Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytania początkujących po zakupie ipad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1095 odpowiedzi w tym temacie

#226 airman

airman
  • 21 postów

Napisano 13 grudnia 2011 - 14:02

Strzałek nie ma ale wystarczy najechać palcem na słowo, które chcemy poprawić, przytrzymać aż pojawi się lupa i przesunąć kursor w żądane miejsce.

#227 borrro

borrro
  • 63 postów

Napisano 13 grudnia 2011 - 23:04

Z pc na ipad

Witam, mam do jutra nie swojego ipada (zsynchronizowany nie z moim pc). Jak mogę wgrac na niego kilka plików? Jak wchodzę na pocztę przez np. wp czy Onet to nie chce mi ściągnąć załączników. Jest jakiś prosty sposób?

---------- Wpis dodano 14.12.2011 o 01:04 ---------- Poprzedni wpis dodano 13.12.2011 o 23:46 ----------

Jeszcze jedno pytanie, czy mogę zapisać załącznik z programu pocztowego zainstalowanego na ipadzie? nie mogę go otworzyć ani zapisać?

#228 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 grudnia 2011 - 06:55

W jakim rozszerzeniu jest zalacznik?

#229 borrro

borrro
  • 63 postów

Napisano 14 grudnia 2011 - 08:22

Załącznik jest w rozszerzeniu .epub jak przeslalem ulega to mogłem go zapisać ale pliku .epub nie. Może potrzebne jest oprogramowanie do otwierania "epubow" żeby iPad mógł go otworzyć z poziomu maila i dopiero zapisać?

#230 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 grudnia 2011 - 08:51

Załącznik jest w rozszerzeniu .epub jak przeslalem ulega to mogłem go zapisać ale pliku .epub nie. Może potrzebne jest oprogramowanie do otwierania "epubow" żeby iPad mógł go otworzyć z poziomu maila i dopiero zapisać?

No na pewno jest potrzebny program do odtwarzania plików z rozszerzeniem *epub. :)

#231 borrro

borrro
  • 63 postów

Napisano 14 grudnia 2011 - 09:27

Nie ma możliwości zapisania pliku którego nie mogę otworzyć?

#232 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 14 grudnia 2011 - 11:27

Gdzie bys chcial go zapisac? Sciagnij iBooks. No i RTFM.

#233 arti_pl

arti_pl
  • 2 postów

Napisano 15 grudnia 2011 - 08:42

Synchronizacja z google - problem z pytaniem o hasło :/

Witam,

Szukałem na forum i nie znalazłem rozwiązania więc opiszę swój problem.

Otóż zaczynam przygodę z jabłuszkiem i od tygodnia jestem posiadaczem iPAD-a 2 3G 16GB (iOS 5.0.1). Jako, że wykorzystuję kotno gmail jako główne konto pocztowe, listę kontaktów oraz kalendarz postanowiłem moje urządzenie z nim zsynchronizować.

Zsynchronizowałem to zgodnie z zaleceniami google jako typ konta microsoft exchange: [url=http://support.google.com/mobile/bin/answer.py?hl=pl&topic=14252&answer=138740]Konfigurowanie urządzenia firmy Apple na potrzeby usługi Google Sync - Google Mobile - Pomoc[/url].

Wszystko działa pięknie - wiadomości są, kontakty i kalendarz również na bieżąco, ale ... no właśnie wszystko działa ładnie wieczorem i w nocy, a w godzinach dziennych (mniej więcej od 8-mej rano) cały czas pojawia się komunikat: Nie można pobrać poczty. Nazwa użytkownika lub gasło dla xxx jest nieprawidłowe. Problem w tym, że chwilę wcześniej wszystko działało, a nawet jak w odpowiedzi na ten monit wpiszę jeszcze raz poprawne hasło to i tak informacja się ponowi.

Usuwanie i ponowne konfigurowanie konta nic nie daje. Samo zaczyna ponownie działać koło południa albo wieczora. W trakcie kiedy to sprawdzam korzystam z internetu 3G (Orange Free) - najpierw myślałem, że to słaby sygnał - ale jak wspomniałem do pewnej godziny wszystko jest OK - a później kaplica.

W najgorszym razie oleję tę synchronizację i będę korzystał z konfiguracji jako zwykłe konto gmail (testowałem - wtedy wszystko działa cały czas - znaczy poczta i kalendarz) i kontakty przerzucę do iCloud - tylko nie wiem jak to zrobić żeby te kontakty zsynchronizować z tą usługą.

Dodatkowo zaznaczam, że korzystam z darmowego konta google. Będę wdzięczny za wszelkie rady - pozdrawiam :)

Arti

#234 papke

papke
  • 31 postów

Napisano 15 grudnia 2011 - 10:04

Ladowarka iPhonowa jest za slaba niestety. Tzn mozesz jej uzywac, ale twoj iPad bedzie sie ladowal baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo wolno i praktycznie tylko przy wylaczonym ekranie.

A czy mozna bez strachu ładować iPhone ładowarka dołączona do ipada 2? Czy w ta stronę to już nie działa?

#235 airman

airman
  • 21 postów

Napisano 15 grudnia 2011 - 13:05

A czy mozna bez strachu ładować iPhone ładowarka dołączona do ipada 2? Czy w ta stronę to już nie działa?

Opinie są podzielone. Jedni twierdzą że pomimo większej mocy ładowarki od iPada, iPhone i tak pobierze tyle co potrzebuje, inni zaś mówią że iPhone będzie ładował się zbyt dużym prądem i bateria szybciej się zużyje. Było to już gdzieś poruszane na tym forum. Apple twierdzi że można ładować iPhona ładowarką od iPada. Sam osobiście tego nie próbowałem ale myślę że możesz zrobić tak: podłącz iPhona pod ładowarkę od iPada i zaobserwuj ile czasu będzie trwało ładowanie do pełna. Jeżeli czas ładowania będzie porównywalny z czasem ładowania oryginalną ładowarką, to bym się niczym nie przejmował. Jeżeli zaś czas ładowania ładowarką od iPada będzie wyraźnie krótszy, to bym nie ryzykował zbyt często tak ładować, bo oznaczałoby to że iPhone ładuje się większym prądem. Oczywiście do obydwu testów poziom rozładowania iPhona powinien być taki sam. Zdaj relację jaki był wynik. Pozdrawiam.

#236 pionek

pionek
  • 3 postów

Napisano 23 grudnia 2011 - 18:28

Mam pytanie: czemu w plikach pdf które otwieram przez Safari (iPad2) nie ma wszystkich znaków? Jest np. jakieś równanie matematyczne i brakuje w nim znaku omega (normalnie w pdf który mam na PC znak ten widnieje)? A zaraz dalej w tekście (nie w równaiu) już tego znaku nie ma?

#237 kajet24

kajet24
  • 153 postów

Napisano 24 grudnia 2011 - 03:13

@up, o dziwo ze znakami matematycznymi miałem też problem i teraz wrzucam PDFy z PC do iBooks i działa poprawnie. Nie zastanawiałem się nawet dlaczego :P

#238 pionek

pionek
  • 3 postów

Napisano 24 grudnia 2011 - 11:23

Hmm problem jest niestety nadal :/ może trzeba zainstalować jakiś inny program do czytania ebookow? Brakuje mi w plikach znaku omega który jest dosyć istotny :) a na komputerze w tym samym pdfie jest :/

#239 panic

panic
  • 360 postów

Napisano 24 grudnia 2011 - 18:39

Witajcie, Dostałem dziś w prezencie iPada. Mam pewien problem - chciałbym wgrać mu kilka aplikacji, natomiast otrzymuję komunikat z AppStore, że muszę podłączyć iPada do WiFi lub iTunesa. Po 1) jestem poza domem i nie mam WiFi - mam za to 3G i pakiet danych, po 2) przy podłączeniu iPada do komputera iTunes go nie wykrył. Windows owszem. Co moźe być problemem? Da się to jakoś rozwiązać?

#240 poli_x

poli_x
  • 347 postów

Napisano 24 grudnia 2011 - 20:51

Mam takie pytanie,moze ktos mi powie czemu zdjecie ktore sie zapisuje na ipadzie Np.http://content.topge...tinleighton.jpg
Po ustawieniu jako tapeta jest ciemniejsze niz oryginal?

#241 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 25 grudnia 2011 - 15:27

Mam pewien problem - chciałbym wgrać mu kilka aplikacji, natomiast otrzymuję komunikat z AppStore, że muszę podłączyć iPada do WiFi lub iTunesa. Po 1) jestem poza domem i nie mam WiFi - mam za to 3G i pakiet danych, po 2) przy podłączeniu iPada do komputera iTunes go nie wykrył. Windows owszem. Co moźe być problemem? Da się to jakoś rozwiązać?

1. Jeżeli masz 3G i pakiet danych to i tak nie pobierzesz aplikacji większej niż 20MB.
2. Jeżeli podłączysz iPada do komputera (cudzego - bo rozumiem, z tego co napisałeś, że jesteś poza domem) - to wszelaka synchronizacja przepadnie Ci, kiedy wrócisz do domu i zechcesz podłączyć go do swego komputera.
3. Nie piszesz jaki masz system operacyjny i jaką wersję iTunes. Być może masz Windows, ale zbyt starą wersję iTunes w stosunku do najnowszej wersji softu w swoim iPadzie - sugeruję aktualizację iTunes do najnowszej wersji.

#242 panic

panic
  • 360 postów

Napisano 26 grudnia 2011 - 10:41

ITunes mam w wersji 10.5 jak dobrze pamiętam, Windows Vista, a iPad jest na iOS 5.0 . Ogólnie udało mi się pobrać parę aplikacji, WiFi się rownież znalazło :-P Natomiast teraz problem podłączenia do iTunes - co może być problemem? Dzisiaj po powrocie do domu zaktualizuję i spróbuję wtedy, ale to i tak dziwne bardzo... Pozdrawiam

#243 miksunio

miksunio
  • 59 postów

Napisano 26 grudnia 2011 - 16:02

Witam. Jest taka sprawa, że komputer z którym zsynchronizowany(Itunes) był mój Ipad uległ uszkodzeniu. Mam teraz laptopa na którym nie mam żadnej muzyki etc (wszystko znajduje się na Ipadzie). Czy da radę przenieść CAŁĄ zawartość Ipada na tego laptopa, po czym zrobić restore i przywrócić wszystkie dane (łącznie z muzyką, zdjęciami itd)?

#244 Początkujący1995

Początkujący1995
  • 6 postów

Napisano 26 grudnia 2011 - 16:16

Witam was, przejdę od razu do rzeczy. Zakupuję iPad'a 2 Wi-Fi + 3G i nie ukrywam ,że jestem zielony w kwestii apple a to moje pierwsze iUrządzenie Mam do was kilka pytań odnośnie iPad'a i wszystkiego co z nim związane. (Jeżeli możecie to opowiadajcie w pkt ;p) 1.Sprzedawca napisał mi ,że 12 miesięczna gwarancja ipad'a aktywuje się po zarejestrowaniu go w internecie... na czym ta rejestracja polega ? 2.Rejestracja iTunes, mam konto internetowe w PKO, czy w przypadku rejestracji mogę podać polskie dane, numery itp ? Czy apple pobiera mi jakieś pieniądze po rejestracji ? Czy przy zakupie aplikacji, posiadając na koncie PLN oni zamieniają to w swoją walutę ? Czy po rejestracji wystarczy zakupić aplikację i wszystko już samo się pobiera z mojego konta bankowego ? Czy bezpieczne jest podawanie im nr karty kredytowej ? 3.Czy da się nagrywać w jakiś sposób za darmo na ipad'a filmy, muzykę,zdjęcia itp ? (jak tak to w jaki) 4.Czy przy 1 rozładowaniu ipad'a jest wskazane ładowanie go w określonym czasie ? (np 12 godz). 5.Czy jest możliwe oglądanie na ipadzie filmów które są nagrane np w rmvb ? (np przez jakąś aplikację ?) 6.iPad 2 Etui JISONCASE Extra Eleganckie - SKÓRA FV (2000814220) - Aukcje internetowe Allegro co sądzicie o tym etui ? warto kupić czy podróba nie warta uwagi ? 7.Czy ipad'a się aktualizuje ? jeżeli tak to gdzie, w jaki sposób, co jaki czas. Czy przy aktualizacji wszystko co mam na ipadzie aktualizuje się samo, czy wszystko aktualizuję osobno ? 8.Czy na stronach takich jak demotywatory czy kwejk można normalnie oglądać zdjęcia ? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

#245 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 grudnia 2011 - 16:34

1. Przy pierwszym uruchomieniu iPada zostaniesz poproszony o podłączenie go do iTunes (czyli komputera z zainstalowanym iTunes), wtedy automatycznie uruchomi ci się krótki proces rejestracji. Od tej pory liczona jest twoja gwarancja ;). 2. 3. Tworzysz własne biblioteki w iTunes, nie muszą to być produkty kupione przez iTunes Store. Potem tylko synchronizujesz swoje biblioteki z iPadem. Wszystko w iTunes jest bardzo proste i nie powinieneś mieć z tym problemu. 4. Z tego co wiem, to nie. Formatowanie baterii dość dawno odeszło do lamusa ;p. 5. Na pewno nie uruchomisz tego w apple'owskim odtwarzaczy, nie wiem nic o istnieniu takich aplikacji do rmvb. 6. Link nie działa. Ja mam Macally Bookstand za ~120 zł i jestem zadowolony ;). 7. Przy podłączeniu iPada do iTunes, program automatycznie sprawdza dostępność aktualizacji i zostaniesz zapytany, czy chcesz takową zainstalować. To dotyczy softu iPada. Jeśli chodzi o aplikacje, to wszystko dzieje się przez AppStore w twoim urządzeniu. Aktualizacja tych aplikacji jest prosta i ogranicza się do kliknięcia w "Update" i wpisania hasła do twojego konta. Wyszukiwane są również automatycznie. 8. Tak, nie ma z tym żadnego problemu. Kwejk ma dodatkowo specjalną aplikację na iPada, przez co jest jeszcze wygodniejszy ;).

#246 Początkujący1995

Początkujący1995
  • 6 postów

Napisano 26 grudnia 2011 - 16:39

Za tydzień będę miał iPada i nie będę miał do dyspozycji już żadnego komputera, więc nie będę mógł aktualizować iPada itp ?

#247 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 grudnia 2011 - 16:41

No niestety. Nawet go nie uruchomisz (wymaga aktywacji w iTunes), chyba że kupujesz używanego :P.

#248 Początkujący1995

Początkujący1995
  • 6 postów

Napisano 26 grudnia 2011 - 16:44

Jest oddzielny temat gdzie omawiamy kwestie etui proszę nie robić OT

#249 usbuzzer

usbuzzer
  • 259 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 grudnia 2011 - 16:49

Tak. Tzn. jak już zaktualizujesz, wrzucisz sobie muzykę i filmy, które tam chcesz, to do komputera możesz się nie podłączać przez długi czas ;p. Jest oddzielny temat gdzie omawiamy kwestie etui proszę nie robić OT

#250 Początkujący1995

Początkujący1995
  • 6 postów

Napisano 26 grudnia 2011 - 16:55

Dobrze, a więc jeszcze raz po kolei :) Ściągam na komputer iTunes, podłączam iPada i w iTunes wszystko w nim aktualizuje itp, i kiedy już zrobię co mam zrobić jest git tak ?;p Jeżeli będę chciał wgrać cokolwiek na iPada to będę go musiał podłączyć do komputera z którym jest zsynchronizowany tak ? a co jeżeli komputer się popsuje ? mam go zsynchronizować z nowym ? czy jak to działa ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych