iOS 5.0 - pierwsze wrazenia i opinie
Posted 17 October 2011 - 21:31
Posted 17 October 2011 - 21:59
Telefon z zapamiętanym hasłem to niezbyt rozsądne rozwiązanie IMO. Szczególnie w rękach dziecka.
Wiele osób nie pamiętałoby o wylogowaniu się ze sklepu.
Kiosk sam w sobie jest folderem, więc raczej nic z tym nie zrobią.
Przecież nie zarżną sprzedaży aplikacji do edycji zdjęć. Chcesz coś bardziej zaawansowanego, kup aplikację
Mam. Camera+ i TopCamera. Czekam na opcję VIDEO z osobnym exposure/focus. Niby w TopCamera się pojawiło ostatnio, ale jakoś coś temu brakuje.
Jedna z bardziej irytujacych mnie rzeczy w dawnych czasach Sony Ericssonów. 4:00 w nocy... "TYRYRYRYRYRYRYRYRY!!!! Niski poziom naładowania baterii".
O wszystkich tych rzeczach napisałem w sensie opcji - komu pasuje sobie włącza, komu nie odpowiada trzyma wyłączone. Na tym polega personalizacja - bo temu się podoba to, a temu tamto.
Wkurza mnie jeszcze brak możliwości edycji (iOS5 i poprzednie) numeru telefonu po wklejeniu (Telefon->Przyciski) przed dzwonieniem. Pamiętam z SonyEricssona - "edytuj przed połączeniem" - brakuje tego :-/
Często na stronkach jeszcze mają numery z prefiksem '0' (sic!) więc klikając na nie i tak nas poprawnie nie połączy, a kopiując numer nie ma możliwości zedytowania tego '0'. Trzeba się bawić w zaznaczanie tekstu na stronce. Eh, szybciej długopis znaleźć i na kartce przepisać.
Do prawdy, parę rzeczy prostych jak budowa cepa a nadal ich nie chcą zaimplementować :???:
Ktoś znalazł opcję: AUTOUPDATE aplikacji zainstalowanych, po pojawieniu się poprawek w AppStore?
Reminders - faktycznie to o czym piszecie, do poprawki!
Posted 18 October 2011 - 06:43

Posted 18 October 2011 - 08:11
Mimo wszystko dla mnie to bardzo dobra sprawa.Ze względu na to,że jeżdże po różnych obiektach do których aby wejść muszę podawać od 2 do 4 rożnych kodów dostępu wszystkie te obiekty wpisałem do kontaktów a następnie gdy jestem na miejscu wtedy mam info o danych i trwa to bardzo szybko.Jestem zadowolony choć wybieranie miejsca z mapy pewnie było by łatwiejsze.
W twoim przypadku ma to jeszcze sens. Ja np. nie chcę sobie robić burdelu w kontaktach i dodawać tam każdego miejsca dla jakiego chciałbym przypomnienie. Zupełnie nie rozumiem czemu nie można sobie wpisać adresu jaki się chce ot tak z palca, tylko dla tego jednego przypomnienia? Bez sensu... Mam nadzieję że to poprawią w najbliższej aktualizacji.
Strasznie mnie wkurza jeszcze jedna rzecz - dodatkowe zamieszanie w Ustawieniach. Czy to naprawdę taki problem zebrać wszystkie przełączniki interfejsów sieciowych w jednym podmenu? Najlepiej takim żebym mógł sobie do niego zrobić skrót na homescreenie

Poza tym mam subiektywne wrażenie że w niektórych operacjach iPhone lekko zwolnił (w innych działa płynniej więc powiedzmy że rachunek jest na zero). Mam nadzieję że szybko wyjdą kolejne aktualizacje poprawiające niedociągnięcia i że iOS nie pójdzie drogą "naćkania" wszystkiego co się da w ustawieniach i pozostanie lekki i przejrzysty.
Ogólnie to nowości mnie na razie nie powaliły, ale doceniam to że się pojawiają. Tak na szybko:
- Powiadomienia - fajnie rozwiązane, dużo jednak zależy od tego jak je wykorzystają deweloperzy, potencjał jest ogromny i już teraz jest to świetne rozwiązanie (dobrze że z Androida wzięli akurat to co miał najlepsze

- iMessage - pewnie nie będę używał, choć to niezła funkcja, tyle że ograniczona jak FaceTime
- Kiosk - jeśli się pojawią jakieś polskie wydawnictwa będzie super
- Przypomnienia - jeśli by je trochę usprawnić będą bardzo dobre, brakuje mi tylko większego oparcia na GTD (inbox, today, tomorrow - ot takie typowe dla tego typu narzędzi rozwiązania)
- Twitter - może być, ale nie korzystam namiętnie więc się nie wypowiadam

- Aparat - na razie mało korzystałem z usprawnień, drobne poprawki, głowy nie urywa
- brak aplikacji iPod - karygodne!

- synchronizacja po WiFi - wreszcie!
iCloud - jak więcej poużywam to wyrobię sobie zdanie, zapowiada się fajnie, ALE... Jak można dać wsparcie dla Visty i Windows 7 a nie dać dla Snow Leoparda??? Wychodzi na to że trzeba będzie za jakiś czas przesiąść się na kijowego Liona żeby mieć pełne korzyści ż iCloud. No i drugi fail - brak możliwości złączenia Apple ID. Przez to pewnie założę nowe Apple ID z adresem na @me.com i mam nadzieję że push na tej poczcie będzie działał dobrze.
Ogólnie spodziewałem się lepszego dopracowania iOS 5 i iCloud ale źle nie jest.
Posted 18 October 2011 - 09:24
Posted 18 October 2011 - 10:46

Posted 18 October 2011 - 11:06
a mnie męczy ze dodali zadania a nie mozna ich synchronizowac przez itunes a można przez icloud, przez icloud mozna zadania a nie mozna notatek, normalny bubel który bym jakoś zdzierżył jakby iclod działał na xp
Oj chyba coś Ci się pomieszało - zarówno zadania jak i notatki synchronizują sie za pomocą iCloud bez najmniejszych problemów.
Posted 18 October 2011 - 11:59

Posted 18 October 2011 - 12:41
Posted 18 October 2011 - 12:42
Posted 18 October 2011 - 13:07
sprawdzałem nie działała synchronizacja notatek za pomocą icloud , u Ciebie działa ?Oj chyba coś Ci się pomieszało - zarówno zadania jak i notatki synchronizują sie za pomocą iCloud bez najmniejszych problemów.
Posted 18 October 2011 - 13:16

Posted 18 October 2011 - 14:23
Posted 18 October 2011 - 16:23
Posted 18 October 2011 - 16:35

Posted 18 October 2011 - 20:53
Posted 18 October 2011 - 22:00
Ja mam problem z aktywacją telefonu po zainstalowaniu 5.0 (telefon: Iphone 3GS 16GB)
Można to jakoś naprawić ? . Wszedłem w tryb serwisowy, zainstalowałem softa kolejny raz. Aktywacja przez kompa pokazuje komunikat, że w telefonie nie ma karty sima przez wifi, że nie ma połączenia z serwerem aktywacji. I tak już drugi dzień :/
Pomóżcie
Problem był już poruszany w tym wątku, przeczytaj kilkanaście stron wstecz. Pomoże jeszcze to, jest tam rozwiązanie na 100%:
https://discussions....art=60&tstart=0
Posted 18 October 2011 - 22:54
Posted 18 October 2011 - 23:06
Posted 19 October 2011 - 07:21

Posted 19 October 2011 - 09:36
sprawdzałem nie działała synchronizacja notatek za pomocą icloud , u Ciebie działa ?
Zapewne chodzi o to, ze nowe notatki dodajesz lokalnie, a nie do iCloud - zmien to i bedzie wszystko dzialalo jak trzeba.
Posted 19 October 2011 - 10:37
Posted 19 October 2011 - 11:55
Posted 19 October 2011 - 12:01
Posted 19 October 2011 - 12:16
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users