Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 5.0 - pierwsze wrazenia i opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2768 odpowiedzi w tym temacie

#2376 mark74

mark74
  • 116 postów
  • SkądKopenhaga DK

Napisano 17 października 2011 - 21:31

Mimo wszystko dla mnie to bardzo dobra sprawa.Ze względu na to,że jeżdże po różnych obiektach do których aby wejść muszę podawać od 2 do 4 rożnych kodów dostępu wszystkie te obiekty wpisałem do kontaktów a następnie gdy jestem na miejscu wtedy mam info o danych i trwa to bardzo szybko.Jestem zadowolony choć wybieranie miejsca z mapy pewnie było by łatwiejsze.

#2377 Zielony_M

Zielony_M
  • 300 postów
  • Skąd0-22

Napisano 17 października 2011 - 21:59

Telefon z zapamiętanym hasłem to niezbyt rozsądne rozwiązanie IMO. Szczególnie w rękach dziecka.
Wiele osób nie pamiętałoby o wylogowaniu się ze sklepu.

Kiosk sam w sobie jest folderem, więc raczej nic z tym nie zrobią.

Przecież nie zarżną sprzedaży aplikacji do edycji zdjęć. Chcesz coś bardziej zaawansowanego, kup aplikację ;)

Mam. Camera+ i TopCamera. Czekam na opcję VIDEO z osobnym exposure/focus. Niby w TopCamera się pojawiło ostatnio, ale jakoś coś temu brakuje.

Jedna z bardziej irytujacych mnie rzeczy w dawnych czasach Sony Ericssonów. 4:00 w nocy... "TYRYRYRYRYRYRYRYRY!!!! Niski poziom naładowania baterii".

O wszystkich tych rzeczach napisałem w sensie opcji - komu pasuje sobie włącza, komu nie odpowiada trzyma wyłączone. Na tym polega personalizacja - bo temu się podoba to, a temu tamto.

Wkurza mnie jeszcze brak możliwości edycji (iOS5 i poprzednie) numeru telefonu po wklejeniu (Telefon->Przyciski) przed dzwonieniem. Pamiętam z SonyEricssona - "edytuj przed połączeniem" - brakuje tego :-/
Często na stronkach jeszcze mają numery z prefiksem '0' (sic!) więc klikając na nie i tak nas poprawnie nie połączy, a kopiując numer nie ma możliwości zedytowania tego '0'. Trzeba się bawić w zaznaczanie tekstu na stronce. Eh, szybciej długopis znaleźć i na kartce przepisać.
Do prawdy, parę rzeczy prostych jak budowa cepa a nadal ich nie chcą zaimplementować :???:

Ktoś znalazł opcję: AUTOUPDATE aplikacji zainstalowanych, po pojawieniu się poprawek w AppStore?

Reminders - faktycznie to o czym piszecie, do poprawki!

#2378 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 18 października 2011 - 06:43

Zaobserwowaliście może, że bateria bardzo szybko się zużywa na iOS5? Na 4.3.5 zdecydowanie dłużej telefon mi wytrzymywał. W użyciu około 5-6 godzin i oczekiwanie 1 dzień i 1-2 godziny. Wtedy zwykle podłączałem do ładowarki a zostawało ok. 18% Teraz od rana do południa i mam lekko ponad 50% :(

#2379 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 18 października 2011 - 08:11

Mimo wszystko dla mnie to bardzo dobra sprawa.Ze względu na to,że jeżdże po różnych obiektach do których aby wejść muszę podawać od 2 do 4 rożnych kodów dostępu wszystkie te obiekty wpisałem do kontaktów a następnie gdy jestem na miejscu wtedy mam info o danych i trwa to bardzo szybko.Jestem zadowolony choć wybieranie miejsca z mapy pewnie było by łatwiejsze.

W twoim przypadku ma to jeszcze sens. Ja np. nie chcę sobie robić burdelu w kontaktach i dodawać tam każdego miejsca dla jakiego chciałbym przypomnienie. Zupełnie nie rozumiem czemu nie można sobie wpisać adresu jaki się chce ot tak z palca, tylko dla tego jednego przypomnienia? Bez sensu... Mam nadzieję że to poprawią w najbliższej aktualizacji.

Strasznie mnie wkurza jeszcze jedna rzecz - dodatkowe zamieszanie w Ustawieniach. Czy to naprawdę taki problem zebrać wszystkie przełączniki interfejsów sieciowych w jednym podmenu? Najlepiej takim żebym mógł sobie do niego zrobić skrót na homescreenie :) O ile WiFi jest jeszcze w głównym menu tak wyłączenie 3G (jak jadę na zadupie to by mi się przydało) wymaga kopania w opcjach. Tak samo sprawdzenie stanu użycia danych sieci komórkowej. Pewnie w kolejnym sofcie zakopią to jeszcze głębiej...

Poza tym mam subiektywne wrażenie że w niektórych operacjach iPhone lekko zwolnił (w innych działa płynniej więc powiedzmy że rachunek jest na zero). Mam nadzieję że szybko wyjdą kolejne aktualizacje poprawiające niedociągnięcia i że iOS nie pójdzie drogą "naćkania" wszystkiego co się da w ustawieniach i pozostanie lekki i przejrzysty.

Ogólnie to nowości mnie na razie nie powaliły, ale doceniam to że się pojawiają. Tak na szybko:
- Powiadomienia - fajnie rozwiązane, dużo jednak zależy od tego jak je wykorzystają deweloperzy, potencjał jest ogromny i już teraz jest to świetne rozwiązanie (dobrze że z Androida wzięli akurat to co miał najlepsze ;))
- iMessage - pewnie nie będę używał, choć to niezła funkcja, tyle że ograniczona jak FaceTime
- Kiosk - jeśli się pojawią jakieś polskie wydawnictwa będzie super
- Przypomnienia - jeśli by je trochę usprawnić będą bardzo dobre, brakuje mi tylko większego oparcia na GTD (inbox, today, tomorrow - ot takie typowe dla tego typu narzędzi rozwiązania)
- Twitter - może być, ale nie korzystam namiętnie więc się nie wypowiadam :)
- Aparat - na razie mało korzystałem z usprawnień, drobne poprawki, głowy nie urywa
- brak aplikacji iPod - karygodne! ;) jakoś nie mogę się przyzwyczaić...
- synchronizacja po WiFi - wreszcie!

iCloud - jak więcej poużywam to wyrobię sobie zdanie, zapowiada się fajnie, ALE... Jak można dać wsparcie dla Visty i Windows 7 a nie dać dla Snow Leoparda??? Wychodzi na to że trzeba będzie za jakiś czas przesiąść się na kijowego Liona żeby mieć pełne korzyści ż iCloud. No i drugi fail - brak możliwości złączenia Apple ID. Przez to pewnie założę nowe Apple ID z adresem na @me.com i mam nadzieję że push na tej poczcie będzie działał dobrze.

Ogólnie spodziewałem się lepszego dopracowania iOS 5 i iCloud ale źle nie jest.

#2380 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 18 października 2011 - 09:24

a mnie męczy ze dodali zadania a nie mozna ich synchronizowac przez itunes a można przez icloud, przez icloud mozna zadania a nie mozna notatek, normalny bubel który bym jakoś zdzierżył jakby iclod działał na xp

#2381 przemo.is

przemo.is
  • 3 postów

Napisano 18 października 2011 - 10:46

Błąd 1630 witam przy bledzie 1630 pomaga wejscie w ustawienia i wlaczenie telefonu w tryb samolot :D

#2382 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 18 października 2011 - 11:06

a mnie męczy ze dodali zadania a nie mozna ich synchronizowac przez itunes a można przez icloud, przez icloud mozna zadania a nie mozna notatek, normalny bubel który bym jakoś zdzierżył jakby iclod działał na xp

Oj chyba coś Ci się pomieszało - zarówno zadania jak i notatki synchronizują sie za pomocą iCloud bez najmniejszych problemów.

#2383 akakus

akakus
  • 10 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 18 października 2011 - 11:59

Hej, Generalnie jestem zadowolonym posiadaczem iOS :). Problemow wiekszych nie mialem (3 razy tylko musialem sciagac update, bo sie zawieszal), szedl wolno, o dziwo skonczyl sie sukcesem jak naraz robilem update iPada i iPhone'a (doswiadczenia ze srody :P). Zmiany nie sa inwazyjne i mi sie podobaja (chociaz brakuje np. reminders dla iPada 2, ktore opieralyby sie na lokacji...). Ale do rzeczy zastanawialo mnie to cale auto wkladanie aplikacji, ktore faktycznie sie wydaje dzialac, wszedzie poza Kioskiem. Ano wlasnie.. czy gazety kupione do kiosku, to nie takie "aplikacje"? I one rowniez powinny mi sie pojawiac na przemian na iPadzie / iPhonie? Czy tak nie jest i musze klikac na roznych urzadzeniach po 2 razy? Rozumiem, ze podobnie Polska wsparcia dla muzyki tez nie ma tak? Widzialem, ze na "zachodzie" mozna wlaczyc muzyke w opcjach, wiec obstawiam, ze my nie jestesmy gotowi, ale odpowiednika dla Kiosku nie ma:( Dzieki za pomoc!

#2384 kajtek88r

kajtek88r
  • 330 postów

Napisano 18 października 2011 - 12:41

Ja po odtworzeniu iOS5 jestem bardzo zadowolona. Telefon aktualnie jest non stop na wifi, pomimo sprawdzania poczty(tylko trochę w sumie), chatowania na igtalk(niby też niewiele) czy dłubania w kalendarzu mam bateri 38%, a telefon działa 2dni i 6 godzin. To aż nierealne o.O Zastanawiam się tylko, czemu np. nie mogę aplikacji kiosk wrzucić do folderu? Lubię porządek na ekranie i strasznie mnie denerwuje, że nie mogę jej sobie "wtyknąć" jak mi się podoba. Mam też kłopot z pocztą. Z netbookiem synchronizowałam dwa iP oraz dwa konta google(po jednym do telefonu). Po aktualizacji softu w iP 4 próbując uaktualnić kontakty nie mogę połączyć się ze swoim kontem lecz albo iCloud(które nie ma rzeczy, które wprowadzam w mailu na bieżąco, tylko to co było na telefonie - plus taki, że łącząc się z wifi na reszcie zapisują się kontakty dodane bezpośrednio w telefonie) albo z obydwoma kontami pocztowymi. Istnieje sposób na synchronizację iCloud z kontaktami gmail? Ew jak pozbyć się tego drugiego maila z iTunes? Mogę je usunąć, ale potem wybierając teoretycznie jedno, są na telefonie dwa.

#2385 wolek92

wolek92
  • 96 postów

Napisano 18 października 2011 - 12:42

Mnie najbardziej ciekawi usługa iMessage. Jednak chyba nie do końca rozumiem jak działa. Wszystko jest jasne, gdy znajduję się w zasięgu wi-fi. Wtedy odbieranie/wysyłanie wiadomości jest darmowe. Zdziwiła mnie możliwość wysłania smsa przez iMessage gdy byłem poza domem i miałem dostęp do internetu tylko przez Edge. Czy gdy jestem właśnie poza wi-fi płacę za smsy (tylko wysyłanie czy też odbieranie?) jako transmisja danych? Jeśli ta usługa jest naliczana jako dane wysyłane przez Edge to rozumiem, że wysłanie smsa przez iMessage i tak bardziej opłaca się niż zwykły sms? Jeszcze jedno - sprawdziłem na stronie t-mobile listę moich połączeń z dnia dzisiejszego i nie zauważyłem, że iPhone łączył się z internetem gdy wysyłałem iMessage przez Edge. Jakby tych wysłanych wiadomości nie było. Mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości.

#2386 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 18 października 2011 - 13:07

Oj chyba coś Ci się pomieszało - zarówno zadania jak i notatki synchronizują sie za pomocą iCloud bez najmniejszych problemów.

sprawdzałem nie działała synchronizacja notatek za pomocą icloud , u Ciebie działa ?

#2387 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 18 października 2011 - 13:16

Wgrany na czysto do używanego iPoda Touch 4G i jak na razie jest wszystko OK ;)

#2388 michalkic

michalkic
  • 117 postów
  • SkądRadom

Napisano 18 października 2011 - 14:23

u mnie działa. Notatki synchronizują się w mail=>Notes

#2389 ziemblak

ziemblak
  • 74 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 października 2011 - 16:23

u mnie śmiga wszystko pięknie i ładnie poza NC. W iCal mam łącznie 5 kalendarzy z czego 2 (prywatny i rocznice) są zaznaczone zawsze i z nich uzywam. Pozostałe 3 to grafiki zajęć (uczelnia1, uczelnia2, siłownia). Problem polega na tym, że w NC nie wyswietlaja sie tylko informacje z aktualnie "uzywanego" (domyslnego lub zaznaczonego w aplikacji jako aktywny kalendarza) ale z losowo wybranego. I tak np. mam wyswietlone na dzisiaj informacje z zajęć na uczelni i zajec na silowni, z czego siłownia (wylaczona) mi sie dubluje tzn. te same zajecia o 18:30 wyswietlaja sie dwa razy :/ a z prywatnego kalendarza i rocznic - nic nie ma. Mam nadzieje ze w miare jasno to opisałem.

#2390 TheDriver

TheDriver
  • 112 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 18 października 2011 - 16:35

Ja mam problem z aktywacją telefonu po zainstalowaniu 5.0 (telefon: Iphone 3GS 16GB) Można to jakoś naprawić ? . Wszedłem w tryb serwisowy, zainstalowałem softa kolejny raz. Aktywacja przez kompa pokazuje komunikat, że w telefonie nie ma karty sim :( a przez wifi, że nie ma połączenia z serwerem aktywacji. I tak już drugi dzień :/ Pomóżcie

#2391 LewyM1

LewyM1
  • 252 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 października 2011 - 20:53

Mam taką informację na każdym Mac'u "Nie można było odtworzyć iPhone'a "iPhone (Michał Lewandowski)". This device isn't eligible for the requested build" iPhone 4 iOS 4.3.5. Mam iTunes 10.5 i Mac OS X 10.7.2. Znalazłem coś takiego: This device isn’t eligible for the requested build | LEi Mobile, ale na Mac'u nie miałem linijki z adresem gs.apple.com czyli wszystko powinno być ok, ale nie jest.

#2392 piotrekpepe

piotrekpepe
  • 71 postów

Napisano 18 października 2011 - 22:00

Ja mam problem z aktywacją telefonu po zainstalowaniu 5.0 (telefon: Iphone 3GS 16GB)
Można to jakoś naprawić ? . Wszedłem w tryb serwisowy, zainstalowałem softa kolejny raz. Aktywacja przez kompa pokazuje komunikat, że w telefonie nie ma karty sim :( a przez wifi, że nie ma połączenia z serwerem aktywacji. I tak już drugi dzień :/
Pomóżcie

Problem był już poruszany w tym wątku, przeczytaj kilkanaście stron wstecz. Pomoże jeszcze to, jest tam rozwiązanie na 100%:
https://discussions....art=60&tstart=0

#2393 Solusar

Solusar
  • 8 postów

Napisano 18 października 2011 - 22:54

Mam następujący problem. Utworzyłem konto na @me.com i gdy próbuję przesłać na ten adres maila z innego konta, np. gmaila, to otrzymuję informację, że wiadomość nie została dostarczona. Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem?

#2394 nemesis

nemesis
  • 364 postów
  • SkądPoznań/Berlin

Napisano 18 października 2011 - 23:06

Witam Mam pytanko czy ktos by mogl ze mna przetestowac iMessage? Jesli jest ktos chetny to zapraszam na priv

#2395 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 19 października 2011 - 07:21

Witajcie :) Co jeszcze oprócz "lokalizacji strefy czasowej" zżera baterie.. generalnie chodzi mi przez noc gdy wszystko w tle jest pozamykane a mimo to potrafi do 5% zjeść :)

#2396 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 19 października 2011 - 09:36

sprawdzałem nie działała synchronizacja notatek za pomocą icloud , u Ciebie działa ?

Zapewne chodzi o to, ze nowe notatki dodajesz lokalnie, a nie do iCloud - zmien to i bedzie wszystko dzialalo jak trzeba.

#2397 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 19 października 2011 - 10:37

Wsadziłem dzisiaj nową simkę do iPada i z tego co widzę nie mam nawet suwaka do uruchamiania 3G oO

#2398 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 19 października 2011 - 11:55

Ehh, dalej maile nie dochodzą na pushu same z siebie. Coraz mniej mi się to podoba, z MobileMe nie było żadnych problemów...

#2399 zoozool

zoozool
  • 22 postów

Napisano 19 października 2011 - 12:01

Zauważyłem błąd Gdy mam odpalone okienko z historią sms, i dostane od osoby sms, to odtwarza się jednocześnie(z może sekundowym opóźnieniem między jednym a drugim) dźwięk sms,

#2400 coolbart

coolbart
  • 141 postów
  • SkądWiry, Poland

Napisano 19 października 2011 - 12:16

Czy powiadomienie o sms/tel diodą aparatu jest tylko w modelu 4S czy również w 4?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych