becie nie działa (notatki niby się wczytują, bo mamy podląd miniaturek, ale właściwa treść się nie wyświetla). Z tego co czytałem twórcy nie zamierzają supportować wersji beta systemu, jest zatem opcja, że błąd zostanie naprawiony dopiero przy finalnej wersji iOS 5. Szkoda. Cóż, potestowałem, kilka błędów wyłapałem i... Wracam do poprzedniego softu.

#89 danteusz

danteusz
  • 527 postów
  • SkądWrocław-Psie Pole, Wroclaw, Poland, Poland

Napisano 13 czerwca 2011 - 13:07

Jeszcze informacja dla korzystających na co dzień z Evernote - aplikacja na obecnej becie nie działa (notatki niby się wczytują, bo mamy podląd miniaturek, ale właściwa treść się nie wyświetla). Z tego co czytałem twórcy nie zamierzają supportować wersji beta systemu, jest zatem opcja, że błąd zostanie naprawiony dopiero przy finalnej wersji iOS 5. Szkoda.

Cóż, potestowałem, kilka błędów wyłapałem i... Wracam do poprzedniego softu.

Namierzyłem tego więcej:
IGN - nie wczytuje się lista newsów
Listonic - nie da się kliknąć w listy przepisów
F1 - cały program się rozjeżdża
Developerzy nie będą poprawiać aż do wersji GM, za dużo może się w międzyczasie zmienić

#90 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 13 czerwca 2011 - 15:25

Panowie (i Panie oczywiście też), czy ktoś może mi odpowiedzieć na jedno zasadnicze pytanie: - czy jest możliwość przywrócenia iOS 4.3.3? Chętnie zobaczyłbym nowy system ale muszę mieć możliwość powrotu do stabilnej wersji. Przećwiczył już ktoś to?

#91 elmaestri

elmaestri
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 czerwca 2011 - 15:32

Właśnie przed sekundą przećwiczyłem na swoim iPadzie. Obyło się bez niespodzianek (no, może z wyjątkiem tego, że musiałem wgrać jakiś wcześniejszy backup, bo oczywiście backupu robionego na ios5 nie da się przywrócić w ios 4.3.3).

System ściągnięty z Apple Releases iOS 4.3.3 [Direct Links], restore bez wprowadzenia w tryb serwisowy... No i wszystko trybi.

Będzie mi brakowało nowych powiadomień na bank, ale jednak dostęp do Evernote i upload dropboxowy są dla mnie dużo ważniejsze.

#92 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 13 czerwca 2011 - 20:52

A to dziwne bo na Dev pisze jak byk: Read Me Before Downloading Hide details Devices updated to iOS 5 beta can not be restored to earlier versions of iOS. Devices will be able to upgrade to future beta releases and the final iOS 5 software.

#93 elmaestri

elmaestri
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 czerwca 2011 - 21:10

Nie sądzę, żeby moje urządzenie było na tyle wyjątkowe, że poddaje się downgrade'owi, a inne nie ;) Pracuję na nowym/starym systemie już kilka godzin, nie uświadczyłem żadnych niespodziewajek (odpukać) związanych z epizodem z betą iOS 5. To, co nie działało na becie (Evernote, upload Dropboxa, etc.) znów działa tak jak powinno. Uzupełniając poprzednią wypowiedź - oczywiście nie miałem także żadnych plików shsh ze starych systemów. Wystarczył zwykły restore z wgraniem ściągniętej wersji 4.3.3. (robiony na Windowsie w iTunes 10.5 beta - swoją drogą z tego co czytam, to downgrade iTunes jest bardziej problematyczny). Nie wiem zatem co Apple miało na myśli w tym ostrzeżeniu. Może kolejne wersje beta będą update'owały coś krytycznego, a ten zapis dali na zapas? :)

#94 PrzemekM72

PrzemekM72
  • 89 postów

Napisano 13 czerwca 2011 - 21:49

Potwierdzam. Powróciłem do 4.3.3 zarówno na iPhonie , jak i iPadzie.

#95 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 13 czerwca 2011 - 21:51

A czemu wróciliście? ;)

#96 elmaestri

elmaestri
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 czerwca 2011 - 22:08

Ja już mniej więcej napisałem dlaczego. Kilka kluczowych dla mnie aplikacji albo nie działa w ogóle, albo nie działa tak jak powinno (i nie zanosi się, by poprawki weszły szybko). Poza tym niestabilność Safari jest niezwykle wkurzająca (chociaż jej działanie jest szybsze niż na 4.3.3!) :) Liczyłem też na gesty, a tych - niestety - w pierwszej generacji ipada po prostu nie ma. Dlatego po rozważeniu plusów i minusów wróciłem do poprzedniej wersji. Ale ogólnie to naprawdę fajny system (nowe powiadomienia i dzielona klawiatura naprawdę dają radę, ogólnie - poza Safari - jest też całkiem stabilnie) i na bank przynajmniej przez chwilę przetestuję każdą kolejną betę (o ile powrót będzie wciąż możliwy).

#97 PrzemekM72

PrzemekM72
  • 89 postów

Napisano 14 czerwca 2011 - 19:36

A czemu wróciliście? ;)

5.0 szybciej zżera prąd, problemy ze słuchawką bluetooth, czasem miałem problem z budzeniem iPada, nie piszę na razie nic do czego musiałbym mieć 5.0. Chcę wiedzieć, czy coś, co mi nie działa to moja wina czy bety :)

#98 aravalboy

aravalboy
  • 105 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2011 - 11:51

iCloud działa fajnie. Udało się komuś uruchomić synch. przez Wifi z iTunes'em?

#99 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 15 czerwca 2011 - 11:52

No ok, ale jak w pełni mam wykorzystać iCloud skoro nie mam konta MobileMe, które zostało cudownie przez Stefana "przemienione" w iCloud?

#100 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2011 - 12:38

Mi od razu icloud po konfiguracji w telefonie zaproponował opcje kalendarz,kontakty i konto w domenie @me.com(i coś tam jeszcze,ale nie pamiętam) więc to praktycznie większość funkcji mobileme(jedyne co do tej pory miałem z mobileme to darmowe findmyiphone) tyle że za darmo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych