Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iOS 5 na iPad - wrazenia i opinie :-)

• Please log in to reply
304 replies to this topic

#26 seula

seula
  • 105 posts

Posted 09 June 2011 - 12:09

A mógłby ktoś sprawdzić ile można maksymalnie mieć otwartych na raz zakładek w safari?

#27 Quuba777

Quuba777
  • 979 posts
  • SkądGdańsk

Posted 09 June 2011 - 13:34

u mnie na iPadzie 2 gesty pojawiły się zaraz po zrobieniu restore bez xCode

---

zmienili wygląd iPoda

przeglądarka jest czarna dlatego bo włączyłeś tryb prywatnego przeglądania .. można to wyłączyć w opcjach

ładnie wygląda ten iPod, ale coś mi nie pasuje.. dlaczego wygląda jakby wchodził na StatusBar, i po co te paski po bokach? możesz zamieścić screena z wyglądem pionowym?

czyli Safari dostało dodatkowo tryb prywatny.. pięknie. same plusy.

#28 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 June 2011 - 13:46

A mi ta aplikacja muzyka za bardzo się nie podoba :???:

#29 Quuba777

Quuba777
  • 979 posts
  • SkądGdańsk

Posted 09 June 2011 - 13:53

fakt, że przyciski w poprzednim ładniej wyglądały kontrastując z szarym tłem, ale tu jest więcej informacji, co uważam za +

#30 Michal.Rz

Michal.Rz

• 1741 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 09 June 2011 - 15:34

maksymalnie można otworzyć 9 zakładek

Dołączona grafika

dodano opcje wyszukiwania w Safari

Dołączona grafika

pionowy tryb iPoda

Dołączona grafika

#31 musicArmani

musicArmani
  • 149 posts

Posted 09 June 2011 - 16:16

Michał jak tą opcje wyszukiwania włączyć bo nie widze

#32 realista

realista
  • 112 posts

Posted 09 June 2011 - 16:54

Jedno pytanie - czy moze Apple zmienilo swoja polityke i juz mozna przy pomocy Safari uploadowac pliki na www ?

#33 Michal.Rz

Michal.Rz

• 1741 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 09 June 2011 - 19:50

Michał jak tą opcje wyszukiwania włączyć bo nie widze

będąc na odpowiedniej stronie kliknij u góry na wyszukiwarkę google i pojawi się pasek wyszukiwania

#34 Quuba777

Quuba777
  • 979 posts
  • SkądGdańsk

Posted 09 June 2011 - 22:26

Wyszukiwanie na stronie było od 4.2.1 bodajże.

#35 haro

haro
  • 428 posts
  • Skądwarszawa

Posted 09 June 2011 - 22:38

Tak, zmieniło się tylko miejsce paska wyszukiwania.

#36 TomJer

TomJer
  • 4 posts

Posted 10 June 2011 - 06:04

A ja mam do was pytanie - czy chodzą wam filmy w aplikacji Videos? U mnie wgrywają się, widać je, ale po uruchomieniu filmu, film zawiesza się i wyskakuje komunikat: "cannot complite action", nawet filmy kupione przez iTunes się zawieszają. Natomiast filmy w iOS 5 na iPhonie 4 działają bez zarzutu. Sprawdźcie czy wam filmy działają na natywnej aplikacji (u mnie aviki w playerach działają), nie działają mp4.

#37 elmaestri

elmaestri
  • 42 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 June 2011 - 07:16

Na iPadzie 1 filmiki w mp4 działają normalnie - sprawdzone przed chwilą.

#38 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 June 2011 - 08:40

Na iPadzie 1 filmiki w mp4 działają normalnie - sprawdzone przed chwilą.

A mógłbyś napisać jak ogólnie działa iOS 5 na iPadzie 1?
Z tego co widziałem na jakiś screenach to większość funkcji ma.

#39 elmaestri

elmaestri
  • 42 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 June 2011 - 10:12

Sam system działa jak najbardziej stabilnie, chociaż Safari przy kilku zakładkach i np. wczytywaniu większych zdjęć ma tendencję do wykrzaczania się (zdarzyło mi się to już kilka razy, ale taki urok bety). Czuć lekkie spowolnienie względem poprzedniego iosa, ale bez tragedii. Na pewno nie jest to nawet ułamek tego, co mieliśmy w iphone'ach 3g z systemem 4.1. Niektóre aplikacje mają jakieś bugi związane z wyglądem tła (np. GoodReader) ale nie wiem czy to globalnie, czy jakimś cudem tylko u mnie. Jeśli chodzi o nowe funkcje, to zaobserwowałem dotąd jedną brakującą (niestety dość istotną), czyli gesty. Na dwójce na bank są od razu odblokowane, u mnie na jedynce ich nie ma. Poza tym powiadomienia hulają, icloud się łączy, integracja z Twitterem jest, iMessage też, dzielona klawiatura i nowy ipod też. Synchro przez wifi nie testowałem jeszcze, ale w opcjach jest. Ogólnie wygląda to tak, jakby ipad 1 miał obcięte tylko (aż?) gesty. Wydaje mi się, że powinny wejść w jakiejś następnej becie, bo nikt nigdzie nie mówił/pisał, że będą dostępne jedynie dla dwójki. Ogólnie jestem zadowolony z tej bety i raczej przy niej zostanę. Chociaż póki co raczej nie zaryzykuję instalki na iphonie, bo nie chcę być zaskakiwany crashami na narzędziu codziennej pracy ;)

#40 porter_1983

porter_1983
  • 364 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 10 June 2011 - 13:58

Panowie a jak jest z powiadomieniami np z Parlingo. Jak przychodzi wiadomość a aplikacja jest w tle to wyskakuje chmurka na środku ekranu ze dostałeś wiadomość od zamknij bądź pokaz ? Czy jakoś inaczej teraz to wygląda. I jak jest przy zablokowanym Ipadzie

#41 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 June 2011 - 14:11

@elmaestri - gesty pewnie będzie można odblokować po Jailbreaku, tak samo jak videomirroring ;)

#42 Michal.Rz

Michal.Rz

• 1741 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 10 June 2011 - 15:11

u mnie gesty na iPadzie2 działają od samego początku zaraz po restore

#43 elmaestri

elmaestri
  • 42 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 June 2011 - 16:25

@elmaestri - gesty pewnie będzie można odblokować po Jailbreaku, tak samo jak videomirroring ;)

Tyle to ja wiem ;) Tylko skoro Apple na stronie w nowych opcjach ios5 nie daje gwiazdki przy gestach (i napisu: "tylko ipad 2"), to jednak mam nadzieję, że wsio będzie odblokowane od razu w sofcie. Może w następnej becie?

Jeśli chodzi o Parlingo - nie mam niestety aplikacji, ale podejrzewam, że działa tak jak każde inne powiadomienie aplikacyjne na ios5. Czyli banerek na górze ekranu, który po chwili znika, a potem jest dostępny z poziomu menu powiadomień (przeciągnięcie paluchem od góry do dołu). Na zablokowanym ekranie te powiadomienia widać. Ogólnie zerknij sobie na YouTubie na nowe powiadomienia, bo Parlingo różnić się od innych nie będzie ;)

(naturalnie jest też opcja, żeby korzystać ze starego systemu powiadomień, czyli chmury na samym środku ekranu)

#44 zbimac

zbimac
  • 126 posts
  • SkądDLW

Posted 10 June 2011 - 17:12

W ustawieniach dźwięku można wybrać rodzaj dzwonka dla SMS i MMS, ciekawe...?

#45 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 posts
  • SkądŚroda Wlkp.

Posted 10 June 2011 - 17:18

Są na sieci jakieś porównania najnowszego Androida i iOS5? Ostatnio na jednym z blogów przeczytałem w komentarzach, że nowości w iOS5 są śmiechu warte i taka funkcjonalność od dawna jest już w innych telefonach. Głównie chodziło chyba o samo iCloud. Jestem ciekaw, czy rzeczywiście tak jest i czy (domniemana) konkurencyjna usługa może również z łatwością konkurować z iC. pod względem rozwinięcia/funkcjonalności/łatwości w obsłudze, bo z tego co na razie czytałem o iC., to bije ona na głowę wszystko co do tej pory widziałem.

#46 musicArmani

musicArmani
  • 149 posts

Posted 10 June 2011 - 20:10

Wi fi ma lepszy zasięg na tym iosie. Szybciej strony sie ładują. Nawet nie mam ochoty wracać na ios 4.3.3, mam wrażenie że chodzi sam system szybciej pomimo że to beta

#47 porter_1983

porter_1983
  • 364 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 10 June 2011 - 20:13

Tyle to ja wiem ;) Tylko skoro Apple na stronie w nowych opcjach ios5 nie daje gwiazdki przy gestach (i napisu: "tylko ipad 2"), to jednak mam nadzieję, że wsio będzie odblokowane od razu w sofcie. Może w następnej becie?

Jeśli chodzi o Parlingo - nie mam niestety aplikacji, ale podejrzewam, że działa tak jak każde inne powiadomienie aplikacyjne na ios5. Czyli banerek na górze ekranu, który po chwili znika, a potem jest dostępny z poziomu menu powiadomień (przeciągnięcie paluchem od góry do dołu). Na zablokowanym ekranie te powiadomienia widać. Ogólnie zerknij sobie na YouTubie na nowe powiadomienia, bo Parlingo różnić się od innych nie będzie ;)

(naturalnie jest też opcja, żeby korzystać ze starego systemu powiadomień, czyli chmury na samym środku ekranu)

Aha a jak przychodzi wiecej powiadomien np 10 z jednego programu to one sie grupuja na zablokowanym ekranie badz w górnej belce ?

#48 elmaestri

elmaestri
  • 42 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 June 2011 - 20:58

Aha a jak przychodzi wiecej powiadomien np 10 z jednego programu to one sie grupuja na zablokowanym ekranie badz w górnej belce ?

Tak, tzn. zarówno na zablokowanym ekranie, jak i na wyciągniętej strefie powiadomień po odblokowaniu pojawiają się sekcje dla każdej z aplikacji, która wysłała Ci powiadomienia (logo i nazwa aplikacji, a poniżej powiadomienia). W takiej sekcji zbierają się wszystkie alerty z danej aplikacji i są ustawianie chronologicznie (ogólnie może ich być dużo, bo całość można scrollować w dół).

Z poziomu zablokowanego ekranu możesz przeciągnąć po każdym z powiadomień (tak jakbyś chciał odblokować ekran) i przejść do aplikacji bezpośrednio. Jak odblokujesz ekran i wysuniesz belkę/centrum powiadomień, to możesz je też grupowo kasować (znaczy na raz wymazać np. wszystkie powiadomienia z danej aplikacji). Nie dostrzegłem przycisku kasującego wszystkie powiadomienia ze wszystkich aplikacji na raz (chyba jest coś takiego w Androidzie) - chyba takie coś by się przydało.

Ogólnie nowy system powiadomień to jak dla mnie najlepsza nowa opcja tego systemu. W końcu nie trzeba się męczyć z tym durnym dymkiem na środku ekranu i w końcu można sensownie zarządzać/przeglądać większe ilości powiadomień.

Wybacz, że bez screenów, ale prawdę mówiąc nie wiem czym robić screeny z ipada ;) Jak mi podpowiesz jakiś sposób, to mogę pokazać to wszystko na obrazkach.

#49 musicArmani

musicArmani
  • 149 posts

Posted 10 June 2011 - 21:03

Home + przycisk wyłączania jednocześnie wciskamy

#50 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 June 2011 - 21:33

Przejrzałem stronę Apple o iOS 5 i widzę, że tylko przy AirPlay videomirroring jest zaznaczone "for iPad 2".
No zobaczymy jak to z tymi gestami będzie ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users