Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#1276 zalceson

zalceson
  • 41 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 26 września 2012 - 13:23

Ciężko się nie zgodzić z kolegą Gecko... Na dzień dzisiejszy Galaxy jest lepszym telefonem. Bardziej wszechstronnym.

#1277 Jolaos

Jolaos
  • 1 036 postów

Napisano 26 września 2012 - 13:26

Ciężko się nie zgodzić z kolegą Gecko...
Na dzień dzisiejszy Galaxy jest lepszym telefonem. Bardziej wszechstronnym.

Jeśli chodzi o wszechstronność to mogę się zgodzić. Ale ja także mogę napisać: Na dzień dzisiejszy Iphone 4s jest lepszym telefonem. Lepiej wykonanym. Lecz po co wyrażać takie opinie? Wszechstronność S2 nie wywyższa ponad Iphone ponieważ traci on na jakości wykonania czy optymalności korzystania. Tyle na temat.

#1278 zalceson

zalceson
  • 41 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 26 września 2012 - 16:07

Optymalność korzystania? :) A co rozumiesz przez to pojęcie? Szeroko pojętą stabilność sortu czy coś jeszcze? Jakość wykonania jest rzeczywiście dużo słabsza no i 4S jest modelem szybszym w działaniu od S2.

#1279 gromadka7

gromadka7
  • 29 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 września 2013 - 12:21

Cześć! Zadawałem wiele pytań na które przeważnie uzyskiwałem satysfakcjonujące odpowiedzi. Teraz chciałbym się zrewanżować i podzielić moją wiedzą i spostrzeżeniami, szczególnie dla osób które mają nieco ograniczony budżet i nie chcą wydawać na telefon powyżej 1000 zł. Z Samsunga Galaxy S2 korzystałem od września 2012 roku, czyli prawie rok. Przez ten czas drażniło mnie to, że raz na dwa, trzy dni coś się w telefonie zacięło, zawiesiło. Oczywiście nie był to strasznie upierdliwe, ale czasami jak człowiek się spieszy, a coś mu się zacina, to można się delikatnie mówiąc zirytować. Poza tym mankamentem Galaxy S2 jest na prawdę spoko. Bardzo dobry aparat (o niebo lepszy niż w iphone 4, ale o tym dalej), przyzwoita bateria (lepsza od tej w iphone 4), no i android - system który da się modyfikować i dostosowywać do siebie. Zaletą jest też dla mnie wielkość wyświetlacza (nie mówię o jakości, bo jedni twierdzą ze super amoled jest lepszy/gorszy od retiny, ale w mojej ocenie w użytkowaniu człowiek nie jest, albo prawie nie jest w stanie odróżnić jakości obrazu), bo ten zastosowany w iphone 4 jest zwyczajnie za mały. Nie jestem zwolennikiem gigantów które obecnie wprowadza samsung (mega, albo note II), natomiast mniej niż 4 cale jest zwyczajnie niewygodne w użytkowaniu. Teraz o iphone 4: generalnie telefon jest szybki - mówię o normalnym używaniu, bo nie jestem dzieciakiem dla którego najważniejsza jest płynność w gierkach. Iphone działa bardzo płynnie, fajnie przechodząc między menu, funkcjami, aplikacjami itd. Także szybkość synchronizowania np. z wiadomościami z facebooka, mailami itd. jest na korzyść iphone 4, bo w galaxy s2 trwa to dłużej i mam wrażenie że nie jest to tak automatyczne. Iphone 4 jest też ładny i fajnie wykonany - zgadzam się z tym, że gładka tafla szkła połączona z aluminiową ramką wyglądają po prostu elegancko i schludnie, znacznie lepiej niż plastik z galaxy s2. Niestety przez prawie miesiąc nie mogę, poza oczywistą intuicyjnością, przyzwyczaić się do iOS, zwłaszcza do jego hermetyczności. Nie mogę nic zainstalować, a to, co miałem za darmo na Galaxy na iPhone jest płatne np. transportoid, jakdojade itd. Tak samo kwestia głupiego radia - w galaxy normalna funkcja przez fale radiowe, w iphone przez internet. Mam pakiet 2 gb, ale żeby swobodnie posłuchać informacji, czy dyskusji radiowych ten transfer nie wystarcza mając na uwadze że nie ma on służyć tylko słuchaniu radia, ale też innym celom. Drażniące jest to, że bezpłatne aplikacje w appstore są zwyczajnie słabe. Oczywiście można robić jailbreak, ale ja tego nie próbowałem więc nie chcę wypowiadać się w tym zakresie. Podsumowując: wracam do Galaxy S2. Jest to telefon tańszy w zakupie i w użytkowaniu. A jednocześnie przyjaźniejszy użytkownikowi, choć mający drobne wady. Mam nadzieję, że pisząc to na forum fanów apple nie zostanę zlinczowany ;)

#1280 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 14 września 2013 - 10:56

Nie powiedziałeś nic o jakości dźwięku ;) S2 to padaka padak pod tym względem , Xperia X8 mojej siostry gra lepiej ;) iPhone 4 bije na głowe większość telefonów nawet powyżej 1000 zł :)

#1281 rudi40

rudi40
  • 247 postów

Napisano 15 września 2013 - 21:25

Mam iphona 4 i od 3 lat używam telefonów tej firmy. Teraz naszła mnie chęć na coś świeżego. Myślicie, że warto sprzedać iphona, dołożyć 2,3 stówki i kupić galaxy s3? Czy może coś innego, a może zostać przy iphonie? Akurat to że iP4 jest lepszy od Galaxy s2 to nie mam wątpliwość, a od s3?

#1282 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 września 2013 - 23:57

S3 juz ujdzie, ale w tej cenie dostaniesz N4, ktory jest jedynym sensownie dzialajacym telefonem z tym systemem.

#1283 rudi40

rudi40
  • 247 postów

Napisano 16 września 2013 - 16:37

Mam nawet ofertę wymiany na 2 tygodniowego nexusa 4 ale wątpię czy warto.

#1284 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 września 2013 - 17:24

Jeśli wahasz się czy warto na N4 to S3 tym bardziej powinieneś już dawno skreślić.

#1285 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 16 września 2013 - 17:29

Wymienie się od razu ip4 na nexa4 ale tylko 16gb

#1286 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 16 września 2013 - 19:46

Jeśli już wymieniać to lepiej poczekać miesiąc na Nexusa 5 i od razu na niego wymienić.

#1287 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 16 września 2013 - 19:53

Tyle że nexus 5 nie będzie kosztował 800-1000zł,tylko sporo więcej.Można czekać do premiery nowego modelu,a wtedy starą wersje kupić taniej.

#1288 rudi40

rudi40
  • 247 postów

Napisano 16 września 2013 - 21:41

Iphone ma jedną super zaletę. Jeśli poczekam z 6-12 miesięcy to wymienie go na galaxy s4 bądz nexusa 5. Bo iphone nie straci nic na cenie a te spadną na łeb na szyję. Dziś przy wymianie na galaxy s3 będę musiał dopłacić 200-300zł, a za rok żeby wróć do iphona 4 to będę musiał sprzedać galaxy s3 i dopłacić 200zł xD Paradoks!

#1289 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 września 2013 - 23:01

Nowy Nexus 4 - 1300. Uzywany - 1000. Nowy iP5 - 2300. Uzywany - 1500 Najamniej traci sie na Nexus'ach bo one w dniu premiery sa juz smiesznie tanie. Potem juz nie tanieja tylko trzymaja poziom konkurencji, ktora spadala z okolic 2800zl.

#1290 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 17 września 2013 - 05:49

Tyle że nexus 5 nie będzie kosztował 800-1000zł,tylko sporo więcej.Można czekać do premiery nowego modelu,a wtedy starą wersje kupić taniej.

Pewnie będzie kosztował tyle co poprzednik czyli około 250-300 $ lub Euro, bo na zdjęciach widać że jest z taniego plastiku.

New leaked shots of LG Nexus show KitKat startup screen, other details | 9to5Google

Google wycofało Nexusa 4 ze sprzedaży, więc premiera jego następcy będzie wkrótce.

Google is done selling the Nexus 4 in the US | The Verge
Google will no longer offer the Nexus 4 in the United States - GSMArena.com news

#1291 rudi40

rudi40
  • 247 postów

Napisano 17 września 2013 - 08:27

Mimo wszystko z dwójki galaxy s3 i nexus 4 wolałbym s3. Mnie w ogóle nie podniecają parametry procesora itd. A chciałbym po prostu spróbować androida bo nigdy nie miałem i uważałem go za system beznadziejny (miałem na tablecie). No, ale wszystkiego trzeba w życiu spróbować, więc przyda się jakaś nowość mimo że ios i iP4 są dla mnie idealne. W nexus 4 strasznie denerwuje mnie to, że przyciski zmniejszają ekran. Ciekawe jak będzie w 5. Ps. Homer* widzę, że masz ip5 i nexusa 4, który dla ciebie jest lepszym smartfonem. Na alle nowy nexus kosztuje 1209zł.

