Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pytania początkujących po zakupie ipad

• Please log in to reply
1095 replies to this topic

#376 Jarson

Jarson
  • 139 posts

Posted 02 May 2012 - 11:45

Mam pytanko (przed zakupem co prawda ;) ) o okładki płyt w nowym iPadzie? Jaki rozmiar muszą mieć okładki płyt, czy wystarczy standardowy 500x500 czy już większa rozdziałka?

Spokojnie wystarczy. Nie ma (chyba) żadnego ograniczenia.

Mam pytanie. Zrobilem na moim ipad 1 ios 5.01 jaibreaka i mam problem z aktualizacja. Wyswietla sie komunikat o bledzie aktualizacji. Czy moge spokojnie zrobic przez itunes przywracanie kopii zapasowej ktora sie zapisala przed jb. Czy grozi to zawiasem lub innymi problemami ze sprzetem? Nie wiem z czego moze wynikac wyskakujacy blad aktualizacji.

Najpierw zrób reset DFU, czyli klikasz na "Przywróć" w iTunes, czekasz aż dobierze Ci oprogramowanie i samo zresetuje urządzenie. Następnie możesz sobie przywracać z czego chcesz. Przykro mi, ale mając JB napotkasz wiele takich błędów i nie zawsze iPad/iPhone będzie działał jak chcesz. Zwłaszcza z iTunes.

#377 ron_1

ron_1
  • 156 posts

Posted 02 May 2012 - 14:40

Dzięki za info.

#378 Gregoria

Gregoria
  • 45 posts

Posted 02 May 2012 - 17:50

pytanko mam na temat możliwosci połaczenia ipad 3 z iphone 4s w jedna siec.
na ip4s mam powiedzmy zasieg 3G, a na ipad3 mam tylko wifi, a chce korzystac z niego bez hotspot, czy mohe zrobic z IP4s hotspot osobisty? i jak to zrobic, bo co prawda grzebie w uystawiniach ip i jest hotspot osobisty ale nic sie nie dzieje....

Po raz ostatni, albo zaczniesz pisać zgodnie z http://myapple.pl/ip...ego-font-b.html albo poleci ostrzeżenie. renqien

#379 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 May 2012 - 18:02

tam możesz.
iOS: omówienie funkcji Hotspot osobisty

#380 byme

byme
  • 1 posts

Posted 11 May 2012 - 20:55

CIACH Przeczytaj to [url]http://myapple.pl/pytania-i-problemy-219/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html[/url]

Było napisane jak najbardziej poprawnie, zupełnie nie wiem o co chodzi.

Ponawiam pytanie: czy ktoś wie, co zrobić, jeśli niektóre aplikacje ściągnięte z itunes store wyświetlają się tylko na 1/4 ekranu? Ściągnęłam np. artstudio lite i mam taki właśnie problem. Mogę, owszem, powiększyć obraz, ale efekt jest dość marny. Czy ktoś zna może rozwiązanie tego problemu? Z góry dziękuję za odpowiedź.

#381 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 11 May 2012 - 23:23

Ponawiam pytanie: czy ktoś wie, co zrobić, jeśli niektóre aplikacje ściągnięte z itunes store wyświetlają się tylko na 1/4 ekranu? Ściągnęłam np. artstudio lite i mam taki właśnie problem. Mogę, owszem, powiększyć obraz, ale efekt jest dość marny. Czy ktoś zna może rozwiązanie tego problemu? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ściągaj na przyszłość aplikacja na iPada a nie na iPhone wtedy będzie na całym ekranie.

#382 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 12 May 2012 - 09:56

Rozwiazanie jest jedno: ściągać aplikacje dostosowane do iPada.

#383 kukuranto

kukuranto
  • 1 posts

Posted 14 May 2012 - 11:35

problem z połączeniem wi fi

CIACH - zacznij od przeczytania tego [url]http://myapple.pl/pytania-i-problemy-219/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html[/url]

#384 Rude

Rude
  • 3 posts

Posted 15 May 2012 - 14:02

Witam, Właśnie nabyłem drogą kupna iPada 3 WiFi 4 G. Nigdy nie miałem styczności z Appelem, pracuje na laptopie HP+ Microsoft. Podłączyłem iPada do prądu, wklepałem kod do internetu i zacząłem zabawę. Problem jest taki: kilka pierwszych aplikacji pobrałem bez trudu ( darmowa gra Angry Birds, Skype, gazetę Rzeczpospolita – od razu kupiłem jeden numer żeby zobaczyć jak to wygląda na tablecie, program iPhoto). Problem zaczął się po kilku godzinach, kiedy iPad nie chciał pobrać następnej aplikacji( bezpłatnej). W międzyczasie bawiłem się ustawieniami więc może coś tam poprzestawiałem. Na ekranie pojawiała się co prawda ikona aplikacji ale nie nastąpiło załadowanie, ikona była niepodświetlona a po nią napis „czekam…” Dopiero jak uruchomiłem iTunes’s na PC i metodą prób i błędów zsynchronizowałem wszystko zaczęło działać. Pytanie jest takie: czy mogę pobierać aplikacje, muzykę, filmy czy ibooki bezpośrednio na iPada też muszę to wszystko robić przez iTunes’a na laptopie i dopiero synchronizować z iPadem? Instalacja pierwszych aplikacji, które udało mi się kupić bezpośredni na iPada trwała chwile a ściągniecie gry na iTunes’s na PC trwało 30 minut+ później synchronizacja z iPadem. Dziwne i nieakceptowane. Bardzo proszę o wskazanie co knocę. To mój pierwszy post na forum i być może zirytowałem starszych użytkowników pytaniem, które już tu miało szanse się pojawić. Dla mnie to forum to na razie gąszcz nie do przebycia. Bardzo proszę o odpowiedź lub skierowanie w miejsce gdzie już padły odpowiedzi na moje pytania.

#385 Kyniol_73

Kyniol_73
  • 24 posts
  • SkądKatowice

Posted 15 May 2012 - 14:51

A nie wyłączyłeś dostępu do internetu przez przypadek np. przez tryb samolotowy ? Ikonka czekam jest gdy uderzysz pojedynczo ikonkę w trakcie instalacji, kolejne uderzenie powoduje kontynuację ściągania. Ja w ogóle jeszcze nie podłączyłem ipada do komputera i bez problemu ściągnąłem już kilkadziesiąt darmowych aplikacji

#386 geresz

geresz
  • 120 posts

Posted 15 May 2012 - 15:28

Rude - czy nie było tak że aplikacje których nie dało sie ściągnąć miały większy rozmiar niż dopuszczalny przez Apple ? Piszesz ze wklepałeś kod do internetu więc domniemuje że ściągałes po 3G.

#387 Rude

Rude
  • 3 posts

Posted 15 May 2012 - 19:12

A nie wyłączyłeś dostępu do internetu przez przypadek np. przez tryb samolotowy ? Ikonka czekam jest gdy uderzysz pojedynczo ikonkę w trakcie instalacji, kolejne uderzenie powoduje kontynuację ściągania. Ja w ogóle jeszcze nie podłączyłem ipada do komputera i bez problemu ściągnąłem już kilkadziesiąt darmowych aplikacji

Tryb samolotowy jest wyłączony. Dokładnie tak miałem jak piszesz: na początku wszystkie aplikacje pobierały się szybko i bez problemów.

Rude - czy nie było tak że aplikacje których nie dało sie ściągnąć miały większy rozmiar niż dopuszczalny przez Apple ? .

Raczej nie: te które pobrałem na początku bez problemu:
Rzeczpospolita 21,8 MB
Skype 31,4 MB
MetalStorm (gra) 169, MB
Pit Ovoids (gra) 374 MB
iPhoto 149 MB
Następnie nastąpiły problem i te aplikacje ściągnąłem poprzez iTunes na PC a później synchronizowałem z iPadem:
Smurfs (gra) 121 MB
Realracing2HD 1,16 GB
Angry Birds HD Rio 56,4 MB
Dosłownie przed chwilą próbowałem ściągnąć aplikacje do eBay-a i Allegro. Takie same objawy: ciemna ikona i podpis „czekam”.

Piszesz ze wklepałeś kod do internetu więc domniemuje że ściągałes po 3G.

Ściągnąłem przez Wi-Fi ( ten sam ruter który obsługuje laptopa). Karty GSM jeszcze nie zdążyłem kupić wiec a bez niej to 3G chyba nie działa.

#388 konio124

konio124
  • 669 posts

Posted 15 May 2012 - 19:25

Miałem taki sam problem , po restarcie wszystko wróciło do normy.

#389 southgate

southgate
  • 1 posts

Posted 18 May 2012 - 06:43

Witam serdecznie, Mam pytanie, zapewne banalne ale przecież po to jest ten wątek;-). Chcę film z aparatu zapisany na komputerze wgrac na ipada2. Robię to tak, konwertuję go programem Freemake Video Converter do formatu mp4. Program od razu wrzuca go do itunes na PC. Łączę ipada do komputera -> synchronizuję ipada z itunes na PC. I nic. Na PC w itunes widać ten film. Niestety nie wiem gdzie go szukać na ipadzie? W itunes -> filmy do kupienia W Wideo -> brak filmów Dziękuję za uchylenie rąbka tajemnicy;-)

#390 mar99

mar99
  • 829 posts
  • SkądKraków

Posted 18 May 2012 - 07:49

Witam serdecznie,
Mam pytanie, zapewne banalne ale przecież po to jest ten wątek;-).
Chcę film z aparatu zapisany na komputerze wgrac na ipada2.
Robię to tak, konwertuję go programem Freemake Video Converter do formatu mp4.
Program od razu wrzuca go do itunes na PC.
Łączę ipada do komputera -> synchronizuję ipada z itunes na PC. I nic. Na PC w itunes widać ten film.
Niestety nie wiem gdzie go szukać na ipadzie?
W itunes -> filmy do kupienia
W Wideo -> brak filmów

Dziękuję za uchylenie rąbka tajemnicy;-)

Masz jakiś player do odtwarzania filmów? Jeżeli nie, to polecam GPlayer.

#391 gen100mek

gen100mek
  • 101 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 24 May 2012 - 06:15

Brak powiadomień na ikonie Mail Witam, Jestem nowym użytkownikiem iPada, więc niektóre z moich pytań mogą irytować, za co z góry przepraszam, to tyle sowem wstępu :) Na ikonach takich jak Facebook, Twitter, App store, nawet na ikonach gier pojawiają się często plakietki z liczbą nowych wiadomości, czy istotnych informacji. Wszystko fajnie, ale w moim przypadku w Mailu to nie działa i pytanie brzmi "co mogę zrobić, żeby to zmienić?" Ustawienia w powiadomieniach mam takie: Centrum powiadomień | Pokazuj 5 nieczytanych rzeczy Styl komunikatu brak Plakietka | Pokazuj podgląd | Na zablokowanym ekranie | W ustawieniach poczty pobieranie nowych danych przez push. Gdy wysyłam sobie maila, to iPad jak spał, tak śpi. Wchodzę w Mail i od razu widzę, że wiadomość jest w skrzynce, pojawia się wtedy dźwięk nowej poczty. Pomóżcie mi to tak ustawić, żebym na ikonce Mail widział, czy mam coś nowego w skrzynce :)

#392 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 24 May 2012 - 15:06

Domyślnie to działa dobrze. Jak iPad śpi to powinno spać WiFi, choć w jakiś sposób działa to lepiej i Push na kontach obsługujących Push działa poprawnie. Wybudź iPada i go nie odblokowuj, wtedy wyślij sobie maila i co? A jaką pocztę używasz?

#393 gen100mek

gen100mek
  • 101 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 24 May 2012 - 17:09

Gmail i gmail. Jak np wrzucam iPada do torby, to wyłączam ekran tym przyciskiem u góry (to go usypia tak?). Jeszcze ani razu nie wyświetlił mi się ten czerwony znacznik na ikonie maila. Myśliisz, że jakbym tak wywalił oba konta i dodał je na nowo, to będzie ok? No i nie pisałem wcześniej, że mam iPada z 3, czy tam 4G, więc powinien zawsze pobierać co się da. Z fb i twitterem sobie radzi :)

#394 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 24 May 2012 - 20:32

A masz GMaila ustawionego skonfigurowanego jako Exchange na iPadzie ?

#395 gen100mek

gen100mek
  • 101 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 25 May 2012 - 11:30

Jako exchange to znaczy jak? Jak tworzyłem konto to dodawałem przez "dodaj konto google"

#396 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 25 May 2012 - 19:35

Dlatego Ci właśnie push nie działa....

Setting up Google Sync with your iOS device - Google Mobile Help

#397 konradcj

konradcj
  • 139 posts

Posted 25 May 2012 - 22:08

Witajcie! Poszukuję aplikacji (Cydia) dzięki której będę mógł odbierać SMS na ipadzie. Jest to o tyle ważne, że używam blueconnecta i aby sprawdzić stan konta muszę w iboa wpisać kod z sms :( iOS: 5.1.1, Ipad 3g 32gb. SwirlySMS niestety nie ma na mój iOS...

#398 gen100mek

gen100mek
  • 101 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 25 May 2012 - 22:15

Wielkie dzięki za pomoc - po tej konfiguracji wszystko działa jak należy :)

#399 tomasov

tomasov
  • 581 posts
  • SkądPolska

Posted 29 May 2012 - 17:25

Na co zwrocić uwagę oprócz tego czy w ogole działa kiedy już otrzymam iPada?Gdzieś przeczytałem o jakiejś uszczelce tzn.jakiej? i o wyśiwietlaczu.O co chodzi z tymi problemami?

#400 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 29 May 2012 - 19:31

Przeczytaj ostanie 10 stron to się dowiesz :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users