To nie pisz ogólnikami tylko napisz w czym jest taki użyteczny ?
Na androidzie jest więcej o adobe flash, nagrywanie rozmów i klawiatura Swype
Pisze ogólnikami bo wierzę, że kogokolwiek tutaj przekonam. Ale jeśli chcesz, to proszę:
- tak jak powiedziałeś - flash. I nie chodzi o gierki ale o stronki np. ze streamingiem video. Dla przykładu, kablówka vectra udostępnia niektóre kanały tv w postaci streamingu. I co? I dupa - na iPadzie tego się nie otworzy. To samo z filmikami umieszczonymi na niektórych stronkach (np. joemonster.org).
- widgety, które można wrzucić nie tylko na pulpit ale i na ekran blokowania. Dzięki temu po jednym naciśnięciu przycisku mam widok bieżącego kalendarza ale i skrzynkę z wiadomościami - skrzynki email, SMSy, nieodebrane połączenia. W telefonie, gdzie liczy się wygoda i każde dodatkowe kliknięcie, które powtarza się wiele razy dziennie ma znaczenie.
- dowolność w wyborze klawiatury - od Swype (o którym wspomiałeś) poprzez zupełnie bzdurne klawiatury do
pisania kodem Morse'a aż do super wygodniej
SwiftKeyX. Czyli - każdy znajdzie coś dla siebie.
- bez problemu można podmienić dialler i aplikację do SMSów
- Tańsze lub bezpłatne odpowiedniki aplikacji na Androida. Np. jakdojade.pl na
Androida = 0 PLN a na
iOS = 2.99 Eur. I takich przykładów jest więcej.
W sumie to najważniejsza dla mnie jest duża swoboda konfiguracji. Ale jeśli ktoś nie ma ochoty spędzić kilku wieczorów na dopasowaniu konfiguracji telefonu pod siebie to ta zaleta Androida pewnie będzie bez znaczenia. Ale jeśli ktoś to zrobi to w nagrodę można cieszyć się ergonomicznym i naprawdę wygodnym systemem.
Pozdrawiam, z mojej strony EOT.
---------- Wpis dodano o 20:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:05 ----------
Moim zdaniem ograniczenia iOS to nic innego jak autoochorna przed dewastacją przez niedoswiadoczonych uzytkownikow. A takich jest conajmniej wiekszosc.
Zgadza się. I albo akceptujemy wolność ze wszystkimi konsekwencjami (bo można sobie customizować swój system ale Android straszy największą liczbą malware) albo jesteśmy zamknięci w tym, co przygotował dla nas producent.
Pozdrawiam