#1292 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 września 2013 - 10:54

Piszesz, ze chcesz sprobowac Android'a bo uwazasz, ze jest beznadziejny i od razu chcesz sie ładowac w TouchWiz... moze po prostu posluchaj rady kolegi, ktory uzywa iOS i Android jednoczesnie i po prostu kup N4 bez cudowania. Gwarantuje Ci, ze z telefonu z TouchWiz bedziesz zjezdzal az sie bedzie kurzyc i bedziesz kolejnym skrzywionym uzytkownikiem myslacym, ze mial telefon z Android, ktorego teraz nienawidzi :D Mozesz tez czekac na N5, jak mowi kolega Łukasz, ale zanim on trafi do Polski to miną swięta, jedne, drugie a potem i tak dowalą na dziendobry 1700 ziko. Jak chcesz N5 musialbys sie pofatygowac i go sobie kupic w USA. Dostepny w sprzedazy od 31 października.

#1293 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 17 września 2013 - 12:43

Na pewno będzie też bliżej nas, np. w Niemczech czy UK.

N4 bym odrzucił ze względu na bardzo słabą baterię.

Skoro nie przepadasz za Androidem to lepiej się w niego nie pakuj tylko wypróbuj coś z Windows Phone 8, np. Nokię Lumia 625 czy 720.

Nokia Lumia 625 - Nokia - Polska
Nokia Lumia 720 - Nokia - Polska

Nokia Lumia 625 review
Nokia Lumia 625 Review - Watch CNET's Video Review
Nokia Lumia 625 Review

W sklepie Nokii jest po 1199 zł, ale oddając stary telefon dostaniesz 20% rabatu więc wyjdzie 960 zł.

TELEFONY | Windows Phone | NOKIA Telefony i akcesoria | NokiaSklepOnline

http://www.youtube.com/watch?v=TcEyrCVGDAM

#1294 rudi40

rudi40
  • 247 postów

Napisano 17 września 2013 - 13:57

Jeśli nokia to celowałbym w lumie 920. Tylko czy warto przesiadać się z iP4. Sami zobaczcie temat był zakładany jako "ip4 vs s2" a teraz piszecie że z iP4 nie warto przesiadać się na s3. To pokazuje siłę iP. Może faktycznie tę lumię 920...? Nie ukrywam że s3 strasznie mnie ciągnie do siebie.

#1295 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 września 2013 - 15:37

Nie, to pokazuje slabosc linii Galaxy jako ogółu. A N4 na sofcie 4.3 trzyma dluzej od iP5 na iOS7. Tylko, ze wszystkie testy w necie byly robione na 4.2. Trzeba miec to urzadzenie by sie przekonac.

#1296 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 17 września 2013 - 15:46

Homer iOS 7 na becie ;) Dopiero od jutra będziesz mógł robić ''prawdziwe testy'' .

#1297 Andriusaar

Andriusaar
  • 16 postów
  • SkądDąbrówka

Napisano 17 września 2013 - 16:07

Dla mnie Galaxy S3 to kolorowa laurka, pełna rozmaitych bajerów ( dopracowanych w Galaxy S4 ) ale czy są one przydatne w codziennym użytkowaniu - szczerze wątpię. Po moich przygodach z Androidem, zdecydowanie tylko Nexus. Kupisz Galaktykę a po jakimś czasie i tak wybierzesz coś innego.

#1298 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 września 2013 - 16:28

Homer iOS 7 na becie ;) Dopiero od jutra będziesz mógł robić ''prawdziwe testy'' .

Juz od tygodnia nie mam bety.

#1299 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 17 września 2013 - 17:24

Jeśli nokia to celowałbym w lumie 920. Tylko czy warto przesiadać się z iP4. Sami zobaczcie temat był zakładany jako "ip4 vs s2" a teraz piszecie że z iP4 nie warto przesiadać się na s3. To pokazuje siłę iP. Może faktycznie tę lumię 920...? Nie ukrywam że s3 strasznie mnie ciągnie do siebie.

Lumia 920 ma sens jeśli nie przeszkadzają ci jej wymiary i mała ilość aplikacji.

http://myapple.pl/jaki-sprzet-wybrac-z-ios/243175-iphone-5-vs-nokia-lumia-920-a.html

Wady Galaxy S III masz opisane tutaj:

Samsung Galaxy S III osiem miesięcy później. Oto co mnie w nim denerwuje

#1300 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 17 września 2013 - 18:33

Czy mi się zdaje, czy w temacie jest jak byk, iPhone 4 i SGS II?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych